Star Wars Imperial Assault - pytania i wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Awatar użytkownika
13thSON
Has thanked: 91 times
Been thanked: 201 times

Re: Star Wars Imperial Assault - pytania i wątpliwości

Post autor: 13thSON »

feniks_ciapek pisze: 16 kwie 2021, 09:09 Albo: wykonać atak, wydać zmęczenie na ruch, dokonać interakcji z otoczeniem. Wyjątkiem jest to, jak się dostaje punkt ruchu z jakiejś akcji specjalnej - wtedy go trzeba wydać natychmiast.
Rany!! I cała kampania zagrana źle... Aż dziwne, że czasami rebelianci wygrywali misje. Myślałem, że punkt ruchu za zmęczenie można dodać do punktów ruchu bohatera i wydać tylko podczas akcji ruchu... Trochę to zagmatwane w kompletnym podręczniku zasad.
Chcesz podziękować za wykonaną pracę? Postaw kawkę :) https://buycoffee.to/13thson
feniks_ciapek
Has thanked: 1730 times
Been thanked: 1057 times

Post autor: feniks_ciapek »

13thSON pisze: 25 cze 2021, 12:26 Rany!! I cała kampania zagrana źle... Aż dziwne, że czasami rebelianci wygrywali misje. Myślałem, że punkt ruchu za zmęczenie można dodać do punktów ruchu bohatera i wydać tylko podczas akcji ruchu... Trochę to zagmatwane w kompletnym podręczniku zasad.
No tak, jest to trochę nieintuicyjne, że punkty ruchu można wydawać w dowolnym momencie. Ale akurat ten mechanizm mi się podoba, pasuje doskonale do klimatu hit & run tej gry.
Natrakh
Has thanked: 5 times
Been thanked: 6 times

Post autor: Natrakh »

A ja mam pare pytan co do sw

1.Ktora apka ma wieksze mozliwosci ta oficjalna, czy ta imperial commander ?
2.Apka pozwala zagrac tylko kampanie ? czy np te misje poboczne tez przygotowuje tak jak bym gral bez apki ?
3.Czy sa jakies karty ktorych nie przygotowuje kiedy gram z apka czy dalej musze wybrac np karty agend dla imperium ?
Awatar użytkownika
13thSON

Natrakh pisze: 06 sie 2021, 12:22 A ja mam pare pytan co do sw

1.Ktora apka ma wieksze mozliwosci ta oficjalna, czy ta imperial commander ?
2.Apka pozwala zagrac tylko kampanie ? czy np te misje poboczne tez przygotowuje tak jak bym gral bez apki ?
3.Czy sa jakies karty ktorych nie przygotowuje kiedy gram z apka czy dalej musze wybrac np karty agend dla imperium ?
1. Ciężko powiedzieć, która ma większe możliwości. Oficjalna apka to całkowicie nowe kampanie, ale tylko do Core box, Hoth i Jabby. Fajne, bo wszystko się samo generuje, więc jeśli grasz pierwszy raz to może Cię zaskoczyć. Z kolei Imperial Commander wykorzystuje wszystkie oficjalnie wydane misje (główne, poboczne i blistry) więc jest tego zdecydowanie więcej.
2. Obie pozwalają zagrać w kampanię. Jeśli chodzi o Imperial Commander to przygotowujesz kampanię zgodnie z instrukcją. Na bgg zamieściłem także przetłumaczoną instrukcję do apki, warto tam zerknąć co się pomija podczas przygotowywania kampanii (np. klasy Imperium).
3. j.w.
Chcesz podziękować za wykonaną pracę? Postaw kawkę :) https://buycoffee.to/13thson
Awatar użytkownika
choczkins
Has thanked: 128 times
Been thanked: 46 times

Post autor: choczkins »

Mam pytanie o Imperial Commander.
Czy przygotowujemy misje poboczne według instrukcji z gry?
W instrukcji do IC napisane jest że mieszamy je z kartami agend jednak dalej że misje poboczne i przymusowe wchodzą normalnie.
Przyznaję że jeszcze nie grałem z apką a mam zamiar ale nie wiem co zrobić z tymi misjami :)

Edit. Ogarnięte już
Awatar użytkownika
13thSON

choczkins pisze: 20 kwie 2022, 17:00 Mam pytanie o Imperial Commander.
Sorry dopiero teraz przeczytałem. I jak Ci się grało ?
Awatar użytkownika
choczkins

