Żyjące bitewniaki

Forum przeznaczone do dyskutowania o grach bitewnych
ScorpZero
Użytkownik wspierający
Has thanked: 170 times
Been thanked: 98 times

Re: Żyjące bitewniaki

Post autor: ScorpZero »

Spoiler:
Mam lekkie wrażenie, że to trochę brzmi jak "planszowkowicze się nie znają". A tymczasem mam kilka Kill Tteamów, Space Marines na jakieś dwa tys. punktów, Eldarów na drugie tyle... razy dwa i jakieś rzeczy z innych armii tak dla samego malowania. Czyli jakieś parę tysięcy zł w modelach.

A i tak wciąż uważam, że nowy SW jest za drogi i u nas się nie przyjmie. :wink:
Awatar użytkownika
BOLLO
Użytkownik wspierający
Has thanked: 936 times
Been thanked: 1452 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

PEST pisze: 02 lut 2023, 19:04
BOLLO pisze: 02 lut 2023, 13:49 Kupiłem właśnie podstawkę i…
Źle! Lada chwila wjeżdża nowy starwarsowy bitewniaczek (skirmish) Shatterpoint :mrgreen:

zapowiada sie kolejna zmiana skali hihihi
Dlatego jak tylko dowiedziałem się o cenie SP oraz dodatków do niego to zakupiłem Legion. A zaoszczędzone pieniądze przeznaczę na kurs angielskiego :mrgreen:
ScorpZero pisze: 02 lut 2023, 21:19 Cena go zabiła zanim zdążył ruszyć...
Indeed....
raj pisze: 02 lut 2023, 22:11
ScorpZero pisze: 02 lut 2023, 21:19 Cena go zabiła zanim zdążył ruszyć...
Tak wam się tylko wydaje. jeszcze się mocno zdziwicie.
Nie sądze. Mam kuzyna który siedzi bardzo mocno w bitewniakach i tam kręcą nosem. Wolą jednak dopicować Legion, X-winga. A nawet Imperium atakuje jeżeli chodzi o klimaty SW. Bardzo dobrze się ma W40k oraz AoS. Bold Action też zaczyna się mocno wybijać.
Sklepowe Shatterpointy to jakies 550-600pln i sama podstawka daje mało zabawy w mojej ocenie. Chociaż te 16 figurek i teren to i tak godziny grania. Jeżeli ktoś w grupie bedize miał podstawkę to pozostali mogą jedynie kupować dodatki z postaciami co wyniesie ich 300pln.
Gry nie przekreślam bo sam latałem kiedyś trzema TIE czy 2x X-wing i bawiłem się przednie. Więc i tu może być ok. Ja zdecydowałem się na Legion ze względu na zawartość i cene. Core udało mi się kupić za 260pln (clone wars) co uważam za dobra cenę w stosunku co daję potencjalnie gra.

Mam też Bitwy Westerlos i wciąż czeka na mnie nierozpakowana kobyła w postaci WH40k Indomitus. A no i WH Underworlds które też nie odpaliłem jeszcze....Bitewniaki są fajne ale ja zanim zagram to musze wszystko złożyć i pomalować dlatego tak szybko i ochoczo wszedłem w X-wingi..Ideał dla mnie.
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Has thanked: 224 times
Been thanked: 786 times
Kontakt:

Post autor: raj »

BOLLO pisze: 03 lut 2023, 11:13 Core udało mi się kupić za 260pln (clone wars)
Za nówkę? Gdzie?
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
Awatar użytkownika
BOLLO
Użytkownik wspierający
Has thanked: 936 times
Been thanked: 1452 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

raj pisze: 03 lut 2023, 11:21
BOLLO pisze: 03 lut 2023, 11:13 Core udało mi się kupić za 260pln (clone wars)
Za nówkę? Gdzie?
https://www.olx.pl/d/oferta/gra-star-wa ... SGgEM.html

