Cywilizacja: Poprzez Wieki 3 ed. (Vlaada Chvatil)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Kin@a
Has thanked: 16 times
Been thanked: 139 times

Re: Cywilizacja: Poprzez Wieki 3 ed. (Vlaada Chvatil)

Post autor: Kin@a »

Na stronie wydawnictwa Rebel jest info, że od 17 kwietnia będzie dodatek dostępny...
Rozumiem, że jest już w magazynach?
michal2237
Has thanked: 21 times
Been thanked: 3 times

Post autor: michal2237 »

Cześć,
ile dokładnie jest kart w dodatku ? Bo trochę się pogubiłem, raz podają, że 85, raz ze 270...
Zamawiam koszulki na podstawkę i od razu chciałbym zamówić do CiL, ale różnica to prawie 2 komplety ;)

I czy dobrze rozumiem, że "zaktualizowane karty" to takie, które dodajemy do gry a te z podstawowej wersji "do kosza" ?
Awatar użytkownika
REBEL.pl
Has thanked: 198 times
Been thanked: 740 times
Kontakt:

Post autor: REBEL.pl »

Kin@a pisze: 15 kwie 2020, 18:06Na stronie wydawnictwa Rebel jest info, że od 17 kwietnia będzie dodatek dostępny...
Rozumiem, że jest już w magazynach?
Jeszcze nie jest na magazynie, ale spodziewamy się jej niebawem. Będzie dostępna w przedziale 17-30 kwietnia.

michal2237 pisze: 15 kwie 2020, 19:11 Cześć,
ile dokładnie jest kart w dodatku ? Bo trochę się pogubiłem, raz podają, że 85, raz ze 270...
Zamawiam koszulki na podstawkę i od razu chciałbym zamówić do CiL, ale różnica to prawie 2 komplety ;)

I czy dobrze rozumiem, że "zaktualizowane karty" to takie, które dodajemy do gry a te z podstawowej wersji "do kosza" ?
Z uwagi na różnice w surowcu (papier) użytym do produkcji kart względem gry podstawowej, nie dało się utrzymać tego samego tła dla rewersów, stąd decyzja CGE jest taka, aby przedrukować całą talię militarną. Dlatego w dodatku pojawia się +149 kart militarnych z gry podstawowej. Należy te z podstawowej gry usunąć, zastępując nowymi, o ile oczywiście chcemy mieć jednorodne rewersy kart militarnych (polecamy).

Pełna rozpiska tego co znajduje się w dodatku jest na naszej stronie wydawnictwa: https://www.wydawnictworebel.pl/games/c ... -1363.html

UWAGA: Obecny druk został zakontraktowany w tej cenie, CGE jednak podniesie tę cenę w kolejnych drukach, z uwagi na te +149 kart. Dlatego to niebywała okazja, aby kupić go wyraźnie taniej, bo cena skoczy w górę w dodruku i to wyraźnie!
wydawnictwo Rebel
Nadchodzące premiery | Aktualności wydawnicze | Kontakt | Dystrybucja: hurt.rebel.pl
Awatar użytkownika
Bruno555
Has thanked: 19 times
Been thanked: 50 times

Post autor: Bruno555 »

Trzeba przyznać że małe zmiany jakie wprowadzili w kartach z podstawki - liderów i cudów są na + i wyprostowują pewne rzeczy. Bo każdy doświadczony gracz zgodzi się że np. Hamurabi i Bazylika św. Piotra były zbyt dobrymi kartami w porównaniu do pozostałych z danej ery i decyzja by zrobić im trochę downgrade była dobra. Tak samo by polepszyć Bacha i Szekspira.
Szkoda tylko że nie zrobili to dopiero teraz. Zmiany te powinny być już w podstawce. Mieli słabych testerów czy co?

liste zmian na kartach znajdziecie tu:
https://www.boardgamegeek.com/thread/22 ... ion/page/1
Awatar użytkownika
vinnichi
Has thanked: 1380 times
Been thanked: 839 times
Kontakt:

Post autor: vinnichi »

Dzwoniłem do Rebel, od przyszłego tygodnia wysyłka. Na początku tygodnia mają mieć już fizycznie u siebie, także pięknie jest!
kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
Jools
Has thanked: 54 times
Been thanked: 218 times

Post autor: Jools »

REBEL.pl pisze: 16 kwie 2020, 08:14 UWAGA: Obecny druk został zakontraktowany w tej cenie, CGE jednak podniesie tę cenę w kolejnych drukach, z uwagi na te +149 kart. Dlatego to niebywała okazja, aby kupić go wyraźnie taniej, bo cena skoczy w górę w dodruku i to wyraźnie!
Z całym szacunkiem - ale [uważaj na język] mamy płacić za ich brak ogarnięcia w unifikacji koloru tła na ich kartach??
Awatar użytkownika
Odi
Administrator
Has thanked: 730 times
Been thanked: 1124 times

