DIY: Crocinole vs Carrom
- poooq
- Has thanked: 167 times
- Been thanked: 74 times
DIY: Crocinole vs Carrom
Mam zamiar zabrać się za wykonanie stołu do pstrykania, który według was byłby łatwiejszy na starcie? Która gra lepiej sprawdzi się w luźnym, rodzinnym klimacie? O czym pamiętać przy zakupie materiałów?
Po co piać, gdy można grać?
Spoiler:
- kwiatosz
- Has thanked: 143 times
- Been thanked: 423 times
- Kontakt:
Re: DIY: Crocinole vs Carrom
Zdecydowanie Crokinole - nie musisz robić band, które w dodatku nie mają wymogu być równe celem niepsucia gry. No chyba że pisząc o samoróbce masz na myśli wykorzystanie swojego warsztatu stolarskiego i paru ładnych lat doświadczenia
Crokinole to z kolei prosta sprawa - moim zdaniem najlepiej kupił płytę pilśniową obustronnie lakierowaną (czy jak to się nazywa, ja z antyramy wyciągnąłem) - bo ona jest sama z siebie dość śliska, trzeba tylko wyciąć otworek, narysować kółka i kupić warcaby lakierowane (tylko grubo lakierowane, inaczej słabo ze ślizgalnością) - Tesco ma takie marki Tesco. Ja kołeczki dookoła zrobiłem z okrągłej listewki (nie wiem jak to się nazywa) kupionej w modelarskim. Z tego co porównywałem to po mojej, w klasie samoróbek, piony jeździły bardzo zacnie.

Crokinole to z kolei prosta sprawa - moim zdaniem najlepiej kupił płytę pilśniową obustronnie lakierowaną (czy jak to się nazywa, ja z antyramy wyciągnąłem) - bo ona jest sama z siebie dość śliska, trzeba tylko wyciąć otworek, narysować kółka i kupić warcaby lakierowane (tylko grubo lakierowane, inaczej słabo ze ślizgalnością) - Tesco ma takie marki Tesco. Ja kołeczki dookoła zrobiłem z okrągłej listewki (nie wiem jak to się nazywa) kupionej w modelarskim. Z tego co porównywałem to po mojej, w klasie samoróbek, piony jeździły bardzo zacnie.
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
No nie wiem czy to taka prosta sprawa.
Ja swoje stoły robiłem ze sklejki i lakierowałem (2 x lakierobejca i 4 razy lakier bezbarwny poliuretanowy - nie polecam wodnych), pierwsze 2 warstwy ścierałem szlifierką oscylacyjną ostatnie 2 ręcznie. Na koniec oczywiście pasty ścierne i polerskie z woskiem.
Co do dysków (ostatecznie kupiłem gotowe) najpierw zrobiłem z drewna (można kupić w Castoramie lub innym markecie budowlanym metrowe wałki pociąć je i polakierować ale to niestety nie to samo). Prawdziwe krążki do Crokinole są z jednej strony lekko wypukłe, a z drugiej wklęsłe, przez co różnie zachowują się na planszy - w zależności co chcemy uzyskać.
Jeżeli chcesz naprawdę czerpać przyjemność z gry to polecam kupić gotowe krążki.
