This War of Mine - zasady, wątpliwości
Re: This War of Mine
Z góry przepraszam ale nie mogę znaleźć. Siekiera i nóż to rzut tą samą kością tj. żółtą, symbol siekiery jest tylko na jednej ścianie kości a jeśli dobrze pamiętam nóż na 3 (1,2,3 trafienia) nóż jest dużo tańszy i o wiele łatwiej nim "trafić" nie widzę sensu korzystania z siekiery gdy mam nóż. Czy coś źle zrozumiałem/niedoczytałem? Może siekierą od razu zabija przeciwnika? Proszę o pomoc i sory jeśli gdzieś to było już napisane
- Domeru
- Has thanked: 304 times
- Been thanked: 39 times
- Kontakt:
Ścianki z nożem na żółtej kości działają również dla siekiery.bendoza pisze: ↑09 sty 2020, 22:49 Siekiera i nóż to rzut tą samą kością tj. żółtą, symbol siekiery jest tylko na jednej ścianie kości a jeśli dobrze pamiętam nóż na 3 (1,2,3 trafienia) nóż jest dużo tańszy i o wiele łatwiej nim "trafić" nie widzę sensu korzystania z siekiery gdy mam nóż. Czy coś źle zrozumiałem/niedoczytałem? Może siekierą od razu zabija przeciwnika? Proszę o pomoc i sory jeśli gdzieś to było już napisane
Dominik Sobociński
https://www.facebook.com/groups/gry.pla ... i.zdjecia/ - nie tylko zdjęcia planszówek, ale między innymi. :P
https://www.boardgamegeek.com/user/Domeru - mój profil na BGG
https://www.facebook.com/groups/gry.pla ... i.zdjecia/ - nie tylko zdjęcia planszówek, ale między innymi. :P
podsumowując ...nóż - możliwość trafienia 1,2,3 , siekiera 1,2,3, a jeśli wyrzucę symbol siekiery to liczę jako 1 trafienie?
- Domeru
- Has thanked: 304 times
- Been thanked: 39 times
- Kontakt:
Jako trafienie krytyczne - w walce przeciwnik ginie od razu, a przy karcie intruzów ignorujesz rozpatrywaną kartę.
Dominik Sobociński
Witam.
Jestem po pierwszej partii, i klimat naprawdę nieziemski - 30 minut po partii a ciągle chodzi mi po głowie, ale.... do rzeczy:
1) została mi jedna postać z 3 ranami. Żadnej akcji nie mogę zrobić - czy to jest koniec gry? czy jakie mam opcje w takim przypadku?
2) "wyprawa" - wybieram np. 2-gie miejsce - biorę 12 kart z talii przeszukiwań. I kolejno je rozpatruję. Trafiam np na kartę że jeżeli jest np gruz na karcie miejsca to idę dalej a jeśli nie dobieram kartę z talii przeszukiwań. Czyli pomimo kart przeszukiwań na miejscu "nieznane" - dobieram kolejną kartę z talli przeszukiwania? Czyli defacto pomimo dobrania 12 kart na pole "nieznane" to dalej w takich przypadkach dobieram z talli przeszukiwania? czyli nawet 20 kart mogę przeszukac przy pewnych okolicznościach?
3) faza "intruzów" rzut kością i paragraf - co oznacza w tym przypadku paragraf?
4) wyprawa - i na stozie znalezisk karta wydarzeń ze snajperem - jeśli wypadnie paragraf to jak to rozpatruje?
Zagram drugi raz pewnie dojdzie pytań, ale na razie bede wdzięczny za odpowiedź na powyższe. Ewentualnie uwagi na przyszłość.
Jestem po pierwszej partii, i klimat naprawdę nieziemski - 30 minut po partii a ciągle chodzi mi po głowie, ale.... do rzeczy:
1) została mi jedna postać z 3 ranami. Żadnej akcji nie mogę zrobić - czy to jest koniec gry? czy jakie mam opcje w takim przypadku?
2) "wyprawa" - wybieram np. 2-gie miejsce - biorę 12 kart z talii przeszukiwań. I kolejno je rozpatruję. Trafiam np na kartę że jeżeli jest np gruz na karcie miejsca to idę dalej a jeśli nie dobieram kartę z talii przeszukiwań. Czyli pomimo kart przeszukiwań na miejscu "nieznane" - dobieram kolejną kartę z talli przeszukiwania? Czyli defacto pomimo dobrania 12 kart na pole "nieznane" to dalej w takich przypadkach dobieram z talli przeszukiwania? czyli nawet 20 kart mogę przeszukac przy pewnych okolicznościach?
