Pax Renaissance (Phil Eklund, Matt Eklund)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Arkhon
- Has thanked: 108 times
- Been thanked: 178 times
Re: Pax Renaissance (Phil Eklund, Matt Eklund)
Kapitalna wiadomość, może więcej osób będzie w stanie poznać ten wspaniały tytuł. Może nawet skuszę się, na egzamplarz mimo posiadania wersji eng.
- warlock
- Has thanked: 1227 times
- Been thanked: 2382 times
Ja bym chciał, żeby oficjalna instrukcja była tłumaczeniem tej fanowskiej rozszerzonej
. https://boardgamegeek.com/filepage/2330 ... dition-rul - tu są genialne uzupełnienia o wszystkie sytuacje szczególne.

- Otorek
- Has thanked: 308 times
- Been thanked: 515 times
Zastanawiałem się nad ENG, ale nie chciałem zawężać sobie grupy do grania. Po naszemu pewnie też będzie ciężko, ale na 90% się skusze na jak rozumiem głębszego Paxa niż Pamir.
- vinnichi
- Has thanked: 1379 times
- Been thanked: 839 times
- Kontakt:
tak tyle tematów: koszulki, monety, literówki 
ale wiadomość super

ale wiadomość super
kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
you tube
- Abizaas
- Has thanked: 635 times
- Been thanked: 786 times
Ciekawe czy wydadzą też promkę. Ja mam wersję EN i raczej się nie będę przesiadać na PL, bo raczej i tak planujemy tylko rozgrywki dwuosobowe.
-
- Has thanked: 85 times
- Been thanked: 97 times
Dla mnie super news bo już z dobre półtora roku przymierzam się do wersji angielskiej a tak to poczekam na wydanie Galakty, chyba że cenowo wyjdzie podobnie bądź drożej w stosunku do oryginału co mnie nie zdziwi biorąc pod uwagę niskie nakłady i przykład Tidal Blades. Oby poszli za ciosem i za rok może Porfiriana albo Transhumanity bo wydaje mi się że sytuacja będzie podobna do pierwszego druku Pamira co dobrze rokuje na przyszłość i relacje z Ion
- Ardel12
- Has thanked: 1366 times
- Been thanked: 2886 times
Też się ucieszyłem, ostatnio zainterowałem się tytułem i właśnie jestem w fazie grzebania co to, z czym to się je i czy dla mnie, więc jak postanowię, ze kupuję, to Galakta idealnie wjedzie z wersją PL.
W co wątpię, to niższa cena niż obecna. Jednak Galakta ostatnimi czasy gry wydaje w zbliżonych a nawet wyższych cenach niż oryginalne wydania, które możemy dostać z zagranicznych sklepów.
W co wątpię, to niższa cena niż obecna. Jednak Galakta ostatnimi czasy gry wydaje w zbliżonych a nawet wyższych cenach niż oryginalne wydania, które możemy dostać z zagranicznych sklepów.
Jedna z nielicznych gier, która naprawdę mieli mi mózg w trakcie gry. I nie robią tego w ten sposób nawet COINy, czy ośmiogodzinna partyjka w Empire of the Sun. Jestem ciekawy jak ta gra zostanie przyjęta w Polsce. Poprosiłbym jeszcze o polską wersję BIOS Origins. Skoro idziemy w ślady Czechów, którzy mają już obie te gry w swoim ojczystym języku, to może najwyższa pora na jakiegoś polskiego BIOSa, no i w przyszłości jeszcze koniecznie Pax Hispanica
I to byłoby na tyle z koncertu życzeń 

- Qnnrad
- Has thanked: 194 times
- Been thanked: 225 times
- Kontakt:
Ależ piękna wiadomość! Cudownie jest widzieć, że polski rynek jest otwarty i gotowy na takie gry (jak Paxy). Życzę sukcesu wydawniczego i sprzedażowego!
- DarkSide
- Has thanked: 621 times
- Been thanked: 252 times
Czyli tytuł Zaawansowanej Gry Roku 2023 rozstrzygnie się między Pax Renaissance, Trickerionem a Dominant Species. 

