Pax Pamir/ 2nd Edition (Phil Eklund, Cole Wehrle)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Beskid
Has thanked: 772 times
Been thanked: 259 times

Re: Pax Pamir/ 2nd Edition (Phil Eklund, Cole Wehrle)

Post autor: Beskid »

Dopiszę jeszcze :)
Dewon23 pisze: 17 gru 2021, 11:20
warlock pisze: 17 gru 2021, 00:32 Ale masz tę grę? Kupiłeś? Zagrałeś? Czy tak tylko wpadłeś ponarzekać, że za droga?
To, że mam tylko 31 postów na koncie nie znaczy, że wpadam tylko żeby ponarzekać. O ile dobrze pamiętam mogę tylko czytać forum i nie mam obowiązku pisania postów.
Jeżeli czytałbyś dokładniej to zadał byś tylko jedno pytanie. Nie grałem jeszcze ponieważ żeby zagrać w grę to muszę ją kupić kupić, a po tym co napisałem wiadomo, że tego nie zrobię nawet jak by była wielce wychwalana. (Mam nadzieję że w przyszłym roku będzie okazja zagrać na jakimś konwencie).
Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie i wydawać swoje pieniądze tak jak chce. Dla mnie osobiście Clash of Cultures jest bardzo dobrą grą wykonaną na bardzo wysokim poziomie i nie chodzi tylko o zawartość pudełka.
Jeżeli ktoś chce wydawać takie pieniądze tylko dlatego, że gra wg niego jest bardzo dobra nie patrząc na zawartość i wykonanie to jego sprawa ja uważam, że powinna być tańsza co najmniej o 1/3 ceny. Jednak akceptując takie ceny względem małej zawartości a tylko dobrej mechaniki to doprowadzimy do jeszcze większego wzrostu cen gier, które rosną dość sporo niby ze względu wzrostu cen surowców i transportu.
Proponował bym już zakończyć temat ceny gry ponieważ w tym przypadku nigdy nie będzie zgody między graczami.
Podzielam opinię, nie róbmy cenzury. Stosunek ceny do zawartości to jedna z cech każdego wydania. Nie mam, nie grałem ale chciałbym czytać takie opinie bo tak jak autor uważam, że wyrażają oczekiwania rynkowe, zwłaszcza na forum gdzie chętnie udzielają się również wydawcy. Zresztą ta kwestia pojawia się też w recenzjach, jak choćby w tej
https://youtu.be/XTf6Z7-I1MA
Awatar użytkownika
bardopondo
Has thanked: 201 times
Been thanked: 252 times

Post autor: bardopondo »

Beskid pisze: 28 gru 2021, 21:26

Podzielam opinię, nie róbmy cenzury. Stosunek ceny do zawartości to jedna z cech każdego wydania. Nie mam, nie grałem ale chciałbym czytać takie opinie bo tak jak autor uważam, że wyrażają oczekiwania rynkowe, zwłaszcza na forum gdzie chętnie udzielają się również wydawcy. Zresztą ta kwestia pojawia się też w recenzjach, jak choćby w tej
https://youtu.be/XTf6Z7-I1MA
Tyle, że znajdzie się jeden sfrustrowany z drugim zawiedzionym i będą w koło biadolić, podczas gdy milcząca większość użytkowników ma to albo w nosie albo jest zupełnie ok z taką ceną. Te jęki i oburzenia to żadne odzwieciedlenie rynku, nie reprezentują żadnej rzeczywistości i, tak naprawdę, mało kogo obchodzą.

