Brass: Lancashire - pytania o zasady

Masz pytanie o zasady jakiejś gry - zamiast pisać na forum ogólnym, napisz osobnego posta na tym podforum. Uwaga! W tytule wątku podaj nazwę gry (i krótko czego dotyczy pytanie)!
Awatar użytkownika
ave.crux
Użytkownik wspierający
Has thanked: 407 times
Been thanked: 482 times

Re: Brass: Lancashire - pytania o zasady

Post autor: ave.crux »

asot11 pisze: 22 sty 2023, 11:10 Gdzie mogę znaleźć informację odnośnie pkt. 3. W instrukcji takiej informacji nie ma.
https://phalanxgames.pl/wp-content/uplo ... -Zasad.pdf
Obrazek
Nic na siłę, wszystko młotkiem.
asot11
Has thanked: 3 times

Post autor: asot11 »

To ja z kolei napisze zupełnie odwrotnie ;) Z tego co pamiętam jedną z różnic między B:L i B:B było własnie to, że w Lancashire nie możesz zacząć od połączenia tak jak w Birmingham, więc pierwsze z nich i każde następne zawsze postawisz już w swojej sieci obok jakiegoś budynku.

EDIT: Sprawdziłem i dla Birmingham jest coś takiego w instrukcji przy akcji budowania połączenia, a dla Lancashire to nie występuje :D Natomiast jeśli autor to zmienił w poźniejszej wersji może pozwolenie graczom na budowanie połączenia jako pierwszej akcji poza siecią ma sens
Exception: If you have no Industry
or Link tiles on the board, you may
place a Link tile on any undeveloped
line (you must still consume coal if
building a rail Link)
[/quote]

Dlatego mnie to zainteresowało. Wyłapałem tą różnicę w polskich instrukcjach dla Birmingham i Lancashire. Powyżej ten screen mówi, że można takie połączenie zbudować a instrukcja już jednoznacznie tego nie określa.
staniach21
Użytkownik wspierający
Has thanked: 173 times
Been thanked: 124 times

Post autor: staniach21 »

ave.crux pisze: 22 sty 2023, 11:57
asot11 pisze: 22 sty 2023, 11:10 Gdzie mogę znaleźć informację odnośnie pkt. 3. W instrukcji takiej informacji nie ma.
https://phalanxgames.pl/wp-content/uplo ... -Zasad.pdf
Obrazek
https://boardgamegeek.com/thread/208360 ... ork-action

Oficjalna instrukcja i BGG forum >>>>>> jakakolwiek instrukcja polskiego wydawnictwa

Fajnie, że jest to tam wrzucone, ale nie widze nigdzie potwierdzenia od oryginalnych źródeł, a jedynie od pośrednika jakim jest Phalanx... Ciekawe również jest jak istotnie to wpływa na rozgrywkę jest to możliwe jedynie na początku gry i jednorazowo, a jednak sporo dywagacji na ten temat

Dodatkowo w polskiej instrukcji też nic o tym nie ma, a jedynie w jakieś "podpowiadajce", którą wrzuciłeś i zapewne osoba, która ją robiła zaimprotowała te zasadę odruchowo z Birmingham
asot11
Has thanked: 3 times

Post autor: asot11 »

Istotnie pewnie nie wpływa bo przecież można wybudować przedsiębiorstwo i połączenie jako drugie np do portu zewnetrznego w 2 akcjach. Tak samo jak zaczynajac od połączenia. Szkoda tylko ze w instrukcji tego nie ma w lancashire co daje powody do niepewności.
staniach21
Użytkownik wspierający
Has thanked: 173 times
Been thanked: 124 times

Post autor: staniach21 »

asot11 pisze: 22 sty 2023, 16:29 Istotnie pewnie nie wpływa bo przecież można wybudować przedsiębiorstwo i połączenie jako drugie np do portu zewnetrznego w 2 akcjach. Tak samo jak zaczynajac od połączenia. Szkoda tylko ze w instrukcji tego nie ma w lancashire co daje powody do niepewności.
Nie ma, bo w tej wersji nie można tak zrobić!
Awatar użytkownika
bober
Użytkownik wspierający
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: bober »

Hej wszystkim. Mam pytanie Czy ma ktoś pełną instrukcje w języku polskim.?
Awatar użytkownika
ave.crux
Użytkownik wspierający
Has thanked: 407 times
Been thanked: 482 times

Post autor: ave.crux »

bober pisze: 23 sty 2023, 23:28 Hej wszystkim. Mam pytanie Czy ma ktoś pełną instrukcje w języku polskim.?
Nie ma nigdzie na internetach instrukcji do lancashire. jedynie skrót zasad od phalanxa
Nic na siłę, wszystko młotkiem.
Awatar użytkownika
bober
Użytkownik wspierający
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: bober »

Dzięki za info. Może ktoś będzie tak dobry i podeśle zdjęcia swojej instrukcji z polskiej edycji na maila rafalbobryk@op.pl, byłbym wdzięczny .
ODPOWIEDZ