Agricola (Uwe Rosenberg)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
ragozd
Kontakt:

Re: Agricola

Post autor: ragozd »

Geko pisze: Ragozd, chcesz powiedzieć, że liczysz pod koniec gry ile kto ma aktualnie punktów i ile może jeszcze zdobyć? W Agricoli? Gdzie punktuje chyba z 10 kategorii + dodatkowe punkty warunkowe z kart? :mrgreen:
Nie musze - jakos wiem kto wygrywa, tak samo jak w Wysokim Napieciu :) Taki dar od losu :P A ile mozna zdobyc i na co kots poluje to widac na pierwszy rzut oka.
No chyba ze zagrywa jakas karte na koniec ktora troche zmienia uklad sil
"Jesteś inżynierem - wszystko co mówisz jest nienormalne".
Moja lista gier Mój blog
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich
Awatar użytkownika
BloodyBaron
Been thanked: 1 time

Post autor: BloodyBaron »

ragozd pisze:
Geko pisze: Ragozd, chcesz powiedzieć, że liczysz pod koniec gry ile kto ma aktualnie punktów i ile może jeszcze zdobyć? W Agricoli? Gdzie punktuje chyba z 10 kategorii + dodatkowe punkty warunkowe z kart? :mrgreen:
Nie musze - jakos wiem kto wygrywa, tak samo jak w Wysokim Napieciu :) Taki dar od losu :P A ile mozna zdobyc i na co kots poluje to widac na pierwszy rzut oka.
Szacunek - ciekawa zdolność ;) choć z drugiej strony - to właśnie podoba mi się w Agricoli bardzo: że do końca nie wiadomo na pewno (ze względu na ilość punktujących obiektów) kto wygra, więc wszyscy walczą do końca :)
_________
Moje gry
Awatar użytkownika
Geko
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Post autor: Geko »

ragozd pisze:
Ale ja się nie pytam, czy widzisz kto wygra, tylko czy widzisz ile każdy gracz ma punktów :lol:
Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Lucf

Post autor: Lucf »

@Geko: Uiek przy mnie na głos wszystkim liczył punkty na głos - okolo 30 sekund, w myślach podejrzewam można to zrobić jeszce szybciej. Myślę , że można spokojnie dojsć do takiej wprawy by rzucenie okiem i 20 sekund analizy dawały ci wyniki.
Awatar użytkownika
Geko

Lucf pisze:@Geko: Uiek przy mnie na głos wszystkim liczył punkty na głos - okolo 30 sekund, w myślach podejrzewam można to zrobić jeszce szybciej. Myślę , że można spokojnie dojsć do takiej wprawy by rzucenie okiem i 20 sekund analizy dawały ci wyniki.
Coż, pozostaje pozazdrościć ilości pamięci operacyjnej. Mi wystarczy analizowanie, co chcę zrobić, w jakiej kolejności to robić, co chcą inni, co mogą mi zablokować i jak wyżywić rodzinę. Liczenie jeszcze na bieżąco ile mają punktów inni, to już nie dla mnie :oops:
Lucf

Ztoczyłem właśnie pierwszą partię solową [familijną], sam ze zobą :) Wynik: 53pkt. Czyli udało mi się osiągnąć wynik minimalny, ledwo co. A Wy jakiego osiągacie wyniki w familijnej solo?
Widok planszy pod koniec [juz po wykarmieniu, plansza gotowa do liczenia]
Obrazek

Gra solowa jest bardzo wymagająca, bo TRZEBA planować aż na 14 rund. Najlepiej jakby przed rozpoczęciem gry znać już te ruchy jakie wykonamy :) Czyli planowanie 3-4 godzinki, siadamy i w 5minut wykonuje plan :))))))
Gra nie przypomina pasjansa. Jest bardziej grą logiczną, na liczenie i planowanie.

i drugie pytanie, Geko - z góry przepraszam Cię :) Mam nadzieję, że to wytrzymasz jeszcze :) Już nie o żadne modyfikacje, tylko o samą zawartość gry. Talia "E" była zapakowana w jedną folię wraz z kartami akcji/dużych usprawnień. Teraz otworzyłem drugą folię z etykietką "I" i tam chyba ze 30kart oznaczonych "E" :| Ostatnie pytanie: czy te karty mają wchodzić do talii "i" ? Że niby te karty z Easy są bardziej interaktywne? Czy po prsotu tak zostały zapakowane i pewnie jeszce w 3ciej folii znajdę też jakieś brakujące karty, i będę je mógł ułożyć po kolei, zgodnie z cyferkami małymi, od 1 do 360?