Po paru partiach jestem zauroczony tą grą, jest wyjątkowa, i nie grałem w nic pofobnego do tej pory.
Żona jest zaintrygowana, nawet siostra-maruda proponuje rozgrywkę, chociaż jakby gra wyglądała jak tysiąc innych pozycji to by nawet nie wzruszyła ramionami po opisie rozgrywki. Mnie to cieszy, podoba mi sie, i dałbym nawet 4 stówy za ten tytuł.
Tak, Pax Pamir jest grą z tych droższych.
Tak, nie każdy musi ją mieć, a jak go nie stać to nawet nie powinnen.
Tak, fajnie by było jakby był kilka zyla tańszy.
Thats the way of the world, po co bić tyle piany?
Awatar użytkownika
Abizaas
Has thanked: 636 times
Been thanked: 786 times

Post autor: Abizaas »

Graliśmy wczoraj w 5 osób pierwszy raz i mogę trochę opowiedzieć o wrażeniach. Wykonanie świetne, bloczki to świetny pomysł. Mechanika to typowe - poradź sobie z rozdaniem które otrzymałeś, dużo losowości i nie jesteśmy w stanie nad wszystkim zapanować (co pasuje do tej gry). Ciekawe jest to, że przez 2 godziny wydawało nam się, że prawie nic się nie dzieje, jednak istotne w tej grze są subtelności - dlaczego przeciwnik kupił kartę od wystawiania szpiegów skoro jego frakcja jest aktualnie dominująca, gra bezpiecznie czy może planuje zdradę? Tematyczna ta gra jest tak jak większość eurasów, mechaniki wydawały mi się raczej abstrakcyjne (co nie robi mi różnicy) ale może to dlatego, że niezbyt interesuje mnie tematyka tej gry. Ogólnie w 5 osób trochę zbyt chaotyczna, wolałbym zagrać w 3-4 osoby. Nie podoba mi się podwójne punktowanie w ostatniej dominacji, pierwszy raz widzę taki mechanizm w grze planszowej i nijak mi to nie pasuje. Grę oceniam na solidne 7/10 (według mojej skali). Musimy zagrać w mniejszą liczbę osób, raczej ocena może tylko pójść w górę.

Podsumowując, raczej nie jest to mój typ gry, a mimo to świetnie się bawiłem. Osobom które lubią konflikt, zdrady i radzenie sobie z rozdaniem które otrzymali - z pewnością bym polecił.

Kolekcja

ninety-percent of everything is crud
Awatar użytkownika
vinnichi
Has thanked: 1379 times
Been thanked: 839 times
Kontakt:

Post autor: vinnichi »

Podwójne punktowanie to sprytny mechanizm dzięki któremu do końca nie wiemy kto będzie zwycięzcą. Można wypaść z 1 czy drugiego punktowania i zasadzić na grande finale. Mi bardzo się ten pomysł spodobał
kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
Awatar użytkownika
Abizaas

vinnichi pisze: 08 sty 2022, 15:31 Podwójne punktowanie to sprytny mechanizm dzięki któremu do końca nie wiemy kto będzie zwycięzcą. Można wypaść z 1 czy drugiego punktowania i zasadzić na grande finale. Mi bardzo się ten pomysł spodobał
Zdaje sobie z tego sprawę, mi w ogóle się to nie podoba, bo umniejsza wcześniejsze dokonania. Ale no nie jest to jakaś rażąca wada, ciekawy smaczek który mi nie przypadł idealnie do gustu. W sumie w tym typie gry chyba jest wskazane, by do końca każdy miał szanse na wygraną. Musiałbym zagrać więcej razy by lepiej to ocenić.

Kolekcja

Awatar użytkownika
vinnichi
Kontakt:

No to nie euro tu nie chodzi o budowe silniczka tutaj gracze wskakują sobie po głowach jak żabki przez całą partię. Rozumiem że komuś się może nie podobać że nagle ktoś z końca szeregu nagle ucieka ze zwycięstwem ale to taka cecha gry. Sam nie raz klnę ale jednak zabawa super.
you tube
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 308 times
Been thanked: 1103 times

