Z tego co mi wiadomo, to ten dodatek był zupełnie niegrywalny, jak wyszedł po raz pierwszy. Bardzo jestem ciekaw, czy coś w nim zmienili, czy tylko dorzucili ładniejsze grafiki.Fenrisek83 pisze: ↑25 lis 2021, 22:05 Po nowym roku ma być kolejny dodatek z dwoma frakcjami.
https://m.youtube.com/watch?v=M5QvmvPEbDo
Dune (Bill Eberle, Jack Kittredge, Peter Olotka)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 1655 times
- Been thanked: 991 times
Re: Dune (Bill Eberle, Jack Kittredge, Peter Olotka)
Nie tak do końca po Nowym Roku. Premiera ENG i PL wersji językowej ma być w maju 2022. Ale patrząc na pierwszy dodatek może być również pod koniec rokuFenrisek83 pisze: ↑25 lis 2021, 22:05 Po nowym roku ma być kolejny dodatek z dwoma frakcjami.
https://m.youtube.com/watch?v=M5QvmvPEbDo
- zawias
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 31 times
- Kontakt:
Właśnie dzisiaj odebrałem Dune: Ixianie i Tleilaxianie w wersji PL i jestem trochę rozczarowany wykonaniem. GF9 kontynuuje swój marsz po równi pochyłej. Karty są lekko przesunięte (co widać w zestawieniu z tymi z podstawki) i mają inne odcienie. Niestety ja to widzę i musiałem Zdrajców, Melanż i Podstępy zakoszulkować w Pro Matt, żeby nie było widać rewersów. Karty są też minimalnie cieńsze niż te z podstawki. Jestem zniesmaczony, bo te rewersy są bardzo ładne.
Miałem swego czasu angielską wersję tego dodatku i tam wszystko było idealnie i pasowało do podstawki oprócz angielskich tekstów, dlatego zdecydowałem się sprzedać ten dodatek i poczekać na wersję PL. Gdybym to wiedział, to chyba bym sprzedał podstawkę i kupił wersję angielską zamiast tego.
Generalnie jestem ciekawy czy to tylko w moim egzemplarzu takie kwiatki, czy cała partia jest taka. Dajcie znać, jak ktoś kupi.
Oki... A to mnie zaskoczyłeś. Mam zamówione, ale dojdą do mnie dopiero pod koniec grudnia - musiałam je połączyć z Widmem nad Arkham.
- salaba
- Has thanked: 234 times
- Been thanked: 373 times
Do mnie dodatek ma dojść w przyszłym tygodniu z dragoneye, więc dam znać, ale teraz zaczynam się martwić, że jednak cała partia taka będzie...
---
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/geeklist/291177
- zawias
- Kontakt:
Wygląda to tak. Każda karta ma lekko inny odcień i przesunięcie względem krawędzi. Dawajcie znać, bo nie wiem czy reklamować.
Właśnie dodatek do mnie przyszedł, otworzyłam z drżącym sercem i... różnica w kolorze co prawda jest, ale minimalna. I nie mam żadnych przesunięć. Po zakoszulkowaniu w grube karty (Paladiny) i potasowaniu nie byłam w stanie znaleźć w talii dodanego melanżu, czy przepowiedni. Spróbujcie swoje egzemplarze reklamować
- zawias
- Kontakt:
Ja swoją reklamowałem, ale niestety gf9 nie uznał mojej reklamacji. Dla nich różnice są akceptowalne, więc użyłem koszulek pro matt.
Hej,
Jako, że oryginalna mata jest winylowa i nie da się na niej grać postanowiłam sobie wydrukować matę z neoprenu. Czy ktoś ma mapę w dużym rozmiarze? Albo planszę, albo matę? Przekopałam internety i nie umiem znaleźć.
