Skoro tak, to pewnie będziemy grać w PG, chyba że będzie nas jednak więcej to coś trzeba będzie wymyślić.templar79 pisze:Project Gaja był tuż przed Tobą, w ten czwartek też dotrze, tylko że do Belga.
(Częstochowa) Spotkania czwartkowe w Cafe Belg
-
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 36 times
Re: [Częstochowa] Spotkania czwartkowe w Cafe Belg
- Asia - On Table
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 204 times
do Częstochowy nie mam daleko więc może się wybiorę w najbliższym czasie 

Moje Recenzje gier planszowych na kanale You Tube
Przyda się powiew świeżości w skostniałych kościach.Asia - On Table pisze:do Częstochowy nie mam daleko więc może się wybiorę w najbliższym czasie
-
- Been thanked: 10 times
Witam.
Szukam miejsca, gdzie można pograć w planszówki/karcianki. Chciałbym zapytać o parę rzeczy:
1. Czy spotkania w Belgu odbywają się (w miarę) regularnie co tydzień?
2. Jak otwarte jest towarzystwo na nowych i niekoniecznie wprawionych graczy?
Szukam miejsca, gdzie można pograć w planszówki/karcianki. Chciałbym zapytać o parę rzeczy:
-
ad 1. Spotkania odbywają się w miarę regularnie, tzn. spotykamy się co tydzień, ale akurat najbliższe spotkanie, czyli pojutrze odbędzie się w Oslo. Po postu każdy ostatni czwartek miesiąca jest zarezerwowany w Belgu na inną działalność, w pozostałe czwartki spotykamy się tam normalnie.Confidential pisze: ↑26 mar 2018, 20:56 Witam.
ad 2. Tutaj sprawa jest dyskusyjna, zależy kto nas ocenia, ale to trzeba samemu spróbować

Tak dla przypomnienia w tym tygodniu spotkanie w Oslo, ponieważ nie było jakiś sensownych propozycji to ja umawiam się na Shadespire, ale na wszelki wypadek wezmę też Tyrants of Underdark.
-
@Jacek_PL
Nie jestem szczególnie doświadczonym graczem i w pytaniu bardziej chodziło mi o to, jak chętni jesteście do uczenia kogoś zasad od zera. Powiązana z tym jest kwestia tego w jakiego typu tytuły gracie - bo załapanie wszystkich reguł gry, której rozgrywka trwa na przykład 3 godziny trochę zajmuje, a sam gram raczej w bardziej "lekkostrawne" tytuły.
Nie jestem szczególnie doświadczonym graczem i w pytaniu bardziej chodziło mi o to, jak chętni jesteście do uczenia kogoś zasad od zera. Powiązana z tym jest kwestia tego w jakiego typu tytuły gracie - bo załapanie wszystkich reguł gry, której rozgrywka trwa na przykład 3 godziny trochę zajmuje, a sam gram raczej w bardziej "lekkostrawne" tytuły.
Dzięki za radę

-
A o to chodzi, to wiesz kwestia tego czy się łatwo zrażasz, bo wbrew pozorom my też nie znamy wszystkich gierConfidential pisze: ↑27 mar 2018, 15:24 Nie jestem szczególnie doświadczonym graczem i w pytaniu bardziej chodziło mi o to, jak chętni jesteście do uczenia kogoś zasad od zera. Powiązana z tym jest kwestia tego w jakiego typu tytuły gracie - bo załapanie wszystkich reguł gry, której rozgrywka trwa na przykład 3 godziny trochę zajmuje, a sam gram raczej w bardziej "lekkostrawne" tytuły.

Generalnie zapraszam przyjdź, zagraj, sam zobaczysz czy to dla Ciebie, my w każdym razie nie bijemy

-
U mnie to zależy od gry. Ogólnie jestem otwarty, ale kiedyś kolega próbował mi wytłumaczyć zasady jakiegoś tam tytułu ze świata "Gry o Tron" i stwierdziłem, że to po prostu nie dla mnie.
Na ogół jak grałem ze znajomymi w nowe tytuły, to pierwszą partię graliśmy "na sucho" - gdzie już z kartami w rękach pytaliśmy co dana robi, by po prostu mieć większe rozeznanie. Jak wspomniałeś, najszybciej człowiek się uczy grając.
Pozwolę sobie jeszcze zapytać - ile osób mniej-więcej bywa na takich spotkaniach? Pytam, bo może wziąłbym ze sobą coś swojego, żeby nie iść z pustymi rękami

