Gra dla mamy tryb solo ,który nie nudzi
Gra dla mamy tryb solo ,który nie nudzi
Hej ziomy i ziomale:) Chciałbym mamie kupić jakąś grę na fajny tryb solo ,ale żeby mogła pograć ze mną czasami w 2 osoby ,czy jak ktoś wpadnie do nas w 3-4 osoby.
Co do kryteriów. Mam gra w Everdalla solo i na skrzydłach i obie gry jej sie podobają ,ale chciała by coś bardziej ze scenariuszem / kampanią? Ewentualnie bardziej regrywalnym trybem solo ( niby Everdell jest taki no ,ale wiecie o co kaman)
Zastanawiam się nad TM - Ares albo Osadnicy- Królestwa Północy:) ,czy macie inne pomysły?:) pozdrawiam
Co do kryteriów. Mam gra w Everdalla solo i na skrzydłach i obie gry jej sie podobają ,ale chciała by coś bardziej ze scenariuszem / kampanią? Ewentualnie bardziej regrywalnym trybem solo ( niby Everdell jest taki no ,ale wiecie o co kaman)
Zastanawiam się nad TM - Ares albo Osadnicy- Królestwa Północy:) ,czy macie inne pomysły?:) pozdrawiam
Re: Gra dla mamy tryb solo ,który nie nudzi
Kaskadia jest świetna.
Nie jest to kampania, ale ma rozwinięty system osiągnięć i wyzwań. Są tam też scenariusze z określonym zestawem zwierząt i ograniczeń.
Do tego świetnie działa na każdą liczbę graczy (1-4).
Nie jest to kampania, ale ma rozwinięty system osiągnięć i wyzwań. Są tam też scenariusze z określonym zestawem zwierząt i ograniczeń.
Do tego świetnie działa na każdą liczbę graczy (1-4).
Zaginiona wyspa Arnak ma fajny tryb solo. Do tego jest dostępny w internecie oficjalny tryb kampanii solo do tej gry (można wydrukować albo grać z aplikacją), a w tym roku będzie wydany dodatek z 1-2 osobową kampanią solo. Przy czym gra bardzo fajnie działa nawet bez kampanii. Jest szybka,
przystępna, bardzo ładnie wydana i stosunkowo niedroga.
Coś w rodzaju kampanii, która działa też solo, ma Blackout: Hongkong. Ale szczerze mówiąc trudno mi polecić tę grę, bo jest dość specyficzna, a sama kampania to w sumie głównie zmienny setup i cele z krótkim tekstem wprowadzającym do każdego scenariusza. Mnie się podoba, ale gra jest trochę brzydka i klimatu w niej niewiele.
Z typowo kampanijnych/legacy jest Charterstone, ale dla mnie ta gra była dość nudna.
Z niekampanijnych, nieco bardziej skomplikowanych, ale z bardzo przyjemnym trybem solo (gdzie gra się przeciwko wirtualnemu graczowi) możesz zerknąć na Bonfire.
Coś w rodzaju kampanii, która działa też solo, ma Blackout: Hongkong. Ale szczerze mówiąc trudno mi polecić tę grę, bo jest dość specyficzna, a sama kampania to w sumie głównie zmienny setup i cele z krótkim tekstem wprowadzającym do każdego scenariusza. Mnie się podoba, ale gra jest trochę brzydka i klimatu w niej niewiele.
Z typowo kampanijnych/legacy jest Charterstone, ale dla mnie ta gra była dość nudna.
Z niekampanijnych, nieco bardziej skomplikowanych, ale z bardzo przyjemnym trybem solo (gdzie gra się przeciwko wirtualnemu graczowi) możesz zerknąć na Bonfire.
Jak mama lubi combosy everdellowe to sądzę że Ares jej bardzo siądzie. A jak jej się spodoba i będzie chciała nowe wyzwania to wtedy można dokupić jej Kryzys. Dodatkowo rozgrywka solo bardzo mało różni się od wieloosobowego (wyjątek co-op 2 os) więc nie będzie musiała ogarniać dodatkowych zasad czy zmiennych. Co dla mojej mamy było dość istotne XD
-
- Has thanked: 1391 times
- Been thanked: 1672 times
Jeśli Mama lubi everdellowe comba z kart i Heroesów 3 (kto nie lubi?!) to może Mage Knight? Tylko w 3-4 osoby raczej niegrywalna.
W przeciwnym razie na bank Pandemic Legacy. Jest solo, jest kampania, można grać do 4 osób.
W przeciwnym razie na bank Pandemic Legacy. Jest solo, jest kampania, można grać do 4 osób.
- Yuri
- Has thanked: 372 times
- Been thanked: 1393 times
A może po prostu "Posiadłość Szaleństwa" ? Spełnia wszystkie warunki, a Mama by w wolnej chwili troszkę potępiła jakieś plugastwa.
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
Charterstone jest super:P sam gralem i wlasnie mnie mega sie podoba. Co do wyspy nie za trudna jednak? Robinsona gralem to dla mnie kosmos( wiec moja mama na bank by nie chciala w to grac) ,a pytanie jak z Wyspa? Jednak na skrzydlach/ Everdell ma mega latwe zasady. Pytanie czy np Zamki Burdundii lub 7 cudow swiata nie bylo by ok?: )pzdrarian pisze: ↑12 maja 2023, 01:36 Zaginiona wyspa Arnak ma fajny tryb solo. Do tego jest dostępny w internecie oficjalny tryb kampanii solo do tej gry (można wydrukować albo grać z aplikacją), a w tym roku będzie wydany dodatek z 1-2 osobową kampanią solo. Przy czym gra bardzo fajnie działa nawet bez kampanii. Jest szybka,
Trudno mi (nam) ocenić czy jakaś gra byłaby za trudna dla Twojej Mamy czy nie.
Zaginiona Wyspa Arnak ma więcej akcji niż Na skrzydłach i nie są one rozpisane na planszy, więc może początkowo wymagać częstszego zerkania do instrukcji.
Ale jeśli ktoś Mamę nauczy i będzie z nią na początku grał, a gra będzie wyciągana często i nie zapomni się zasad, to może będzie ok.
Czy będzie - musisz oszacować sam
Może obejrzyj gameplay?
Jeśli Robinson za trudny, to może Wyspa przygód?
Z tym, że ona jest chyba jednorazowa.
A może jakieś wykreślanki? Kartografowie/Herosi, Welcome to.. miasteczko marzeń, Rzuć na tacę.
Może jakiś coop? Pandemic, Zakazana pustynia. Można też samemu obsługiwać 2 graczy.
Może Solenia?
Może Ogródek lub Park niedźwiedzi?
Nie grałam ani w Osadników ani w TM, więc tu nie pomogę. Ani w Zamki Burgundii.
Natomiast 7CŚ nie ma trybu solo z tego co wiem..
(Tak samo jak Little town, więc nie polecałam)
A czemu nie wspomniana Kaskadia?
Albo TM Ares który sam proponowałeś, a ktoś już napisał, że spoko?
Trudno mi coś Ci doradzać, bo wymagania nie do końca są dla mnie jasne.
Zaginiona Wyspa Arnak ma więcej akcji niż Na skrzydłach i nie są one rozpisane na planszy, więc może początkowo wymagać częstszego zerkania do instrukcji.
Ale jeśli ktoś Mamę nauczy i będzie z nią na początku grał, a gra będzie wyciągana często i nie zapomni się zasad, to może będzie ok.
Czy będzie - musisz oszacować sam

