Portal Games - plany wydawnicze 2021

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Has thanked: 186 times
Been thanked: 666 times
Kontakt:

Re: Portal Games - plany wydawnicze 2021

Post autor: VivoBrezo »

PytonZCatanu pisze: 23 sty 2021, 20:35 Drogi Portalu:

1. Czy FCM dostanie jakaś nową szatę graficzną? 🤷
Wiem, że trochę Internet Explorer i Portal już odpowiedział że nie zmieniają szaty graficznej, ale jakoś specjalnie bym się tym nie martwił.
Ta gra na zdjęciach wygląda średnio, ale na żywo robi dużo lepsze wrażenie. Szczególnie z toną elementów rozsianych na planszy. Tutaj faktycznie, każde upiększenie mocno zmniejszałoby przejrzystość planszy.
Sam byłem zdziwiony jak zobaczyłem FCM na żywo, mając w pamięci grafiki z internetu.

No i to jest mega gra. Bardzo czekam bo wspomnienia mam świetne. Niestety, ten typ gry w który lepiej grać raz na miesiąc i ze stałą ekipą. Bo świeża osoba potrafi zepsuć innym i sobie rozgrywkę :D
Awatar użytkownika
8janek8
Has thanked: 14 times
Been thanked: 28 times

Post autor: 8janek8 »

Sama plansza wygląda jak kupa.
Collection
Sprzedam
Kupię dodatki do: Runewars (Banners of War), Warhammer: Inwazja (Ukryte Królestwa), Battle Star Galactica (Świt), Revolution! (The Palace), Fresco, Scoville
filku
Has thanked: 49 times
Been thanked: 4 times

Post autor: filku »

Wiadomo coś bliżej kiedy będzie wysyłany Rok Molocha do Neuroshimy Hex? W tym kwartale?
Awatar użytkownika
Losiek
Has thanked: 354 times
Been thanked: 215 times

Post autor: Losiek »

Portalu drogi czy i kiedy planujecie wydruk poprawionej karty Łamignata z Terrors of London?
Awatar użytkownika
eveni
Has thanked: 663 times
Been thanked: 567 times

Post autor: eveni »

Czy jest możliwość aby poprawiona karta do Mage knight pojawiła się w innych sklepach planszówkowych (np. Aleplanszówki, 3 Trolle, Mepel itp.)? Sam zakup w Waszym sklepie to minimum 12,01 zł z wysyłką dla kogoś kto nic innego nie chce kupić.
Awatar użytkownika
Losiek
Has thanked: 354 times
Been thanked: 215 times

Post autor: Losiek »

Losiek pisze: 10 lut 2021, 09:26 Portalu drogi czy i kiedy planujecie wydruk poprawionej karty Łamignata z Terrors of London?
Ktoś? Coś? Czy pod dywan zamieciemy?
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1707 times
Been thanked: 1858 times

Post autor: Mr_Fisq »

chrislion73 pisze: 13 lut 2021, 14:26 Wiek rzemieślników - dodatek do Architekci zachodniego królestwa

Wie ktoś, czy planowany jest dodruk tego dodatku do Architektów?

Obecnie jest on tylko w kilku sklepach a cena zbliżona do podstawki...
Cały cykl wydaje się dobrze sprzedawać, więc zdziwię się, jeśli nie będzie dodruku...
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
chrislion73
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times

Post autor: chrislion73 »

Mr_Fisq pisze: 13 lut 2021, 15:38
chrislion73 pisze: 13 lut 2021, 14:26 Wiek rzemieślników - dodatek do Architekci zachodniego królestwa

Wie ktoś, czy planowany jest dodruk tego dodatku do Architektów?