Jako, że oryginalna mata jest winylowa i nie da się na niej grać postanowiłam sobie wydrukować matę z neoprenu. Czy ktoś ma mapę w dużym rozmiarze? Albo planszę, albo matę? Przekopałam internety i nie umiem znaleźć.
- salaba
- Has thanked: 234 times
- Been thanked: 373 times
U mnie karty są akceptowalne, nie zauważyłam różnic a po włożeniu w koszulki jakiekolwiek wątpliwości znikają. Nie wykluczam jednak, że może po prostu mam wysoką tolerancję na takie rzeczy Zamawiałam z Dragoneye.
---
- zawias
- Kontakt:
Ty nie masz przesunięcia na karcie i wyglądają identycznie. Więc wygląda na to, że po prostu trafiłem na kiepską partię
https://drive.google.com/file/d/1-h0335 ... sp=sharing
Co jest nie tak z winylową matą? Właśnie chciałem sobie wydrukować na winylu, bo nepropen ma mniej ostry obrazek i nie podobają mi się wydruki na nim (chociaż jest przyjemniejszy w dotyku i rozkładaniu).
Jeśli chodzi o oficjalną matę to wydaje mi się, że to porażka. 35% większa jest bez sensu i pełno jakiś niepotrzebnych grafik (widziałem żetony na tej macie i dalej nic się nie mieści).
Dla komfortu grania powinna być 60%-100% większa. Dlatego lepiej sobie wydrukować
Też chcę sobie wydrukować dużą matę. Dorwałem taki plik z BGG i go trochę przerobiłem (zmieniłem wzór granicy obszarów do których mogą się transportować Fremeni - 2 pola od wielkiej równiny). Widziałem taki myk na jednym zdjęciu na BGG, ale niestety nie potrafię zrobić takich przerywanych kostek (linii) jak tam były. Jeśli podoba Ci się moja wersja to pobieraj
https://drive.google.com/file/d/1-h0335 ... sp=sharing
Co jest nie tak z winylową matą? Właśnie chciałem sobie wydrukować na winylu, bo nepropen ma mniej ostry obrazek i nie podobają mi się wydruki na nim (chociaż jest przyjemniejszy w dotyku i rozkładaniu).
Jeśli chodzi o oficjalną matę to wydaje mi się, że to porażka. 35% większa jest bez sensu i pełno jakiś niepotrzebnych grafik (widziałem żetony na tej macie i dalej nic się nie mieści).
Dla komfortu grania powinna być 60%-100% większa. Dlatego lepiej sobie wydrukować
Wszystko się po niej mega ślizga - każdy jeden żeton i karta. O ile u kart to mniejszy problem, ale przesuwające się żetony wprowadzają sporo zamieszania.zawias pisze: ↑10 gru 2021, 21:02
- Jareks1985
- Has thanked: 95 times
- Been thanked: 145 times
A może ktoś powiedziec jak wygląda jakość tłumaczenia podstawki vs dodatku, zastanawiam się czy brać en czy pl, czytałem, że słabo wygląda podstawka, poprawili się w dodatku?.
Witam
Na wstępie bardzo ale to bardzo przepraszam, że nie przekopałem całego wątku, w pytanie mam dosyć proste na które niestety nie znam odpowiedzi.
Podczas fazy ruchu i transportu, transportując jednostki na planetę to osobny ruch od przenoszenia wojsk? To raczej logiczne, ale moje pytanie brzmi, czy przeniesienie wojsk z terytorium A do B to jeden ruch, czy mogę każdymi wojskami na różnych terytoriach poruszyć jeden raz w turze? Bardzo przepraszam za banał i liczę na zwięzłą odpowiedź Pozdrawiam! Fear is a mind killer!
Na wstępie bardzo ale to bardzo przepraszam, że nie przekopałem całego wątku, w pytanie mam dosyć proste na które niestety nie znam odpowiedzi.