13thSON pisze: 05 maja 2022, 14:16
choczkins pisze: 20 kwie 2022, 17:00 Mam pytanie o Imperial Commander.
Sorry dopiero teraz przeczytałem. I jak Ci się grało ?
Apka super, czasami mam problem jak powinien postąpić wróg ale idzie, robię jak najgorzej dla gracza czyli siebie 😄
Naprawdę kawał świetnej roboty.
Dzisiaj odkryłem że w pewnej misji IG-88 jest "zepsuty". W sensie nie wyskakuje jego okienko aktywacji i nie wiadomo co robi, to jedyny taki błąd jaki się pojawił podczas obsługi IC.
Awatar użytkownika
tencogoniema
Has thanked: 41 times
Been thanked: 14 times

Post autor: tencogoniema »

Zabraliśmy pierwsza misję 3 razy. Raz 4 rebeliantami i 2razy po 2óch Rebeliantow.
Czy ta misję Imperium może w ogóle wygrać?
Grając dwoma rozumiem ze żeby zabic wookiego to trzeba mu zadać 48obrazeń?
Kończyliśmy niszczyć terminale raz w 4 raz w 5 rundzie.
Jak grałem 4ma rebelientami to było najtrudniej a i tak na początku 6rundy było po wszytkim.
Ktoś wygrał ta misję imperium i jak się mu to udało?
Duży niesmak, i niestety chyba nie siadziemy więcej do tego tytułu choć to moje ulubione uniwersum.
feniks_ciapek

Mi się udało ze dwa razy, głównie dlatego, że gracz rebeliancki popełnił błąd i nie szedł do przodu wystarczająco szybko.

Pierwsza misja to taki trening, ja bym się nie skupiał specjalnie na balansie w kampaniach. Gracz Imperium i tak ma głównie służyć za chłopca do bicia.

Jak chcesz balansu, to proponuję tryb skirmish.
maciej.kr
Has thanked: 64 times
Been thanked: 50 times

Post autor: maciej.kr »

krótkie podsumowanie po misji wprowadzającej niestety 1 na 1

Syn 10 lat - Rebelia - 2 postaci po 2 aktywacje ( tak zrozumiałem z zasad)
JA - Imperium bez sondy zwiadowczej

Zostałem rozbity w pył w 15 minut i tu kilka pytań:

Czy rebelia ma 2 aktywacje?
Czy ja nie powinienem usunąc jeszcze Eweba ( bo jeśli tak to już zupełnie kibel)
Czy jak mam na kości obrony taki trójkąt to neguję obrażenie i wybieram z której kości ( jeżeli jest jedno obrażenie a kość daje jeszcze np: 2 do dystansu to wypada cała i nie doliczam dystansu z tej kości do drugiej?)
Czy jak mam znak kółka na kości obrony to mogę zanegować dowolną kość i wtedy jeżeli druga mnie nie sięgnie ( za krótki dystans ) to rozumiem że jest pudło
Czy w kampanii jeżeli Rebelia ma podwójne aktywacje i dostaje jeszcze na start jakieś przedmioty to imperium ma jakieś szanse?
feniks_ciapek

maciej.kr pisze: 16 maja 2023, 20:41 krótkie podsumowanie po misji wprowadzającej niestety 1 na 1

Syn 10 lat - Rebelia - 2 postaci po 2 aktywacje ( tak zrozumiałem z zasad)
JA - Imperium bez sondy zwiadowczej

Zostałem rozbity w pył w 15 minut i tu kilka pytań:

Czy rebelia ma 2 aktywacje?
Czy ja nie powinienem usunąc jeszcze Eweba ( bo jeśli tak to już zupełnie kibel)
Czy jak mam na kości obrony taki trójkąt to neguję obrażenie i wybieram z której kości ( jeżeli jest jedno obrażenie a kość daje jeszcze np: 2 do dystansu to wypada cała i nie doliczam dystansu z tej kości do drugiej?)
Czy jak mam znak kółka na kości obrony to mogę zanegować dowolną kość i wtedy jeżeli druga mnie nie sięgnie ( za krótki dystans ) to rozumiem że jest pudło
Czy w kampanii jeżeli Rebelia ma podwójne aktywacje i dostaje jeszcze na start jakieś przedmioty to imperium ma jakieś szanse?
Chyba jednak coś graliście nie tak.

Dlaczego bez sondy? Na 2 postaci zmienia się tylko to, że dwaj bohaterowie dostają więcej PZ i mają po 2 aktywacje. Wszystko inne zostaje to samo. Żadnych jednostek z planszy nie ściągasz.

E-web w pierwszej misji pojawia się po otwarciu drzwi (patrz wydarzenie w opisie) i jeśli przeciwnik nie ma dużo zapasowych punktów akcji, to natychmiast dostanie z niego salwę po tym, jak mu się skończy jedna aktywacja.

