Carnegie (Xavier Georges)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 208 times
- Been thanked: 166 times
Re: Carnegie (Xavier Georges)
Może też to wynika z czasu rozgrywki? Jednak Carnegie trzymam w kolekcji z ideą, że pokaże jakimś znajomym fajne sprytne i ciekawe euro, a Brass to raczej już z tymi co sami z siebie grają w planszówki. Muszę przetestować na większej liczbie osób czy rzeczywiście ciężko się w tym wszystkim połapać komuś "nieplanszówkowemu".
- brazylianwisnia
- Has thanked: 278 times
- Been thanked: 988 times
Gdyby było prostsze niż Brass to to by była już genialna gra ;-) Zrobic grę z ciężka rozkmina ale bardzo prostymi zasadami to jest idealne połączenie. Carnegie jest standardowym średnio ciężkim euro z przeciętnym poziomem skomplikowania zasad jak na ten rodzaj gier.
Sprzedam:ATO, Oathsworn, Lords of Ragnarok,eurasy, inne
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
-
- Has thanked: 310 times
- Been thanked: 485 times
- Kontakt:
Nie wiem skąd te porównania do Brassa ?
Tematyka , graficzki ?
Moim zdaniem tej gry nawet nie ma co stawiać przy Brassie ...
Ok, jest to fajne mózgożerne euro , ale jeżeli chodzi o elegancję mechaniki czy też zasad to ta gra nie ma (wg mnie zastrzegam )prawa , jak już wcześniej napisałem nawet stanąć przy Brassie.
Przy czym , to co napisałem powyżej nie jest wcale krytyką , Carnegie pozostawiło po sobie dobre wrażenie , do tego stopnia , że zastanawiam się nawet nad zakupem
Tematyka , graficzki ?
Moim zdaniem tej gry nawet nie ma co stawiać przy Brassie ...
Ok, jest to fajne mózgożerne euro , ale jeżeli chodzi o elegancję mechaniki czy też zasad to ta gra nie ma (wg mnie zastrzegam )prawa , jak już wcześniej napisałem nawet stanąć przy Brassie.
Przy czym , to co napisałem powyżej nie jest wcale krytyką , Carnegie pozostawiło po sobie dobre wrażenie , do tego stopnia , że zastanawiam się nawet nad zakupem
Always look on the bright side of life
Kiedy ma być tego dodruk? W sumie Portal jeszcze zapowie kilka tytułów w ciągu roku, więc może jest jeszcze szansa, a jak nie to będzie okazja wejść w zagraniczna wersję
- Nilis
- Has thanked: 280 times
- Been thanked: 432 times
Gra jest niezależna językowo.
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
- kuleczka91
- Has thanked: 742 times
- Been thanked: 488 times
W kwietniu ma być dodruk. Szczerze? Nie czekaj na Portal, bo szkoda czasu. Gra jest niezależna językowo, jest dostępna polska instrukcja do podstawki jak i do dodatku. Sama kupiłam wersję DE i cieszę się, że tak zrobiłam
-
- Has thanked: 157 times
- Been thanked: 87 times
W Planszowych Newsach Grzegorz ponownie potwierdził, że nie będą wydawać polskiej edycji Carnegie. Kto chce kupować musi zabrać się za angielską wersję, polska instrukcja jest w sieci więc nie powinno być problemu.
-
- Has thanked: 86 times
- Been thanked: 78 times
Dzisiaj Kaczki wrzuciły post o jakichś francuskich nagrodach z dopiskiem, że to podpowiedź do zapowiedzi, które maja być wkrótce ogłoszone. Jest pomiędzy tymi tytułami Carnegie… jestem nieobiektywny, bo bardzo bym tego chciał, żeby ktoś to wydał… ale…
Ja tam trzymam kciuki
Ja tam trzymam kciuki
O to chyba będzie 2 gra kaczek w kolekcji!LukaszLozz pisze: ↑25 sty 2023, 18:45 Dzisiaj Kaczki wrzuciły post o jakichś francuskich nagrodach z dopiskiem, że to podpowiedź do zapowiedzi, które maja być wkrótce ogłoszone. Jest pomiędzy tymi tytułami Carnegie… jestem nieobiektywny, bo bardzo bym tego chciał, żeby ktoś to wydał… ale…
Ja tam trzymam kciuki
- karmazynowy
- Has thanked: 195 times
- Been thanked: 464 times
Pojawila sie wersja KS PL w planszostrefie:
https://planszostrefa.pl/pl/p/Carnegie- ... =planszove
445 po rabacie.
445 po rabacie.
Na półce | Na stole | Na sprzedaż i zamianę (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
Jest sens dopłacać koło 200zl?karmazynowy pisze: ↑25 sty 2023, 22:04 Pojawila sie wersja KS PL w planszostrefie:
445 po rabacie.
- Nilis
- Has thanked: 280 times
- Been thanked: 432 times
200zł dopłacasz za dodatek (głównie nowe 16 rodzajów działów i to moim zdaniem warto mieć) oraz inserty. Reszta to małe upiekszacze zupelnie nic nie wnoszące. Więc sam odpowiedz sobie na to pytanie.
Najlepsza opcja to kupić Carnegie zwykłą wersję + upolować na jakimś eBayu dodatek za nieduże pieniądze (wiem, łatwo powiedzieć "upolować" ale niektórym na forum to się udało).
