Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
samszef pisze: ↑02 sty 2023, 08:06
Tak, to jest jak narkotyk.
Początkowo chciałem kupić tylko 2 kanoniczne proste dodatki: Seaside, Prosperity oraz 2 najbardziej rozbudowane Nocturne oraz Dark Ages.
Teraz korci mnie aby mieć ich ciut więcej.
Narkotyk, zgadza się..
Ja uznałam, że nie ma sensu szaleć, że nie jest to moja jedyna gra, więc po co mi kupa rozszerzeń, i chciałam kupić tylko jeden dodatek, który samodzielnie wniósłby jak najwięcej. Kupiłam Imperium. Uważam, że bardzo dobry wybór.
Tylko, że jeszcze nie zdążyłam go ograć (mam tylko jedną rozgrywkę), a już kupiłam Złoty wiek..
agt pisze: ↑25 sty 2023, 20:07
A ja wciąż nie jestem pewna czy ta grafika i wyliczenia są o tylko tych dodatkach na niej, czy o wszystkich.
Nigdzie nie ma o tym wprost.
Było u nich na fejsbuku.
Pytanie konkursowe:
Jeśli przyjmiemy, że w naszej kolekcji mamy podstawkę Dominion (II edycja) oraz 3 wydane dodatki (Przystań, Pieśń Nocy, Złoty Wiek; kupiliśmy je w przedsprzedaży, więc mamy łącznie 3 promki z każdego z dodatków), [...]
Oczywiście można by się zastanawiać, czy Przystań i Złoty Wiek to druga edycja, ale z racji tego kto organizował konkurs można przyjąć, że chodzi tylko o te, które zostały wydane przez nich
M.O.R.R.I.S.: Mechanical Obedient Replicant Responsible for Infiltration and Sabotage m_knox @ BGG
morris pisze: ↑26 sty 2023, 12:35
Oczywiście można by się zastanawiać, czy Przystań i Złoty Wiek to druga edycja, ale z racji tego kto organizował konkurs można przyjąć, że chodzi tylko o te, które zostały wydane przez nich
Nie, no jasne, to wiadomo, że o te chodzi.
Na fejsbuku raczej nie bywam, więc nie znałam kontekstu, a tylko samą wrzuconą tu grafikę.
tomb pisze: ↑25 sty 2023, 18:57
Nie jestem pewien, czy powyższa grafika to zachęta do kupowania kolejnych dodatków.
Oj tam oj tam. Takie duże liczby są tylko dla zabawy. Mało kto sobie zdaje sprawę, że mając tylko 12 kart może z tego ułożyć 66 Królestw, przy 13 liczba wzrasta do 286, a z samej tylko podstawki (26 kart) można ułożyć 5311735 Królestw, których rozegranie według warunków z grafiki zajęłoby 404 lata. Czy to Cię w jakiś sposób zniechęca do kupienia - przynajmniej jednego - dodatku?
M.O.R.R.I.S.: Mechanical Obedient Replicant Responsible for Infiltration and Sabotage m_knox @ BGG
morris pisze: ↑26 sty 2023, 12:56
Oj tam oj tam. Takie duże liczby są tylko dla zabawy. Mało kto sobie zdaje sprawę, że mając tylko 12 kart może z tego ułożyć 66 Królestw, przy 13 liczba wzrasta do 286, a z samej tylko podstawki (26 kart) można ułożyć 5311735 Królestw, których rozegranie według warunków z grafiki zajęłoby 404 lata. Czy to Cię w jakiś sposób zniechęca do kupienia - przynajmniej jednego - dodatku?
O to, to.
Bo nikt nie kupuje dodatku dlatego, że potrzebuje kolejnych setek tysięcy czy milionów kombinacji, tylko raczej dlatego, że są tam ciekawe karty czy nowe "mechaniki". Albo po prostu dlatego, że chce mieć kolejny dodatek i już.
Dr. Nikczemniuk pisze: ↑03 lut 2023, 20:06
Jest gdzieś do dostania taka drewniana podklejona filcem tacka na karty?
Nie pomyliłeś wątków? Do czego ci tacka w Dominionie? Może daj jakies zdjęcie o co chodzi bo wyskoczyłeś z tym trochę jak Filip z konopi.
Kojarze, że była taka fajna obrotowa deska do Dominiona na OLX się ktoś ogłaszał. Okrągłą kreciła się + miała miejsce na karty + różnego rodzaju żetonu typu metlowe punkty do Empires.
staniach21 pisze: ↑04 lut 2023, 00:41
Kojarze, że była taka fajna obrotowa deska do Dominiona na OLX się ktoś ogłaszał. Okrągłą kreciła się + miała miejsce na karty + różnego rodzaju żetonu typu metlowe punkty do Empires.
Też mi przyszła do głowy, ale ona nie miała filcu..
Grellenort pisze: ↑04 lut 2023, 09:13
Nie ma filcu chyba, to wygląda jak malowane HDF. To jest projekt od e-raptor i kosztuje (obecnie w promocji) jedyne 44 ojro ^^
Zastanawiam się po co taka deska do Dominiona. Czy komuś faktycznie to ulepsza rozgrywkę?
Wolałabym znacznie bardziej kupić tę obrotową z olx. Gdybym już jakąś kupować miała.
Jak ktoś potrzebuje mieć obrotowy blacik na stole do Dominiona aby móc obraca karty do siebie to wystarczy za kilkanaście złotych kupić obrotnice meblową i dokręcić jakąkolwiek płytę. Można dać na to samoprzylepny filc i pewnie w granicach 40 zł da się zrobić.
agt pisze: ↑04 lut 2023, 10:38
Zastanawiam się po co taka deska do Dominiona. Czy komuś faktycznie to ulepsza rozgrywkę?
Wolałabym znacznie bardziej kupić tę obrotową z olx. Gdybym już jakąś kupować miała.
Grywam zwykle na niezakrytym stole i czasami złapanie za ostatnią kartę ze stosu to mini-gra sama w sobie Niemniej nie powiedziałbym, że rozwiązanie tego problemu jest warte takiej kwoty. Szczególnie że w przeciwieństwie do tej z OLX nie ma przewidzianego miejsca na karty skarbu, zwycięstwa, klątw i inne, podyktowane mechanikami z dodatków Poza tym przechowywanie takiego grzmota to czasami spory problem, o tej obrotowej nie wspominając. Chyba że poza partiami Dominiona dorabiałyby one jako patery do słodyczy
Wysokie talie są tylko przy kartach skarbu i ewentualnie klątwy przy wielu graczach. Karty królestwa liczą 10 kart w talii a zwycięstwa 8-12. Tam nie ma co się rozłazić jeśli masz na myśli to samo o czym myślę.