Podczas fazy ruchu i transportu, transportując jednostki na planetę to osobny ruch od przenoszenia wojsk? To raczej logiczne, ale moje pytanie brzmi, czy przeniesienie wojsk z terytorium A do B to jeden ruch, czy mogę każdymi wojskami na różnych terytoriach poruszyć jeden raz w turze? Bardzo przepraszam za banał i liczę na zwięzłą odpowiedź Pozdrawiam! Fear is a mind killer!
- lou
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 34 times
Masz 1 transport na planetę i osobno 1 ruch - tylko jedną grupą jednostek (ale niekoniecznie tą samą która lądowała)
Hej,
Czy ktoś może się orientuje kiedy ma być dodatek CHOAM & RICHESE po pl? Po ang już wyszedł, a o innych wersjach językowych cisza
Czy ktoś może się orientuje kiedy ma być dodatek CHOAM & RICHESE po pl? Po ang już wyszedł, a o innych wersjach językowych cisza
-
- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 93 times
Ponoć w maju ma być.
Dziękiza info o wersji angielskiej już zamówiona.
-
- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 93 times
Napisałem do sklepu wargamer.pl jaką wersję językową sprzedają i odpisali mi tak:
"W języku angielskim, w polskim nie mamy jeszcze informacji kiedy będzie polska wersja, w języku angielskim będzie w około 3 tygodnie."
Hej,
Napisałam do GF9 i doczekałam się odpowiedzi.
1) Dodatek Choam&Richese po PL jest planowany na Q3/Q4 2022.
2) Nie mają pl wersji instrukcji. Pytanie: czy ktoś tutaj ma? Ale oryginalną, a nie fanowskie tłumaczenie. Wydruk jest zbyt niewymiarowy i trudno ją zeskanować, a chciałam podesłać ją moim graczom.
Napisałam do GF9 i doczekałam się odpowiedzi.
1) Dodatek Choam&Richese po PL jest planowany na Q3/Q4 2022.
2) Nie mają pl wersji instrukcji. Pytanie: czy ktoś tutaj ma? Ale oryginalną, a nie fanowskie tłumaczenie. Wydruk jest zbyt niewymiarowy i trudno ją zeskanować, a chciałam podesłać ją moim graczom.
Hej,
Do wszystkich zainteresowanych: Rebel wrzucił drugi dodatek po PL. Cenowo podobnie do pierwszego: https://www.rebel.pl/gry-planszowe/dune ... 10270.html
Do wszystkich zainteresowanych: Rebel wrzucił drugi dodatek po PL. Cenowo podobnie do pierwszego: https://www.rebel.pl/gry-planszowe/dune ... 10270.html
Niedawno kupiłem podstawkę i dodatek, jeszcze nie zdążyłem ich otworzyć. Teraz widzę, że w listopadzie wychodzi dodruk z figurkami. Z tego co pamiętam w podstawce były błędy w tłumaczeniu chyba dwóch kart - tylko czy w obecnie kupowanych egzemplarzach nadal te błedy występowały czy może jeśli kupiłem niedawno to już był to jakiś dodruk, w którym to poprawiono?
Bo zastanawiam się nad sprzedażą tego co mam, póki nie odfoliowane i zakupem tej z figurkami o ile tłumaczenie w niej poprawiono. Z drugiej trochę boję się po powyższym czy nadal będzie ta sama jakość wykonania...
Bo zastanawiam się nad sprzedażą tego co mam, póki nie odfoliowane i zakupem tej z figurkami o ile tłumaczenie w niej poprawiono. Z drugiej trochę boję się po powyższym czy nadal będzie ta sama jakość wykonania...
- Otorek
- Has thanked: 261 times
- Been thanked: 367 times
Na oko to chyba nie ten temat. O ile się nie mylę to masz na myśli Diune: Imperium, a nie klasyczną odsłonę obecnie wydawaną przez GF9.
To dokładnie ten temat. Mają być trzy figurki, jakiś czerw i coś tam jeszcze.