Geko, jescze raz kajam się i biczuję za te zapewne głupie dla Was pytanie, ale Agri to jedna z moich pierwszych, większych gier, więc nie znam "zwyczajów pakowniczych" ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Geko

Lucf, nie pamiętam jak karty były zapakowane, ale nie ma co tego rozważać. Na każdej karcie małych usprawnień czy pomocników masz oznaczenie talii: E, I lub K. I tym się kieruj. Co do rozmnażania, to kładziesz jednego członka rodziny (ciężarna żona :mrgreen: ) na tym polu i dokładasz jeden drugi krążek (dziecko). Oczywiście jakieś karty mogą to zmieniać, ale musi być to wyraźnie napisane (jak wspomniana karta "bliźniacy").

A jak masz jakieś pytania/wątpliwości, to pytaj. Od tego jest forum. Tylko zawsze lepiej najpierw sprawdzić w instrukcji.
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 258 times

Post autor: jax »

Widze Lucf, ze pozostales prz 3-izbowej drewnianej chacie - to nie jest dobry pomysl na gre 1-osobowa (pewnie na zadna ilosc osob, ale w grze 1-osobowej to *szczegolnie* nie rokuje perspektyw).

Co do rekordowych wynikow - osobiscie osiagnalem 83pkt. (ale jeszcze nie zakonczylem kampanii 1-osobowej i moze byc lepiej).
Bazik pisal ze osiagnal bodajze 96 najwiecej.
Aha, nie pisze o grze familjnej, tylko z kartami. W familijna solo nie gralem.
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
melee
Been thanked: 3 times

Post autor: melee »

ja mam 91, ale ostatnie 3 partie mam wyniki 90/90/91 i już mi się chyba trochę odechciało. Musiałbym zacząć jeszcze raz, złych pomocników dobrałem do lepszego wyniku.
Lucf

Jax - hm, czyli fotka niewyraźna :) Bo to sąchaty kamienne już:) Jedyne co podczas gry zrobilem nie tak, to chciałem jak najszybciej wybudować jeszcze 4tą drewnianą izbę, ale zamist tego [tak jakoś wyszło] zrobiłem ogrodzenie. Przez to 4tego członka miałem dopiero w akcji "powiększ mimo braku miejsca". Ale już po budowie ogrodzenia nie chcialo mi się "cofać" i robić innego ruchu jeszcze raz.

Jeśli chodzi o grę familijną SOLO to jest ona łatwiejsza do określenia absolutu (absolutnego wyniku) w przeciwnieństwie do zwykłej. Bo tam jest 360kart więc kombinacji jest TYLE, że praktycznie nie jesteśmy w stanie wyliczyć maxymalnego wyniku.
A w familijnej jest to bardziej możliwe :) To może 53 jak na failijną to dobry wynik? :)
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 258 times

Post autor: jax »

melee pisze:ja mam 91, ale ostatnie 3 partie mam wyniki 90/90/91 i już mi się chyba trochę odechciało. Musiałbym zacząć jeszcze raz, złych pomocników dobrałem do lepszego wyniku.
Wlasnie. Start jest niezwykle istotny przy kampanii. Ja wprawdzie pomocnikow dobieralem sensownych patrzac teraz z perspektywy, natomiast nalezy zwrocic uwage na jeszcze jedno: wypracowywac od pierwszej gry kampanijnej jak najwieksza nadwyzke zywnosci - to bardzo ulatwia kolejne gry. Niestety w swojej kampanii na poczatku mialem slabe nadwyzki a to sie przeklada na kolejne wyniki zanizajac je w dol.
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
melee
Been thanked: 3 times

Post autor: melee »

tak, ja w 1 partii miałem 60 pkt, w drugiej 80 i zastrzyk jedzenia :)
w solowej wersji bardzo ważne są chaty i duże usprawnienia, trzeba mieć 6-7 kamiennych pomieszczeń (najlepiej +2 bonusu do każdego, ja mam właśnie tylko +1), prawie wszystkie usprawnienia i jeszcze bonusy za ilość surowców na koniec
Awatar użytkownika
salou
Has thanked: 47 times
Been thanked: 47 times

Post autor: salou »

Witam

Włączę się do dyskusji ponieważ mam kilka niejasności być może wynikają z tego że niedokładnie przeczytałem reguły, mianowicie w grze powiedzmy 4 osobowej z rozszerzeniem rozdajemy po 7 kart pomocników i po 7 kart małych usprawnień i czy to jedyne karty z jakich można korzystać czy z talii można dobierać nowe karty a jak tak to w jaki sposób ?