Najlepsza opcja to kupić Carnegie zwykłą wersję + upolować na jakimś eBayu dodatek za nieduże pieniądze (wiem, łatwo powiedzieć "upolować" ale niektórym na forum to się udało).
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
- karmazynowy
- Has thanked: 195 times
- Been thanked: 464 times
Dodatek zwiększa regrywalność ale moim zdaniem, mimo, że gra dobra, to nie jest warta 450 zł.Atk pisze: ↑25 sty 2023, 22:24Jest sens dopłacać koło 200zl?karmazynowy pisze: ↑25 sty 2023, 22:04 Pojawila sie wersja KS PL w planszostrefie:
445 po rabacie.
Jak nie będziesz nabijał 10 partii w miesiącu to chyba brałbym samą podstawkę.
Na półce | Na stole | Na sprzedaż i zamianę (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
-
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 23 times
Gdzie? Szukam i znaleźć tego posta nie mogę ;(LukaszLozz pisze: ↑25 sty 2023, 18:45 Dzisiaj Kaczki wrzuciły post o jakichś francuskich nagrodach z dopiskiem, że to podpowiedź do zapowiedzi, które maja być wkrótce ogłoszone. Jest pomiędzy tymi tytułami Carnegie… jestem nieobiektywny, bo bardzo bym tego chciał, żeby ktoś to wydał… ale…
Ja tam trzymam kciuki
- scraber
- Has thanked: 259 times
- Been thanked: 118 times
Na ich nowej grupieAkwamarynowy pisze: ↑27 sty 2023, 00:40Gdzie? Szukam i znaleźć tego posta nie mogę ;(LukaszLozz pisze: ↑25 sty 2023, 18:45 Dzisiaj Kaczki wrzuciły post o jakichś francuskich nagrodach z dopiskiem, że to podpowiedź do zapowiedzi, które maja być wkrótce ogłoszone. Jest pomiędzy tymi tytułami Carnegie… jestem nieobiektywny, bo bardzo bym tego chciał, żeby ktoś to wydał… ale…
Ja tam trzymam kciuki
Spoiler:
- miker
- Has thanked: 595 times
- Been thanked: 446 times
Jeśli będą chcieli wydać grę z kategorii "expert" to zostaje albo Carnegie, albo Federation (area majority, worker placement, variable setup - coś jak Diuna Imperium). Tego drugiego też chyba nikt nie zapowiadał. Pożyjemy, zobaczymy co wydadzą i jeśli jedną z tych gier eksperckich
- Apos
- Has thanked: 472 times
- Been thanked: 1050 times
- Kontakt:
W drugiej części gry, są następujące elementy, które trzeba brać pod uwagę:
- dostępna liczba akcji budowy (wydawania kostek), których brakuje
- donacje i ich rosnący koszt 5->10->15-> etc, a czasami potrzebne kostki na ich realizację
Od 2/3 gry, mamy już rozbudowaną produkcję i przestawiamy się na punktowe spieniężanie tych inwestycji. Zauważ, ile mamy możliwych żetonów do zbudowania na mapie - te z ostatnich miejsc dają nam punkty na koniec gry.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2023, 20:37 przez Apos, łącznie zmieniany 1 raz.
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1158 times
- Been thanked: 1328 times
Na etapie 2/3 gry robimy zwykle 3 lub 4 donacje co kosztuje nas 15/20 kasy. Czasami jest jej dość, a czasami brakuje. Zależy jak rozwinęliśmy ekonomię i jakie działy zbudowaliśmy. Cześć działów wymaga też aktywacji pracowników nawet za 10 kasy co summa summarum łącznie z donacjami jest już nie lada wyzwaniem. A przy nadmiarze kasy są dobre donacje pozwalające czerpać punkty za kasę. Także możliwości spożytkowania pieniędzy są duże i zawsze mogło by być jej jeszcze więcej. Podobnie sprawa wygląda z kostkami (produktami). Czym liczniej realizujemy projekty, zwłaszcza z dwóch górnych torów, tym więcej ich potrzeba. Reasumując, owszem, tak trzeba zagrać by wytwarzać produkty i kasy dużo, ale zawsze da się ją dobrze spożytkować i nigdy nie ma jej "za dużo".
Witam,
szukam Carnegie, ale używek brak praktycznie albo bardzo drogie 300+.
Czekam na dodruk wersji angielskiej w kwietniu, ale też widzę tylko dostępność w planszostrefa.
Czy wiadomo czy będzie również dodruk dodatku?
Wersja Delux 500 zł trochę drogo jak za euro.
Czekam na dodruk wersji angielskiej w kwietniu, ale też widzę tylko dostępność w planszostrefa.
Ponoć Quined Games zapowiedziało dodruk na wiosnę tego dodatku. Na stronie Pegasusa widnieje kwietniowa data, co powinno to potwierdzać:Savior86 pisze: ↑01 lut 2023, 10:04 Witam,
https://pegasusshop.de/en/product-line/ ... rweiterung
- Mortinista
- Has thanked: 248 times
- Been thanked: 158 times
Na plansostrefie do 30 dni ma być wysyłka tak się dowiedziałem przez telefon. Zostały dwie szt podobno.Mortinista pisze: ↑01 lut 2023, 10:59 A wiadomo kiedy byłaby dostępna ta wersja KS od planszostrefy ?