Post autor: brazylianwisnia »

vinnichi pisze: 08 sty 2022, 16:10 No to nie euro tu nie chodzi o budowe silniczka tutaj gracze wskakują sobie po głowach jak żabki przez całą partię. Rozumiem że komuś się może nie podobać że nagle ktoś z końca szeregu nagle ucieka ze zwycięstwem ale to taka cecha gry. Sam nie raz klnę ale jednak zabawa super.
Przecież to jest jak najbardziej euras. Powiedziałbym że ma pewne cechy podobne do Blood Rage. Zagrywamy karty/zasoby/znaczniki/meeple żeby nabić PZ - kwintesencja euro. W wielu innych euraskach jest ta cecha ze wynik może na sam koniec diametralnie się zmienic i moim zdaniem to dobra sprawa bo emocje są do końca.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Awatar użytkownika
vinnichi
Kontakt:

No właśnie w Blood rage tworzysz ten punktowy silniczek jak to w euro a tutaj tak naprawdę można zapunktować raz i wygrać i to jest dla mnie mega fajne w tej podwójnej punktacji. Jakoś nie kojarzy mi, się to z euro ale to ja mam może złą definicję.
you tube
Awatar użytkownika
Abizaas

brazylianwisnia pisze: 08 sty 2022, 16:52
vinnichi pisze: 08 sty 2022, 16:10 No to nie euro tu nie chodzi o budowe silniczka tutaj gracze wskakują sobie po głowach jak żabki przez całą partię. Rozumiem że komuś się może nie podobać że nagle ktoś z końca szeregu nagle ucieka ze zwycięstwem ale to taka cecha gry. Sam nie raz klnę ale jednak zabawa super.
Przecież to jest jak najbardziej euras. Powiedziałbym że ma pewne cechy podobne do Blood Rage. Zagrywamy karty/zasoby/znaczniki/meeple żeby nabić PZ - kwintesencja euro. W wielu innych euraskach jest ta cecha ze wynik może na sam koniec diametralnie się zmienic i moim zdaniem to dobra sprawa bo emocje są do końca.
Nie zgodzę się, nie ma co prawda figurek ale jest wysoka losowość jest, konfrontacyjność i konflikt są, dużo negatywnej interakcji i "take that". W sumie jedynym argumentem, że to euras jest to, że nabijamy punkty. No i raczej ta gra podoba się osobom które grają w ameri a mniej osobom które grają w eurasy - chociaż bez jakiejś ankiety nie można być tego pewnym.

Kolekcja

Awatar użytkownika
Galatolol
Has thanked: 680 times
Been thanked: 1099 times

Post autor: Galatolol »

Dla mnie ten mechanizm też jest eurowaty. W sensie w stylu współczesnego, miękkiego euro: skopałeś? Nieważne, sztucznie utrzymamy twoje szanse na zwycięstwo.
Awatar użytkownika
bardopondo

W sensie formy - to euro.
W treści to gra polityczna i ostatnie rozdanie jest akurat tym najważniejszym.
Też mnie trochę to boli, zwłaszcza jak wejdą 2 karty dominacji po sobie na rynek bo akurat się tak stasowało, serio można sobie wsadzić cała grę w d**ę, zwłaszcza jak to się dzieję akurat w momencie gdy masz na to najmniejszy wpływ czyli zaraz przed swoim ruchem.

Ale cóż, ta gra to brudna polityczna uciecha. Ma swoje niezaprzeczalne zalety, ale pełna kontrola nad rozgrywką to nie ten adres.
Awatar użytkownika
Arkhon
Has thanked: 108 times
Been thanked: 178 times

Post autor: Arkhon »

To jest consim Panie kolego. Blizej temu do War Game niz Euro - chociaż ogółem conflict simulator traktuje sie czymś pomiędzy tymi dwoma kategoriami.

