Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
BTW ile zajmuje rozgrywka we Friedricha? (nie pytam o czas "pudełkowy", tylko faktyczny )
z gier typu "huzia na józia" jest jeszcze innsmouth escape - samotny człowiek w mieście opanowanym przez stwory z głebin stara się uciec, ratując przy okazji swoich znajomych.
na 3-4 osoby sprawdza się dosyc dobrze (na 5 człowiek nie ma szans). kupilem w Rebelu za ok.60 zł i myślę, że to odpowiednia cena za ten produkt (teraz kosztuje dużo więcej i cena wydaje się niestety absolutnie niewspółmierna w staosunku do tego, co gra ma do zaoferowania). Jeśli trafisz gdzieś za 50-60 zł, warto rozważyć zakup.
zagraj w najlepsze planszówki w Poznaniu (każdy poniedziałek od 18.00 do 24.00; klub Alibi - Al.Niepodległości 8 (wejście od Taylora): http://www.gramajda.pl
Wszystko super tylko ze Dracula jest w wersji angielskiej a ja chcialbym w cos zagrac z nie anglojezyuczna grupą (łatwiej by bylo gdyby bylo po rusku )
Sabotażysta dla 4 osób - max 1 sabotażysta przeciw reszcie:P
veljarek pisze:Wszystko super tylko ze Dracula jest w wersji angielskiej a ja chcialbym w cos zagrac z nie anglojezyuczna grupą (łatwiej by bylo gdyby bylo po rusku )
Polskie karty do gry znajdziesz na mojej stronie. Wystarczy wydrukować, wyciąć i wsadzić w koszulki.
Aba pisze:Przy okazji zapytam czy ktoś grał w oba tytuły: Garibaldi i Scotland Yard i mógłby jakoś je porównać.
Głównie chodzi mi o mechanikę poruszania się "złodzieja" i rodzaju wskazówek które otrzymują "gliniarze".
W SY bardzo podoba mi się pomysł z 3 rodzajami transportu oraz ujawnianiem się na planszy co jakiś czas.
Jak to jest w Garibaldim?
W Garibaldim też są 3 rodzaje transportu. Jest mechanizm wspierający goniących w pewnych sytuacjach (ujawniający część historycznych danych)
Na bgg Garibaldi jest oceniany jako głębszy (bardziej wyrafinowany) niż SY, ale nie tak jak FoD.
Z kolei rozgrywka trwa znacznie krócej niż w FoD, wię gra jest swego rodzaju kompromisem.
Tak zgadza się, doczytałem to wszystko.
Kupiłem jednak SY bo wydaje mi się że przypasuje większej ilości ludzi.
No i szczerze bardziej jakoś widzi mi się mechanizm kiedy to "zły" ujawnia się raz na jakiś czas i później trzeba dedukować na podstawie środków transportu niż to co jest w Garibaldim czyli ujawnianie się kiedy ktoś jest "4 kroki za złym" bo wtedy coś mi się nie widzi już ta ucieczka w nie których wypadkach.
veljarek pisze:Wszystko super tylko ze Dracula jest w wersji angielskiej a ja chcialbym w cos zagrac z nie anglojezyuczna grupą (łatwiej by bylo gdyby bylo po rusku )
Ja mam 4 planszowe gry rosyjskie (niby strategie ale w porównaniu do zachodnich prostackie raczej), 1 karcianą i jedna podobna do Neuroshimy, oprócz tego grę o I wojnie światowej w Europie wprawdzie zachodnia ale tez z instrukcja rosyjską.