D.a.r.k.ELF pisze: ↑27 cze 2023, 15:25
Wielkie dzięki za odpowiedzi

Właśnie chodziło mi o to by to były wciągające gry RPG, ale nie skomplikowane
Zależnie od podejścia z planszówkowym RPG może być albo bardzo łatwo albo niemożliwie trudno.
Generalnie w ogromnej większości planszówek brak tego elementu odgrywania postaci i jej kształtowania przez wybory i dialogi jak w faktycznym RPG. Dostajemy np postać wojownika ale żadnych narzędzi pozwalających sprawić by nasz wojownik był cynicznym brutalem albo melancholijnym stoikiem - każdy gracz zawsze będzie miał takiego samego a decyzje podejmuje takie jak dyktuje optymalizacja w ramach mechaniki gry a nie "dlatego, że moja postać by tak zrobiła".
Są gry pozwalające podejmować decyzje fabularne i dzięki temu jakoś kształtować charaktery naszych bohaterów, np Łowcy 2114, ale to chyba najczęściej gry-molochy nienadające się dla początkujących za bardzo.
Z drugiej strony w prawie każdą grę, włączając (nie całkiem abstrakcyjne) euro o stukaniu punktów można grać jak w RPG. Podczas gry mówić tylko "w klimacie", przyjąć jakiś charakter odgrywanej postaci (czy to doktor w Pandemii czy rolnik w Agricoli czy przedsiębiorca w Brassie) i podejmować akcje zgodne z tym charakterem. Np: "Wiem, że w porcie ten zasób jest tańszy, ale moja postać od czasu gdy straciła oko w powstaniu w Indochinach nie ufa obcokrajowcom i ich towarom"
W ten sposób można sprawić że każda gra jest trochę RPGiem.