antros pisze: ↑02 sty 2019, 19:46
Możliwych układów jest dziesięć, siedem jest kart Receptur z tymi układami, które obstawiasz bo na jednej z kart masz pogrupowane aż 4 układy (wszystkie jednokolorowe).
Czyli 7. Kolor kart nie ma znaczenia przy obstawianiu wielokolorowej. Wybieramy spośród tego na co głosujemy, a nie spośród wszystkich możliwych układów. Nie interesuje mnie czy to są 2 żółte, czy 2 różowe, tak długo, jak przypuszczam, że są to dwie tego samego koloru. Czasem, drogą eliminacji, można do tego dojść (najczęściej: 2 zielone/2 niebieskie).
antros pisze: ↑02 sty 2019, 19:46Napisałeś też, że "celnie strzelać już patrząc na pierwszą rękę " co jest dla mnie irracjonalne bo jak wspominałem w najkorzystniejszym przypadku gdy akurat tak się zdarzy, że masz po dwie czerwone i żółte na ręce to zostaje 5 możliwych układów (ale 4 karty Receptur do obstawienia).
Dobrze, dobrze, to był chyba za duży skrót myślowy, wycofuję się z niego. Chodziło mi o to, że pierwsza ręka może dawać całkiem dużo informacji lub dobre "paliwo" do zdobycia tych informacji w pierwszej kolejce. Plus obserwacje tego co robią pozostali gracze w pierwszej kolejce.
Zresztą, 25% to całkiem niezła szansa. Owszem, można się upierać, że to "psuje" grę, ale to kwestia agresywnej taktyki, na którą gra jednak pozwala. Jasne, można grać na zdobycie informacji całkowitej, ale ta informacja jest w kontekście gry mało wartościowa, gdy ktoś przed nami dojdzie do tego samego i zgadnie, zanim kolejka do nas wróci. Jeśli chce się wygrywać, to trzeba czasem redukować wybór do 1/2 lub 1/3.
U mnie partie też trwają zazwyczaj 2-3 rozdania, ale jednak po kilka kolejek.
No i od tego się "wszystko zaczęło". Naprawdę zdarzały mi się gry, które trwały w okolicach 5 minut. Były to dwie partie po 1-2 kolejki. 5-10 minut to dla mnie średni czas gry w Herbalism. Co oczywiście niczemu nie przeszkadza, bo zawsze można zagrać więcej razy (lub grać do X punktów).
Grajcie koniecznie z Znacznikami Przewidywania bo odrobinę niwelują one przewagę pierwszego typującego Panaceum.
Ja z kolei uważam, że one grze nie pomagają, bo daje się pozostałym za dużo informacji (a blefowanie jest mało sensowne). Jeśli wiesz/przypuszczasz, który składnik zawiera lekarstwo, to równie dobrze możesz zrobić follow przy zgadywaniu i też dostać ten sam jeden punkt - bez podpowiadania innym.