Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Piaskoryb pisze: ↑10 paź 2022, 22:02
Czekam na RPG, gdzie nie ma kości i statystyk, gdzie wystarczy kartka papieru, ołówek i wyobraźnia. Gdzie świat i rozrgrywka płynie nie zakłócona zbędnymi mechanikami, liczeniem i nie potrzebnym obciążeniem. Gdzie gra to czysta opowieść, gdzie przygody dzieją się w naszych głowach, a wydarzenia opierają o słowa
Są takie systemy, ale nie podam Ci szczegółów, bo nigdy mnie nie ciągnęły. Ale są oparte no wyłącznie o rzut monetą, albo i to nie.
Ogólnie podałeś systemy które rzeczywiście mają sporo statystyk i liczenia, chociaż np nowy alien ma jak na lekarstwo (weź zwykle kości - tyle, na ile mocny jesteś w danej cesze - po czym szukać szóstek. Wypadły - zdane).
Btw jeśli mechanika ci przeszkadza, to ja zmień, zostaw setting i lore a kostki zamień na coś prostego
No ale właśnie tak gramy w te gry ;p 90% systemów wycięte, tylko setting zostaje, pare rzutów kostką i tyle
Czekam na RPG, gdzie nie ma kości i statystyk, gdzie wystarczy kartka papieru, ołówek i wyobraźnia. Gdzie świat i rozgrywka płynie nie zakłócona zbędnymi mechanikami, liczeniem i nie potrzebnym obciążeniem. Gdzie gra to czysta opowieść, gdzie przygody dzieją się w naszych głowach, a wydarzenia opierają o słowa
Pewnie nie do końca będziesz zachwycony ale Nibiru pewnie po części spełni twoje marzenie...
Moim marzeniem jest znalezienie czasu i chęci na napisanie i puszczenie w świat drugich edycji moich autorek...
Czekam na RPG, gdzie nie ma kości i statystyk, gdzie wystarczy kartka papieru, ołówek i wyobraźnia. Gdzie świat i rozrgrywka płynie nie zakłócona zbędnymi mechanikami, liczeniem i nie potrzebnym obciążeniem. Gdzie gra to czysta opowieść, gdzie przygody dzieją się w naszych głowach, a wydarzenia opierają o słowa
Przecież w każdy system a właściwie każdy setting da się tak grać bez najmniejszego problemu. Wszelkie zasady w RPG są opcjonalne - to nie kompetytywna gra.
Coraz więcej "podobnych" systemów/settingów Cthulhowych...
Był Zew Cthulhu, pojawiło się Na tropie Cthulhu...
Było Pulp Cthulhu, pojawiły się: Achtung! Cthulhu, Zew Cthulhu: Mity Wojny...
A kiedy ktoś w końcu zabierze się za Delta Green???
Ja nie czekałem, ale może są tacy, którzy pragnęli zagrać w RPG-a w klimatach latynoskich telenowel?
No to ich marzenie się spełnia! Nadchodzi Pasion de las Pasiones! https://www.planszomania.pl/gry-rpg/264 ... cover.html
Przyznam, że opis i okładka mnie wprost rozwaliły . Czekam teraz na "365 dni Greya" .
planszomania.pl - 10% (rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Miszon pisze: ↑26 maja 2023, 13:24
Ja nie czekałem, ale może są tacy, którzy pragnęli zagrać w RPG-a w klimatach latynoskich telenowel?
No to ich marzenie się spełnia! Nadchodzi Pasion de las Pasiones!
Kupić, nie kupię, ale zagrałabym taka bekową minikampanię. Co prawda to pbta, więc z mojej strony olbrzymi minus, bo ale kto wie, może zagranie Esmeraldą jest tego warte?
A tak z marzeń, to chciałabym Fiasco po polsku. Zrobiłam podejście do tego systemu i zdecydowanie lokalizacja by pomogła - przy czym język to jedno, a przydałby się też setting osadzony w naszych realiach. Kto nie chciałby zagrać w klimatach Polski lat 90tych, na przykład.
Bardzo dobra wiadomość, bo brak mi trochę takiego systemu noir bez potworów, wszędzie tylko Cthulhu i macki... A w dodatku ten system zbiera bardzo dobre opinie.