Silnik owszem w pewnych granicach się buduje, ale tu klimatycznie chodzi o to, by w odpowiedniej porze miec odpowiednio ugruntowaną pozycję, jest to akurat zaleta nie wada gry, ale rozumiem przyzwyczajenia niektórych i to, że może nie przypaść do gustu.
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 558 times
Been thanked: 2150 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

bardopondo pisze: 08 sty 2022, 18:40 Też mnie trochę to boli, zwłaszcza jak wejdą 2 karty dominacji po sobie na rynek bo akurat się tak stasowało, serio można sobie wsadzić cała grę w d**ę, zwłaszcza jak to się dzieję akurat w momencie gdy masz na to najmniejszy wpływ czyli zaraz przed swoim ruchem.
Mieliśmy tak wczoraj. Weszły dwie pierwsze karty Dominacji w kolejnych turach. I gra się skończyła, bo Dominacja była udana i jeden z graczy zgarnął 5 punktów, a trójka po 1 (remis na drugim miejscu).
Awatar użytkownika
bardopondo

Gambit pisze: 08 sty 2022, 19:38
bardopondo pisze: 08 sty 2022, 18:40 Też mnie trochę to boli, zwłaszcza jak wejdą 2 karty dominacji po sobie na rynek bo akurat się tak stasowało, serio można sobie wsadzić cała grę w d**ę, zwłaszcza jak to się dzieję akurat w momencie gdy masz na to najmniejszy wpływ czyli zaraz przed swoim ruchem.
Mieliśmy tak wczoraj. Weszły dwie pierwsze karty Dominacji w kolejnych turach. I gra się skończyła, bo Dominacja była udana i jeden z graczy zgarnął 5 punktów, a trójka po 1 (remis na drugim miejscu).
No tak, znam osoby, które już skreśliłyby ten tytuł z tego powodu.
W moim utyskiwaniu powyżej, nie napisałem tego explicte, ale chodziło mi jak 3 i 4 karta dominscji wejdą zaraz po sobie. Rach ciach i wypracowywana przez >1 h przewaga 8 pkt idzie sobie zagrać w wojnę.

Co do akadamickich sporów czy to euro czy nie euro, należałoby chybaby ukuć jakieś nowe terminy typu textil style euro-wargame, albo non-control area control.
pwoloszun
Has thanked: 1782 times
Been thanked: 544 times
Kontakt:

Post autor: pwoloszun »

O to ciekawe.

Spojrzmy: ile punktow dostajesz w Blood Rage? 200? 300? 500? A za co dostajesz punkty w Blood Rage?

...
...
...
Spoiler: za wszystko.

WSZYSTKO.

Literalnie - ZA WSZYSTKO!

Jedziemy dalej.
Jaki jest cel gry w Blood Rage?
Zdobadz najwiecej pezetow.

Ale za co?
Za WSZYSTKO. Nie ma znaczenia - najwiecej pz.

Jaki jest cel Pamira?
Badz najbardizej wplywowa szycha w Afganistanie:
  • albo najwiekszym lojalista w dominujacej frakcji,
  • albo miej najwiecej wplywow (szpiedzy, wplywy u lokalnych wodzow plemiennych + dary, ktorymi przekupiles innych moznych)
KONIEC. KROPKA.

=====
Podsumowujac Blood Rage to jest salatka, wrecz trzepaczka punktowa - punkty dostajesz ZA WSZYSTKO (co nie znaczy, ze nie jest gra skillu - jest).

Pamir to jest ConSim z mechanikami z euro. Wygrywa najbardziej chytry, przebiegly i bezwzgledny bonzo w Afganistanie.
Ostatnio zmieniony 08 sty 2022, 21:30 przez pwoloszun, łącznie zmieniany 1 raz.
Podcast dżentelmeni przy stole:
pwoloszun
Kontakt:

bardopondo pisze: 08 sty 2022, 18:40 W sensie formy - to euro.
W treści to gra polityczna i ostatnie rozdanie jest akurat tym najważniejszym.
Też mnie trochę to boli, zwłaszcza jak wejdą 2 karty dominacji po sobie na rynek bo akurat się tak stasowało, serio można sobie wsadzić cała grę w d**ę, zwłaszcza jak to się dzieję akurat w momencie gdy masz na to najmniejszy wpływ czyli zaraz przed swoim ruchem.

Ale cóż, ta gra to brudna polityczna uciecha. Ma swoje niezaprzeczalne zalety, ale pełna kontrola nad rozgrywką to nie ten adres.
O to, to, to!