Może obejrzyj gameplay?
A może jakieś wykreślanki? Kartografowie/Herosi, Welcome to.. miasteczko marzeń, Rzuć na tacę.
Może jakiś coop? Pandemic, Zakazana pustynia. Można też samemu obsługiwać 2 graczy.
Może Solenia?
Nie grałam ani w Osadników ani w TM, więc tu nie pomogę. Ani w Zamki Burgundii.
Natomiast 7CŚ nie ma trybu solo z tego co wiem..
(Tak samo jak Little town, więc nie polecałam)
Ostatnio zmieniony 18 maja 2023, 16:37 przez agt, łącznie zmieniany 2 razy.
Wasnie Kaskadia mega ciekawa sie wydaje poczytam o niej:) Co do wymagańagt pisze: ↑13 maja 2023, 02:57 Trudno mi (nam) ocenić czy jakaś gra byłaby za trudna dla Twojej Mamy czy nie.
Czy będzie - musisz oszacować sam![]()
Może obejrzyj gameplay?
Może Solenia?
Nie grałam ani w Osadnikós ani w TM, więc tu nie pomogę. Ani w Zamki Burgundii.
Natomiast 7CŚ nie na trybu solo z tego co wiem..
(Tak samo jak Little town, więc p0hynie
- fajna fabula dla 1 gracza
- nie jakies mroczne nie wiadomo co;P ( dlatego klimaty Everdell, na Skrzydlach TM) spoko
- fajnie jakby byl jakis dodatek do niej jakby chcialo sie rozbudowac gre;)
- no i fajnie jakby sie dalo grac na 2 osoby:) ( 3/4 to mniejsze wymaganie)

w sensie nie jak Time Stories czy Charteststone ,ale albo jakies scenariusze. Albo mini ,,fabulke'' jak everdell ,ze sie gra przeciwko Kronostawcowi:P o;p
-
- Has thanked: 184 times
- Been thanked: 311 times
W mojej ocenie całkiem niedaleko od Na Skrzydłach leży Łąka. Aczkolwiek nie grywam solo więc nie wiem jak ten tryb wypada. No i nie ma tam kampanii/scenariuszy.
Zajrzałam do tego wątku, żeby się zainspirować, bo sama czuje się taką "mamą co gra solo"
Ale w sumie utwierdziłam się tylko w swoim dotychczasowym wyborze - do solo grania najchętniej wyciągam sobie TM koniecznie z dodatkiem Preludium (w Ares nie grałam)
Pandemia też ok, ale TM wybieram chętniej.
Kaskadia, Calico itp. - granie solo w te gry dla mnie zdecydowanie na nie (próbowałam i więcej nie zamierzam).
Zamki Burgundii - solo zagrałam dwa razy i więcej nie będę.
Oczywiście to są moje subiektywne odczucia

Ale w sumie utwierdziłam się tylko w swoim dotychczasowym wyborze - do solo grania najchętniej wyciągam sobie TM koniecznie z dodatkiem Preludium (w Ares nie grałam)
Pandemia też ok, ale TM wybieram chętniej.
Kaskadia, Calico itp. - granie solo w te gry dla mnie zdecydowanie na nie (próbowałam i więcej nie zamierzam).
Zamki Burgundii - solo zagrałam dwa razy i więcej nie będę.
Oczywiście to są moje subiektywne odczucia

Jeśli jesteś taką Mamą, która gra solo w TM, to możesz spróbować Pod wrogim niebem, Piętaszka, Aeon's End lub Robinsona. Chyba, że już próbowane

Zaletą tych dwóch pierwszych jest szybka rozgrywka.
Dla Mam to czasem na wagę złota

Hmm Kaskadia solo jednak nie do końca chyba..
Jakieś pomysły jeszcze?:) Bo niebawem dzień mamy.. ogólnie jeszcze dodam tryb solo> kampania dla 1 gracza
Więc może coś wam dojdzie: )A jak Ziemia tryb solo oceniacie?
Jak nic ciekawego nie będzie to jednak decyduje się na TM - Ares;P

na jaką grę zdecydowałeś się?szymuss pisze: ↑20 maja 2023, 01:18 Hmm Kaskadia solo jednak nie do końca chyba..Jakieś pomysły jeszcze?:) Bo niebawem dzień mamy.. ogólnie jeszcze dodam tryb solo> kampania dla 1 gracza
Więc może coś wam dojdzie: )A jak Ziemia tryb solo oceniacie?
Jak nic ciekawego nie będzie to jednak decyduje się na TM - Ares;P