Obecnie jest on tylko w kilku sklepach a cena zbliżona do podstawki...
Cały cykl wydaje się dobrze sprzedawać, więc zdziwię się, jeśli nie będzie dodruku...
To fakt, ale póki co Portal milczy...
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Kontakt:

Nie wiem czy ten temat juz się pojawił, ale według mnie film promujacy Mezo jest lekko mówiąc, średniej jakosci jeśli chodzi o warstwę dzwiękową. Lektor mówi niewyraźnie, dzwięki nierówne, głos mało profesjonalny.

https://youtu.be/xF45Uj-XARE
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3739 times
Been thanked: 3945 times

Post autor: japanczyk »

To nie głos Marka? Ogólnie budżetowo ;-) Po co komuś płacić te 200-400zł za minute nagrania profesjonalnego, skoro marek czy multiday moze nagrac w kanciapie w ramach swojej roboty? :P
Fojtu
Has thanked: 581 times
Been thanked: 1379 times

Post autor: Fojtu »

VivoBrezo pisze: 15 lut 2021, 12:14 Nie wiem czy ten temat juz się pojawił, ale według mnie film promujacy Mezo jest lekko mówiąc, średniej jakosci jeśli chodzi o warstwę dzwiękową. Lektor mówi niewyraźnie, dzwięki nierówne, głos mało profesjonalny.

Nie chcę nikogo obrażać, bo sam bym nie nagrał pewnie takiego materiału lepiej, ale to jest kompletna amatorka :lol:
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Kontakt:

japanczyk pisze: 15 lut 2021, 12:21 To nie głos Marka? Ogólnie budżetowo ;-) Po co komuś płacić te 200-400zł za minute nagrania profesjonalnego, skoro marek czy multiday moze nagrac w kanciapie w ramach swojej roboty? :P
Dodatkowo, bardzo mi się podoba moment, gdy lektor mówi, że gra jest dla 1 do 4 graczy, a na filmie jest napis 2-4 players :D
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 387 times
Been thanked: 437 times

Post autor: tomb »

Ze sklepiku Portalu zniknęły 2 pozycje - poprawiona karta do Mage Knight oraz monolity do Neuroshimy Hex. Czy wrócą?
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
Fiacik
Has thanked: 71 times
Been thanked: 78 times

Post autor: Fiacik »

Fojtu pisze: 15 lut 2021, 12:47
VivoBrezo pisze: 15 lut 2021, 12:14 Nie wiem czy ten temat juz się pojawił, ale według mnie film promujacy Mezo jest lekko mówiąc, średniej jakosci jeśli chodzi o warstwę dzwiękową. Lektor mówi niewyraźnie, dzwięki nierówne, głos mało profesjonalny.

Nie chcę nikogo obrażać, bo sam bym nie nagrał pewnie takiego materiału lepiej, ale to jest kompletna amatorka :lol:
Dla mnie współmierne z jakością samej gry. Ta gra jest ogólnie biednie wydana (pije do oryginalnego wydawcy).
Awatar użytkownika
tomuch
Has thanked: 173 times
Been thanked: 208 times

Post autor: tomuch »

tomb pisze: 15 lut 2021, 15:50 Ze sklepiku Portalu zniknęły 2 pozycje - poprawiona karta do Mage Knight oraz monolity do Neuroshimy Hex. Czy wrócą?
Kartą do MK jeszcze nawet nie zdążyłem się zainteresować... Chociaż trochę słabo, że trzeba ją kupić.
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
Grzess0
Has thanked: 60 times
Been thanked: 49 times

Post autor: Grzess0 »

tomuch pisze: 15 lut 2021, 20:03
tomb pisze: 15 lut 2021, 15:50 Ze sklepiku Portalu zniknęły 2 pozycje - poprawiona karta do Mage Knight oraz monolity do Neuroshimy Hex. Czy wrócą?
Kartą do MK jeszcze nawet nie zdążyłem się zainteresować... Chociaż trochę słabo, że trzeba ją kupić.
Nie żałuj, jest na niej błąd (chyba dlatego została wycofana).
Awatar użytkownika
Kwestor
Been thanked: 90 times

Post autor: Kwestor »

tomuch pisze: 15 lut 2021, 20:03
Nie trzeba, jak ją już dobrze wydrukują, to napisz maila albo wypełnij formularz tu: https://portalgames.pl/pl/reklamacje.
Awatar użytkownika
playerator
Has thanked: 904 times
Been thanked: 310 times

Post autor: playerator »

