Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Votes for Women is a card-driven game covering the American women's suffrage movement from 1848-1920, culminating with the ratification (or rejection) of the Nineteenth Amendment. The game provides competitive, co-operative and solitaire play, with co-operative and solitaire play against the "Oppobot."
To win, the Suffragist player must have Congress pass the proposed Amendment and then have three-fourths of the states (36 of the then 48 states) ratify the Amendment. The Opposition player wins by either preventing Congress from passing the proposed Amendment or by having 13 states reject the Amendment.
The game lasts for six turns - a turn consisting of drawing cards from the players' own decks, bidding on strategy cards, and then six rounds of card play where a player may play a card for an event or discard a card to campaign, organize or lobby Congress. If Congress has proposed the Amendment but neither 36 states have ratified nor 13 states have rejected, then the game goes to Final Voting.
Nowa gra ze stajni Fort Circle Games (min. The Shores of Tripoli) - mechanika CDG przypominająca 1960: The Making of the President - jedna strona walczy o przegłosowanie i wywalczenie w Kongresie praw wyborczych kobiet w USA, a w konsekwencji przyjęcia dziewiętnastej poprawki w większości stanów. Druga strona stara się sabotować powyższe działania opóźniając cały proces.
Ciekawy tryp solo tzw "Oppobot" z własnymi indywidualnymi kartami.
Mam na radarze, dobry temat i budzi skojarzenia z grami GMT, przy czym ma być trochę lżejsze i bardziej przystępne. Czyż można sobie wyobrazić lepszy tytuł do gry z żoną?
Ale nigdzie w Polsce nie można tego kupić. Czy ta gra będzie miała szerszą dystrybucję?
Spoiler:
Jak już dorwę to pozostanie tylko wybór, którą stroną grać. Ale moja żona jest dość wyemancypowana, więc pewnie zadecyduje za mnie. Zgroza, co za czasy!
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
tomb pisze: ↑24 sty 2023, 16:02
Mam na radarze, dobry temat i budzi skojarzenia z grami GMT, przy czym ma być trochę lżejsze i bardziej przystępne. Czyż można sobie wyobrazić lepszy tytuł do gry z żoną?
Ale nigdzie w Polsce nie można tego kupić. Czy ta gra będzie miała szerszą dystrybucję?
Sprzedam:
1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(169zł)
Jak już dorwę to pozostanie tylko wybór, którą stroną grać. Ale moja żona jest dość wyemancypowana, więc pewnie zadecyduje za mnie. Zgroza, co za czasy!
Też będę miał ten dylemat i chyba przynajmniej na początku pozostanie grać stroną opozycyjną. Ciekaw jestem też wersji na dwie osoby przeciwko "wirtualnemu graczowi", ponoć potrafi napsuć trochę krwi szczególnie w trudniejszym trybie.
tomb pisze: ↑24 sty 2023, 16:02
Spoiler:
Miałeś na myśli raczej instrybucję
Spoiler:
nie mogłem się powstrzymać, tym bardziej, że niedawno tankowałem (paliwo do auta, żeby nie było... )
Żeby pozostać w temacie - faktycznie bardzo ciekawy tytuł, który dla mnie też wygląda jak GMT-lajt.