Dominion (Donald X. Vaccarino)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Grellenort
- Has thanked: 49 times
- Been thanked: 122 times
Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)
Pieśń nocy jest dodatkiem dla "twardych" dominionowców i w takim gronie daje z siebie najwięcej. Dla osób planujących mieć w kolekcji dwa-trzy rozszerzenia warto dobrać coś innego, obecnie najlepiej Złoty Wiek i Zdobycze (oraz Intrygę, ale nie orientuję się czy jest obecnie w sprzedaży).
- Abizaas
- Has thanked: 631 times
- Been thanked: 776 times
Zagraliśmy dziś pierwszy raz i ta gra jest o niebo lepsza od Star Realms, które zniechęciło nas do czystych deckbuilderów. To jak mocno można manipulować kartami i najbardziej nam się podoba i na pewno niedługo ogramy więcej.
Jak Waszym zdaniem Dominion chodzi w 3/4 osobowym gronie?
- warlock
- Has thanked: 1144 times
- Been thanked: 2179 times
3 to moim zdaniem idealny układ . Na 4 bardzo lubię, ale tylko w gronie ludzi, którzy znają grę na wylot i grają super sprawnie (prawie automatycznie) . Nauka gry w 4 osoby może nie należeć do przyjemnych .Abizaas pisze: ↑30 lip 2023, 16:12 Zagraliśmy dziś pierwszy raz i ta gra jest o niebo lepsza od Star Realms, które zniechęciło nas do czystych deckbuilderów. To jak mocno można manipulować kartami i najbardziej nam się podoba i na pewno niedługo ogramy więcej.
- Abizaas
Mam jeszcze pytanko, w jaki sposób przechowujecie grę, jeżeli macie parę dodatków? Pytam bo możliwości zdaje się być sporo - inserty / skrzynie. Jak sprawdzają się inserty od reDrewno?
Przez dłuższy czas grałem tylko online i tam gra śmiga w tempie ekspresowym. Od jakiegoś czasu gram z rodziną na 3 osoby i jest ok. Trochę wolniej, ale też fajnie. Jest czas na spokojne tasowanie talii.
Poszukasz wyszukiwarką w tym wątku? Padały tu różne propozycje.
Ja na razie używam tylko jednego dodatku, więc trzymam w oryginalnych pudłach.
Kwestia gustu, ale Pieśń Nocy wprowadza nową fazę do gry oraz atrakcyjne karty, które aktywują się tylko w niej. Jakie to ma konsekwencje dla poznanych strategii budowy talii?
Otóż wywala zgrane schematy do góry nogami.
Nie jestem "twardym Dominionowcem" . Złoty Wiek i Przystań dodałem po 60+ rozgrywkach w podstawkę, dość szybko dodałem Pieśń Nocy i nie żałuję, bo gra otworzyła się na nowo.
Jeśli chcesz zachować "vanilla" Dominion to nie kupuj Nocturne i Dark Ages. Jeśli chcesz głębszej rozgrywki to bez wahania.
Pieśń nocy to byl moj pierwszy zakup po podstawce. Super urozmaicił on grę, ale też pozwolił bardziej docenić gołą podstawkę. Chętnie zagram w jedno i drugie. Jedyna problematyczna rzecz to nie faza nocy, ale setup gdzie poza 10 kartami królestwa trzeba czasem wyjąć kilka innych kart.
Nie demonizowałbym To raptem kilka stosów więcej +- Pamiątka zamiast startowego Miedziaka.
Sprawdzenie czy wszystko mamy dobrze przygotowane to kwestia zerknięcia na jedno miejsce w instrukcji.
Zresztą po kilku partiach zaczyna się kojarzyć kartę typu LOS ze stosem ŁASK i Błędnym ognikiem.
- Abizaas
Na ile niezbędne są tekturowe podkładki graczy z dodatku Przystań? Pytam, ponieważ insert od reDrewno ma dwie wersje, z miejscem na nie lub bez.
Karta wyspy zdaje się nie wymagać podkładki - wystarczy odkładać karty z innej strony niż stos kart odrzuconych.