3) faza "intruzów" rzut kością i paragraf - co oznacza w tym przypadku paragraf?
4) wyprawa - i na stozie znalezisk karta wydarzeń ze snajperem - jeśli wypadnie paragraf to jak to rozpatruje?
Zagram drugi raz pewnie dojdzie pytań, ale na razie bede wdzięczny za odpowiedź na powyższe. Ewentualnie uwagi na przyszłość.
- Edwardo
- Has thanked: 32 times
- Been thanked: 20 times
1) za dnia nic w domu nie zrobisz bo nie masz punktów akcji ale w nocy możesz spokojnie stać na warcie. Gdybyś miał jeszcze przynajmniej jedną postać to mógłbyś też nawet pójść na wyprawę mimo trzech ran.Rafał80 pisze: ↑31 sty 2020, 23:51 Witam.
2) tak
3) oznacza pudło, paragraf możesz rozpatrzyć tylko w przypadku regularnej walki
4) jak wyżej
Jestem Stanley i jestem planszoholikiem www.planszoholik.pl
Pytanie odnośnie walki:
po mojej stronie walczą dwie postaci: jedna z siekierą druga z nożem.
Po stronie wrogów dwie postaci: pistolet i nóż. Jak rozstrzygam takie stracie? Najpierw rzucam za wroga czerwoną kością, bo mastrzelbę pistolet, i przydzielam rany? (broń palna ma pierwszeństwo rozstrzygania)? A potem za wroga żółta kością (ma nóż) i dwa razy tą samą żółta kością za swoje postaci (sikeiera i nóż). Rany przydzielam równocześnie, czyli po zakonczeniu wszystkich trzech rzutów (raz za wroga, dwa razy za swoje psotaci)?
po mojej stronie walczą dwie postaci: jedna z siekierą druga z nożem.
Po stronie wrogów dwie postaci: pistolet i nóż. Jak rozstrzygam takie stracie? Najpierw rzucam za wroga czerwoną kością, bo ma
Ostatnio zmieniony 12 lut 2020, 16:29 przez Istvan, łącznie zmieniany 3 razy.
Jeszcze jedno pytanie z mojej strony: załóżmy, że gram czterema postaciami. W nocy podczas wyprawy dwie z nich giną. O świcie wykonuję rzut kością na empatię. No i właśnie: ile razy rzucam? Cztery: 2 (bo dwie zmarłe postaci) x 2 (po razowi za każda, która przeżyła)? Czy może dwa razy: po razowi za każdą ze zmarłych, rzut za zmarła postac dotyczy na raz obu żyjących?
Czy może raz: jeden wspólny rzut za dwie zmarłe postaci i zarazme wspólny dla tych, które przeżyły?
Czy może raz: jeden wspólny rzut za dwie zmarłe postaci i zarazme wspólny dla tych, które przeżyły?
I jeszcze jedna symulacja walki:
1)
po stronie wrogów: wróg z karabinem i wróg z nożem.
po mojej stronie: postać ze strzelbą, postać z pistoletem, postać walcząca wręcz.
1 runda walki: najpierw rzucam czerwoną kością za wroga z karabinem (2 razy, bo karabin ma dwa strzały), potem czerwoną kością za swoją postać ze strzelbą, kolejny raz za postać z pistoletem. Rozdzielam rany z broni palnej po obu stronach "barykady". Rzucam następnie żółta kością za wroga z nożem i szara za moja postać walczącą wręcz. Rozdzielam rany za nóż i pięści (ode mnie zależy, kto i w jakiej ilości je dostanie).
2 runda: rzucam kością czerwoną za wroga z karabinem. Powinienem dwa razy (karabin), ale przy pierwszym rzucie wypada symbol braku amunicji. Przenoszę tę postać do kategorii "bez broni" (już nie oddaję drugiego strzału). Rzucam czerwoną kością za swoją postać ze strzelbą i drugi raz czerwoną kością za postać z pistoletem (zakładamy, że mam wystarczająca ilość amunicji). Potem rzucam żółta kością za wroga z nożem i szara za postać wroga z karabinem przeniesioną do kategorii "bez broni" (zob. wyżej; chyba że nie uczestniczy ona już w tej rundzie walki, jako że już w tej rundzie uczestniczyła, tyle że wyrzuciła na kości symbol braku amunicji) i szara kością za moja postać walcząca wręcz. Rozdzielam rany za nóż i pięści.