Post autor: Odi »

Nie za nieogarnięcie, tylko za niedostępność na rynku papieru identycznego z tym, użytym kilka lat temu do wydruku pierwszego wydania TTA. Próby na innych papierach wypadły na tyle niezadowalająco, że trzeba wymienić całą talię.
kisiel365
Has thanked: 254 times
Been thanked: 313 times

Post autor: kisiel365 »

Uważam, że w porządku, że poinformowali zawczasu.
na półkach (S) errata do 1861/67 (K) 1817/USA
Pompa85
Has thanked: 2 times
Been thanked: 13 times

Post autor: Pompa85 »

Czy ktoś może może wie gdzie można jeszcze podstawkę kupić lub kiedy będzie planowany dodruk?
Awatar użytkownika
sin
Has thanked: 175 times
Been thanked: 302 times
Kontakt:

Post autor: sin »

Można kupić w sklepie Rebela. Za Planszowymi Newsami dodruk jest planowany na drugi kwartał 2020, wtedy będzie pewnie dostępna szerzej w bardziej przystępnych cenach (zapewne możliwe są opóźnienia związane z pandemią).
Great things are possible when one man's wisdom and an hour's effort are combined.
A sound offense has the power of roaring water, it fills every hole in an opponent's defenses.
Awatar użytkownika
REBEL.pl
Kontakt:

Pompa85 pisze: 17 kwie 2020, 20:41 Czy ktoś może może wie gdzie można jeszcze podstawkę kupić lub kiedy będzie planowany dodruk?
Dodruk jest właśnie dostępny, przyjechał razem z dodatkiem "Cuda i liderzy". Od przyszłego tygodnia zacznie trafiać do sklepów.
wydawnictwo Rebel
Nadchodzące premiery | Aktualności wydawnicze | Kontakt | Dystrybucja: hurt.rebel.pl
Awatar użytkownika
kastration
Has thanked: 108 times
Been thanked: 431 times

Post autor: kastration »

A mnie cieszy, że wreszcie dostaniemy wersję polską dodatku, z całą troską Rebela o właściwy druk. Kupiłem dodatek już we wrześniu, bo nie wyobrażam sobie zignorowania przedsprzedaży drugiej najlepszej gry wszech czasów, ale my gracze nieco się naczekaliśmy. W tym tygodniu oby nasze trudy dostały wynagrodzone, pajęczyny ze stołów ostatecznie usunięte i początkowo w gronie rodzinnym gra ponownie rozłożona. Pełne poparcie dla Rebela!
"Człowiek bez religii, jest jak ryba bez roweru"
Mia San Mia!
Awatar użytkownika
Bruno555

Dodatek do mnie dotarł. Ale czy wie ktoś może jak aktywować dodatek w aplikacji? Nie wiem nawet gdzie szukać kodu. Może to jest kod kreskowy?
Awatar użytkownika
vinnichi
Has thanked: 1380 times
Been thanked: 839 times
Kontakt:

Post autor: vinnichi »

Ja zamówiłem na Rebelu i dostałem od nich kod maiem odrazu po opłaceniu zamówienia
kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
Awatar użytkownika
REBEL.pl
Kontakt:

Bruno555 pisze: 24 kwie 2020, 00:31 Dodatek do mnie dotarł. Ale czy wie ktoś może jak aktywować dodatek w aplikacji? Nie wiem nawet gdzie szukać kodu. Może to jest kod kreskowy?
Jeśli produkt jest kupiony w przedsprzedaży to kod Rebel jako wydawca wysyłał do sklepów albo dostarczał bezpośrednio, jeśli zakup był od nas. Należy wtedy zgłosić się do miejsca, w którym się kupiło. Kod był dodawany wyłącznie w przedsprzedaży, więc jeśli kupiło się po niej to kodu już nie będzie. Przychodził mailem.
wydawnictwo Rebel
Awatar użytkownika
Bruno555

No to dałem się naciąć. Kupiłem przez allegro gdzie napisali że dodają kod, a po zakupie powiedzieli że dotyczyło to tylko przedsprzedaży w 2019. Czuje sie trochę oszukany.
Awatar użytkownika
REBEL.pl
Kontakt:

Bruno555 pisze: 24 kwie 2020, 11:38 No to dałem się naciąć. Kupiłem przez allegro gdzie napisali że dodają kod, a po zakupie powiedzieli że dotyczyło to tylko przedsprzedaży w 2019. Czuje sie trochę oszukany.
Przedsprzedaż została zdjęta w zeszłym tygodniu dopiero. Do tego momentu do każdego zamówienia hurtowego automat wysyłał kody. Możliwe, że to jakieś nieporozumienie. Przenosimy sprawę na priv, postaramy się pomóc w wyjasnieniu.
wydawnictwo Rebel
kpr
Been thanked: 5 times

Post autor: kpr »

