pisaki? cieńkopisy? flamastry ..?

Własnoręczne działania twórcze: upiększanie, inserty, malowanie figurek, tworzenie prototypów, stoły do planszówek itp.
Kurzynsky
Has thanked: 65 times
Been thanked: 27 times

pisaki? cieńkopisy? flamastry ..?

Post autor: Kurzynsky »

Hej,
po kilkunastu pierwszych pomalowanych figurkach (w tym wypadku talizman MiM) stwierdziłem, że malowanie twarzy/oczu pędzelkiem to masakra, która wymaga albo niesamowitej wprawy albo farta (postawienie kropeczki w idealnym miejscu). Tak wiem! ;), że czasami lepiej nie malować zwłaszcza gdy figurki nie są świetnej jakości jak MiM ;P no ale ja jestem uparty ...
Pytanie czy polecicie jakieś cienkopisy dobrej jakości, które nadają się do malowania takich detali i dobrze kryją ??

pozdrawiam
Cyel
Has thanked: 1391 times
Been thanked: 1672 times

Re: pisaki? cieńkopisy? flamastry ..?

Post autor: Cyel »

Cienkopisy zawsze będą gorsze od pędzelka bo są od pędzelka grubsze. Jak tak patrzę na swój pędzelek do detali to nawet kilkakrotnie grubsze.
Kurzynsky

hej, no nie jestem przekonany do tego co piszesz, bo można już kupić o grubości 0,15 mm.. bardziej chodzi mi o markę i jakość...

pozdrawiam
Cyel

Kurzynsky pisze: 15 lut 2022, 14:08 hej, no nie jestem przekonany do tego co piszesz, bo można już kupić o grubości 0,15 mm.. bardziej chodzi mi o markę i jakość...

pozdrawiam
Hmm, no nie wiem. Oto porównanie mojego pędzelka do detali z ołówkiem automatycznym (nie miałem cienkopisu).

Nie wiem w jakiej skali chcesz te oczy malować. 6mm? Nie wyobrażam sobie jakie skale musiałyby wchodzić w grę, by pędzelek do detali był za gruby. Mówię z ponad ćwierćwiecznego doświadczenia w malowaniu figurek do gier.

Obrazek
Kurzynsky

może i masz rację ..;)
a ten Twój pędzelek to jaki rozmiar ?? jakbyś podpowiedział też firmę byłbym wdzięczny
Cyel

To Mag-Pol, rozmiar 00. Pamiętam, że były też 000. Te rozmiarówki niestety nie są uniwersalne i różne marki mają różne oznaczenia :(
ODPOWIEDZ