Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bo widzę, że ten jest do kartonów a te inne są tylko do drewna.
Dzięki
Tak bedzie ok. Kazdy klej do drewna wikolowy tak naprawde sie ma to nada. On jak wysycha to robi sie bezbarwny. Wazne zeby nie przesadzic z iloscia. Ja mam taki
Czyli jak to w końcu z tym akrylowym lakierem? Bo zdania podzielone. Zależy od jakości lakieru, czy każdy ma ten problem że w zwiększonej temperaturze zacznie sie z nim cos dziać? Zastawiałem sie nad takim rozwiązaniem przy brassie i terraformacji marsa, gdzie często przesuwane są żetony i w paru miejscach widzę juz przetarcia.
Darkon pisze: ↑20 mar 2022, 19:38
Czyli jak to w końcu z tym akrylowym lakierem? Bo zdania podzielone. Zależy od jakości lakieru, czy każdy ma ten problem że w zwiększonej temperaturze zacznie sie z nim cos dziać? Zastawiałem sie nad takim rozwiązaniem przy brassie i terraformacji marsa, gdzie często przesuwane są żetony i w paru miejscach widzę juz przetarcia.
IMO dla mnie lakierownie to wielce ryzykowna zabawa.
-możesz to zrobić źle i będą zacieki
-może źle przeschnąć i będzie lepkie co spowoduje sklejenie się ze sobą
-za duża warstwa lub jakiś związek może wejść w reakcję z farbą na planszy (nadrukiem)
-jak wyschnie to na zgięciach planszy może się z czasem łuszczyć (efekt schodzącego klaru z auta)
Jeżeli szkoda ci planszy (TM nie jest taka droga żeby o nią jakoś nadmiernie dbać i nie jest białym krukiem że jej nigdy już nie kupisz) to lepiej skołuj sobie z plexi taką ochronkę i kładz na planszy . Lub niezniszczalne "szkło" na wymiar. I masz do wielu gier: https://allegro.pl/oferta/szyba-akrylow ... 2QQAvD_BwE
ja się zastanawiam właśnie nad takim czymś szczególnie do starych plansz/map do bitewniaków których nie ułożysz już na płasko. Kiedyś nie było takich rarytasów i grało się na szybie od okna.
W sumie dobra myśl by używać cienka plexe ew szklana. Jedyny minus z rozmiarem ale to tez można obejść. Będę jeszcze kombinować, niestety wychodzi mój pedantyzm, do takich rzeczy by planszowki były w jak najlepszej jakości w wielu rozgrywkach.
Wiele osob pyta mnie dlaczego mam tyle gier w folii. Owszem sporo gier jeszcze fabrycznych bo nieograne ale sporo rozegrane dziesiatki partii a na pudlach nadal jest folia. Po co tak robie mozecie sie dowiedziec w tym krotkim filmie. Mysle ze pomocna wskazowka. https://youtu.be/IHZ5p8dnN7k
baradnor pisze: ↑18 lis 2022, 11:07
A czy ktoś mógłby polecić jakąś konkretną, sprawdzoną folię samoprzylepną do konserwacji pudełek? Najlepiej z alledrogo.
Używam takiej i polecam. Niektóre pudełka oklejone od ponad 4 lat i nic się z nimi nie dzieje.