Macie wrażenie, że rewersy kart cywilnych ery III z podstawki są nieco bladsze od nowych kart? Pozostałe ery wydają się być ok.
Kin@a
Has thanked: 16 times
Been thanked: 139 times

Post autor: Kin@a »

kpr pisze: 29 kwie 2020, 18:33 rewersy kart cywilnych ery III z podstawki są nieco bladsze od nowych kart?
Z którego druku podstawka?
kpr
Been thanked: 5 times

Post autor: kpr »

Kin@a pisze: 29 kwie 2020, 22:35
kpr pisze: 29 kwie 2020, 18:33 rewersy kart cywilnych ery III z podstawki są nieco bladsze od nowych kart?
Październik 2015. Chyba pierwszy polski druk aktualnej edycji.
Hanako
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Hanako »

kpr pisze: 03 maja 2020, 17:59
Kin@a pisze: 29 kwie 2020, 22:35
Październik 2015. Chyba pierwszy polski druk aktualnej edycji.
Ja jednak jestem ciemna masa.. gdzie można znaleźć datę druku? Obejrzałam wszystko i nie mogę znaleźć..
Moja [narazie mała] kolekcja :)

"KOTY, stwierdził w końcu. KOTY SĄ MIŁE."
litk
Has thanked: 186 times
Been thanked: 131 times

Post autor: litk »

Czy dodatek cuda i liderzy zmienia jakoś rozgrywkę, że organizery na plansze gracza nie będą już pasowały do gry?
Awatar użytkownika
Azel
Has thanked: 98 times
Been thanked: 49 times

Post autor: Azel »

litk pisze: 27 maja 2020, 08:44 Czy dodatek cuda i liderzy zmienia jakoś rozgrywkę, że organizery na plansze gracza nie będą już pasowały do gry?
Nic pod tym względem nie zmienia.
Sprzedaję: Beyond Humanity: Astrominers / Astrogórnicy PL
Awatar użytkownika
GrzeL
Administrator
Has thanked: 10 times
Been thanked: 62 times

Post autor: GrzeL »

Przejrzałem pobieżnie karty i instrukcję do dodatku i znowu Rebel się nie popisał w tłumaczeniu. Zgodnie z zapowiedziami nie poprawili błędów na kartach wydarzeń z podstawki (pomimo przedrukowania ich w dodatku) oraz dołożył nowe:
  • „and” przetłumaczono na „lub” (co jeszcze można bronić, bo „lub” jako alternatywa nierozłączna zawiera w sobie „i”, ale przez wielu graczy jest rozumiana jako „albo”)
  • „and” przetłumaczono na „albo”
  • „costs no resources” przetłumaczono na „nic nie kosztuje”
Dla niektórych wszystko w polskim tłumaczeniu jest jasne, ale jak zajrzy się do działu zasad, to stwierdzimy, że jednak nie dla wszystkich. To, że gracie po angielsku w wersje elektroniczne i znacie na pamięć prawidłową treść kart i zasad, przez co nie macie problemu z interpretacją polskich zapisów, to nie oznacza, że wszyscy tak robią.
Zorak
Has thanked: 42 times
Been thanked: 49 times

Post autor: Zorak »

GrzeL pisze: 31 maja 2020, 11:45 Przejrzałem pobieżnie karty i instrukcję do dodatku i znowu Rebel się nie popisał w tłumaczeniu. Zgodnie z zapowiedziami nie poprawili błędów na kartach wydarzeń z podstawki (pomimo przedrukowania ich w dodatku) oraz dołożył nowe:
  • „and” przetłumaczono na „lub” (co jeszcze można bronić, bo „lub” jako alternatywa nierozłączna zawiera w sobie „i”, ale przez wielu graczy jest rozumiana jako „albo”)
  • „and” przetłumaczono na „albo”
  • „costs no resources” przetłumaczono na „nic nie kosztuje”
Dla niektórych wszystko w polskim tłumaczeniu jest jasne, ale jak zajrzy się do działu zasad, to stwierdzimy, że jednak nie dla wszystkich. To, że gracie po angielsku w wersje elektroniczne i znacie na pamięć prawidłową treść kart i zasad, przez co nie macie problemu z interpretacją polskich zapisów, to nie oznacza, że wszyscy tak robią.
Możesz podać kilka przykładów bo sam znalazłem tylko 1 ale tak jak piszesz gram głównie na appce i nawet dokładnie tych kart z dodatku nie przeglądałem. Te przykłady co podałeś brzmią poważnie ... aż dziwne, że takie wydawnictwo takie błędy popełnia. Z drugiej strony mamy już tyle lat wersję pl a w appce jakoś nie mogą się dogadać aby też była wersja pl.
Horror w Arkham LCG na FB https://www.facebook.com/groups/1656455741348152/
Horror w Arkham LCG na Discord https://discord.gg/AEbARQx
ODPOWIEDZ