Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Pan_K pisze: ↑27 sie 2021, 23:55
Może chodzi o to, że w końcu najeźdźcy z północy najeżdżają z północy, zamiast z południa?
Scytowie również najeżdżali z północy (przynajmniej Grecję)
I ja to kupuję. To właśnie nie grało mi w pierwowzorze o wikingach. Co do Najeźdźców ze Scytii, to wychowałem się jakieś 20km od najlepiej rozpoznanego grodziska z wczesnej epoki żelaza najechanego przez Scytów na obszarze PL, podbitego w pierwszej połowie VI w. BC. Nie jestem więc obiektywny. Do sprawy mam stosunek mocno emocjonalny (tak, wiem, to euracz, ale jednak...). BTW: Polecam też poczytanie Dziejów Herodota (żył jakiś wiek później), który sporo pisze o Scytii.
To można ciągnąć dalej: często mówi się nie tyle o Scytach, ile o plemionach scyto-sarmackich, a stąd już niedaleko do mitozofii polskiej szlachty…
…choć historycznie związków nie ma. Polecam z serii ceramowskiej (mały format) opracowania Sulimirskiego „Sarmaci” i rosyjskiego autora, którego nazwiska nie pamiętam „Scytowie” (niestety znacznie słabsza rzecz niż Sulimirskiego).
Brak związków Sarmatów z Polakami poświadczają również najnowsze badania genetyczne.
Może szlachta wiedziała więcej niż my. https://www.znak.com.pl/ksiazka/od-ario ... kuch-98317
Autor Piotr Makuch - to jest jego praca doktorska, którą przeprowadził na Uniwersytecie Jagielońskim w Krakowie. Praca ta została wydana przez Księgarnie Akademicką.
Może chodzi o to, że w końcu najeźdźcy z północy najeżdżają z północy, zamiast z południa?
przeciez atakujac od dolu to geograficznie to nadal moze byc polnoc
przeciez atakujac od dolu to geograficznie to nadal moze byc polnoc
Jasne. Ale raczej nie jest to intuicyjne. Zwykle jednak przyjęło się północ umieszczać na gorze.
Jak już o kierunkach mowa to uważam, że Scytia jest lepsiejsza od Architektów Zachodniego Królestwa.
Scytia ma proste zasady, ikonografię, opisy kart które nie wymagają dodatkowego objaśnienia.
Za to ewidentny brak naklejek na hexy. Po co je przedstawiać w formie graficznej (złoto, ekwipunek, wóz, trzoda) w instrukcji i na planszy jak same hexy różnią się tylko kolorami? Podobny zgrzyt jest jeśli chodzi o kumys i zapasy, tylko na nie nic już nie nakleisz.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2021, 17:19 przez Dr. Nikczemniuk, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto nie widzi ciemności, nie będzie szukał światła.
To jest nagroda za najazd i o jej postaci decyduje Twoja siła. Jeśli podczas najazdu będziesz miał siłę 2-9 to dostajesz 2 rany, jeśli siłę 10-15 to 2PZ, a jeśli siłę 16+ to 4PZ w tym konkretnym przypadku.
Polecam przeczytać uważnie instrukcję na stronach 6-10, na stronie 7 w dolnej białej ramce jest to wytłumaczone, nawet ten Twój przykład
A.. to inaczej.. tu są przedziały.. jeśli suma Twojej siły podczas najazdu jest w przedziale 2-10 (a właściwie 9) dostajesz dwie dodatkowe rany.. jeśli w przedziale 10-16 (15) to 2pkt, jeśli 16 i więcej to 4 punkty..
Jest to trochę nieintuicyjny zapis.. dwójką jest z rad że jest to minimalna wartość na kości bodajże..
Za Portalem podrzucam (akurat Gambit na to liczenie narzekał, więc może coś pomoże )
"Wiedzieliście, że istnieje oficjalna aplikacja pomagająca liczyć punkty w grach od Garphill Games? Teraz już wiecie! Dzięki tej apce szybko podliczycie punkty w Architektach, Paladynach i Wicehrabiach Zachodniego Królestwa, a także w najnowszych Najeźdźcach ze Scytii! Aplikacja jest darmowa i nazywa się Garphill Games Companion "
pcyzm pisze: ↑30 sie 2021, 22:44
Za Portalem podrzucam (akurat Gambit na to liczenie narzekał, więc może coś pomoże )
"Wiedzieliście, że istnieje oficjalna aplikacja pomagająca liczyć punkty w grach od Garphill Games? Teraz już wiecie! Dzięki tej apce szybko podliczycie punkty w Architektach, Paladynach i Wicehrabiach Zachodniego Królestwa, a także w najnowszych Najeźdźcach ze Scytii! Aplikacja jest darmowa i nazywa się Garphill Games Companion "
Nie narzekałem na liczenie punktów, tylko na liczenie siły
pcyzm pisze: ↑30 sie 2021, 22:44
Nie narzekałem na liczenie punktów, tylko na liczenie siły
Skoro w Star Realms używamy aplikacji to oznacza, że karty liczące życie są niewykorzystywane... Polecam
dwaduzepe pisze: ↑30 sie 2021, 23:38
Aplikacja do liczenia punktow w grze gdzie jest tor punktow i na koniec gry trzeba na nim po prostu dodac punkty za wyprawy, zwierzeta i zasoby? wtf
Też o tym pomyślałam . Ale w Paladynach na przykład jest mega przydatna, zwłaszcza jak gram solo i muszę liczyć i moje i automy punkty.
"Cześć, mam na imię Ania i dzisiaj pokażę wam jak wygląda rozgrywka w wariancie solo w..."