Najbardziej interesuje mnie to, czy wróg, któremu wyrzuciłem na kości symbol braku amunicji, i który tym samym zostaje przeniesiony do kategorii "bez amunicji" uczestniczy jeszcze w tej samej rundzie walki, już jako walczący wręcz, czy też "wraca do gry" dopiero do kolejnej rundzie tego starcia?
2)
jak rozumiem moze się tak zdarzyć, że podczas walki moja postać i postać wroga zabiją się wzajemnie w tym samym momencie?
3)
I ostatnie pytanie: jeśli wróg mają strzelbę wyrzuci na czerwonej kości symbol oznaczający natychmiastową śmierc celu (czy też oznaczający to samo symbol siekiery na żółtej kości), to w takim razie muszę sam wybrać jedną z moich postaci, która umiera?
Przepraszam za natłok tych pytań i wątpliwości.
1)
po stronie wrogów: wróg z karabinem i wróg z nożem.
po mojej stronie: postać ze strzelbą, postać z pistoletem, postać walcząca wręcz.
1 runda walki: najpierw rzucam czerwoną kością za wroga z karabinem (2 razy, bo karabin ma dwa strzały), potem czerwoną kością za swoją postać ze strzelbą, kolejny raz za postać z pistoletem. Rozdzielam rany z broni palnej po obu stronach "barykady". Rzucam następnie żółta kością za wroga z nożem i szara za moja postać walczącą wręcz. Rozdzielam rany za nóż i pięści (ode mnie zależy, kto i w jakiej ilości je dostanie).
2 runda: rzucam kością czerwoną za wroga z karabinem. Powinienem dwa razy (karabin), ale przy pierwszym rzucie wypada symbol braku amunicji. Przenoszę tę postać do kategorii "bez broni" (już nie oddaję drugiego strzału). Rzucam czerwoną kością za swoją postać ze strzelbą i drugi raz czerwoną kością za postać z pistoletem (zakładamy, że mam wystarczająca ilość amunicji). Potem rzucam żółta kością za wroga z nożem i szara za postać wroga z karabinem przeniesioną do kategorii "bez broni" (zob. wyżej; chyba że nie uczestniczy ona już w tej rundzie walki, jako że już w tej rundzie uczestniczyła, tyle że wyrzuciła na kości symbol braku amunicji) i szara kością za moja postać walcząca wręcz. Rozdzielam rany za nóż i pięści.
Najbardziej interesuje mnie to, czy wróg, któremu wyrzuciłem na kości symbol braku amunicji, i który tym samym zostaje przeniesiony do kategorii "bez amunicji" uczestniczy jeszcze w tej samej rundzie walki, już jako walczący wręcz, czy też "wraca do gry" dopiero do kolejnej rundzie tego starcia?
2)
jak rozumiem moze się tak zdarzyć, że podczas walki moja postać i postać wroga zabiją się wzajemnie w tym samym momencie?
3)
I ostatnie pytanie: jeśli wróg mają strzelbę wyrzuci na czerwonej kości symbol oznaczający natychmiastową śmierc celu (czy też oznaczający to samo symbol siekiery na żółtej kości), to w takim razie muszę sam wybrać jedną z moich postaci, która umiera?
Przepraszam za natłok tych pytań i wątpliwości.
Karta I rozdziału mojego egzemplarza gry wyraźnie mówi aby dobrać kartę wydarzenia, czy jeden z autorów zmienił zdanie?sasquach pisze: ↑17 sty 2018, 12:07Szczególnie, że gdyby dobierać w pierwszym rozdziale to na pierwszy cel mielibyśmy tylko 3 dni, a na drugi 4.zakwas pisze:Ja nie dobieram - na kartach rozdziału II i III jest napisane wyraźnie, żeby pociągnąć kartę wydarzenia z tego co pamiętam, na Rozdziale I takiej wzmianki nie ma.Edwardo pisze:Jakub Wiśniewski potwierdził, nie dobieramy karty wydarzenia po rozpatrzeniu karty pierwszego rozdziału
Wow! Autorzy chyba nie są zgodni co do tego...
z BGG: "I am in contact with Michał Oracz, the designer, and actually after drawing the Chapter I card and determining the objectives for the campaign you place the Chapter I card in the Waste bag and then DRAW THE TOP EVENT CARD NORMALLY. Therefore, first round is just as hard as all others."
