Inserty
- KamradziejTomal
- Has thanked: 387 times
- Been thanked: 460 times
Re: Inserty
Szlifierka taśmowa ew. papier ścierny i hajda szlifować o ile ścianki wytrzymają ścieranie 2,5 mm.
Spróbuj jeszcze docisnąć na łączeniach. Mam kilka insertów od nich i z reguły były bardzo ciasno dopasowane do pudełka a łączenia bezklejowe wymagały dopieszczenia

- Rigidigi
- Has thanked: 108 times
- Been thanked: 101 times
-
- Has thanked: 46 times
- Been thanked: 40 times
Mam pytanie dotyczące insertu do Gloomhaven - czy ktoś skorzystał z dostępnych na BGG planów insertów do tej gry? Chodzi mi o pliki .pdf, wypatrzyłem tam ze dwa lub trzy takie projekty. Pewnie któryś wybiorę i coś wydłubię, ale może ktoś już taki insert zmajstrował i może sie podzielić uwagami na tak lub nie? Lub wskazać inne plany takiego insertu do samodzielnego wykonania. Z góry wielkie dzięki!
-
- Has thanked: 255 times
- Been thanked: 324 times
heh ja miałem to samo też z Ukrainy - insert do Descenta. Ja sobie go dopasowałem zwykłym nożem tapicerskim. Nie jest pięknie równo poprawiony - ale działa - poza tym dolną stronę i tak nikt nie widzi

----------------
10% flamberg.com.pl
10% flamberg.com.pl
- Rigidigi
- Has thanked: 108 times
- Been thanked: 101 times
-
- Has thanked: 255 times
- Been thanked: 324 times
Dokładnie TowerRex dla DESCENT 2 - wersja angielska (tak było na karteczce napisane) - ale rozmiar był za duży jakieś 0,5 cm za szeroki - musiałem ścinać z obu stron około 5mm.
----------------
10% flamberg.com.pl
10% flamberg.com.pl
- miszczu666
- Has thanked: 49 times
- Been thanked: 179 times
- Kontakt:
A dzisiaj wieczorem znalazłem w końcu czas i zrobiłem insert do Architektów Zachodniego Królestwa. Przygotowany pod przyszłoroczny dodatek.
Standardowo u mnie zagościła płyta piankowo kartonowa o grubości 3mm.
Karty w koszulkach premium, metalowe monety. Wszystko ma swoje miejsce.
Standardowo u mnie zagościła płyta piankowo kartonowa o grubości 3mm.
Karty w koszulkach premium, metalowe monety. Wszystko ma swoje miejsce.
Spoiler:
Moje tłumaczenia plików pomocy, skrótów zasad: ***LISTA***
Lista zawiera pliki pomocne przy Scythe (z dodatkami), Nemesis, Wojna o Pierścień (z dodatkami), Star Wars Rebelia (z dodatkiem)
Lista zawiera pliki pomocne przy Scythe (z dodatkami), Nemesis, Wojna o Pierścień (z dodatkami), Star Wars Rebelia (z dodatkiem)
-
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 4 times
- Blue
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 255 times
- Kontakt:
Pisałem już o tym kiedyś. jak się robi insert to się bierze jedno pudło i do niego dopasowuje, bo raczej mało kto będzie kupował 10 sztuk i sprawdzał/załatwiał nowe egzemplarze co dodruk, dobrze zrobić jakiś margines bezpieczeństwa, ale w praktyce tolerancja wykonania pudełek może się okazać i tak większa niż to co założyliśmy posiadając jedną sztukę. Ot i cały "problem".
Jak ktoś ma 3 minuty do stracenia, to może zobaczyć mój własny insert do Sword & Sorcery. Wyszedł lepiej niż się spodziewałem i jest bardzo praktyczny. Robiony bez wstępnego projektu. Wszystko mierzone i cięte "bo akurat tak pasowało".
Insert_S&S
Insert_S&S
Instrukcja PL dla
Welcome To...: Collector's Edition
Welcome To...: Collector's Edition
Fajny, musiał zająć Ci sporo czasu. Wiem coś o tym, w grudniu robiłem do Anachrony...
https://www.facebook.com/groups/Warszta ... 460407670/
https://www.facebook.com/groups/Warszta ... 460407670/
Spoiler:
- Vakarian89
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 10 times
Pytanie do zaprawionych w bojach "insertowiczów" - macie jakieś sprawdzone rozwiązania, jeśli chodzi o zamykane pojemniki z pianko-kartonu? Chciałbym sklecić sobie insert do Terraformacji Marsa z zamiennymi planszetkami graczy, który w przyszłości miałby pomieścić również Preludium, Kolonie oraz dodatkową mapę Hellas/Elysium. Problem jest taki, iż zależałoby mi na tym, żeby grę móc postawić na półce na boku bez obawy, że wszystko się w środku porozwala. Niestety, wszelkie przychodzące mi na myśl sposoby zamykania wymagają sporo dodatkowego miejsca, którego i tak w pudełku nie ma zbyt wiele.
W moim insercie mieszczą się te nowe kartonowe planszetki (na zdjęciach są takie samoróbki, ale w ich miejsce, z luzem, weszły kartonowe), Preludium, Hellas się zmieści, jeżeli od wymiaru wysokości pojemników na kostki odejmie się grubość planszy (chyba ok 10mm). Ja niestety tego nie zrobiłem i dodatkowa mapa powoduje że pudełko się nie domyka, a gotowego insertu nie chcę ruszać. Kolonie też powinny się zmieścić, ktoś mi odpowiedział na fb, że kafelek kolonii ma 101mm x 58mm. Wszystkie na sobie 23mm, a jeżeli odejmie się od wymiaru wysokości pojemników te 10mm, to i tak zostaje 29mm. Więc teoretycznie powinny się zmieścić w pojemniku z żetonem pierwszego gracza, a znaczniki w pozostałych pojemnikach, nie mam w domu więc nie jestem tego w stanie na pewno stwierdzić.
Ja grę trzymam pionowo i nic mi się nie przesypuje, ważne żeby do pudełka przystawić z boku jakąś inną grę. W sumie w żadnym insercie nie robiłem zamknięć na pojemniki, jedynie czasami dokładam luzem kawałek pianki na karty, ponieważ karty są cienkie i łatwo się przesuwają między elementami insertu. W insertach raczej nie przesypują mi się elementy, najgorzej jest podczas transportu, ale tak samo, staram się, żeby pudełka przylegały do siebie.
https://www.facebook.com/groups/Warszta ... 364878084/
Ja grę trzymam pionowo i nic mi się nie przesypuje, ważne żeby do pudełka przystawić z boku jakąś inną grę. W sumie w żadnym insercie nie robiłem zamknięć na pojemniki, jedynie czasami dokładam luzem kawałek pianki na karty, ponieważ karty są cienkie i łatwo się przesuwają między elementami insertu. W insertach raczej nie przesypują mi się elementy, najgorzej jest podczas transportu, ale tak samo, staram się, żeby pudełka przylegały do siebie.
https://www.facebook.com/groups/Warszta ... 364878084/
- Hardkor
- Has thanked: 1555 times
- Been thanked: 1132 times
- Kontakt:
Panowie polecicie jakiś insert do Lords of Hellas? Znalazłem jeden póki co : https://mepel.pl/organizer-z-pianki-do- ... -of-hellas Tylko jesli dobrze widze to mi nawet do opakowania nie wejdzie po grze to jak to trzymac xD ?
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
- yaro_
- Has thanked: 77 times
- Been thanked: 132 times
Pytanie do insertowiczów - macie jakiś patent na pojemniczki na zasoby, by lepiej z nich się wyciągało kostki itp. Niby fajnie, porządeczek, ale i tak trzeba je wysypywać bo niewygodne. Spotkałem się z robieniem skosów, ale trochę to uciążliwe do zaprojektowania.
Myślałem, żeby wyłożyć taki pojemniczek czymś od środka żeby był zaokrąglony, tylko czym
?
Myślałem, żeby wyłożyć taki pojemniczek czymś od środka żeby był zaokrąglony, tylko czym

