Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
w przeciwnym razie trzeba liczyć, że gdzieś się zagra....
i podoba mi się kierunek, że nie traci się nic z gry, jeśli wersja nie jest deluxe, bo akurat należę do tych osób, dla których kwestie estetyczne gry są na ostatnim planie
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!
gogovsky pisze: ↑19 paź 2022, 23:57
TYlko chipsy kupcie teraz na KS, bo będziecie płakać na badziewną tekturą. W sumie jak patrze co mam w deluxe, a co miałbym w retailu, to szczerze to retail jest grą dla Polski C.
Tzn co dokladnie jest dla Polski C? 19 plastikowych figurek zamiast 19 standow? meple/zamki w roznych ksztaltach? kolorowe draw bagi? Bo to w sumie koniec roznic. Gametrayz nie licze bo to rozwiazanie pod figurki, a dla chipow - i tak osobny addon to ma.
Nie przesadzajmy - wersja deluxe w obecnej zawartosci to typowy CMON. To co warto brac i tak jest osobno. A stare promo w cenie nowego expa to smiech na sali. Jeszcze to zerowanie na FOMO. zenada.
Swoja droga gra nie potrzebuje zadnego expa - jest kompletna jak jest, ale to moje zdanie tylko.
Chipy i tak pewnie kupie… bo uwielbiam CTG - gdyby nie to, styknelyby kapsle jak w draw bagach do Nemesis/Arkham.
Stare promo nie ma wyjścia być w takiej cenie, bo zostało wydane w pierwszej kampanii jako prośba o podratowanie, ze względu na rosnące ceny transportu, chcą być ok w stosunku do pierwotnych wspierających. Dla Ciebie tyle, ale brak mepli/worków/chipów/zamków (bo tym się różniły w pierwszej kampanii) wpływa na odczucia, figurki są spoko, ale akurat one najmniej potrzebne z tych wszystkich bonusów o których wcześniej.
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
No ja należę do tych graczy, dla których walory estetyczne mają spory wpływ na przyjemność z obcowania z tytułem. I o ile standy zamiast figurek mogły by być, o tyle zwykłe meeple zamiast tych klimatycznych robią dla mnie MEGA różnicę. Różnorodne zamki dla każdej frakcji też robią robotę. Dlatego chciałbym, żeby wydawca (ktokolwiek nim będzie) wydał grę w dwóch postaciach - zwykłej i deluxe. Za samego deluxa też bym się nie obraził. Na żetony można kupić kapsle i też będzie O.K., szczególnie, że akurat w Wonderlands War chipy są daleeeeko do jakości, do której przyzwyczaił nas CTG.
gogovsky pisze: ↑20 paź 2022, 12:52
Stare promo nie ma wyjścia być w takiej cenie, bo zostało wydane w pierwszej kampanii jako prośba o podratowanie, ze względu na rosnące ceny transportu, chcą być ok w stosunku do pierwotnych wspierających. Dla Ciebie tyle, ale brak mepli/worków/chipów/zamków (bo tym się różniły w pierwszej kampanii) wpływa na odczucia, figurki są spoko, ale akurat one najmniej potrzebne z tych wszystkich bonusów o których wcześniej.
No ok, ma to jakiś sens z promo, choć daje im wygodną wymówkę do dojenia osób, które zbierają komplety. Nie wiem co było w pierwotnej kampanii w zawartości (głównie czy chipy wchodziły w base pledge), ale zgadzam się, że chipy robią różnicę (i to mam sprawdzone na CTG i na różnicy choćby z ich chipami życia; tak patrząc to nawet nie przestrzelone z ceną: CTG bierze 30 EUR za 65/69 chipów, a tu mamy 235 za 100 EUR). Niemniej pozostałe elementy - uważam że w tej grze zupełnie zbędne - mało tego... te torebki są wręcz... brzydkie Ale oczywiście o gustach się nie dyskutuje
Gizmoo pisze: ↑20 paź 2022, 13:08 akurat w Wonderlands War chipy są daleeeeko do jakości, do której przyzwyczaił nas CTG.
No to tym mnie zmartwiłeś.... bo już mam w koszyku i na coś podobnego liczyłem....?
Nie mam w swoim egzemplarzu żadnego problemu z chipami, jakościowo bez zarzutu. Jeśli chodzi o porównanie z CTG to są dużo mniejsze z praktycznych względów, ale też nie rysują się tak jak w Too Many Bones, gdzie często są zrysowane już fabrycznie.
