Nie ma ograniczeń. Do zakupu dowolnej.
Splendor - pytania i wątpliwości
Re: Splendor - pytania i wątpliwości
1. Czy bonusami w zarezerwowanych kartach można płacić?
2. Na czym polega blokowanie?
2. Na czym polega blokowanie?
Ad1 oczywiście że nie. Efekt wchodzi po wykupieniu karty. edit(chodzi oczywiście o symbole kryształów na karcie). Jeśli chodzi o złoty żeton to tak jak niżej napisane oczywiście, że można nawet do wykupu zarezerwowanej karty.
Ostatnio zmieniony 25 gru 2022, 08:05 przez Relo, łącznie zmieniany 1 raz.
- ozon
- Has thanked: 53 times
- Been thanked: 22 times
Ad. 1 Jeśli chodzi o złoty żeton to tak.
Ad. 2 Jeśli blokowanie=rezerwacja to po prostu kartę, którą zarezerwujesz możesz tylko ty wykupić.
Ad. 2 Jeśli blokowanie=rezerwacja to po prostu kartę, którą zarezerwujesz możesz tylko ty wykupić.
Czy pobieranie i odrzucanie przez gracza tych samych żetonów w jednej kolejce jest zgodne z zasadami gry? Takie działanie jest prawie jednoznaczne z pominięciem kolejki, jednakże nie jest uruchamiana zasada zmuszająca do zakupu karty jeśli gracz ma taką możliwość. Takie zachowanie może prowadzić to impasu w grze oraz, powoduje że pominięcie kolejki zgodnie z instrukcją jest możliwe tylko i wyłącznie gdy na stole nie ma już żadnych wolnych żetonów. Zasada pobierania do 3 żetonów mówi o wzięciu 3 lub 2 lub 1 żetonu jeśli nie ma więcej dostępnych. Wzięcie o odrzucenie 1 (tego samego) żetonu można interpretować jako wzięcie 0 żetonów czyli brak zmiany stanu. Instrukcja mówi jednak o odrzucaniu nadmiarowych żetonów gdy gracz przekroczył limit 10 dopiero na koniec kolejki, a więc z tej perspektywy wzięcie i odrzucenie tego samego żetonu wydaje się całkowicie legalne. Prosze o opinie. 

Witam,
czy mogę tu zapytać o wersję "Pojedynek"?
Jedna wątpliwość... mam 10 żetonów kryształów, przychodzi moja kolej - rozumiem, że mogę wykonać akcję dobierania żetonów (1, 2 lub 3, zgodnie z zasadą), ale muszę na koniec swojej tury mieć maks. 10 - czy odrzucane żetony trafiają do woreczka, czy ponownie na planszę (w sposób losowy) w miejsca, z których pobrałem nowe? Instrukcja chyba tego nie precyzuje..
Jedna wątpliwość... mam 10 żetonów kryształów, przychodzi moja kolej - rozumiem, że mogę wykonać akcję dobierania żetonów (1, 2 lub 3, zgodnie z zasadą), ale muszę na koniec swojej tury mieć maks. 10 - czy odrzucane żetony trafiają do woreczka, czy ponownie na planszę (w sposób losowy) w miejsca, z których pobrałem nowe? Instrukcja chyba tego nie precyzuje..
Do woreczka.Lucass pisze: ↑09 sie 2023, 08:31 Witam,
"Gdy gracz wykona swoją akcję obowiązkową, podlicza posiadane znaczniki (klejnoty, perły i złoto). Jeśli ma więcej niż 10 znaczników, musi odrzucić ich tyle, by łącznie mieć maksymalnie 10. Gracz wybiera, które znaczniki odrzucić, po czym odkłada je do woreczka." (strona 9)
-
- Has thanked: 2 times
Czy rezerwując kartę jokerem mogę tego jokera w następnej kolejce użyć? Trafia on od razu do puli moich żetonów? czy najpierw muszę wykupić kartę i dopiero będę mogła użyć żółtego znacznika?
Trafia od razu i w następnej kolejce możesz go użyć, nawet bez kupowania zarezerwowanej karty. Takich kart można mieć maksymalnie trzy.Martita552 pisze: ↑02 sty 2024, 22:32 Czy rezerwując kartę jokerem mogę tego jokera w następnej kolejce użyć? Trafia on od razu do puli moich żetonów? czy najpierw muszę wykupić kartę i dopiero będę mogła użyć żółtego znacznika?
Również mam pytania o wersje pojedynkową. Chodzi mi o akcje opcjonalne. Wiem, że można skorzystać nawet z obu, czyli wykorzystać zwój przywileju oraz uzupełnić planszę.
1. Czy mogę to natomiast wykonać w dowolnej kolejności, czyli powiedzmy najpierw uzupełniam planszę, a potem używam zwoju?
2. Powiedzmy, że posiadam 2 zwoje przywileju. Czy mogę skorzystać z 1 zwoju uzupełnić planszę, a potem skorzystać z drugiego?
1. Czy mogę to natomiast wykonać w dowolnej kolejności, czyli powiedzmy najpierw uzupełniam planszę, a potem używam zwoju?
2. Powiedzmy, że posiadam 2 zwoje przywileju. Czy mogę skorzystać z 1 zwoju uzupełnić planszę, a potem skorzystać z drugiego?
Witam. Zaczęłam grać w Splendor na BGA i nie wiem jak kupić kartę arystokraty klikałam na nią ale nie chciała się kupić czy nie miałam zasobów czy jakoś inaczej się kupuje? 

-
- Has thanked: 521 times
- Been thanked: 288 times
Jak uzbierasz odpowiednią ilość kart sama ci wskoczy. Grałaś kiedyś w Splendor w realu?
- kurdzio
- Has thanked: 177 times
- Been thanked: 487 times
Gracz zwraca co najmniej 1 zwój przywileju nad planszę. Za każdy zwrócony zwój przywileju zabiera 1 dowolny znacznik klejnotu albo perły z planszy. Za pomocą tej akcji nie można wziąć znacznika złota.
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
Cześć! Czy ma ktoś z was może dodatek miasta i mógłby wysłać mi skan kart? Tata mojej partnerki zajechał totalnie swoje karty i chciałbym mu je wydrukować na święta.
-
- Has thanked: 521 times
- Been thanked: 288 times