- KurikDeVolay
- Has thanked: 1098 times
- Been thanked: 502 times
Było wielokrotnie wałkowane. Wklejasz bristol, z jednej strony spodu pojemniczka, i u góry przeciwległej do wklejenia na spodzie ścianki, robiąc taką "skocznię narciarską".
- Vakarian89
Dzięki za odpowiedź. Twój insert jest całkiem niezły, ale tak jak pisałem - chciałbym uniknąć wysypywania się elementów z pojemników, bez konieczności "upychania" wieka pudełka innymi grami. Piszesz o kartach, że są cienkie i się przesuwają - to również jedno z moich zmartwień. Niestety, do tego wszystkiego dochodzi moja chęć, żeby insert po prostu dobrze wyglądał. Jak się to wszystko zbierze razem, to wychodzi niezła zagwozdka. Cóż, będę musiał pomyśleć nad jakimś rozwiązaniem, ale najpierw muszę zakoszulkować karty, ponieważ nie wiedząc, ile dokładnie miejsca będą zajmowały, nie mam nawet co planować. Głupio byłoby rozrysować w Inkscapie jakiś schemat tylko po to, żeby za dwa dni dowiedzieć się, że miejsca na karty zbytnio poskąpiłem.rav126 pisze: ↑06 sty 2020, 21:54Ja grę trzymam pionowo i nic mi się nie przesypuje, ważne żeby do pudełka przystawić z boku jakąś inną grę. W sumie w żadnym insercie nie robiłem zamknięć na pojemniki, jedynie czasami dokładam luzem kawałek pianki na karty, ponieważ karty są cienkie i łatwo się przesuwają między elementami insertu. W insertach raczej nie przesypują mi się elementy, najgorzej jest podczas transportu, ale tak samo, staram się, żeby pudełka przylegały do siebie.

Przy takim rozwiązaniu jak jest w moim insercie TM karty się nie przesuwają, bo są "na stojąco" w pudełku, przesuwają się, jeżeli są w pudełku "na leżąco", u mnie to pudełko na karty z insertu, po wyciągnięciu robi za podajnik na karty podczas rozgrywki, świetnie się sprawdzaVakarian89 pisze: ↑09 sty 2020, 22:13 Piszesz o kartach, że są cienkie i się przesuwają - to również jedno z moich zmartwień.

- Vakarian89
No właśnie widzę, że miejsce na karty zagospodarowane co do milimetra.rav126 pisze: ↑09 sty 2020, 22:41Przy takim rozwiązaniu jak jest w moim insercie TM karty się nie przesuwają, bo są "na stojąco" w pudełku, przesuwają się, jeżeli są w pudełku "na leżąco", u mnie to pudełko na karty z insertu, po wyciągnięciu robi za podajnik na karty podczas rozgrywki, świetnie się sprawdza

Oprócz kart, sporo miejsca zabierają również tekturowe planszetki graczy. O ile pod względem funkcjonalności nie mam im nic do zarzucenia, ponieważ spełniają swoją rolę znakomicie i do tego całkiem nieźle wyglądają, tak ilość zajmowanego miejsca (na wysokość) mogłaby być nieco mniejsza.