Moja pierwsza wątpliwość, powinna być bez spoilera bo to w zasadzie jest od razu widoczne po otwarciu pudełka ale dla ekstremalnie wrażliwych ukryłem.
Pandemic Legacy Sezon 0 - zasady
Pandemic Legacy Sezon 0 - zasady
Nie widzę wątku o Pandemic Legacy Sezon 0 a pewnie się przyda.
Moja pierwsza wątpliwość, powinna być bez spoilera bo to w zasadzie jest od razu widoczne po otwarciu pudełka ale dla ekstremalnie wrażliwych ukryłem.
Spoiler:
Re: Pandemic Legacy Sezon 0 (Rob Daviau, Matt Leacock)
Można używać wielokrotnie. W podstawowej wersji Pandemic też masz postać Logistyka mocno zwiększającą mobilność, która teleportuje pionki do siebie.
Hej, jak wyglada ujawnianie nieznanego miasta? Dobrze rozumiem, ze można wykonać akcje za 3 karty z tego samego regionu i wtedy to miasto można odsłonić?
- Kurczu
- Has thanked: 350 times
- Been thanked: 83 times
Hej, tak, ale musisz znajdować się w tym regionie, w mieście, które ma kryjówkę.
Re: Pandemic Legacy Sezon 0 - zasady
Chcemy zacząć grać już kampanie, powiedzcie czy zaczynamy od prologu czy od stycznia?
-
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 2 times
Czy drużyny podobnie jak pionki graczy mogą jako akcję neutralizować agentów w miejscu, w którym znajduje się aktywna furgonetka?
Na stronie 6 instrukcji opis Drużyny na to wskazuje, ale mam watpliwosci po opisie pkt 2 ze strony 10 na temat przeprowadzenia akcji.
Na stronie 6 instrukcji opis Drużyny na to wskazuje, ale mam watpliwosci po opisie pkt 2 ze strony 10 na temat przeprowadzenia akcji.
- Kurczu
- Has thanked: 350 times
- Been thanked: 83 times
Nie można drużyną zrobić akcji neutralizowania agentów.
Nie wiem co na stronie 6 zasugerowało to, ale na stronie 13 jest punkt 3. Sprzątanie na Planszy i wtedy drużyny usuwają agentów z miasta, w którym się znajdują i są aktywne.
Innymi słowy, akcjami możesz poruszać drużynami, a one zajmują się agentami dopiero po przeprowadzeniu wszystkich akcji.
Witam,
Pytania odnośnie specjalnej akcji z tymczasowego aliasa - pracownik naukowy:
1. Ta akcja pozwala tylko dać czy też wziąść dowolną kartę miasta od innego gracza?
2. Taka akacje mogę powtarzać 4x czyli łącznie mogę przekazać 4 karty.?
3. Druga część tej akcji pozwala wziąść ode mnie dowolną kartę miasta, czyli 1 akcja to np wymiana z kimś 1 karta, ja oddaje jedna kartę a zabieram inna, czy może taka wymiana jest liczona już za 2 akcje?
4. Czy druga umiejętność jest wykonywana tylko w turze gracza, który posiada alias z tą umiejętnością, czy może być wykonana w turze innego gracza?
Karty wydarzeń zagrywam dowolnie kiedy, nawet nie w swojej turze?
Pytania odnośnie specjalnej akcji z tymczasowego aliasa - pracownik naukowy:
1. Ta akcja pozwala tylko dać czy też wziąść dowolną kartę miasta od innego gracza?
2. Taka akacje mogę powtarzać 4x czyli łącznie mogę przekazać 4 karty.?
3. Druga część tej akcji pozwala wziąść ode mnie dowolną kartę miasta, czyli 1 akcja to np wymiana z kimś 1 karta, ja oddaje jedna kartę a zabieram inna, czy może taka wymiana jest liczona już za 2 akcje?
4. Czy druga umiejętność jest wykonywana tylko w turze gracza, który posiada alias z tą umiejętnością, czy może być wykonana w turze innego gracza?
Karty wydarzeń zagrywam dowolnie kiedy, nawet nie w swojej turze?
Ad. 1) Pracownik naukowy może dawać dowolne karty w swoje turze i można zabierać od niego dowolne karty w turach innych graczy. Nie można mu oddawać dowolnych kart i on sam nie może zabierać dowolnych kart – tu obowiązują już standardowe zasady transferu danych.
Ad. 2) Tak.
Ad. 3) Nie, nie ma żadnych wymian. Po prostu inny gracz w swojej turze może w ramach transferu danych zabrać od pracownika naukowego dowolną kartę miasta, nie musi to być karta miasta, w którym się znajdują.
Ogólnie pracownik naukowy bardzo łatwo rozdaje swoje karty innym graczom, ale gdy sam ma wziąć/dostać kartę, to obowiązują go normalne zasady.
Tak, wydarzenie można zagrywać nawet w turze innego gracza. Nie możesz tylko przerwać nimi czynności, którą już zacząłeś wykonywać.
Ad. 2) Tak.
Ad. 3) Nie, nie ma żadnych wymian. Po prostu inny gracz w swojej turze może w ramach transferu danych zabrać od pracownika naukowego dowolną kartę miasta, nie musi to być karta miasta, w którym się znajdują.
Ogólnie pracownik naukowy bardzo łatwo rozdaje swoje karty innym graczom, ale gdy sam ma wziąć/dostać kartę, to obowiązują go normalne zasady.
Tak, wydarzenie można zagrywać nawet w turze innego gracza. Nie możesz tylko przerwać nimi czynności, którą już zacząłeś wykonywać.
-
- donmakaron
- Has thanked: 198 times
- Been thanked: 646 times
-
Dzięki wszystko się wyjaśniło. Pominięte albo nie zrozumiane kedno zdanie na karcie Ale niespodzianka.
- donmakaron
- Has thanked: 198 times
- Been thanked: 646 times
Gra chyba nie zakłada, że będzie szło graczom tak dobrze. Zawsze można powiedzieć, że to wydarzenia z miast nie występujących na mapie Tak czy inaczej jest trochę tak, że fabuła sobie, a mechanika sobie. Na szczęście tylko trochę.
https://www.youtube.com/watch?v=8yyAgk9der4
A tak serio, to my również dobrze poradziliśmy sobie w lutym, ale nie pamiętam żadnych opisów fabularnych, które sugerowałby coś przeciwnego.
A tak serio, to my również dobrze poradziliśmy sobie w lutym, ale nie pamiętam żadnych opisów fabularnych, które sugerowałby coś przeciwnego.