Dogadałem się z właścicielem na obniżkę. Gra otwarta ale wszystko w folii. Na kilku podstawkach jakas masa wiec to mi nie przeszkadza. Jezeli wszystko bedize zgodne z opisem to myślę że warto było. Nawet jak nie podejdzie to się odsprzeda raczej bez straty. Jak uważasz?
NetCop
Has thanked: 2 times
Been thanked: 10 times

Post autor: NetCop »

SW: Shatterpoint to będzie typowy skirmish na 1-1,5h gry, coś w stylu Marvel Crysis Protocol (pewnie sporo zasad będzie z tego wzięte) gdzie skład składający się z 8 figurek (dowódcy, zastępca, minionki) będzie walczyć z drugą ekipą o takim samym składzie. Już potwierdzili, że 1 drużyna to jest 4 modele, a będzie się montować skład złożony z 2 drużyn. Nie jest jeszcze jasne czy można będzie dowolnie mieszać figurki między drużynami czy trzeba będzie wystawiać się gotową drużyną np. Obi Wan + Cody + 2 klony.

SW: Legion to jest inny format i nijak się ma do Shatterpointa, poza osadzeniem w tym samym świecie. To jest typowy bitewniak na 2,5-3h gdzie walczy przeważnie od 8 do 12 oddziałów, każdy składający się z kilku model. Są pojazdy mniejsze i większe, bohaterowi Jedi/Sith ale nie tylko, jednostki szeregowe jak i elitarne i bardzo duża swoboda montowania swojej armii. Na planszy na raz potrafi być ~30-60 modeli na gracza. Inna skala rozgrywki, zupełnie inne granie.

Moim zdaniem Shatterpoint w niczym nie zagrozi Legionowi, bo jest kierowany do innej grupy docelowej. Część obecnie grających w Legion pewnie będzie też grać Shatterpointa.
Awatar użytkownika
Błysk
Użytkownik wspierający
Has thanked: 135 times
Been thanked: 156 times

Post autor: Błysk »

Wydaje mi się, że w większych miastach Anno Domini 1666 jeszcze jakoś dycha, chociaż w Krakowie community bardzo małe i ligi chyba nie udało się sensownej rozrkęcić.

Szkoda, bo sam system bardzo fajny i przydałoby mu się faktyczne życie.

Sam zainwestowałem w Kill Teama i sklejam. Książka raz na dwa lata to nie będzie wielki wydatek o ile tylko "stare" bandy nadal będą grywalne i będą miały uaktualnienia, zobaczymy jak system się rozwinie.

Kilka lat temu jeszcze Mailfaux i Infinity miały się dobrze, ale nie wiem jak teraz.
Awatar użytkownika
Padre
Użytkownik wspierający
Has thanked: 6 times
Been thanked: 61 times

Post autor: Padre »

Błysk pisze: 04 lut 2023, 22:42 Kilka lat temu jeszcze Mailfaux i Infinity miały się dobrze, ale nie wiem jak teraz.
To jeszcze zależy od definicji. Jeśli "dobrze" = "łatwo dostać modele, łatwo znaleźć graczy", to Malifaux ma się w miarę ok (w większych miastach pograsz, lekki problem z dostępnością nowości) a Infinity faktycznie dobrze (a ostatnio nawet lepiej niż dobrze).
Golfang
Użytkownik wspierający
Has thanked: 220 times
Been thanked: 306 times

Post autor: Golfang »

Ostatnio zakupiłem 2 bandy do Dead Man's Hand - dziki zachód. Pomalowałem na razie 1 z nich - jeszcze nie grałem ale bardzo ciekawie wygląda - chociaż zaznaczam że to niszowy raczej system w PL.
tutaj link do grupy na FB z moimi pomalowanymi figurkami
Spoiler:
No i drugi system który zaczął mnie kręcić to Blood Bowl - mam już 3 drużyny pomalowane, 4ta w drodze. Całkiem sporo ludzi w to grywa w PL.
----------------
moja kolekcja
moje plany
5% w aleplanszowki
ODPOWIEDZ