Sporo losowości w grze jest w momencie w którym rozdajemy po 7 kart jednego i drugiego rodzaju to wyglada tak że jeżeli komuś się poszczęści to ma naprawdę spore wsparcie a inny niestety niewielkie i właśnie tutaj mam największe wątpliwości być może jakoś się ma wpływ na to co dostajemy a może jednak to jest ten element losowy.
Awatar użytkownika
LostLukas

Post autor: LostLukas »

salou pisze: Sporo losowości w grze jest w momencie w którym rozdajemy po 7 kart jednego i drugiego rodzaju to wyglada tak że jeżeli komuś się poszczęści to ma naprawdę spore wsparcie a inny niestety niewielkie i właśnie tutaj mam największe wątpliwości być może jakoś się ma wpływ na to co dostajemy a może jednak to jest ten element losowy.
Gra się dokładnie tak jak napisałeś i "to jest ten element losowy" :)
Awatar użytkownika
bogas
Has thanked: 426 times
Been thanked: 671 times

Post autor: bogas »

Sposoby wymiany kart opisane są kilka postów wcześniej, co znacznie ogranicza 'losowość'. My stosujemy zasadę zaczerpniętą z Książąt Florencji, polegającą na tym, że podczas wymiany 3 kart na nową dociągamy 5 i z nich wybieramy jedną. Sprawdza się dobrze.
Awatar użytkownika
Geko

Dzisiaj graliśmy z talią I i tylko powiem, że na karcie "Handlarz drewnem" jest niejasny opis, że za każdym razem, gdy ktoś zabiera drewno odpowiednią akcją, można mu zapłacić 1 jedzenie i wziąć drewno. Tylko nie wziąć całe drewno, a wziąć 1 drewno. Do czego doszliśmy w połowie gry, gdy okazało się, że ta karta byłaby w ten sposób niesamowicie przegięta.
Jeszcze sprawdziłem i ogólnie polecam takie cudeńko:
http://www.boardgamegeek.com/file/info/34830
Awatar użytkownika
jar_on

Post autor: jar_on »

Co do tego 'dziwnego' rozmieszczenia kart talii 'E', to wyjaśnienie jest takie, że z talii 'E' wyjęto te co bardziej 'trudne' karty (odchudzając talię "E" do 70 kart) i wrzucono je dwu pozostałych. Uwe tłumaczył, że jak się już opanuje te podstawowe 'E' to powinno się do nich wrzucić, te 'ukryte' w innych taliach karty ;)

Tutaj jest wątek na geeku dotyczący tego zagadnienia, wraz z rozpiską tej najbardziej 'podstawowej' wersji talii "E''.
"Your game and Your rules but it doesn't mean I have to play."
Zbiór - http://tinyurl.com/6dhbfw
Lucf

Dzięki jar-on za info :) Czyli jednak Geko nie miał racji :twisted:

Jednak z tego co czytam piszą, że nie ma różnicy pomiędzy tymi kartami E które poszły do zgrzewki z I i K . Jednak coś mi się nie wydaje. Bo są po dwie karty które mają "nagle" numer chyba 341 i coś. A to właśnie np karta z E. Moze to jakaś jedna super karta? Bo jest rzeczywiście bardziej skomplikowana jakby.

"The first print run had 4 packs of 90 cards each.
For production issues, we changed that to 3 packs of 120 cards.
Some E deck cards have been moved to the K and I decks, but Uwe decided that they keep their original letter.