Wioska tubylców - to samo co powyżej, jednak co jeżeli używamy zarówno karty wyspy i wioski tubylców? Zdaje się, że będzie można się łatwo pogubić, ale w sumie sytuacja w której mamy obie te karty w grze jest rzadka i można wtedy jasno zaznaczyć tę sytuację i wyznaczyć miejsca na stole lub sposób w jaki te karty będą odkładane.
Co myślicie?
Karta wyspy zdaje się nie wymagać podkładki - wystarczy odkładać karty z innej strony niż stos kart odrzuconych.
Wioska tubylców - to samo co powyżej, jednak co jeżeli używamy zarówno karty wyspy i wioski tubylców? Zdaje się, że będzie można się łatwo pogubić, ale w sumie sytuacja w której mamy obie te karty w grze jest rzadka i można wtedy jasno zaznaczyć tę sytuację i wyznaczyć miejsca na stole lub sposób w jaki te karty będą odkładane.
Co myślicie?
Przyszłe dodatki wprowadzają karty z innymi matami, wiec może być zamieszanie.
Wyspę można traktować jako kartę następstwa, która do końca gry zostaje na stole (tylko nie liczyć jej jako karty w grze).
Bez maty do wioski rybackiej ciężko grać IMO.
Wyspę można traktować jako kartę następstwa, która do końca gry zostaje na stole (tylko nie liczyć jej jako karty w grze).
Bez maty do wioski rybackiej ciężko grać IMO.
- Abizaas
Mam jeszcze inne pytanko, podstawka bardzo fajnie nam siadła - jakie dodatki polecacie by urozmaicić grę? Zwiększenie ciężaru samej gry nie ma dla nas znaczenia.
Przystań, złoty wiek albo zdobycze. 3 bardzo dobre dodatki. Przystań i zloty wiek są jednymi z pierwszych jakie wyszły do gry, zdobycze to najnowszy; wyszedł w zeszłym roku.
Zdobycze to troczę połączenie i rozwinięcie pomysłów ze złotego wieku i przystani. Ma zarówno karty skarbu jak i karty następstw.
Zdobycze to troczę połączenie i rozwinięcie pomysłów ze złotego wieku i przystani. Ma zarówno karty skarbu jak i karty następstw.
- warlock
Dla urozmaicenia? Zdecydowanie Imperium - https://www.olx.pl/d/oferta/dominion-im ... WkRYp.html (ciężko to już dostać po polsku, wrzucam jakąś pierwszą lepszą ofertę z OLX) .
Ale najlepiej będzie jak wejdziesz sobie na https://wiki.dominionstrategy.com/index.php/Main_Page (albo w wersji polskiej https://www.dominion.przystanekplanszow ... 2%C3%B3wna) i, jak już znasz grę, poczytasz sobie poszczególne karty i na tej bazie wybierzesz to co Cię interesuje .
Ja też tak lubię
A więcej o poszczególnych rozszerzeniach można znaleźć np. tu.
IUVI Games zapowiedziało, że wyda po polsku wszystko, co wyszło w serii Dominion
I wydają to w najnowszych wersjach (niektóre rozszerzenia zostały zmienione przez autora - głównie polega to na wycofaniu części kart i wprowadzeniu nowych, które mają działać lepiej).
Możesz więc też kierować się tym, co już jest lub czekać na to, co będzie niedługo.
Wyszły już: Złoty Wiek, Przystań, Pieśń Nocy, Zdobycze.
W tym roku mają jeszcze wyjść: Sojusznicy (Allies), W nieznane! (Adventures).
Życzę dobrej zabawy przy wybieraniu i radości grania
- Abizaas
Skoro IUVI wyda wszystko to nie widzę sensu brania Imperium, chyba wezmę po prostu jeden z dodatków które wypuściło IUVI i tyle. Zastanawiam się też jak pomieścić te wszystkie karty gdy ilość dodatków się rozrośnie, z tego co liczyłem to nawet w skrzyniach może być problem z pomieszczeniem zakoszulkowanych kart.