Jak będziesz zainteresowany to mogę opisać bardziej szczegółowo. Zdjęcia załączę wieczorem.
Ja swoje stoły robiłem ze sklejki i lakierowałem (2 x lakierobejca i 4 razy lakier bezbarwny poliuretanowy - nie polecam wodnych), pierwsze 2 warstwy ścierałem szlifierką oscylacyjną ostatnie 2 ręcznie. Na koniec oczywiście pasty ścierne i polerskie z woskiem.
Co do dysków (ostatecznie kupiłem gotowe) najpierw zrobiłem z drewna (można kupić w Castoramie lub innym markecie budowlanym metrowe wałki pociąć je i polakierować ale to niestety nie to samo). Prawdziwe krążki do Crokinole są z jednej strony lekko wypukłe, a z drugiej wklęsłe, przez co różnie zachowują się na planszy - w zależności co chcemy uzyskać.
Jeżeli chcesz naprawdę czerpać przyjemność z gry to polecam kupić gotowe krążki.
Jak będziesz zainteresowany to mogę opisać bardziej szczegółowo. Zdjęcia załączę wieczorem.
- poooq
Jasne, że jestem zainteresowany.
Myślałem nad dwupłaszczyznową planszą: wyższą z liniami, słupkami i otworem o głębokości 2 cm i niższą, doklejoną prostokątną, tworzącą zewnętrzny "krąg" otoczony jakimś krawężnikiem.
Teraz pytania:
Jaka jest głębokość środkowego otworu w stosunku do krążka? Czy jest szansa na wybicie go po zakotwiczeniu?
Gra na trzy osoby przy wykorzystaniu trzeciego koloru krążków: działa czy tylko tworzy chaos na planszy?
Czy "zewnętrzny krąg" bierze udział w grze czy jest tylko miejscem na niepunktowane spady?
Crocinole 5-dołkowe: czy ktoś miał styczność z tym pomysłem?
Myślałem nad dwupłaszczyznową planszą: wyższą z liniami, słupkami i otworem o głębokości 2 cm i niższą, doklejoną prostokątną, tworzącą zewnętrzny "krąg" otoczony jakimś krawężnikiem.
Teraz pytania:
Jaka jest głębokość środkowego otworu w stosunku do krążka? Czy jest szansa na wybicie go po zakotwiczeniu?
Gra na trzy osoby przy wykorzystaniu trzeciego koloru krążków: działa czy tylko tworzy chaos na planszy?
Czy "zewnętrzny krąg" bierze udział w grze czy jest tylko miejscem na niepunktowane spady?
Crocinole 5-dołkowe: czy ktoś miał styczność z tym pomysłem?
Spoiler:
- kwiatosz
- Has thanked: 143 times
- Been thanked: 423 times
- Kontakt:
Piona ze środkowego otworu wyjmujesz po wbiciu - głębokość ma znikome znaczenie, można zrobić dziurę na wylot 
Zewnętrzny krąg jest tylko na spady.
Jeśli chcesz zrobić do potestowania to mój sposób jest lepszy
Jeśli chcesz do solidnej gry to raczej warto pomyśleć o kupieniu stołu, chyba że masz faktycznie umiejętności i chcesz się pobawić w stolarko-lakiero-twórcę.