Pamiętaj też, że po każdej turze możesz wydawać punkty zagrożenia (które co turę przybywają) na dodawanie nowych jednostek z puli dostępnych, czyli jak ubiją ci szturmowców, to możesz ich potem jeszcze raz wystawić przy odpowiednich punktach.

Trójkąt (blok/pancerz) usuwa jedno dowolne trafienie wymierzone w tym ataku w daną figurkę. Kółko (evade) neguje jeden piorunek, czyli jedną moc specjalną, ale nie obrażenie, czy kość. Cztery trójkąciki w kółku (dodge) to całkowite uniknięcie ataku - i obrażeń, i mocy specjalnych.

Podwójne aktywacje nie są takie znowu mocne. Imperium może spokojnie grać tłumem i blokować przejście do czasu, aż zostaną wybici szturmowcy. Szturmowcy mają też przerzut kości, jak stoją obok siebie i wbrew pozorom w tłumie mogą sporo namieszać.

Polecam doczytać jeszcze instrukcję.
Komimasa
Has thanked: 10 times
Been thanked: 86 times

Post autor: Komimasa »

Hej, mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto będzie mógł mi pomóc, bo chyba źle interpretuję jakieś zasady.

Moim zadaniem jest rozwalić drzwi, które mają 5 osłon obrony. Nie rzuca się 5 kośćmi obrony, tylko drzwi tyle mają. Misja "Dogodny cel". Przyznam, że nie mam pojęcia jak mam się przebić przez taką obronę. Rzucam kością czerwoną i żółtą. Nawet gdy wyrzucę max na czerwonej kości - 3, i na żółtej - 2 obrażenia, to i tak nie przebiję się przez obronę. Jeśli mam broń z przebiciem i wyrzucę "piorun" to to jedynie zdejmuje jedną osłonę, ale co z tego, skoro pozostaje pozostałe 4?
A może jest tak, że przebicie to będzie wówczas przynajmniej jedno automatyczne trafienie? Tylko że wtedy by "wystarczyło" atakować postacią, która ma przebicie i wyrzucać pioruny, co byłoby dziwne, bo co jeśli bym nie miał "przebicia"? Automatycznie nie mógłbym zniszczyć drzwi?
W zasadach "kompletnych" mamy tylko napisane, że przebicie pozwala zignorować liczbę wyników osłon na zasadzie 2 przybicia to zignorowanie 2 osłon, ale co się dokładnie kryje pod pojęcie "zignorowanie"? Przykładów nie ma, więc pytania pozostają, zwłaszcza, gdy drzwi mają obrony aż 5, a prawie niemożliwe jest wyrzucić 6 trafień, żeby to przełamać.
rafauPL
Has thanked: 55 times
Been thanked: 1 time

Post autor: rafauPL »

Mam pytanie jak interpretować zapis na kartach : w każdej aktywacji możesz wykonywać kilka ataków ? Kilka to ile ?
Obrazek
Awatar użytkownika
choczkins

rafauPL pisze: 13 wrz 2024, 07:05 Mam pytanie jak interpretować zapis na kartach : w każdej aktywacji możesz wykonywać kilka ataków ? Kilka to ile ?
Obrazek
Każda figurka ma 2 aktywacje, figurki gracza imperium mogą "normalnie" przeznaczyć tylko 1 aktywacje na atak druga musi być inna np. ruch. Czyli, ja przynajmniej tak grałem, e-web może zaatakować 2 razy (przeznaczyć 2 aktywacje na atak).
Awatar użytkownika
choczkins

Komimasa pisze: 01 wrz 2024, 14:45 Hej, mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto będzie mógł mi pomóc, bo chyba źle interpretuję jakieś zasady.

Moim zadaniem jest rozwalić drzwi, które mają 5 osłon obrony. Nie rzuca się 5 kośćmi obrony, tylko drzwi tyle mają. Misja "Dogodny cel". Przyznam, że nie mam pojęcia jak mam się przebić przez taką obronę. Rzucam kością czerwoną i żółtą. Nawet gdy wyrzucę max na czerwonej kości - 3, i na żółtej - 2 obrażenia, to i tak nie przebiję się przez obronę. Jeśli mam broń z przebiciem i wyrzucę "piorun" to to jedynie zdejmuje jedną osłonę, ale co z tego, skoro pozostaje pozostałe 4?
A może jest tak, że przebicie to będzie wówczas przynajmniej jedno automatyczne trafienie? Tylko że wtedy by "wystarczyło" atakować postacią, która ma przebicie i wyrzucać pioruny, co byłoby dziwne, bo co jeśli bym nie miał "przebicia"? Automatycznie nie mógłbym zniszczyć drzwi?
W zasadach "kompletnych" mamy tylko napisane, że przebicie pozwala zignorować liczbę wyników osłon na zasadzie 2 przybicia to zignorowanie 2 osłon, ale co się dokładnie kryje pod pojęcie "zignorowanie"? Przykładów nie ma, więc pytania pozostają, zwłaszcza, gdy drzwi mają obrony aż 5, a prawie niemożliwe jest wyrzucić 6 trafień, żeby to przełamać.
Faktycznie drzwi ciężko rozwalić, ale możesz skorzystać z terminala. "Zignorowanie" czyli za każdy symbol przebicia nie liczysz 1 pkt. obrony np. 3 ikony przebicia obrona spada do 2.
Komimasa
Has thanked: 10 times
Been thanked: 86 times

