RUNner pisze: ↑23 sie 2019, 12:04
Czy to aby na pewno gra figurkowa? Mam wrażenie że to karcianka ..... Myślałem że solą skimirsha będzie walka ...
Sam sobie odpowiedziałeś wcześniej

Nie, to nie jest skirmish ani stricte gra figurkowa. Jest to miks gry karcianej i figurkowej. Plansza ma hexy, więc to jest 100% gra planszowa

Z zacięciem bitewnym.
RUNner pisze: ↑23 sie 2019, 12:04
punkty chwały za pokonanie wojownika. Moim zdaniem to jest słabe rozwiązanie .... ja chcę tłuc, zarzynać i grabić
Czekaj czekaj. Jeśli chcesz bić i zabijać, a nic byś z tego nie miał to zabijanie nie miało by żadnego sensu

1 glory za śmierć przeciwnika to bardzo dobre deal

I to działa, naprawdę. Inaczej, mielibyśmy grę w stylu euro praktycznie - każdy by się ustawiał na objective i nikt by nikgo nie atakował, bo by się nie opłacało.
Dobra, 2 rzeczy mamy załatwione

teraz reszta.
RUNner pisze: ↑23 sie 2019, 12:04losowość
Nie będę się kłócił, to "głupia losowa gra" przecież
RUNner pisze: ↑23 sie 2019, 12:04Już pierwszy rolloff o ułożenie planszy wydaje się być mega istotny.
Zgadza się, dlatego najlepiej zagrać mecz do 2 wygranych

Dodatkowo, ten "problem" fajnie zniwelował starter Dreadfane, tam mamy 2 połączone na sztywno plansze z wydrukowanymi już obejctive. Na start o wiele fajniesze. Niestety ten starter głównie celuje w USA i w Europie praktycznie jest niedostępny :/
RUNner pisze: ↑23 sie 2019, 12:04tych kart nie wykorzystaliśmy nawet w 10%.. ..... zdobywanie punktów. Jakie wyniki powinny się pojawiać w coresecie? Graliśmy domyślnymi taliami i uzyskaliśmy 4:4
Te 2 sprawy są ze sobą mocno związane. Nie wiem co posiadasz, ale sama podstawka jeśli chodzi o karty to jest straszna bieda. Dopiero zakup kilku dodatków podnosi "karciany" poziom ten gry i wkóncu zaczynamy grać kartami, a nie tylko chodzi i bić się i liczyć, że przeciwnik nie wybije nas. To samo dotyczy punktacji, im więcej kart, tym możemy zbudować talię, dzięki której zdobędziemy na pewno więcej i łatwiej glory point niż z samego core set. Na start z budowaniem talii polecam automatyczne wygenerowane talie, na podstawie dodatków które mamy w kolekcji :
https://www.underworldsdb.com/build.php