Zewnętrzny krąg jest tylko na spady.
Jeśli chcesz zrobić do potestowania to mój sposób jest lepszy

Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
Tutaj masz opis wymiarów stołu: http://www.crokinole.com/faq.asp#3 i zdjęcie:
.
Co do stołów to miałem okazję grać na samoróbkach z blatów i płyt ale to nie to samo.
Zastanów się czy to ci się opłaci. Ja robiłem 2 stoły więc jak najbardziej wyszedłem na swoje (nie liczę czasu jaki poświęciłem na zrobienie).
Podaję orientacyjne koszta:
- sklejka nie pamiętam ale około 100 PLN (na dwa stoły).
- sklejka gr 3mm na bandy 20PLN
- lakierobejca sadolin (jasny) mała puszka ~ 30 PLN
- lakierobejca sadolin (ciemny) mała puszka ~ 30 PLN
- lakier bezbarwny 1L ~50
- papiery ścierne ~15 PLN (ziarnistości: 320, chyba 600 albo 800, 1200, 1500)
- kołoki stalowe 15 PLN
- pasty i woski ~30PLN
W zasadzie koszt budowy 2 stołów nie przekroczył 300 PLN.
Realizacja:
1. Wycięcie u stolarza kół stołu oraz elementów 2 warstwy (wyśle zdjęcia to zobaczysz o co mi chodzi.
2. Szlifowanie sklejki może być ręcznie lub szlifierką oscylacyjną (w drugim przypadku to jakieś 5 min roboty)
3. Odrysowanie (najlepszy czarny długopis - cienkopisy i mazaki rozlewają się po sklejce i strasznie to wygląda) planszy do gry (użyłem do tego małego kątownika z ponawiercanymi dziurkami i odrysowałem 3 okręgi.
4. 1 warstwa lakierobejcy
5. Przeszlifować papierem 320
6. 2 warstwa lakierobejcy
7. Przeszlifować papierem 320
8. Położenie 2 warstwy lakieru (+ szlifowanie po każdej warstwie)
9. Położenie 2 warstwy lakieru (+ szlifowanie ręczne na mokro po każdej warstwie - tutaj już papierami 800 - 1000, 1200 - 1500 )
10. Otwór w środku planszy
11. Złożenie dolnej warstwy i sklejenie z główną planszą gry.
12. Założenie band (2 warstwy).
13. 1 warstwa lakierobejcy (ciemnej)
14. 2 warstwa lakierobejcy (ciemnej)
15. Nałożenie past ściernych oraz na koniec polerskich z woskiem.
16. Nawiercenie i przymocowanie kołków (szablon zrobiłem na tekturze przyłożyłem do stołu i zaznaczyłem miejsca gdzie będą kołki) - kołki klejone na wikol.
Jakby było coś nie jasne to pytaj.
Czas:
Najwięcej schodziło się ze szlifowaniem ostatnich 2 warstw i woskowaniem.
Najcięższe z zadań to przybicie bandy w sumie ze 2 wieczory na to poświęciłem. Bandy jak będziesz miał pocięte paski to najlepiej je stopniowo zginać, żeby drzewo nabrało kształtu wtedy łatwiej przyczepisz (jak paski na bandy zrobiłem na koniec i czekałem dodatkowo około tygodnia codziennie zginając coraz mocniej aby paski nabrały kształtu).
Lakierowanie na warstwę to jakieś 15 min.
Przed szlifowaniem lakier musi dobrze wyschnąć i być twardy (musisz odczekać minimum od 3 do 5 dni po każdej warstwie lakieru żeby się utwardził bynajmniej w warunkach domowych).

