Zabierz flagę - gra taktyczna

Masz pomysł na grę planszową? Chciałbyś go kiedyś zrealizować? Chcesz się nim podzielić albo pomóc w realizacji jakiegoś pomysłu? Do dzieła!
Awatar użytkownika
Kape

Zabierz flagę - gra taktyczna

Post autor: Kape »

Witam!

Chciałbym zaprezentować wam mój autorski projekt pod tytułem "Zabierz flagę"
Głównym celem gry jest okupowanie flagi przeciwnika. Do dyspozycji mamy 9 oddziałów, bomby i podesty.
Jest to gra taktyczna, więc nie zabraknie bitew i tego typu rzeczy.
Projekt planszy i rekwizytów zamieszczam tutaj: http://www.speedyshare.com/992386371.html
O mechanice napiszę jutro, a może nawet zamieszczę instrukcję.

PS: Dodaję, że gra póki co nie była testowana, dopiero co wyszła z Publishera, ale w najbliższym czasie mam zamiar przetestować ją co najmniej 15, 20 razy
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 548 times
Been thanked: 1610 times
Kontakt:

Re: Zabierz flagę - gra taktyczna

Post autor: MichalStajszczak »

Nie wiem, jak można "okupować flagę". Może jak podasz przepisy, to się dowiem :D
Ale zanim zamieścisz tu przepisy, to zrób choć jeden czy dwa testy (nie koniecznie 15). Bo może się okazać, że niepotrzebnie marnujesz czas swój i innych użytkowników forum
Awatar użytkownika
Kape

W takim razie zamieszczenie przepisów zostawiam na jutro lub pojutrze, w tym czasie wykonam testy

Co do okupowania flagi, nie znalazłem innego słowa :D . Chodzi o umieszczenie na polu z flagą oddziału i przetrwanie tam 3 kolejek.
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Kontakt:

Kape pisze:Chodzi o umieszczenie na polu z flagą oddziału i przetrwanie tam 3 kolejek.
Czyli jest to okupowanie pola na którym jest flaga, a nie flagi
Awatar użytkownika
Filippos
Lokalizacja: Wawa, sercem w Wawie, nogą w wawie i innymi częściami ciała też;))

Post autor: Filippos »

proponuję polską nazwę: zdobycie flagi :)
Zwykle gram w to co mam
Moja strona o projektowaniu: http://milunski.com/
Dominusmaris
Kontakt:

Post autor: Dominusmaris »

Jak można używać takiego strasznego słowa jak ,,okupacja" na określenie pozostawania przez
pionek na danym polu przez 3 kolejki ?! Dziadek mi się w grobie przewraca!

Fillipos, pamiętaj! W ,,Warszawskich dzieciach" pola ,,okupują" tylko pionki niemieckie.
A jeśli ich nie ma, czyli są tylko pionki polskie pisz tylko ,,pionki wyzwalają".
Jak mi napiszesz że pionki warszawskich dzieci okupują budynki warszawy to normalnie
umieszczę tę grę w papieskim indeksie gier zakazanych, zaraz za Monopoly.

Jak się bawić to na całego ;)
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Kontakt:

Filippos pisze:proponuję polską nazwę: zdobycie flagi
Z tego co zrozumiałem, nie chodzi o samo zdobycie flagi (jak jest np. w Stratego), tylko zdobycie pola, na którym jest flaga i utrzymanie go przez 3 kolejki
Awatar użytkownika
Filippos
Lokalizacja: Wawa, sercem w Wawie, nogą w wawie i innymi częściami ciała też;))

Post autor: Filippos »

MichalStajszczak pisze:
Filippos pisze:proponuję polską nazwę: zdobycie flagi
Z tego co zrozumiałem, nie chodzi o samo zdobycie flagi (jak jest np. w Stratego), tylko zdobycie pola, na którym jest flaga i utrzymanie go przez 3 kolejki
Ja to zrozumiałem Michale, ale tu chyba wszak chodzi o tytuł gry a nie definicję elementu mechaniki.
Zwykle gram w to co mam
Moja strona o projektowaniu: http://milunski.com/
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Kontakt:

Filippos pisze:Ja to zrozumiałem Michale, ale tu chyba wszak chodzi o tytuł gry a nie definicję elementu mechaniki.
Przepraszam - myślałem, że to dotyczy tej "okupacji flagi". Rzeczywiście, skoro wygrana polega na zajęciu na 3 kolejki pola z flagą, to tytuł "Zabierz flagę" jest nieadekwatny.
Awatar użytkownika
aswiech
Kontakt:

Post autor: aswiech »

MichalStajszczak pisze: Przepraszam - myślałem, że to dotyczy tej "okupacji flagi". Rzeczywiście, skoro wygrana polega na zajęciu na 3 kolejki pola z flagą, to tytuł "Zabierz flagę" jest nieadekwatny.
Bo sugeruje "bierz i spadaj":) Zgadzam sie w pelni. Swoja droga... moze taki wariant bedzie ciekawy;)
PlanShow - Srodziemie
Z PlanShow --> http://planshow.blox.pl (PlanshowB)
Czas na PlanshowC
Awatar użytkownika
Kape

To ja się wyjaśnię : okupowanie pola z flagą to termin zaczerpnięty z instrukcji Warcrafta, gdzie było okupowanie pola miasta. Ale faktycznie źle się wyraziłem.
Co do "zabierz flagę" - ja znam akurat taką nazwę tej gry terenowej,
a co do testów - już wydrukowałem, dzisiaj testuję.

