Spirit Island - zasady, pytania
- Lothrain
- Has thanked: 142 times
- Been thanked: 300 times
Spirit Island - zasady, pytania
Pytanie do tych, którzy już grali, bo wczoraj miałem dwie małe zagwozdki w interpretacji:
1. Dodatkowe umiejętności Ducha Wody - pierwsza mówi coby przesunąć jednego Najeźdźcę, druga zaczyna się od Instead, 2 Damage, Push up to 3. Do czego odnosi się to 'instead'? Mam nie wykonywać pierwszego przesunięcia, czy z drugiego poziomu mam do wyboru jedna z dwóch możliwości?
2. Jeśli na karcie Mocy są dwie części górna i dolna, zaś dolna tylko z jakimś warunkiem, ale bez słowa "instead", to o ile spełniam warunki posiadania symboli, mogę wykonać obie połówki? Jak się to ma do karty Mocy, która w górnej części mówi usuń Najeźdźcę i Wioskę oraz wszystkie chatki Dahan, a w dolnej bez słowa "instead", usuń Miasto, nie usuwaj chatek Dahan. Skoro rzecz tyczy jednego terenu i muszę/mogę zrobić obie czynności to usuwam te chatki Dahan, czy nie?
1. Dodatkowe umiejętności Ducha Wody - pierwsza mówi coby przesunąć jednego Najeźdźcę, druga zaczyna się od Instead, 2 Damage, Push up to 3. Do czego odnosi się to 'instead'? Mam nie wykonywać pierwszego przesunięcia, czy z drugiego poziomu mam do wyboru jedna z dwóch możliwości?
2. Jeśli na karcie Mocy są dwie części górna i dolna, zaś dolna tylko z jakimś warunkiem, ale bez słowa "instead", to o ile spełniam warunki posiadania symboli, mogę wykonać obie połówki? Jak się to ma do karty Mocy, która w górnej części mówi usuń Najeźdźcę i Wioskę oraz wszystkie chatki Dahan, a w dolnej bez słowa "instead", usuń Miasto, nie usuwaj chatek Dahan. Skoro rzecz tyczy jednego terenu i muszę/mogę zrobić obie czynności to usuwam te chatki Dahan, czy nie?
-
- Has thanked: 577 times
- Been thanked: 1375 times
Re: Spirit Island
1. Część zdolności jest kumulatywna, część zastępuje poprzedni poziom. W tym wypadku nie robisz tego pierwszego poziomu tylko drugi 2 damage oraz push 3
2. Tak, robisz obie części jak nie ma instead. W przypadku tego co powiedziałeś to wygląda na to, że nie usuwasz dahanów, druga część tekstu modyfikuje pierwszą. Nie pamiętam dokładnie tej karty.
Przy okazji, tutaj jest "living faq" https://querki.net/u/darker/spirit-isla ... island-faq - bardzo przydatny przy ogarnianiu interakcji między efektami
2. Tak, robisz obie części jak nie ma instead. W przypadku tego co powiedziałeś to wygląda na to, że nie usuwasz dahanów, druga część tekstu modyfikuje pierwszą. Nie pamiętam dokładnie tej karty.
Przy okazji, tutaj jest "living faq" https://querki.net/u/darker/spirit-isla ... island-faq - bardzo przydatny przy ogarnianiu interakcji między efektami
Jeden z duchów (ten kamienny) posiada "szybką" moc wrodzoną mówiącą że w danej rundzie gdy zbiorę odpowiednie źródła mocy mogę wybrać dowolnego ducha który będzie mógł powtórzyć działanie swojej karty.
Czy jeżeli ta moc wrodzona jest szybka to mogę powtórzyć działanie karty jednego z duchów w fazie mocy powolnych ponieważ niby efekt działa na całą rundę ?
Czy jeżeli ta moc wrodzona jest szybka to mogę powtórzyć działanie karty jednego z duchów w fazie mocy powolnych ponieważ niby efekt działa na całą rundę ?