W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ
Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%, Gry bez prądu -5%
Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%, Gry bez prądu -5%
- warlock
Pojawiła się najnowsza, zaktualizowana wersja fanowskiej (DOSKONAŁEJ) instrukcji, obejmująca m.in. promo pack
https://boardgamegeek.com/filepage/2330 ... dition-rul

https://boardgamegeek.com/filepage/2330 ... dition-rul
- Abizaas
Bardzo polecam insert od Dobry Insert. Kleiłem w piątek i zero zastrzeżeń - idealnie spasowany, ładnie wygląda i jest bardzo funkcjonalny.

EDIT:
Dodam link skąd mam, bo nie pomyślałem o tym a teraz wiadomości na pw przychodzą
viewtopic.php?p=1419432#p1419432

EDIT:
Dodam link skąd mam, bo nie pomyślałem o tym a teraz wiadomości na pw przychodzą

viewtopic.php?p=1419432#p1419432
- Abizaas
Post pod postem ale graliśmy dziś pierwszy raz i sam zachwyt. Najbardziej zadziwia mnie krótki czas gry w porównaniu do ciężaru i ilości trudnych decyzji w trakcie. Zasady są niesamowicie zawiłe i skomplikowane, spędziłem na nauce zasad parę godzin i byłem zmuszony korzystać z wielu źródeł w tym głównie filmiku pwoloszuna i fanowskiej instrukcji - oryginalna instrukcja jest bardzo słaba.
Gra z pewnością zostanie z nami na dłużej. Mimo zawiłości zasad, sama gra jest bardzo minimalistyczna na swoją wagę. Rozkłada się ją szybko, rozgrywka jest krótka i mało losowa a mimo to generuje mnóstwo bardzo ciekawych decyzji, zależności i zapewnia bardzo wysoki poziom interakcji.
Z wad Pax Ren - słaba instrukcja i niepraktyczna pomoc gracza. Obie te rzeczy są poprawione przez fanów, instrukcja po rewizji wraz z filmem pwoloszuna zdecydowanie wystarczą by nauczyć się zasad a customowa pomoc gracza to w mojej opinii must-have do płynnej rozgrywki.
Jako fan ciężkich gier euro i osoba której nie spodobał się Pax Pamir - bardzo polecam Pax Ren i jest to z pewnością jedna z najlepszych gier w jakie grałem.

Gra z pewnością zostanie z nami na dłużej. Mimo zawiłości zasad, sama gra jest bardzo minimalistyczna na swoją wagę. Rozkłada się ją szybko, rozgrywka jest krótka i mało losowa a mimo to generuje mnóstwo bardzo ciekawych decyzji, zależności i zapewnia bardzo wysoki poziom interakcji.
Z wad Pax Ren - słaba instrukcja i niepraktyczna pomoc gracza. Obie te rzeczy są poprawione przez fanów, instrukcja po rewizji wraz z filmem pwoloszuna zdecydowanie wystarczą by nauczyć się zasad a customowa pomoc gracza to w mojej opinii must-have do płynnej rozgrywki.
Jako fan ciężkich gier euro i osoba której nie spodobał się Pax Pamir - bardzo polecam Pax Ren i jest to z pewnością jedna z najlepszych gier w jakie grałem.

- warlock
Na papierze wszystko jest ok, tylko jak przychodzi do pewnych sytuacji szczególnych to instrukcja ich nie uwzględnia - a chodzi tu np. o kwestie dotyczące koronacji własnego króla. Generalnie fanowska instrukcja dodała kilka sekcji, w których zebrała do kupy masę ważnych informacji dotyczących tzw. "token movement".
No bo kto z Was mi powie, co się dzieje podczas koronacji własnego króla, krok po kroku
?
No bo kto z Was mi powie, co się dzieje podczas koronacji własnego króla, krok po kroku

Ostatnio zmieniony 13 lut 2023, 09:00 przez warlock, łącznie zmieniany 1 raz.
- Abizaas
Fanowska instrukcja jest napisana w taki sposób, że łatwo odszukać w niej interesujące nas informacje - czego nie można powiedzieć o oryginalnej instrukcji.
W mojej opinii, do tak skomplikowanej gry można albo napisać instrukcję w której łatwo znaleźć coś co aktualnie nas interesuje (jak instrukcja WoPa, dodatek do instrukcji TTA) albo napisać instrukcję, z której łatwo nauczyć się podstaw gry od zera (podstawowa instrukcja TTA, instrukcje Lacerdy). Oryginalna instrukcja Pax Ren nie spełnia żadnego z tych warunków. Fanowska instrukcja jest analogiczna do instrukcji WoPa, tzn. trudno nauczyć się z niej gry od zera ale zawiera wszystkie zasady poukładane w logiczny sens, więc po pierwszym poznaniu gry bardzo łatwo korzysta się z niej w trakcie rozgrywki. Oczywiście to moja subiektywna opinia, ale fakty są takie, że oryginalna instrukcja jest po prostu uboższa w informacje, nie zawiera erraty i pewne kwestie są niedoprecyzowane.
A co do pomocy gracza - fanowska ma prześwietną ikonografię i jest bardzo scalona. Znacząco zmniejszyła potrzebę korzystania z instrukcji w pierwszej partii. Nie planuję korzystania z oryginalnego player aida na którym mamy puste komórki w wielkich tabelach i zbyt dużo tekstu.
W mojej opinii, do tak skomplikowanej gry można albo napisać instrukcję w której łatwo znaleźć coś co aktualnie nas interesuje (jak instrukcja WoPa, dodatek do instrukcji TTA) albo napisać instrukcję, z której łatwo nauczyć się podstaw gry od zera (podstawowa instrukcja TTA, instrukcje Lacerdy). Oryginalna instrukcja Pax Ren nie spełnia żadnego z tych warunków. Fanowska instrukcja jest analogiczna do instrukcji WoPa, tzn. trudno nauczyć się z niej gry od zera ale zawiera wszystkie zasady poukładane w logiczny sens, więc po pierwszym poznaniu gry bardzo łatwo korzysta się z niej w trakcie rozgrywki. Oczywiście to moja subiektywna opinia, ale fakty są takie, że oryginalna instrukcja jest po prostu uboższa w informacje, nie zawiera erraty i pewne kwestie są niedoprecyzowane.
A co do pomocy gracza - fanowska ma prześwietną ikonografię i jest bardzo scalona. Znacząco zmniejszyła potrzebę korzystania z instrukcji w pierwszej partii. Nie planuję korzystania z oryginalnego player aida na którym mamy puste komórki w wielkich tabelach i zbyt dużo tekstu.
Byłem przekonany, że nie można koronować własnego króla. Dzięki za uświadomienie w tym temacie

Bardzo cieszę się, że Galakta wyda tę fantastyczną grę. Dla mnie to TOP1.
- warlock
Bo nie można było - to zmiana w drugiej edycji

A co Panowie polecacie do samej nauki gry?
Bo o ile fanowska instrukcja faktycznie jest fajnie napisana, żeby łatwo coś było w niej znaleźć o tyle raczej ciężko ją przeczytać i zacząć grać.
Bo o ile fanowska instrukcja faktycznie jest fajnie napisana, żeby łatwo coś było w niej znaleźć o tyle raczej ciężko ją przeczytać i zacząć grać.

-
- Has thanked: 561 times
- Been thanked: 920 times
- Kontakt:
1) Jest learn to play w pudle, nie najlepszy ale i nie najgorszy.
2) dokładnie przeczytać instrukcję i zagrać solo na dwie ręce aby ogarnąć pewne rzeczy.
3) nauczyć się korzystać i czytać poprawnie te cheat sheety czy to oryginalne czy te fanowskie, bo czytelne na pierwszy rzut oka to one nie są.
4) są dwa filmy po polsku dokładnie tłumaczące zasady
No i jest bardzo przydatny plik na bgg https://boardgamegeek.com/filepage/2305 ... lace-token tłumaczący co robi co.
- Arkhon
- Has thanked: 108 times
- Been thanked: 178 times
Raptem stronę wcześniej, polecałem :
Dwa świetne filmy wykonane przez kolegę Piotrka, w języku ojczystym:
Spoiler:
Spoiler:
Radziłbym jej używać w formacie cyfrowym (z wyszukiwarką).
Co do samych player aid - są dobre, nie genialne, ale dobre.
Jak się nauczyć grać - tu trzeba oprócz w zasad, niestety (albo stety właśnie) w praktyce.
Każdy one shot i akcje przećwiczyć na przykładach, wyryć w pamięci. Tak naprawde jest kilka wspólnych mianowników i idzię się w tym połapać, ale jest to waga ciężka, zarówno tłumaczenie jak i przyswajanie zasad ale także "jak grać dobrze, by wygrać" zajmuje kilka partii, trzeba być cierpliwym