No i w końcu zamieszczam ogólny opis mechaniki:
Na początku gracze rozmieszczają po planszy swoją flagę i oddziały. Następnie ruszają się (każdy oddział o jedno pole). Jednostki naziemne mogą stawiać podesty na jakimkolwiek polu wodnym sąsiadującym z polem tej jednostki, a wszystkie jednostki mogą stawiać bombę na polu trawiastym sąsiadującym z polem zajmowanym przez tą jednostkę. Bomba wybucha na początku następnej tury gracza stawiającego ją, niszcząc wszystkie żetony na polu bomby i sąsiadujących.
Gdy dwa lub więcej oddziałów innego koloru spotka się na sąsiadujących polach (bądź na tym samym), oba (jedno) pola nazywa się polem bitwy i następuje bitwa. W bitwie uczestniczą oddziały znajdujące się na polach (polu) bitwy oraz na sąsiadujących.
Najpierw gracz atakujący rzuca 2 kostkami za każdą ze swoich jednostek. Jeśli trafi w zakres przedstawiony na żetonie oddziału, oddział trafia i może usunąć 1 jednostkę przeciwnika z planszy.
Bitwa toczy się do momentu, gdy tylko jedno pole bitwy nie będzie puste.
Celem gry jest - jak już wcześniej wspomniałem - pozostanie chociaż jednym oddziałem na polu z flagą przeciwnika lub zabicie wszystkich jego jednostek.
Awatar użytkownika
Senaszel

Post autor: Senaszel »

Kape pisze: Najpierw gracz atakujący rzuca 2 kostkami za każdą ze swoich jednostek. Jeśli trafi w zakres przedstawiony na żetonie oddziału, oddział trafia i może usunąć 1 jednostkę przeciwnika z planszy.
Bitwa toczy się do momentu, gdy tylko jedno pole bitwy nie będzie puste.
Celem gry jest - jak już wcześniej wspomniałem - pozostanie chociaż jednym oddziałem na polu z flagą przeciwnika lub zabicie wszystkich jego jednostek.
Widze ze wzorujesz sie nad szmirnym warcrafcie
do ktorego dodajesz od siebie dodatkowe szmirne mechanizmy

Kazda jednostka rzuca 2k6? KAZDA? Dlaczego takie same kostki? Nie wiem jaki temat chcesz zasatosowac FAntasy wojenny czy sf ale na pewno jednostek bedzie kilka rodzajow a one roznia sie czyms od siebie-nieprawdaz? Wyobrazasz sobie ze wjezdzasz jeepem z kmem na dachu albo kawaleria na matke z dzieckiem (obrona=2) i wyrzucasz 12. Twoj przeciwnik zeby moc kontynuowac walke usuwa z flanki CZOLG albo Smoka? Dlaczego? To chyba byla jego matka?
Przepraszam - to nawet nie obronca wybiera ktora jednostka z zniknie z planszy tylko atakujacy! R e g r e s
Na mape polecam HExy

:D JEsli jeszcze masz ochote mnie czytac to dam ci jeszcze kilka przemyslen
Daj kazdej jednostce odrobine odmienny sposob poruszania wystarczy odrobinka
Daj kazdej jednosce mozliwosc zabicia innej gdy sie z nia spotka w zwarciu
wprowadz podzial na jednostki walczace tylko w zwarciu i te walczace na odleglosc
zmiksuj to
Daj kazdej jednostce specjalna umiejetnosc niech inzynierowie buduja mosty a saperzy stawiaja miny
Zamiast wykonywac rzut jednostka w swojej kolejce daj mozliwosc ruchu - opuszczenia pola bitwy, opuszczenia flank, zmiany pola na te zajmowane przez przeciwnika ktorego sie zabija od razy bez kulania... rozszezenia pola bitwy na sasiednie pole co jednoczesnie rozszeza flanki i wlacza do walki kolejne jednostki.

mixuj testuj opowiadaj o tym i pamietaj zawsze o tej milszej czesci przeczytanego tekstu :D
Wybacz czlowiekowi zawiedzionemu na warcrafcie. :)
msm
ps daj jednostka wady i zalety :D
Wingmakers
Awatar użytkownika
Piotro

Post autor: Piotro »

Gra była dobra dopóki Senaszel jej nie zmienił.
-------------------------------------
boardoftheloom.blogspot.com
Awatar użytkownika
Senaszel

hehe dla kazdego cos milego

szczerze: nie rozumiem
Wingmakers
Dominusmaris
Kontakt:

Post autor: Dominusmaris »

Też mi się wydaje że komplikacje nie są potrzebne. Tyle że można by zastosować mechanizm z Tygrys i Eufrat
do rozstrzygania starć i zrezygnować z kostek. Czyli wchodzimy pionkiem na pole wrogiego pionka i starcie wygrywa ten kto ma więcej pionków w sąsiedztwie, co z kolei daje pole do popisu dla bomby bo rozbija skoncentrowane wojska. Dodałbym
jeszcze ,,znacznik przewagi". W sytuacji remisowej, gdy obie strony mają tyle samo pionków na sąsiednich polach, wygrywa pionek gracza posiadającego ten znacznik, który w tym momencie musi być przekazany przeciwnikowi. Może to być
wariant ,,do wyboru" czyli gracz posiadający znacznik może podłożyć to starcie, by nie tracić znacznika i wykorzystać
go w ważniejszym starciu. Jeśli chodzi o rodzaje jednostek to coś tam można pokombinować, ale nie ma co z mini hexa robić
zaraz FFG. Co oczywiście nie znaczy że mi się sama idea nie podoba :)
Awatar użytkownika
Kape

Senaszel pisze: Na mape polecam HExy
Nie zrozumiałem... Mapa złożona jest z hexów.
Awatar użytkownika
Senaszel

Taki dowcipas ( szyderstwo )
z hexow ktore byly w warcrafcie
Wingmakers
ODPOWIEDZ