mery333 pisze: ↑ndz, 07 paź 2018, 16:16
Siema
Mam kilka pytań odnośnie papieru do drukowania. Drukuję karty na mojej drukarce HP Photosmart 5510 na papierze fotograficznym dwustronnym 300g i świetnie sprawdza się on w przypadku kolorowych kart z kolorowymi rewersami. Tym razem planuję wydrukować dużą ilość kart biało czarnych z tekstem i myślałem o zmianie papieru na tańszy kredowy 300g. No i tu nasuwają mi się 2 pytania.
Przeszukując internet znalazłem mnóstwo informacji, że papier kredowy nie nadaje się do drukarek atramentowych, że druk się rozmazuje i wcale nie łapie kartki, albo jest wyblakły a znów znalazłem posty również na tym forum gdzie ludzie mówią, że skutecznie tego papieru używają w atramentówkach. Jak w końcu jest??
Drugie pytanie: jeżeli moja drukarka zgodnie ze specyfikacją skutecznie radzi sobie z drukowaniem na papierze foto 300g to oznacza, że nie będzie miała też problemu ze zwykłym papierem 300g np. kredowym,satynowym?
Z góry dzięki za odpowiedzi

ad1. niestety musisz sprawdzić konkretny papier z konkretną drukarką. Z tego co ja wiem to kredowy sie właśnie nie nadaje do lasera bo się toner nie chce trzymać, a mimo tego drukowałem kiedyś sporo na kredzie laserem.
Małe sprostowanie - mery333 pytał o drukowanie drukarką atramentową na papierze kredowym a nie laserze.
Papier kredowy do drukarek atramentowych niestety nie nadaje się.
Jak wynika z definicji papieru kredowego
jest to papier powlekany cienką warstwą mieszaniny białego pigmentu mineralnego oraz kleju; charakteryzuje się śliskością i obniżoną wsiąkliwością.
I właśnie ta ograniczona wsiąkliwość powoduje problemy z rozmazywaniem się wydruku.
Natomiast papier kredowy do drukarek laserowych jak najbardziej się nadaje choć mam na myśli raczej bardziej zaawansowane drukarki laserowe a nie najtańsze egzemplarze (z tymi nie miałem do czynienie).
Ogólnie zaś, nawet najlepsza maszyna laserowa może mieć problem z drukiem na papierze kredowym - a to znowu zależy od możliwości drukarki i prawidłowego ustawienia parametrów druku. Cała tajemnica leży w tak zwanym "smarzeniu" czyli temperaturze bębna w czasie utrwalania wydruku. Nawet najlepsza drukarka ze źle ustawionymi parametrami wydruku nie poradzi sobie i druk będzie odpadał. Zasad jest dość prosta - czym grubszy papier i czym więcej narzuconego toneru na niego (szczególnie ciemne kolory lub czarny drukowany z 4 kolorów zamiast z jednego) tym większa powinna być temperatura na bębnie.
Ogólnie - drukarka laserowa poradzi sobie z papierem kredowym lecz są wyjątki od tej reguły.