Co do stołów to miałem okazję grać na samoróbkach z blatów i płyt ale to nie to samo.
Zastanów się czy to ci się opłaci. Ja robiłem 2 stoły więc jak najbardziej wyszedłem na swoje (nie liczę czasu jaki poświęciłem na zrobienie).
Podaję orientacyjne koszta:
- sklejka nie pamiętam ale około 100 PLN (na dwa stoły).
- sklejka gr 3mm na bandy 20PLN
- lakierobejca sadolin (jasny) mała puszka ~ 30 PLN
- lakierobejca sadolin (ciemny) mała puszka ~ 30 PLN
- lakier bezbarwny 1L ~50
- papiery ścierne ~15 PLN (ziarnistości: 320, chyba 600 albo 800, 1200, 1500)
- kołoki stalowe 15 PLN
- pasty i woski ~30PLN
W zasadzie koszt budowy 2 stołów nie przekroczył 300 PLN.
Realizacja:
1. Wycięcie u stolarza kół stołu oraz elementów 2 warstwy (wyśle zdjęcia to zobaczysz o co mi chodzi.
2. Szlifowanie sklejki może być ręcznie lub szlifierką oscylacyjną (w drugim przypadku to jakieś 5 min roboty)
3. Odrysowanie (najlepszy czarny długopis - cienkopisy i mazaki rozlewają się po sklejce i strasznie to wygląda) planszy do gry (użyłem do tego małego kątownika z ponawiercanymi dziurkami i odrysowałem 3 okręgi.
4. 1 warstwa lakierobejcy
5. Przeszlifować papierem 320
6. 2 warstwa lakierobejcy
7. Przeszlifować papierem 320
8. Położenie 2 warstwy lakieru (+ szlifowanie po każdej warstwie)
9. Położenie 2 warstwy lakieru (+ szlifowanie ręczne na mokro po każdej warstwie - tutaj już papierami 800 - 1000, 1200 - 1500 )
10. Otwór w środku planszy
11. Złożenie dolnej warstwy i sklejenie z główną planszą gry.
12. Założenie band (2 warstwy).
13. 1 warstwa lakierobejcy (ciemnej)
14. 2 warstwa lakierobejcy (ciemnej)
15. Nałożenie past ściernych oraz na koniec polerskich z woskiem.
16. Nawiercenie i przymocowanie kołków (szablon zrobiłem na tekturze przyłożyłem do stołu i zaznaczyłem miejsca gdzie będą kołki) - kołki klejone na wikol.
Jakby było coś nie jasne to pytaj.
Czas:
Najwięcej schodziło się ze szlifowaniem ostatnich 2 warstw i woskowaniem.
Najcięższe z zadań to przybicie bandy w sumie ze 2 wieczory na to poświęciłem. Bandy jak będziesz miał pocięte paski to najlepiej je stopniowo zginać, żeby drzewo nabrało kształtu wtedy łatwiej przyczepisz (jak paski na bandy zrobiłem na koniec i czekałem dodatkowo około tygodnia codziennie zginając coraz mocniej aby paski nabrały kształtu).
Lakierowanie na warstwę to jakieś 15 min.
Przed szlifowaniem lakier musi dobrze wyschnąć i być twardy (musisz odczekać minimum od 3 do 5 dni po każdej warstwie lakieru żeby się utwardził bynajmniej w warunkach domowych).
Załączam linki do zdjęć zrobionego stołu:
https://lh4.googleusercontent.com/-8Wwc ... C04158.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-RS9B ... C04159.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-QEUx ... C04161.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-Y6ty ... C04163.JPG
https://lh5.googleusercontent.com/-Wogg ... C04165.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-8Wwc ... C04158.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-RS9B ... C04159.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-QEUx ... C04161.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-Y6ty ... C04163.JPG
https://lh5.googleusercontent.com/-Wogg ... C04165.JPG
- poooq
Co myślicie o wykorzystaniu płótna, podobnego do tego ze stołów bilardowych? Przyznam się, że myślałem o tym projekcie pod kątem zajęć w szkole, mam idealne stoły z okrągłymi blatami, gdyby plansze narysować na płótnie i rozwiązać problem dołka i kołków byłoby idealnie.
Spoiler:
Przede wszystkim już na samym początku chciałbym zaznaczyć, że nigdy jak dotąd nie miałem do czynienia z oryginalną planszą i krążkami do Crocinole, więc nie mam za bardzo porównania i ciężko mi powiedzieć, jak moja wersja ma się do oryginału. Początkowo miałem zamiar wykonać drewniany stół do Crocinole, jednakże przy okazji remontu została mi spora ilość kartonu praktycznie do wyrzucenia - wpadłem wtedy na pomysł zrobienia czegoś w rodzaju prototypu z jednego z dużych pudeł z nieco twardszego kartonu. Po wstępnych próbach okazało się, że nie jest on ani za śliski ani zbyt szorstki, a drewniane dyski wzięte z jakiejś eurogry ładnie się na nim odbijały. W jeden wieczór prototyp był już gotowy. Kołki zrobiłem z pinezek, a dołek to okrągły otwór, w który włożyłem odwrócony do góry nogami plastikowy pionek do warcabów. Całość okazała się sprawować wyśmienicie, a gra jest naprawdę godna polecenia (teraz tylko wyczekuje chwili, gdy będę mógł spróbować oryginału)

Nie wiem, jak wyglądają Twoje zajęcia szkolne, aczkolwiek tego typu projekt (czy też nawet kilka egzemplarzy) uczniowie mogliby wykonać w szkole samodzielnie

Nie wiem, jak wyglądają Twoje zajęcia szkolne, aczkolwiek tego typu projekt (czy też nawet kilka egzemplarzy) uczniowie mogliby wykonać w szkole samodzielnie

- poooq
Szybkie pytanie: jaką wysokość mają krążki, a konkretnie jaki jest stosunek wysokości do średnicy?
EDIT: znalazłem: średnica pomiędzy 3,18 a 3,02 cm, wysokość 7-9 mm, waga od 5 do 5,5 g.
EDIT: znalazłem: średnica pomiędzy 3,18 a 3,02 cm, wysokość 7-9 mm, waga od 5 do 5,5 g.
Spoiler: