Etherfields (Michał Oracz)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Shodan
- Has thanked: 523 times
- Been thanked: 485 times
Re: Etherfields (Michał Oracz)
Pytanie do tych co grali już 2 falę po angielsku. Jest jakaś preferowana kolejność przechodzenia kampanii z 2 fali? (posiadam te ze SG jak i obydwie z addonów)
- yrq
- Has thanked: 377 times
- Been thanked: 445 times
Nie grałem ale talie są ponumerowane i to jest domyślna kolejność.
https://boardgamegeek.com/thread/287516 ... der/page/2
Tu ktoś zabrał głos, że najlepiej grać:
Second this, after talking to Alkis there are a couple references that only work if you've done Funeral Witch before She-Wolf. It's not a big deal at all, but if you want the perfect order I II III V IV VII VI would be it
- Ardel12
- Has thanked: 1372 times
- Been thanked: 2890 times
Ruszyłem z drugą kampanią z podstawki. Gram tymi samymi postaciami(zielony -inżynier i żółta - ryzykantka) w 2os. Pierwsze co mi się nie spodobało to brak opcji resetu talii drzemek by móc pograć innymi postaciami. Można je wymienić, ale tacy goli bohaterowie mają mierne szanse w starciu z otrzymanymi w trakcie poprzedniej kampanii drzemkami. Przeszedłem też już 3 sny i do lekkich one nie należały. Ot talia podstawowa dałaby nam nikłe szanse zwycięstwa i byłoby to więcej farta niż rozumu. No nic gram tymi samymi postaciami i staram się zaaplikować zmiany z wersji 2.0(zamiast w sen odpalamy drzemkę i dostajemy klucz oraz wejście na zakup kart umożliwia wybór wzięcia klucza). Niestety jeszcze SG do mnie nie dotarły, więc nie sprawdzę nowej mapy.
Pierwszy sen - walący się budynek
Drugi sen - sterowiec
Trzeci sen - Droga do szkoły
Podane powyżej sny nie mają takich samych nazw jak na bramach snów, nie chciało mi się sprawdzać, więc wybaczcie, ale powinny jasno naprowadzić o czym napisałem.
Na razie największą bolączką wciąż są drzemki. Robię wszystko by tylko je w jakikolwiek sposób ominąć. Kampania jest trudniejsza i ciężko się zregenerować. Nagrody obecnie czy to na wejśćie czy wyjście ze snu są mizerne i ciężko się podleczyć. Jak na razie czuję się jak w pakiecie misji(DLC) do głównej gry. Ot pojawiły się nowe sny, ale wszystko jest takie samo. Szkoda, że nowa kampania nie toczy się na nowej mapie lub jej w jakiś sposób nie modyfikuje. W snach dalej się dobrze bawię, ale szczerze nie wiem czy po przejściu tej kampanii będę chciał siadać do kolejnych kampanii. Czuję przesyt, choć od pierwszej kampanii minęło sporo czasu.
Pierwszy sen - walący się budynek
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Na razie największą bolączką wciąż są drzemki. Robię wszystko by tylko je w jakikolwiek sposób ominąć. Kampania jest trudniejsza i ciężko się zregenerować. Nagrody obecnie czy to na wejśćie czy wyjście ze snu są mizerne i ciężko się podleczyć. Jak na razie czuję się jak w pakiecie misji(DLC) do głównej gry. Ot pojawiły się nowe sny, ale wszystko jest takie samo. Szkoda, że nowa kampania nie toczy się na nowej mapie lub jej w jakiś sposób nie modyfikuje. W snach dalej się dobrze bawię, ale szczerze nie wiem czy po przejściu tej kampanii będę chciał siadać do kolejnych kampanii. Czuję przesyt, choć od pierwszej kampanii minęło sporo czasu.
- polwac
- Has thanked: 1174 times
- Been thanked: 462 times
Ma ktoś jakiś sensowny patent jak grać w ogóle bez tych beznadziejnych drzemek?
Paweł
"Jedyny sposób, aby zwyciężyć w kłótni, to unikać jej." - Dale Carnegie
- brazylianwisnia
- Has thanked: 308 times
- Been thanked: 1101 times
Jeśli CI nie pasują to jest oficjalny tryb na ich pomijanie. W drugiej fali przyjdą wydrukowane do tego elementy a na necie jest pnp.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
- krecilapka
- Has thanked: 58 times
- Been thanked: 254 times
Gdy my z kolesiem graliśmy, to bardzo szybko zdobyliśmy
Spoiler:

Ostatnio zmieniony 13 mar 2023, 22:42 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
- yrq
- Has thanked: 377 times
- Been thanked: 445 times
Jedną postacią. Dwie do ogarnięcia to sporo zarządzania, a wątpię czy 2x więcej zabawy.
- Ardel12
- Has thanked: 1372 times
- Been thanked: 2890 times
Po pierwsze one stają się beznadziejne na pewnym etapie kampanii jak już mielimy enty raz to samo. Wcześniej są ok, więc jeśli nie grałeś, to ja bym polecam jednak z nimi pograć chwilę, bo są tam też fajne pomysły. W trakcie kampanii można dorwać kilka opcji na ich pomijanie, co wcześniej podano w spoilerze, ale prócz przedmiotów jest też opcja wybawienia, która by mogła uratować drzemki, gdyby działała na większość przeciwników w sposób w jaki się spodziewałem.
Spoiler:
Ja obecnie wielką przyjemność znajduję w łamaniu tej gry i szukaniu dziur, które mogę wykorzystać, trochę jak w serii Dark Souls. Obecnie udało mi się pod rząd zaliczyć 3 sny bez jakiejkolwiek drzemki i to bez łamania zasad czy pomijania. A zaraz wbiję 4. Potem już niestety będę musiał wyruszyć po klucze i raczej nie przeskoczę(chyba, że nowy sen da jakieś opcje).
Przeszedłem w międzyczasie kolejne dwa sny:
4 sen - Poławiacz Pereł
Spoiler:
Spoiler:
wydrukuj sobie https://awakenrealms.com/wp-content/upl ... -FRONT.pdf i podmień, wówczas unikasz wielu drzemek, sprawdź jednak zmianę odnośnie zdobywania kluczy
- vikingowa
- Has thanked: 463 times
- Been thanked: 326 times
Rozpoczynałam kampanię jedną postacią i po paru snach dodałam drugą. Gra się o wiele płynniej, można więcej zwiedzić i nawet akcje gdzie koszt rośnie wraz z liczbą graczy, nie sprawiają większych problemów. Po jakimś czasie zmieniam na kolejną parę bo fajnie jest odkrywać powoli umiejętności każdego ze śniących i je ulepszać wraz z postępem rozgrywki.
- polwac
- Has thanked: 1174 times
- Been thanked: 462 times
Grałem i nie przypadły mi do gustu.
Paweł
- Coen
- Has thanked: 510 times
- Been thanked: 147 times
Ja odstawiłem Etherfieldsa na dłuższy czas, bo też te drzemki mnie mocno wkurzały
Czekam na swoją paczkę z instrukcją 2.0 i zmieniony ich zasadami i wtedy dam tej grze jeszcze jedną szansę

Czekam na swoją paczkę z instrukcją 2.0 i zmieniony ich zasadami i wtedy dam tej grze jeszcze jedną szansę

Mam takie gry,
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
Zacząłem wczoraj podstawkę Etherfields w wersji 1.0 i jestem oczarowany pomysłami w tej grze. Jest to doświadczenie jakiego jeszcze nie znałem, a póki co jestem po dwóch pierwszych snach i kilku drzemkach. Gram solo na dwie postaci i odpowiada mi taki set chociaz myślę by przejść grę z narzeczoną lub znajomymi, z tego co widzę reset nie jest zbyt trudny.
Jednakże, muszę się zgodzić że instrukcja jest słabo napisana ale to już standard w grach AR. Mimo to, nie jest ona aż tak tragiczna by nie dało się grac, nie potrzebowałem korzystać z żadnej aplikacji ani wideo instrukcji.
Druga sprawa to ta fatalna plansza, szukam poziomej maty ale wszędzie wyprzedane :/.
Trzecia sprawa, jestem ciekaw instrukcji w wersji 2.0, czy mamy ją gdzieś w wersji online do pobrania?
Jednakże, muszę się zgodzić że instrukcja jest słabo napisana ale to już standard w grach AR. Mimo to, nie jest ona aż tak tragiczna by nie dało się grac, nie potrzebowałem korzystać z żadnej aplikacji ani wideo instrukcji.
Druga sprawa to ta fatalna plansza, szukam poziomej maty ale wszędzie wyprzedane :/.
Trzecia sprawa, jestem ciekaw instrukcji w wersji 2.0, czy mamy ją gdzieś w wersji online do pobrania?
Terry Pratchett - Smok to metafora całej przeklętej ludzkiej egzystencji. Jakby sam w sobie nie był paskudny, to jeszcze jest wielki, gorący i lata.
Kupiłem matę poziomą niedawno na Etsy. Jestem bardzo zadowolony. Super sprzedawca. Polecam. Teraz są dostępne jeszcze dwie sztuki.Sever pisze: ↑15 mar 2023, 20:05 Zacząłem wczoraj podstawkę Etherfields w wersji 1.0 i jestem oczarowany pomysłami w tej grze. Jest to doświadczenie jakiego jeszcze nie znałem, a póki co jestem po dwóch pierwszych snach i kilku drzemkach. Gram solo na dwie postaci i odpowiada mi taki set chociaz myślę by przejść grę z narzeczoną lub znajomymi, z tego co widzę reset nie jest zbyt trudny.
https://www.etsy.com/pl/listing/9472287 ... horizontal
- the_ka
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 28 times
gdzieś powinna być w sieci wersja PL ale nie pamiętam skąd mam - poniżej wersja ENGSever pisze: ↑15 mar 2023, 20:05 Zacząłem wczoraj podstawkę Etherfields w wersji 1.0 i jestem oczarowany pomysłami w tej grze. Jest to doświadczenie jakiego jeszcze nie znałem, a póki co jestem po dwóch pierwszych snach i kilku drzemkach. Gram solo na dwie postaci i odpowiada mi taki set chociaz myślę by przejść grę z narzeczoną lub znajomymi, z tego co widzę reset nie jest zbyt trudny.
https://awakenrealms.com/wp-content/upl ... GES-20.pdf
Polecam poniższą opcję - super opcja jeżeli drzemki staną się męczące. Te linki prowadzą do mapy drzemek w nowej wersji wiec jest to mini spoiler. Generalnie na nowej mapie nie ma znacznika drzemek, jest to inaczej rozwiązane. Podróżuje się szybciej i można skupić się na snach zamiast na drzemkach, które z czasem zaczynają lekko nużyć.
https://awakenrealms.com/wp-content/upl ... -FRONT.pdf
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 17 mar 2023, 22:07 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Powód: Cytowanie
Terry Pratchett - Smok to metafora całej przeklętej ludzkiej egzystencji. Jakby sam w sobie nie był paskudny, to jeszcze jest wielki, gorący i lata.
- the_ka
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 28 times
w tym linku jest opis zasad do nowej mapy - jest to karta do zasąpienia tej z podstawki
Drzemek jest mało, są chyba głównie na bramach.
- esubotowicz
- Has thanked: 485 times
- Been thanked: 141 times
Orientujecie się, czy ta instrukcja 2.0 będzie dostępna w regularnej sprzedaży po polsku? Widzę, ze ludzie odsprzedają obecnie swoje pakiety SG+2.0, ale podaż jest w sumie niewielka i ceny tez raczej wysokie.
Ewa