-
Najczęściej jest nas 6 osób, ale czasami więcej, no i z Tobą to będzie 7 osób. Gry jakieś możesz oczywiście przynieść ale nie ma gwarancji że coś z tego będzie grane, często wiele gier podróżuje w te i nazad bez otwierania pudełka.Confidential pisze: ↑27 mar 2018, 18:37 Pozwolę sobie jeszcze zapytać - ile osób mniej-więcej bywa na takich spotkaniach? Pytam, bo może wziąłbym ze sobą coś swojego, żeby nie iść z pustymi rękami![]()
-
Oczywiście się z tym liczę. Po prostu głupio by mi było iść z niczym, bo czułbym, że się niejako "wpraszam" (ot przychodzi zupełnie obca osoba, żeby sobie w czyjeś gry pograć) - a jak przyniosę coś swojego, to jakoś inaczej (w moim mniemaniu) to wygląda. Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi

Doskonale to rozumiem. Jak z kumplami się widywaliśmy, to przynosiliśmy co kto miał lub co akurat chciał reszcie pokazać i nieraz połowa pozostawała nietknięta.
-
Tak wiem o co chodzi, nie krępuj się za przynoszenie gier nikt jeszcze zjechany nie zostałConfidential pisze: ↑27 mar 2018, 23:16Oczywiście się z tym liczę. Po prostu głupio by mi było iść z niczym, bo czułbym, że się niejako "wpraszam" (ot przychodzi zupełnie obca osoba, żeby sobie w czyjeś gry pograć) - a jak przyniosę coś swojego, to jakoś inaczej (w moim mniemaniu) to wygląda. Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi![]()

A tak jeszcze przy okazji odpowiadając na twoje pytanie z innego wątku, Mepel jest jak najbardziej godny polecenia, Planszomania też o ile kupujesz rzeczy które mają na stanie, bo z tymi na zamówienie to bardzo różnie bywa.
-
Na jutrzejszym spotkaniu w Oslo z pewnością się nie pojawię. Myślę, że jakoś po świętach (w pierwszym bądź drugim tygodniu) powinienem wpaść.
Serdeczne dzięki za opinię

-
Miałem właśnie pisać, że wpadłbym może na jutrzejsze spotkanie. Powinienem też jutro otrzymać przesyłkę ze sklepu Mepel.

Macie wolne miejsca, czy jest komplet?

-
Oczywiście zapraszamy, miejsca jak najbardziej będą, no może poza Runeboundem. Nie wiem czy byłeś kiedyś Belgu, jeśli tak to my okupujemy dwa ostatnie duże stoliki przed "Narnią". Jeśli nie byłeś to idziesz jak najdalej od baru i przy końcu lokalu będą właśnie te dwa duże stoliki. Najlepiej przyjść tak o 18.15, jak będziesz wcześniej to możesz też popatrzeć na karteczki z rezerwacją albo zapytać obsługi.Confidential pisze: ↑04 kwie 2018, 11:30Miałem właśnie pisać, że wpadłbym może na jutrzejsze spotkanie. Powinienem też jutro otrzymać przesyłkę ze sklepu Mepel.![]()
Macie wolne miejsca, czy jest komplet?![]()
-
W Belgu byłem nieraz, ale zastanawiałem się właśnie w którym miejscu będzie można was zastać, bym nie szukał - ale już mnie ubiegłeś.Jacek_PL pisze: ↑04 kwie 2018, 13:27Oczywiście zapraszamy, miejsca jak najbardziej będą, no może poza Runeboundem. Nie wiem czy byłeś kiedyś Belgu, jeśli tak to my okupujemy dwa ostatnie duże stoliki przed "Narnią". Jeśli nie byłeś to idziesz jak najdalej od baru i przy końcu lokalu będą właśnie te dwa duże stoliki. Najlepiej przyjść tak o 18.15, jak będziesz wcześniej to możesz też popatrzeć na karteczki z rezerwacją albo zapytać obsługi.

W takim razie zapraszamy.Confidential pisze: ↑27 mar 2018, 18:37 U mnie to zależy od gry. Ogólnie jestem otwarty, ale kiedyś kolega próbował mi wytłumaczyć zasady jakiegoś tam tytułu ze świata "Gry o Tron" i stwierdziłem, że to po prostu nie dla mnie.

-
Ale widzisz. Tu Jacek taki miły, a ograł nas jak małe dzieci.
Stara zasada: "Nad planszą nie masz przyjaciół"
-
Ja jakoś odniosłem wrażenie, że trochę się hamował - mógł mnie rozklepać bardziej przekonująco, ale nie chciał mnie zniechęcać

-
-
Jutro jak zwykle idziemy na żywioł, chociaż są propozycje Pandemic i Runebound. Ja na wszelki wypadek wezmę Blue Moon City albo Spyrium.