Mój wątek sprzedażowy: viewtopic.php?f=65&t=66909
-
- Has thanked: 1726 times
- Been thanked: 1057 times
Tak. Powtórz oznacza, że duch może rozpatrzyć efekt karty dwa razy bez zmiany fazy, w jakiej jest zagrywana. Ta zdolność jest szybka dlatego, żeby umożliwić zagrywanie jej i na szybkie, i na wolne moce. Przy czym zwracaj uwagę, czy jest napisane, że trzeba zapłacić koszt ponownie, czy nie, bo z różnymi mocami jest różnie.bexolini pisze: ↑16 gru 2020, 10:17 Jeden z duchów (ten kamienny) posiada "szybką" moc wrodzoną mówiącą że w danej rundzie gdy zbiorę odpowiednie źródła mocy mogę wybrać dowolnego ducha który będzie mógł powtórzyć działanie swojej karty.
Re: Spirit Island - zasady, pytania
Cześć,
jestem podczas pierwszej gry, pojawia się pytanie:
Czy mogę dodać swoją obecność na miejscu gdzie jest już zaraza? Wg. instrukcji dodanie zarazy powoduje utratę obecności, nie znalazłem jednak nic na temat tego, czy mogę umieścić żeton obecności po fakcie.
Z góry dzięki za pomoc
jestem podczas pierwszej gry, pojawia się pytanie:
Czy mogę dodać swoją obecność na miejscu gdzie jest już zaraza? Wg. instrukcji dodanie zarazy powoduje utratę obecności, nie znalazłem jednak nic na temat tego, czy mogę umieścić żeton obecności po fakcie.
Z góry dzięki za pomoc
-
- Has thanked: 1726 times
- Been thanked: 1057 times
-
- Has thanked: 58 times
- Been thanked: 157 times
Czy wybierając rozwój z dodaniem dwóch różnych żetonów obecności (z zasięgiem 1) mogę położyć pierwszy oddalony o 1 region, a następnie użyć dopiero co położony żeton obecności by położyć obecność na regionie oddaloną o 1 od nowej obecności?
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1641 times
- Been thanked: 1827 times
Jeśli chodzi Ci o rzekę: https://spirit-island.wiki.lacerta.pl/d ... ncem-rzeka to nie widzę przeszkód.
Czyli akcje są wykonywane kolejno, a nie jednocześnie, więc najpierw kładziesz jedną obecność (koniec pierwszej akcji), masz nowy stan planszy i teraz wykonujesz kolejną akcję.Instrukcja str. 8 - Faza duchów - 1. pisze: Musisz wykonać wszystkie akcje znajdujące się w niej, ale możesz wybrać kolejność, według której to zrobisz
- Mr_Fisq
- Administrator
- detrytusek
- Has thanked: 502 times
- Been thanked: 1194 times
Czy słowo kluczowe "zastąp" też działa tylko do przyległych krain jak np "wypchnij" czy do całej planszy?
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Do sprzedania: Wieczna Zima, Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
- Mr_Fisq
- Administrator
Masz namiar na konkretną kartę, na której występuje to słowo? (https://spirit-island.wiki.lacerta.pl/karty/start)detrytusek pisze: ↑21 gru 2020, 11:41 Czy słowo kluczowe "zastąp" też działa tylko do przyległych krain jak np "wypchnij" czy do całej planszy?
Mając kontekst będzie łatwiej.
- detrytusek
Teraz nie. Karta była prosta...zastąp odkrywcęMr_Fisq pisze: ↑21 gru 2020, 11:54Masz namiar na konkretną kartę, na której występuje to słowo? (https://spirit-island.wiki.lacerta.pl/karty/start)detrytusek pisze: ↑21 gru 2020, 11:41 Czy słowo kluczowe "zastąp" też działa tylko do przyległych krain jak np "wypchnij" czy do całej planszy?
Mając kontekst będzie łatwiej.

Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
- Mr_Fisq
- Administrator
Czyli pewnie:detrytusek pisze: ↑21 gru 2020, 11:58 Teraz nie. Karta była prosta...zastąp odkrywcępieczarkąDahanem![]()
https://spirit-island.wiki.lacerta.pl/k ... amie%C5%84
zastępujesz w wybranej krainie Odkrywcę z planszy (Edit: z pola które jest celem mocy) Dahanem z "Banku".
