Gra dla początkującej graczki
-
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 2 times
Gra dla początkującej graczki
Cześć! Mamy budżet do 100zł. Zastanawiam się co kupić dziewczynie, która zaczyna się interesować grami, ale jeszcze nie weszła na tyle, aby siedzieć długo w czytaniu instrukcji. Do tej grała więcej w gry imprezowe, quizy, monopoly, Eksplodujące kotki, Mafia i te sprawy. Spodobały się jej bardzo Kroniki Zbrodni. Tajniacy, Wsiąść do pociągu Europa, Patchwork siadły. Carcassone trochę mniej, ale mówi, że spoko. Wydaje mi się, że Hero Realms/Star Realms mogłoby się spodobać, ale w pierwszym wrażeniu pewnie nie będzie zachwycona grafikami. Gra najczęściej w dwójkę, ale do lekkich tytułów imprezowych zawsze udaje się jej znaleźć więcej chętnych wśród znajomych, lub rodzeństwa.
Nie lubi za dużo negatywnej interakcji.
Co dalej?
Najbliżej jestem zakupu:
- Wyprawy do Eldorado
- Potworów w Tokio (te parę złotych nad limit przeżyjemy)
- Splendoru
- Pojedynku Superbohaterów DC?
Osobiście z tych znam tylko Potwory w Tokio i poza tym mamy trudniejsze tytuły, do których instrukcja za długa.
Nie lubi za dużo negatywnej interakcji.
Co dalej?
Najbliżej jestem zakupu:
- Wyprawy do Eldorado
- Splendoru
Osobiście z tych znam tylko Potwory w Tokio i poza tym mamy trudniejsze tytuły, do których instrukcja za długa.
-
- Has thanked: 208 times
- Been thanked: 166 times
Re: Gra dla początkującej graczki
Skoro lubi Kroniki to Sherlock Holmes detektyw doradczy sam się nasuwa Z mniejszych sprytnych od Knizii wyszło teraz Spór o Bór układanie pokerowych zestawów w grafikach, które spodobają się każdej kobicie
- esubotowicz
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 136 times
Wyprawa do El Dorado bardzo spoko, myśle ze się może nadać, ładna, przyjemna, trzeba pokombinować i ma lekkie elementy poważniejszej gry (np. Świadome usuwanie słabych kart przy budowaniu talii), ale jest prosta do zrozumienia.
Jest nieco negatywnej interakcji, bo można stanąć na najłatwiejszym przejściu i reszta będzie czekać, ale jeśli dziewczyna nie ma problemu jeśli ktoś zbuduje przed nią upatrzoną nitkę we Wsiąść do Pociągu, to tutaj ta interakcja ma podobny poziom „negatywności”.
Jest nieco negatywnej interakcji, bo można stanąć na najłatwiejszym przejściu i reszta będzie czekać, ale jeśli dziewczyna nie ma problemu jeśli ktoś zbuduje przed nią upatrzoną nitkę we Wsiąść do Pociągu, to tutaj ta interakcja ma podobny poziom „negatywności”.
Ewa
Głos na Splendor. Zasady są proste, instrukcja b. krótka, regrywalność stoi na b. dobrym poziomie (u mnie weszło już powyżej 50 partii i nadal gramy), wygląda całkiem nieźle, a jak się spodoba można dokupić dodatek, który znacznie wydłuży żywotność tego tytułu. Można jeszcze rzucić okiem na Kingdomino, ale skoro dziewczyna ma już jakieś doświadczenie z planszówkami, to ta może okazać się nieco zbyt prosta i po jakimś czasie może się znudzić.
Top 3 moich ulubionych gier dla dwóch osób: 1. Patchwork // 2. Splendor // 3. 7 Cudów Świata: Pojedynek
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/matten
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/matten
- andrzejstrzelba
- Has thanked: 251 times
- Been thanked: 309 times
Wyprawa do El Dorado zdecydowanie polecam. W tej cenie żal nie mieć w kolekcji.Pomarańczowym pisze: ↑10 gru 2021, 15:55 Co dalej?
Najbliżej jestem zakupu:
- Wyprawy do Eldorado
- Splendoru
-
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 2 times
Ok. Napiszę jak wyszło. Dostała Wyprawę do Eldorado. Są zadowoleni, jej znajomi mówią że fajna gra, że wystarczająco proste do tłumaczenia i SĄ emocje. Jest jeszcze fanką Paranormalnych detektywów i Kameleon. Brat ostatnio otrzymał Potwory w Tokio i turla. Natomiast ja nabyłam Spór o bór. Grałam z mężem, grałam z bratem i choć zwykle przegrywam to podoba mi się całkiem całkiem jako filerek. Zresztą w końcu im dokopie... Wydaje mi się jednak, że gdyby nie te piękne klimatyczne ilustracje, to nie byłoby aż tak dobrego wrażenia.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2022, 19:15 przez Pomarańczowym, łącznie zmieniany 1 raz.