Clash of Cultures (Christian Marcussen)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Rocy7
- Been thanked: 6 times
Re: Clash of Cultures
Napisałem w koncu swoje wrażenia z gry http://www.gamesfanatic.pl/2017/07/07/c ... wilizacje/
-
- Has thanked: 3 times
cześć,
czy ktoś orientuje się, gdzie można zlecić w miarę profesjonalny wydruk elementów składających się na dodatek do CoC, próbowałem skontaktować się z osobą, która zamieściła post o sprzedaży nieco wyżej takiej wersji ale bezskutecznie.
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
czy ktoś orientuje się, gdzie można zlecić w miarę profesjonalny wydruk elementów składających się na dodatek do CoC, próbowałem skontaktować się z osobą, która zamieściła post o sprzedaży nieco wyżej takiej wersji ale bezskutecznie.
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
- Rocy7
Spróbuj napisać do Sir Yaro lub https://www.facebook.com/planszowkowy.dobromir
- Wallenstein
Jakby co to sprzedaję podstawkę z dodatkiem (ENG). Raz na stole, karty w koszulkach. Tylko w komplecie.
Stałe rabaty: REBEL 10%, PLANSZOSTREFA 11%. Chętnych zapraszam na priv.
- Dominik Pietrzak
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Świetna wiadomość. Dodatków do ulubionej gry nigdy nie za dużo. A grałeś już z dodatkiem? Jakieś wrażenia?
- michalldz90
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 63 times
Christian Marcussen potwierdził na BGG, że nie będzie na pewno dodruku podstawki, ani dodatku w takiej formie jakiej jest.
Hi everyone
I’m sad to say, that Clash of Cultures and Clash of Cultures: Covilizations will not be reprinted.
The rights (but not art or minis) have reverted to me, and I guess the game will find a new home at some point. In whty shape or form I don’t know.
I am am however extremely proud of the game, and I think it still has a market.
But this means that CoC will not be reprinted in its current form, and you should not get your hopes up for a rerelease of the expansion.
I know this is annoying to many of you, and is to me as well. Many of you had hoped it would happen, and I understand how dissapointed some of you will be.
I hope the game still will bring you many hours of fun and enjoymemt as is.
Kind regards,
-
- Has thanked: 45 times
- Been thanked: 15 times
Już zgłaszają się wydawnictwa chętne zrobić 2 ED , także to kwestia czasu. Zabawne będzie jak zwykle nastąpi wysyp ofert sprzedaży CoC z dodatkiem w normalnych cenach tuż po zapowiedzi 2ED 

To już zależy od tego czy będzie upgrade czy downgrade 

Osoby z Wrocławia zapraszam do wrocławskiej grupy facebookowej zrzeszającej miłośników gier strategicznych i wojennych
- lukwych
- Been thanked: 10 times
Znając obecne trendy przewiduję dwie opcje:
a) upgrade w stronę plastiku (i ceny)
b) downgrade w stronę uproszczenia, skrócenia i wyprostowania rozgrywki (czyli nowa gra)
Gdyby miało być mniej więcej to co jest, to już by było.
b) downgrade w stronę uproszczenia, skrócenia i wyprostowania rozgrywki (czyli nowa gra)
Zawsze chętnie zagram w te gry: Chaos, Clash of Cultures, Cywilizacja: TTA, Lewis & Clark, Mage Knight, Pokolenia, Race! Formula 90, Rosyjskie Koleje!
-
lukwych pisze:Znając obecne trendy przewiduję dwie opcje:
Obstawiam wariant "a"

- Gambit
- Has thanked: 558 times
- Been thanked: 2156 times
- Kontakt:
Re: Clash of Cultures (Christian Marcussen)
Trwają testy drugiej edycji. I to dość intensywne, patrząc na wątek na BGG

a coś wiadomo jak ma sie zmienić gra pod wzgledem grafiki i graniaTrwają testy drugiej edycji. I to dość intensywne, patrząc na wątek na BGG

jak dopiero testy to pewnie jeszcze na nią poczekamy ?
-
Ostatnia wiadomość od Christiana : "Hi everyone. Just a short status. Testing is now complete and files have been sent to the publisher. From here starts the long (but fun!) process of producing the game. "
Czyli wszystko jest na ostatniej prostej , napisał też że jak dobrze pójdzie to gra wyjdzie w okolicach Essen 2020.
Czyli wszystko jest na ostatniej prostej , napisał też że jak dobrze pójdzie to gra wyjdzie w okolicach Essen 2020.
- vinnichi
- Has thanked: 1379 times
- Been thanked: 839 times
- Kontakt:
Ok to czekam na wysyp używek z dodatkiem w dobrej cenie 

kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
you tube
-
- Has thanked: 92 times
- Been thanked: 22 times
- Gambit
- Has thanked: 558 times
- Been thanked: 2156 times
- Kontakt:
- michalldz90
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 63 times
wiąże duże nadzieje z tym projektem i liczę na najlepsze 4X mieszczące się w 3-4h rozgrywki 

- Grellenort
- Has thanked: 68 times
- Been thanked: 151 times
Patrząc na obecny trend jest ryzyko, że przy normalnej dystrybucji wydawca przytnie koszty i wyda tytuł mniej bogaty niż pierwowzór - w zasadzie już Z-Man tak zrobił, wprowadzając w kolejnych nakładach minimalne, subtelne różnice.
Najlepszym rozwiązaniem byłby tu crowdfunding - gra jest sprawdzona, żaden kot w worku, więc sukces kampanii byłby murowany.
Najlepszym rozwiązaniem byłby tu crowdfunding - gra jest sprawdzona, żaden kot w worku, więc sukces kampanii byłby murowany.

- Pierzasty
- Been thanked: 20 times
Jakiś czas temu ktoś oferował na tym forum drukowane w 3D figurki 7 cudów zamiast tych kartonowych z podstawki. Kojarzy ktoś kto to robił? Przydałby mi się taki zestawik.
Mam, polecam. Znajdziesz tutaj: https://www.facebook.com/Warsztat-Plans ... 876864320/
Dokupiłem sobie jeszcze z 2-3 lata temu dodatki "Pałace" i "Eksploracja", masz tutaj ale nie wiem czy dalej dostępne: viewtopic.php?t=52718
Ogólnie to CoC razem z dodatkiem Cywilizacje to koronna perełka w mojej kolekcji gier. Nie grałem chyba z półtora roku ale cieszy moje oko jak mało co. W żadną grę nie włożyłem tyle pracy co w Clasha, było pełno drukowania, wycinania i wkładania tłumaczeń do koszulek z francuskimi kartami ale było warto. Chociaż z tego co widziałem wklejając pierwszego linka to można tam kupić gotowe tłumaczenie i pewnie dzisiaj bym na to poszedł

Kiedyś jak będę miał czas to pomaluję figurki jak gość tutaj: https://boardgamegeek.com/image/2485986 ... ilizations
- Pierzasty
- Been thanked: 20 times
Dzięki. Gościa od figurek już znalazłem i zapytałem, ale nie wiedziałem, że są dodatki. Jak jakościowo z mechaniką tych fanowskich dodatków? Warto? I przede wszystkim gdzie szukać ich w wersji angielskiej, bo taki mam zestaw CoC? Na BGG?