Carpe Diem (Stefan Feld)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- konradstpn
- Has thanked: 209 times
- Been thanked: 319 times
Re: Carpe Diem (Stefan Feld)
O ile pamiętam to zmieniono poruszanie pionem. W poprzedniej edycji było to po ścieżkach wielokąta a teraz po zwykłym okręgu. Mechanicznie nic to nie zmienia.
Gram, więc jestem.
- Trolliszcze
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 1043 times
Re: Carpe Diem (Stefan Feld)
Jest jedna zmiana mechaniczna. W pierwszej edycji można było po ruchu "odbić się" od pustego pola i wrócić na pole, z którego się startowało. W drugiej edycji (i ruchu po okręgu) zasada jest inna - gracz musi poruszać się pionkiem w jedną stronę aż do chwili, gdy zatrzyma się na polu z żetonami.konradstpn pisze: ↑12 lis 2021, 14:22O ile pamiętam to zmieniono poruszanie pionem. W poprzedniej edycji było to po ścieżkach wielokąta a teraz po zwykłym okręgu. Mechanicznie nic to nie zmienia.
Grałem sporo w obie edycje i w moim odczuciu zasady z drugiej edycji są lepsze - bardziej przejrzyste, od razu widać, co można wziąć. Nie odczułem, żeby ten brak możliwości "odbijania się" od pustych pól wpłynął na możliwości taktyczne i jakoś je ograniczył.