Nakładka na stół
Nakładka na stół
Witam-mój stól jest trochę za mały dla planszówkowych gabarytowych wielkoludów typu Frostpunk itp -wymyśliłem że zamówię sobie "tymczasowy blat" który położę na stół i tym samym zwiększę na czas rozgrywki jego powierzchnię-po skończonej grze ten blat włożę gdzieś za szafę i już.Z czego powinno to być zrobione żeby było lekkie, sztywne i tanie? Decha i produkty deskopodobne odpadają-może jakaś płyta PCV? Ten blat chciałbym w wymiarach mniej więcej 180 na 85 cm-dzięki za porady!
- Elo
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 126 times
- Been thanked: 56 times
Re: Nakładka na stół
Ja sobie zrobiłem coś takiego o czym piszesz, ale mój jest bardzo ciężki bo na płycie pilśniowej. viewtopic.php?p=1031322#p1031322
Polecam zrobić na zawiasach, po złożeniu zajmuje jeszcze mniej miejsca.
- andrzejstrzelba
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 232 times
Twój materiał to raczej płyta wiórowa. Płyta pilśniowa dostępna w sklepie typu OBI, Castorama będzie się nazywała płyta HDF. Ma 3 mm grubości, jest tania, lekka, giętka i nie nadaje się na nakładkę blatu stołu.Elo pisze: ↑21 maja 2023, 21:53 Ja sobie zrobiłem coś takiego o czym piszesz, ale mój jest bardzo ciężki bo na płycie pilśniowej. viewtopic.php?p=1031322#p1031322
Piszę tylko żeby ktoś kto się zupełnie nie zna nie kupił w ciemno płyty HDF, bo raczej nie będzie mu potrzebna na blat stołu.
- Koshiash
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 41 times
Ojtamojtam, Ikea wielokrotnie udowodniła, że płyta pilśniowa i karton to idealne materiały do produkcji mebliandrzejstrzelba pisze: Ma 3 mm grubości, jest tania, lekka, giętka i nie nadaje się na nakładkę blatu stołu.

Ps. A w temacie: to stosunkowo drogi wariant, ale sklejka jest materiałem stanowiącym pewien kompromis pomiędzy wagą a sztywnością.
- andrzejstrzelba
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 232 times
Najlepsza byłaby płyta MDF, ale pewnie najdroższa i ciężka. Natomiast jest idealnie gładka i twarda.
- Elo
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 126 times
- Been thanked: 56 times
Czasem jak sobie myślę nad wersją 2.0 mojego stołu to kombinuję z jakąś cienką sklejką, pleksą lub aluminiową płytą i usztywnieniem ze styropianu czy czego podobnego pomiędzy.