Post autor: Komimasa »

Dzięki za odpowiedź, natomiast obawiam się, że to chyba nie rozwiązuje problemu. Żeby zbić obronę, musiałbym wyrzucić 5 symboli przebicia, co już jest niemożliwe przy ilości kości, które posiadam. No chyba... że to jest tak, że zbijam obronę "na stałe" czyli ona się zmniejsza aż dochodzi do 0, nie musi to być w jednym ataku. No tak, to by miało sens. Dzięki.
Awatar użytkownika
choczkins

Komimasa pisze: 15 wrz 2024, 18:02 Dzięki za odpowiedź, natomiast obawiam się, że to chyba nie rozwiązuje problemu. Żeby zbić obronę, musiałbym wyrzucić 5 symboli przebicia, co już jest niemożliwe przy ilości kości, które posiadam. No chyba... że to jest tak, że zbijam obronę "na stałe" czyli ona się zmniejsza aż dochodzi do 0, nie musi to być w jednym ataku. No tak, to by miało sens. Dzięki.
Żebyśmy się dobrze zrozumieli, symbolami przebicia obniżysz obronę i trafieniami oczywiście też ją zmniejszasz, czyli to co powyżej już "wchodzi". Tak jak piszesz czerwona kość zadaje najwięcej dmg, żółta ma najwięcej "piorunków" które można używać do przebicia, niestety obrona co turę jest taka sama więc może jakieś dodatkowe zdolności bohaterów by się przydały, albo niektóre bronie chyba miały przebicie 2 lub 3 za jeden "piorunek" lub spore zwiększenie obrażeń.
Goryo

Re: Star Wars: Imperial Assault / Imperium Atakuje (J. Kemppainen, C. Konieczka, J. Ying)

Post autor: Goryo »

Cześć,
Mam pytanie dot. trybu konfrontacji.
W zasadach konfrontacji jest napisane, że można wykonać tylko jeden atak w tym trybie. Jak działa w takim razie Szturm postaci Fenn Signis, gdzie jest napisane:

Szturm: W każdej aktywacji możesz wykonać kilka ataków.
Żołnierski szturm: Po tym jak przyjazny żołnierz w promieniu 3 pól rozpatrzył atak, może zyskać zdolność „Szturm”. Raz na rundę. (I kto może zyskać ? Przyjazny żołnierz czy Fenn signis ?)

Drugie pytanie o zagrywanie kart dowodzenia z symbolem Akcji Specjalnej.
Jeśli na karcie dowodzenia jest symbol Akcji Specjalnej to czy jest to dodatkowa akcja, którą mogę zrobić figurką (oczywiście w limicie dwóch na aktywację)? Czy ten tekst działa jako zdolność pasywna czyli po zrobieniu AS figurki rozpatruje efekt karty dowodzenia ? (np zadaje obrażenia z karty Błyskawica Mocy.)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
13thSON

Jeden atak, chyba że jest napisane inaczej. Np Vader może zrobić atak i duszenie mocą, bo duszenie to nie atak. Fenn z tego co pamiętam jeśli jest dobrze rozstawiony to robi 2 ataki. Jak na małej karcie masz strzałkę, to taka strzałka to akcja, jak masz 2 strzałki, to zużywa de facto całą aktywację.
Goryo

Post autor: Goryo »

Ok. Dzieki. Czyli strzałki na karcie dowodzenia to dodatkowa akcja w limicie dwóch na aktywację.

To kiedy ten szturm się aktywuje ?? Tam nie ma żadnych strzałek:

Szturm: W każdej aktywacji możesz wykonać kilka ataków.
Żołnierski szturm: Po tym jak przyjazny żołnierz w promieniu 3 pól rozpatrzył atak, może zyskać zdolność „Szturm”. Raz na rundę. (I kto może zyskać ? Przyjazny żołnierz czy Fenn signis ?
ODPOWIEDZ