Pandasaurus Games Shop
BGG
HowToPlay + Playthrough od BGG
1-4 Graczy
Kooperacja
Deckbuilding
Premiera 25 Sierpnia 2021 (wydaje mi się, że została już wydana po francusku)
Opis:
W grze wcielamy się w podróżujących w czasie tajnych agentów. Naszym wspólnym wrogiem jest Dr. Faux, który wraz ze swoimi klonami stara się popsuć linię czasu i najpewniej zniszczyć świat. By namieszać w jego planach musimy realizować wyznaczone cele, uważając przy tym by klony doktora nie spowodowały zbyt dużego chaosu i wyrwy w czasie.
Uproszczony przebieg rozgrywki:
Na początku swojej tury dobieramy z worka żeton nowego klona oraz kartę artefaktu i umieszczamy je w odpowiadających im epokach. Następnie dociągamy kartę Doktora, która mówi nam gdzie (a raczej 'kiedy') pojawi się nasz wróg. W zależności od ilości klonów, które posiada w tej epoce, dobieramy złe czerwone kostki, wsypujemy je do wieżyczki i dokładamy je do epoki na którą wypadną (przekroczenie limitu 3 kosteczek skutkuje powstaniem wyrwy). W swojej fazie możemy się przemieszczać między epokami i używać kart z naszej zbudowanej talii by zwalczać czerwone kosteczki, przemieszczać klony czy generować przydatną nam energię. W trakcie swojej tury możemy realizować cele (np. 3x otoczyć doktora, oczyścić 3 epoki z klonów i kosteczek etc.). Ciekawą mechaniką jest tzw. 'loop'. Karty naszych przedmiotów podzielone są na 4 grupy (Spiral, Star, Strips, Blackhole). Po wyczerpaniu naszych przedmiotów możemy wykorzystać 1 energię z epoki by odświeżyć wszystkie karty z jednej grupy i użyć ich ponownie. Akcję tę możemy powtarzać do upadłego, ale każde kolejne użycie w turze kosztuje nas o 1 energię więcej.
Gra wygląda ogólnie jak mniej skomplikowany mariaż Spirit Island z Pandemic. Zważywszy na mniejszą ilość kart na ręce mamy mniejszy paraliż decyzyjny. Im więcej kart doktora zobaczymy, tym więcej informacji mamy 'gdzie jeszcze może się pojawić'. Z dodatkowego info wiem, że wersja francuska oczekuje na dodatek, aczkolwiek ten nie został jeszcze zapowiedziany po angielsku. Nie mam też żadnej wiedzy o polonizacji gry, aczkolwiek liczyłbym na to patrząc jak dużo gra zyskuje rozgłosu.