So the starter E deck has exactly 35 occupations and 35 minor imps - enough for a game with 5 players.
The extended E deck (including the cards that were moved) has about 60 cards each."

i tutaj za bardzo nie rozumiem - z powodów produkcjynch przenieśli część kart do I i K, ale czemu Uwe zdecydował się zatrzymać ich oryginalną literę? :| Czyżby one z tego powodu, że są trudniejsze [mimo iż to Epki] myślał początkowo, że może one będą jednak do I lub do K, ale jednak po czasie zdecydował się, że zostawi je w E, jednak w "E poszerzonym". Tak mi się wydaje.
Więc mamy 60 ZUPEŁNIE podstawowych Epek. + resztę pogubioną w I i K. Choć ten bardzo wysoki numer z 300 mi spać nie daje :)

Małe usprawnienia:
11, 12, 13, 16, 17,
18, 21, 23, 24, 25,
28, 29, 30, 31, 32,
33, 34, 35, 36, 39,
41, 42, 44, 45, 46,
50, 51, 54, 55, 56,
57, 58, 59, 60, 62

Pomocniki:
151, 152, 153, 154, 160,
163, 165, 166, 167, 171,
176, 177, 178, 181, 183,
184, 186, 187, 188, 189,
190, 192, 193, 194, 195,
197, 200, 203, 204, 205,
206, 208, 209, 212, 214
Lucf

jax pisze:
Dzika Mrówka pisze:Witam.

Dopiero zaczynam moją przygodę z Agricolą i mam 2 pytania odnośnie zasad, a wszystko rozbija sie o Kartę Żebraka:
Dzika Mrówka pisze: 2. Co sie dzieje jeśli skończyły sie Karty Żebraka, a któryś z graczy nie ma jak wyżywić rodziny?
W takiej sytuacji, jak to mawia Zephyr, nalezy 'wymienic graczy' :lol: :lol:

Albo skorzystać z żetonów mnożenia :D:D:D:D :lol: hehe

_______________EDIT:
A co sądzicie o dwóch kartach małych usprawnień:
33 - CERAMIKA - "Garncarnia jest dla ciebie małym usprawnieniem, któe cię nic nie kosztuje" - czyli GARNCARNIE [zwykle DUŻE USPR] możesz kupić jak pójdziesz na pole MAŁE USPR?
42 - POMOC SĄDIEDZKA - ta karta mnie dziwi bardzo :| Płacisz 1drewno/1glina i otrzymujesz TRZCINĘ/kamień z ogólnych :| Przeciez na planszy są pola gdzie dostajesz POSIŁEK + wybrany budulec :| Chwyba nikomu by się nieoplacało tego grać - no chyba że by miał niezwykłe "parcie" na posiadanie tej trzciny/kamienia :|

A Wy macie jakieś karty, ktore w ogóle wyrzucacie z talii przed losowaniem ? Ja np bym tę pomoc sąsiedzką odrzucił :|
Awatar użytkownika
sowacz
Been thanked: 33 times

Post autor: sowacz »

Pytanko małe: czy jak jest powiedzmy 5 owieczek na polu z owcami, a ja mam np miejsce tylko na 3 w moim gospodarstwie, to czy zasady pozwalają na wejście chłopem na to pole i zabranie tych 3 owieczek do siebie? Jeżeli tak to co się dzieje z pozostałymi? Czy zostają na polu akcji lub czy są wyrzucane do zasobów ogólnych?
Awatar użytkownika
kolderek

Post autor: kolderek »

na pewno możesz iść na tę akcję :) a reszta zwierząt wyrzucana do zasobów ogólnych. pamiętaj, że jedno zwierzę możesz trzymać w chacie :)
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 200 times
Been thanked: 495 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

jak masz piec możesz też od razu upiec i będziesz miał jedzenie. Tak mi powiedział Geko... nasz guru Agricolowy ;)
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Awatar użytkownika
Geko

yosz pisze:jak masz piec możesz też od razu upiec i będziesz miał jedzenie. Tak mi powiedział Geko... nasz guru Agricolowy ;)
Cóż za nieprawda. W piecu pieczemy tylko chleb ze zboża. Owieczki (ewentualnie niektóre gatunki kotów :wink: ) można ugotować/upiec w kuchni lub na palenisku.
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 200 times
Been thanked: 495 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

po prostu sprawdzałem Twoją czujność... oczywiście że chodziło o palenisko i / lub kuchnię. BRAWO!
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Awatar użytkownika
Geko

yosz pisze:po prostu sprawdzałem Twoją czujność... oczywiście że chodziło o palenisko i / lub kuchnię. BRAWO!
Tak sobie myślałem. Zrobili ze mnie eksperta i teraz szykują pułapki. Potwory.
ODPOWIEDZ