Z wszystkich 4 dodatków, które do tej pory wydało IUVI najbardziej siadł nam Złoty Wiek. Karty skarbu z ciekawymi efektami, żetony zwycięstwa oraz kolonie i platyny wprowadzają bardzo fajne urozmaicenie. W porównaniu do podstawki jest poczucie przepychu i gry na bogato z mocniejszymi akcjami i znacznie większą ilością kasy. Najłatwiej też było go wprowadzić porównując np. do kart następstwa z Przystani, nie mówiąc już o fazie nocy itd. z Pieśni Nocy.
Co oczywiście nie znaczy, że inne dodatki są słabe. Podobają mi się wszystkie, nawet trochę demonizowana Pieśń Nocy i uważam, że każdy wnosi coś fajnego i ciekawego. Jeśli miałbym szeregować to imo Złoty Wiek > Zdobycze > Przystań > Pieśń Nocy.
Czy tylko ja nie mieszam wszystkiego jak leci i zawsze gram kartami tylko z 1 lub 2(5+5) pudeł?
Co oczywiście nie znaczy, że inne dodatki są słabe. Podobają mi się wszystkie, nawet trochę demonizowana Pieśń Nocy i uważam, że każdy wnosi coś fajnego i ciekawego. Jeśli miałbym szeregować to imo Złoty Wiek > Zdobycze > Przystań > Pieśń Nocy.
Czy tylko ja nie mieszam wszystkiego jak leci i zawsze gram kartami tylko z 1 lub 2(5+5) pudeł?
Karty następstw potrafią być skomplikowane gdy gra się offline (online wszystko automatyzuje). Większość starych kart robiła coś tylko gdy je się zagrywało i na początku następnej tury. Teraz w różnych momentach się odpalają i gdy jest 4-5 w królestwie ciężko to ogarnąć.
- Abizaas
Zamówiłem Przystań i Złoty Wiek, jak siądzie to wezmę kolejne dwa od IUVI i poczekam co dalej, jak wydawnictwo nie będzie się śpieszyć z kolejnymi dodatkami to może wezmę coś z olx'a od GFP. Tak to zamówiona skrzynia - bo koszulkuję wszystkie karty i przeliczyłem że z insertem szybko skończy nam się miejsce. Ogólnie gra jest genialna, jestem fanem ciężkich gier i to jest najprawdopodobniej moja ulubiona lekka gra planszowa, dziś graliśmy nawet dwie rozgrywki z rzędu co u nas się normalnie nie zdarza.
- warlock
Moim zdaniem świetny wybór . Szkoda że nie masz jeszcze Intrygi (GFP), na tym zestawie można grać dziesiątki (jeśli nie setki) partii . Udanych partyjek! Dawaj znać jak wrażenia po ograniu.
- morris
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 169 times
Z zapowiedzi wynika, że w tym roku Adventures i Allies. Pewnie nie wcześniej niż w październiku (tak jak w zeszłym roku było). ¯\_(ツ)_/¯
M.O.R.R.I.S.: Mechanical Obedient Replicant Responsible for Infiltration and Sabotage
m_knox @ BGG
m_knox @ BGG
Ja pomieściłem wszystko co do tej pory wydane przez IUVI w jednej skrzyni z re drewno ale kolejne dodatki będą musiały już iść w kolejna skrzynie na karty wrzucam wszystkie podkładki i instrukcję I pudełko normalnie się zamyka.Abizaas pisze: ↑04 sie 2023, 09:15 Skoro IUVI wyda wszystko to nie widzę sensu brania Imperium, chyba wezmę po prostu jeden z dodatków które wypuściło IUVI i tyle. Zastanawiam się też jak pomieścić te wszystkie karty gdy ilość dodatków się rozrośnie, z tego co liczyłem to nawet w skrzyniach może być problem z pomieszczeniem zakoszulkowanych kart.
To ja te Adventures i Allies zmieszczę jeszcze do tych dwóch skrzyń, pod warunkiem, że Skarby i Zwycięstwa plus Separtory będe miał w osobnych case'ach na karty. Dalej już nie wiem...Będą zawierać również większość kart ze starych edycji i promki.
Ps. Zgadnijcie jakie rozszerzenie jest na dole po lewej w tej otwartej skrzyni
Ps. Zgadnijcie jakie rozszerzenie jest na dole po lewej w tej otwartej skrzyni