Jeżeli ma być wersja po polsku to raczej nie w tej kampanii. W ostatniej aktualizacji dotyczącej otwarcia PM potwierdzono tylko tłumaczenia na francuski, hiszpański, niemiecki, chiński oraz koreański.
Michito pisze: ↑20 gru 2022, 21:09
O ile dobrze zrozumiałem, to Michał Herman przed chwilą na live potwierdził, że gra wyjdzie po polsku.
Wydana przez nich czy przez kogo?
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
wrojka pisze: ↑21 gru 2022, 10:24
Jestem bardzo ciekaw w jakiej wersji to wyjdzie. Retail? Deluxe? Czy będą dostępne plastikowe żetony?
Retail + może limitowany deluxe (zależnie kto to wyda).
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
wrojka pisze: ↑21 gru 2022, 10:24
Jestem bardzo ciekaw w jakiej wersji to wyjdzie. Retail? Deluxe? Czy będą dostępne plastikowe żetony?
Retail + może limitowany deluxe (zależnie kto to wyda).
Deluxe nie będzie na 100% mówili na KS w reprincie nie przewidują, ewentualnie żetony będzie można kupić :p
EDIT tak japańczyk ma rację pisali o retailu :p
Ostatnio zmieniony 21 gru 2022, 11:12 przez gogovsky, łącznie zmieniany 1 raz.
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
gogovsky pisze: ↑21 gru 2022, 10:47
Deluxe nie będzie na 100% mówili na KS w reprincie nie przewidują, ewentualnie żetony będzie można kupić :p
Twoje zdanie snie ma sensu
na KSie pisali, ze reprintu retaila nie rpzewiduja, ale tak sie zlozylo, ze podpisali umowe z LDG na dystrybucje rzeczy i pojawili sie partnerzy jezykowi, wiec moze cos sie zmienilo
Shodan pisze: ↑26 gru 2022, 16:47
Ten przeciek o polskim wydaniu to wiarygodna informacja, czy podobna sytuacja jak rok temu z Trickerionem? Bo to chyba to samo źródło...
Wersja retail. Dopóki na KSie nie dodali podstawek w kolorach (ring base 12$, 30 podstawek, 6 per frakcja), to można było trochę machnąć na figsy, ale teraz...
Galakta wydaje wersje retail i niestety trochę się ona różni do wersji deluxe:
- gorsze worki
- gorsze meeple (w retail wszystkie są takie same, różnią się tylko kolorem)
- brak figurek bohaterów - są kartonowe
- brak figurek pomocników - są kartonowe
- brak figurek zamku gracza - są drewniane dyski
- w obu wersjach żetony są kartonowe - była możliwość oddzielnego dokupienia na KS.
cichywiatr pisze: ↑09 lut 2023, 13:06
Galakta wydaje wersje retail i niestety trochę się ona różni do wersji deluxe:
- gorsze worki
- gorsze meeple (w retail wszystkie są takie same, różnią się tylko kolorem)
- brak figurek bohaterów - są kartonowe
- brak figurek pomocników - są kartonowe
- brak figurek zamku gracza - są drewniane dyski
- w obu wersjach żetony są kartonowe - była możliwość oddzielnego dokupienia na KS.
Szczerze? Jak dla mnie kolorowy tekturowy stand >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> niepomalowana szara figurka. Przy czym oczywiście jak ktoś chce malować, to wiadomo, że plastik wygrywa.
U nas po dwunastu partiach żetony niestety zaczęły się kleić do siebie. Nie widać oznak zniszczenia jako takiego, jednak jest to dość uciążliwe. Już od ponad miesiąca płyną kapsułki od braci z dalekiego wschodu.
Niestety jak ktoś planuje mocne ogrywanie tego tytułu to polecam już zamówić kapsułki.
XLR8 pisze: ↑09 lut 2023, 14:05
U nas po dwunastu partiach żetony niestety zaczęły się kleić do siebie. Nie widać oznak zniszczenia jako takiego, jednak jest to dość uciążliwe. Już od ponad miesiąca płyną kapsułki od braci z dalekiego wschodu.
Niestety jak ktoś planuje mocne ogrywanie tego tytułu to polecam już zamówić kapsułki.
Jaka wielkość kapsułek będzie właściwa ? Ile tych kapsułek jest potrzebnych ? Może warto zamówić wcześniej.
XLR8 pisze: ↑09 lut 2023, 14:05
Jaka wielkość kapsułek będzie właściwa ? Ile tych kapsułek jest potrzebnych ? Może warto zamówić wcześniej.