=====
Ad tych legendarnych kart dominacji, ktore spadaja na kazdego i jego babcie jak grom z jasnego nieba ;)

Super, mega, uber pro tip: karty mozna liczyc.
Discard jest jawny.
Mozna powiedziec: "Kaziu, nie kupuj karty bo jest 33% szans, ze nastepna karta to bedzie Dominance Check i wygra Zegrzysław" itp itd.

Tak, liczenie kart (umiejetnosc liczenia do 20) i kontrolowanie decku to tez jest skill.

A jesli kogos to wciaz tak boli, to polecam partie 2p - tam kontrola jest kilkukrotnie wieksza.
Ostatnio zmieniony 08 sty 2022, 21:30 przez pwoloszun, łącznie zmieniany 1 raz.
pwoloszun
Kontakt:

Gratulacje dla zwyciezcy!

I dla pozostalych graczy, ktorzy robili, co? Palili opium? Bo raczej nie walczyli o dominacje w Afganistanie :D
Awatar użytkownika
konradstpn
Has thanked: 211 times
Been thanked: 330 times

Post autor: konradstpn »

pwoloszun pisze: 08 sty 2022, 20:45
Gratulacje dla zwyciezcy!

I dla pozostalych graczy, ktorzy robili, co? Palili opium? Bo raczej nie walczyli o dominacje w Afganistanie :D
Wojska radzieckie też nie spodziewały się tak twardego oporu partyzanki mudżahedinów. Koniec nastąpił w 1989 roku udaną Dominacją tych ostatnich. Nie ma się co zżymać, że gra oddaje klimat konfliktu, należy raczej przyklasnąć :D
Gram, więc jestem.
pwoloszun
Kontakt:

Hiszpanska inkwizycja aka Druga Karta Dominacji Na Markecie (TM)

Super, mega, uber pro tip nr 2: gdy na Markecie lezy jedna karta Dominance Check to mozna ja...

dum, dum, dum...

KUPIC!!!

I wowczaas niestraszna nam ta legendarna, druga karta Dominance check!
Ale ze drogo? Ze teraz nie wygrywam? Ze moze jak poczekam i nie zrobie nic to bedzie lepiej?
Powodzenia! Co moze pojsc nie tak? :D
pwoloszun
Kontakt:

Czytajac dyskusje o Siedmiu Plagach zeslanych przez Pana (zwanych potocznie Dominance Check), przypomniala mi sie stara przypowiesc Afganska - dyskusja Chana ze starym Wezyrem.

Wezyr:
- "Mowie Ci, oni są Robertem Mateją Paxów."
Wezyr kontynuuje:
(z powodu nadmiaru wulgaryzmów nie dało się tego wymoderować więc usuwam... proszę, nie prowokuj - Curiosity)
I Mateja zawsze zaskoczony bo on widoki z góry oglądał a tu trzeba się odbić.
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 309 times
Been thanked: 515 times

Post autor: Otorek »

Chciałem napisać, że fajnie w kilku chłopa wytłumaczyliście, że ta gra to nie euro, ale właśnie zajarzyłem, że pwoloszun prowadzi bogatą dyskusję i wywody sam ze sobą na przestrzeni kilku postów :P

Nie zmienia to faktu, że z argumentami się zgadzam. To nie jest gra, w której nagrodzony ma być ktoś bo się starał, to nie amerykańskie zawody licealne. Wygrywa najchytrzejszy w stadzie minimalizujący ryzyko.
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 308 times
Been thanked: 1103 times

Post autor: brazylianwisnia »