Edit2:
Ogólnie to wiki od Lacerty spisuje się wyśmienicie - wyszukanie słowa:
https://spirit-island.wiki.lacerta.pl/s ... &do=search
dostajemy w wyniku karty na których występuje, + jeden z linków jest ze słowniczka
https://spirit-island.wiki.lacerta.pl/s ... amie%C5%84
- detrytusek
Tak to chodziło o "https://spirit-island.wiki.lacerta.pl/k ... amie%C5%84"
W instrukcji brakło informacji, że chodzi o zasoby ogólne.
W instrukcji brakło informacji, że chodzi o zasoby ogólne.
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
- detrytusek
Czy dahani mogą rozdzielać punkty ataku? Jeśli mam uszkodzoną osadę i osadnika to czy mogę jedną pieczarką utłuc oba?
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
- Mr_Fisq
- Administrator
detrytusek pisze: ↑21 gru 2020, 19:45 Czy dahani mogą rozdzielać punkty ataku? Jeśli mam uszkodzoną osadę i osadnika to czy mogę jedną pieczarką utłuc oba?
w kontekście:Str. 18 instrukcji pisze:Ilekroć Moc albo inna zdolność mówi o „Obrażeniach”, zawsze oznacza to „Obrażenia zadane Najeźdźcom”, chyba że zaznaczono inaczej. Gdy zadawane są Obrażenia, mogą otrzymać je wszyscy Najeźdźcy w danej krainie. Sami wybierzcie, jak je przydzielić.
Str. 16 instrukcji pisze:po tym kiedy Najeźdźcy Zdewastują krainę, wszystkie ocalałe Wioski Dahan, znajdujące się w tej krainie, zadają po 2 Obrażenia Najeźdźcom wciąż obecnym w tej krainie.
- detrytusek
Czyli jeden Dahan może dać po 1 obrażeniu dwóm najeźdźcom. Ok, gracias.
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
-
- Has thanked: 90 times
- Been thanked: 82 times
Mam jedna wątpliwość, co do zasad, czy dobrze je interpretuje.
Duch Burza.
Na planszy ducha jego umiejetność mówi, ze posiadałam fioletowy symbol, możemy za każdy z nich zagrać moc wolną jako szybką. Rozumiem, ze zliczam symbole z zagranych i opłaconych mocy i np jeśli mam ich 3 a zagrałem jedna szybką i dwie wolne, to mogę wszystkie traktować jako szybkie.
Duch Burza.
Na planszy ducha jego umiejetność mówi, ze posiadałam fioletowy symbol, możemy za każdy z nich zagrać moc wolną jako szybką. Rozumiem, ze zliczam symbole z zagranych i opłaconych mocy i np jeśli mam ich 3 a zagrałem jedna szybką i dwie wolne, to mogę wszystkie traktować jako szybkie.
- detrytusek
Ja tak grałem.LukaszLozz pisze: ↑21 gru 2020, 23:22 Mam jedna wątpliwość, co do zasad, czy dobrze je interpretuje.
Duch Burza.
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
Pytanie odnośnie karty ducha Cień migoczący...
Karta Skrywające Cienie mówi że Dahanie nie otrzymują obrażeń podczas dewastacji. To jest jasne, ale czy sama kraina dostaje wtedy obrażenia i powinniśmy dołożyć zdradzę?
Karta Skrywające Cienie mówi że Dahanie nie otrzymują obrażeń podczas dewastacji. To jest jasne, ale czy sama kraina dostaje wtedy obrażenia i powinniśmy dołożyć zdradzę?
https://cardboardbutler.azureedge.net/# ... s=geoburak
Z zasady nie piję na trzeźwo.
Z zasady nie piję na trzeźwo.
- Mr_Fisq
- Administrator
IMHO wyspa normalnie dostaje obrażenia, bo dlaczego miałaby nie dostawać?
-
- Has thanked: 90 times
- Been thanked: 82 times