Fojtu pisze: 15 lut 2021, 12:47
VivoBrezo pisze: 15 lut 2021, 12:14 (...) Lektor mówi niewyraźnie, dzwięki nierówne, głos mało profesjonalny.
(...) to jest kompletna amatorka
Nie znacie się, po prostu mówi z majańskim akcentem.
tak że = w takim razie, więc
także = też, również
Piszmy po polsku :)
Awatar użytkownika
Pan_K
Has thanked: 214 times
Been thanked: 185 times

Post autor: Pan_K »

VivoBrezo pisze: 15 lut 2021, 15:12
japanczyk pisze: 15 lut 2021, 12:21 To nie głos Marka? Ogólnie budżetowo ;-) Po co komuś płacić te 200-400zł za minute nagrania profesjonalnego, skoro marek czy multiday moze nagrac w kanciapie w ramach swojej roboty? :P
Dodatkowo, bardzo mi się podoba moment, gdy lektor mówi, że gra jest dla 1 do 4 graczy, a na filmie jest napis 2-4 players :D
Bo „2-4 players” to jest po angielsku. W przekładzie na polski brzmi „od 1 do 4 graczy”. ;)
„Rzekł głupi w swoim sercu: nie ma Boga.”

Ryba bez roweru, to tylko ryba...
ernin
Has thanked: 37 times
Been thanked: 34 times

Post autor: ernin »

Czy będzie dostępny collector box do paladynów?
krwlng
Has thanked: 110 times
Been thanked: 131 times

Post autor: krwlng »

ernin pisze: 16 lut 2021, 09:20 Czy będzie dostępny collector box do paladynów?
Wg mnie nawet jeżeli tak to nie będzie w polskiej wersji (napis na pudełku?), bo będzie za małe zainteresowanie żeby robić sensowny naklad, a jak dowalą cenę jak za koszulki do ToL to bardziej się opłaci kupić u oryginalnego wydawcy...
ernin
Has thanked: 37 times
Been thanked: 34 times

Post autor: ernin »

krwlng pisze: 16 lut 2021, 09:53
ernin pisze: 16 lut 2021, 09:20 Czy będzie dostępny collector box do paladynów?
Wg mnie nawet jeżeli tak to nie będzie w polskiej wersji (napis na pudełku?), bo będzie za małe zainteresowanie żeby robić sensowny naklad, a jak dowalą cenę jak za koszulki do ToL to bardziej się opłaci kupić u oryginalnego wydawcy...
Może być w wersji międzynarodowej jak to było przy najeźdźcach z północy tylko czy będą sprowadzone na polski rynek? Jak nie to trzeba w KSa zainwestować i olać polską wersję dodatku jak i tak jest niezależny językowo.
krwlng
Has thanked: 110 times
Been thanked: 131 times

Post autor: krwlng »

@ernin
Część kart będzie miała spolszczone nazwy + instrukcja będzie po polsku (kto wie, może nawet dorobią wariant na 5 gracza :P), poza tym weź poprawkę na to, że polskie wydanie jest tańsze niż wersja KS, kupiłem Paladynów z promkami za połowę tego co kumpel zapłacił na KS eng.

Co do pudła - nawet jak Portal nie ściągnie to na pewno kilka sklepów podejmie temat, tak jak z Najeźdźcami :)
Awatar użytkownika
Rafal_Kruczek
Has thanked: 93 times
Been thanked: 57 times

Re: Detektyw: Kryminalna Gra Planszowa (P. Rymer, I. Trzewiczek, J. Łapot)

Post autor: Rafal_Kruczek »

Gothik pisze: 04 lut 2021, 10:10 Napisałem na stronie www portalu, ale momentalnie usunęli. Nie chce mi się pisać od nowa, więc po prostu przekleję:

Drogi Portalu, może i robicie dobre gry i znacie się na nich, ale w public relations ani trochę nie umiecie. Zamieszczony na waszej stronie komunikat (https://portalgames.pl/pl/portal-games-dune) to jakiś horror i przykład, jak się NIE POWINNO redagować komunikatów PR-owych. "oparta na fabule gra przygodowa", "głęboko osadzone w klimacie doświadczenie", serio? Usiądźcie na spokojnie, weźcie głęboki oddech i przeczytajcie na głos to JEDNO zdanie: "Podczas rozgrywki gracze wykorzystują różnorodne fizyczne i cyfrowe komponenty gry: talię kart z niezbędnymi wskazówkami i zwrotami akcji, tuzin fizycznych materiałów informacyjnych oraz dedykowaną stronę internetową z dodatkowymi zasobami, dla naprawdę wciągającego doświadczenia, aby poprowadzić narrację w zabawne i zaskakujące kierunki." Czujecie? No właśnie. Ja wiem że z boku robienie public relations może wyglądać jako prosta zabawa z którą każdy by sobie poradził, ale może czasem jednak warto zasięgnąć rady specjalistów, zamiast robić to in-house Knurów-style i sie kompromitować... bo poźniej może być cięzko to odkręcić.

P.S. Serio GF9 zajmuje się sprzedażą nieruchomości? Czy translator google wam "property" na "nieruchomości" przełożył? :D
Usunęli komentarz? Przecież jest...
"Gothik
4 lutego 2021
Nie zaczyna się komunikatów PR-owych od Knurów, Polska 😀"

No jak dla mnie "Knurów, Polska" brzmi (trochę) lepiej niz "KUPERtino, Kalifornia" :)

Założenie, że komunikaty PR ktokolwiek redaguje jest bardzo optymistyczne, przecież nie po to się zatrudnia specjalistę, który "ma gadkę" żeby po min jeszcze poprawiać...
Ale tak naprawdę nie ma co roztrząsać redakcji poslkiej wersji komunikatu
1. tak naprawde to angielska sie liczy - i pewnie ta wersja ( jak inne materiały) musiała być poprawiona i zatwierdzona zgodnie z wymogami licencji. ta wersja bedzie podstawa do tlumaczenia na inne rynki itp. itd.
2. Dobrze ze polska wersja gry będzie.
Ja bym sie martwił bardziej tłumaczenie samej treści gry. Na rynku są przynajmniej dwa tłumaczenia serii książek mocno różniące sie się termininologią. Do tego jeszcze tłumaczenia 3 filmów/(mini)seriali.
Ktora wersja bedzie obowiązywać? Czy nie bedzie jakiś wpadek z niekonsekwentnym stosowaniem nazw własnych i terminologii itp.
Detektyw to była nowa historia. W przypadku Diune sporo graczy bedzie maiło dobrze wyrobione wyobrażenia co do postaci/wydarzeń/technologii świata itp. a tym samym wymagania fanów ksiązek , filmów i gier będą wieksze i pewnie sprzeczne :)

A co do PR/maretingu/self promotion to polskie planszówkowe firmy są całe lata za polskim gamedev. Wyszła pare tygodni temu polska gra komputerowa/konsolowa- oczywiście mam na myśli POZYTYWNY przykład, czyli "The Medium" od Blooper Team . I po niej widać jak odpowiednio ubierając słownictwo z takich PR-owych komunikatów dodając odpowiedni know-how można dostać DUŻE dofinasowanie na rozwój , promocje , otwarcie na zagraniczne rynki,wyjazdy na targi itp. itd.
Na stronie https://www.blooberteam.com/eu-projcts jest ponad 20 projektów z funduszy na poziomie regionalnym i ogólnopolskim.
Moim zdanie rzeczywiscie pomysł technczny (Uwaga: Opatentowany(!) ze wspracia w projekcie „Objęcie ochroną patentową innowacyjnego sposobu symultanicznej rozgrywki na dwóch lub większej ilości ekranów” ) na któym sie oparty jest gameplay Medium jest ciekawy. Ale Baza Antares na której oparty jest gameplay Detektywa, po względem wciągnięcia w grę jest nie gorsza. A jest pewnie także bardzo innowacyjna.( podobnie system qr codów z Chronicles of Crime)

A Portal z tego co pamietam to chyba to tylko uzyskał wsparcie na Pret-a=Porter z NBP. Ciekawe czemu już nie stara sie skorzystać z dofinansowania innowacji , wykorzystywanej teraz już w 3 seriach gier.
gregoff
Has thanked: 663 times
Been thanked: 220 times

Post autor: gregoff »

Możliwe ze skala projektu zbyt mała?
Jestem tak stary, że pamiętam internet do którego sie dzwoniło...
Zablokowany