Abizaas pisze: 08 sty 2022, 17:35
Nie zgodzę się, nie ma co prawda figurek ale jest wysoka losowość jest, konfrontacyjność i konflikt są, dużo negatywnej interakcji i "take that". W sumie jedynym argumentem, że to euras jest to, że nabijamy punkty. No i raczej ta gra podoba się osobom które grają w ameri a mniej osobom które grają w eurasy - chociaż bez jakiejś ankiety nie można być tego pewnym.
Ani losowość, ani negatywna interakcja ani Take that nie są zarezerwowane dla ameri. Ameri to gry nastawione na fabułę/klimat, często na "życie i śmierc". W roll for the galaxy czy TM też masz losowość itd. W Food chain magnete nie ma zawziętej walki i negatywnej interakcji? W dominant species? Euro to nie tylko przecież suche gry gdzie każdy coś skrobie, wykłada karty i na koniec każdy coś tam porobił i wygrywa ten co zrobił ciut mniej.
Wygrywa najchytrzejszy w stadzie to opis właśnie FCM. Daleko tej grze do ameri bo tu nie o narrację chodzi czy przygodę a o strategie. Do gry wojennej jeszcze dalej bo nie mamy tu walki z linijka w ręku i jednostkami. Abstrakt to tym bardziej nie jest.
Dobra ale nie chce offtopowac bez końca. Jak uważacie ze to bardziej podlega pod ameri no to trudno. Macie takie prawo.
Podkreślam tylko ze moim zdaniem fajnie patent z tym że wynik w końcówce może się odmienić. Zawsze to trzyma w napięciu.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
feniks_ciapek
Has thanked: 1730 times
Been thanked: 1057 times

Post autor: feniks_ciapek »

Otorek pisze: 08 sty 2022, 21:48 Chciałem napisać, że fajnie w kilku chłopa wytłumaczyliście, że ta gra to nie euro, ale właśnie zajarzyłem, że pwoloszun prowadzi bogatą dyskusję i wywody sam ze sobą na przestrzeni kilku postów :P
Grunt to mieć szpiegów w odpowiednich miejscach i można już nie takie rzeczy robić :D
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 309 times
Been thanked: 515 times

Post autor: Otorek »

Pax bardziej Amerii? Piszemy, że to po prostu nie jest euro, ja bym dodał, że tym bardziej nie ameri. Pax to trochę hybryda nie chcąca się wcisnąć w żadną generalną klasyfikacje czy konkretną definicje. Moim zdaniem najbliżej tu do niesymulacyjnej gry wojennej z elementami euro. Pytanie tylko, kogo obchodzi dokładne ustalenie czym ta gra jest, nie bez powodu o pax-ach mówi się, że to gry typu pax, coś jak 18xx.
Awatar użytkownika
Ciuniek
Has thanked: 2 times
Been thanked: 422 times

Post autor: Ciuniek »

brazylianwisnia pisze: 08 sty 2022, 22:37 Do gry wojennej jeszcze dalej bo nie mamy tu walki z linijka w ręku i jednostkami.
A dlaczegóż to odnosząc się do wargejmów ich definicję zawężasz, a odnosząc się do euro poszerzasz? ;)

A tak swoją drogą chciałbym w tym miejscu wyrazić opinię, że całe to przerzucanie się definicjami w tym konkretnym przypadku (i w wielu innych) to strata czasu, która nie przynosi nikomu żadnego pożytku. Pax Pamir to taka swoja własna bestia, w gruncie rzeczy dosyć wyjątkowa. To garść losowych akcji wrzuconych w losowy sposób do blendera, który na dokładkę miesza jeszcze bardziej. I wylewa się z tego taka śmieszna rzecz, która teoretycznie jest strategią, a w rzeczywistości na początku rozgrywki nie mamy prawa wiedzieć w którą stronę powieją wiatry historii w tej partii.

Metki i definicje euro/ameri służą temu, aby skrótowo operować podobieństwami. A jeśli w odniesieniu do jakiejś gry zaczynamy rozkminiać, że to takie euro, ale chyba w sumie więcej jest cech odróżniających, to w sumie po co? Innowacje to nie ameri ani gra logiczna ani wargame. Czyli co, metodą eliminacji wychodzi że euro? Jak reklamuję komuś Innowacje, to nawet przez myśl mi by to nie przeszło.
ODPOWIEDZ