Arkhon pisze: ↑19 lip 2021, 10:13
Zakładasz, że to wada, ale to subiektywnie dla Ciebie wada i tu nie chodzi o okulary.
To znaczy, żeby w tym wątku grę jedynie chwalić i wyłącznie rozpływać się nad jej zaletami, tak? Spoko, mogę usunąć swoje krytyczne posty.

Tylko żeby później nie było rozczarowań.
Lepiej IMHO poznać głosy z dwóch stron barykady, niż żyć w bańce informacyjnej, "że Diuna to gra dla każdego. Ideał 10/10".
Zacytuję kolegę
krecony1, który w wątku o Glory napisał takie zdanie, które wypisz, wymaluj pasuje do mojej przygody z DI:
opinie mnie zmyliły, za dużo się spodziewałem i spadłem z wysokiego konia (sorry za suchar).
Ja również po głosach z forum, że DI to "gra roku", miałem być może zbyt wygórowane oczekiwania. Oczekiwania, które
dla mnie dość mocno rozminęły się z rzeczywistością.
I błagam, to nie jest tak, że w grach konfrontacyjnych ma nie być niespodzianek. Na półce mam sporo area control i area majority i żadna z posiadanych przeze mnie gier, nie jest aż tak nieprzewidywalna. Owszem, w takim Clockwork Wars też są mega mocne i pewnie (dla niektórych) niesprawiedliwe efekty na kartach, ale przynajmniej widać, że ktoś się do czegoś przygotowuje, a samo pozyskanie karty jest
trudne. Każda potyczka obarczona jest ryzykiem, które jednak możemy skalkulować.
Wiem, że może po jednej partii nie powinienem się wypowiadać, bo może tych wszystkich kart z DI da się nauczyć na pamięć. Niemniej uważam, że nadal ich użycie będzie nieprzewidywalne.
I mówię to jako gość, który całe życie grał w gry ze sporym elementem losowym (M:TG). Ale nawet przy tej losowości najważniejszy był skill i możliwość antycypacji zagrań oponentów.
P.S. To nie jest tak, że ja tu celowo chce się nad Diuną znęcać. Kocham uniwersum, kocham powieści i tym bardziej zabolało mnie, że gra aż tak mi nie podeszła, przez IMHO dość archaiczne rozwiązania. Piszę tu w wątku wyłącznie z powodu czysto informacyjnego. By czytający ten wątek forumowicze mieli pojęcie, że DI to nie jest ideał.
Cieszę się, że gra ma grono zagorzałych sympatyków, ale dajcie też dojść do głosu ludkom, których gra zawiodła. Peace.