Jakub Wiśniewski mówi, że nie dobieramy karty wydarzenia po rozpatrzeniu pierwszego rozdziału a Michał Oracz, że dobieramy... I bądź tu mądry...
- Odi
- Administrator
- Has thanked: 730 times
- Been thanked: 1114 times
1. Rozpatrujesz zderzenie, nie dobierasz kolejnej karty (analogicznie we wszystkich pozostałych przypadkach, w których pojawia si karta Zderzenia z rzeczywistością)
2. Rozpatrujesz meble i rzucasz kością
2. Rozpatrujesz meble i rzucasz kością
- Odi
- Administrator
- Has thanked: 730 times
- Been thanked: 1114 times
Znaczniki czasu rozpatrujesz w fazie ŚWITU. To jest w instrukcji. Działaj zgodnie z nią (czytaj odpowiedni fragment podczas każdej fazy).
Dzięki, nie sprawdziłem FAQ moja wina, a widziałem inna wersję karty pierwszego rozdziału.
Dziękuję za odpowiedź, za szybko zadałem pytanie, zamiast odszukać FAQ.
Ale mam drugie, tu już FAQ milczy, a dwa posty w tym wątku nie są jednoznacze. Tekst skryptu 351 niby odpowiada ale wolę się upewnić:
Czy mogę zjeść surowe mięsa który mam na początku gry przed fazą akcji dziennych aby zmniejszyć głód startowych postaci do 1 i mieć po 3 akcje?
Ostatnio zmieniony 15 lut 2020, 14:39 przez regrof, łącznie zmieniany 1 raz.
- Edwardo
Jak odkryjesz i przeczytasz kartę losu, to będziesz wiedział. Po prostu siądź i zagraj zamiast się zastanawiać i wszystko będzie jasne.
- Edwardo
(edycia Curiosity)
Zapewne masz dodruk gry (wyd. bodaj w czerwcu 2018). Na mojej karcie I rozdziału nie ma tej wzmianki, że należy dobrac karte wydarzenia. Ja grałem tak, że dobierałem (bo tak było w faq). Czy ktoś się orientuje, czy sa jeszcze jakieś różnice między dodrukiem a wersją "najpierwszą"?
skrypt 351 zaczyna się słowami: właśnie odkryliście dwie zasady zaawansowane ...regrof pisze: ↑15 lut 2020, 13:57Dziękuję za odpowiedź, za szybko zadałem pytanie, zamiast odszukać FAQ.
Ale mam drugie, tu już FAQ milczy, a dwa posty w tym wątku nie są jednoznacze. Tekst skryptu 351 niby odpowiada ale wolę się upewnić:
Czy mogę zjeść surowe mięsa który mam na początku gry przed fazą akcji dziennych aby zmniejszyć głód startowych postaci do 1 i mieć po 3 akcje?
Czy to oznacza, że jest to efekt wprowadzany przez jakieś wydarzenie w grze? I nie można zjeść "samowolnie" posiłku przed fazą akcji dziennych, dopóki ten efekt nie zostanie wprowadzony przez jakieś wydarzenie w grze?
Skrypt 351 mówi też o kocie i psie (konkretnie o ich jedzeniu). W jaki sposób pozyskuje się psa i kota?
Jeszcze jedno pytanie z mojej strony: załóżmy, że gram czterema postaciami. W nocy podczas wyprawy dwie z nich giną. O świcie wykonuję rzut kością na empatię. No i właśnie: ile razy rzucam? Cztery: 2 (bo dwie zmarłe postaci) x 2 (po razowi za każda, która przeżyła)? Czy może dwa razy: po razowi za każdą ze zmarłych, rzut za zmarła postac dotyczy na raz obu żyjących?
Czy może raz: jeden wspólny rzut za dwie zmarłe postaci i zarazem wspólny dla tych, które przeżyły?