Podziwiam

sprawiłoby, że absolutnie żadnej grze nie można by niczego zarzucić, bo za absolutnie każdym elementem gry stoi wybór/pomysł/decyzja projektanta.
Ja nie muszę na nikogo "zrzucać" odpowiedzialności. W swoim pierwszym poście w tym temacie podkreśliłem, że ja już swojego idealnego Brzdęka posiadam, więc fakt, że Katakumby mi nie podeszły to raczej plus - nie będę miał dylematów w co zagrać
Nie wiem, czy znajdziemy konsensus. Jestem gotów przyznać, że nie podoba mi się to, że autor popełnił błąd w swoim projekcie
Zgadzam się. To co napisałeś jest absurdalne. Bo każdy stara Ci się przekazać jedną prostą rzecz. Nie podoba Ci się losowość kafelków i to jest jak najbardziej w porządku. Nikt nie chce Ci odebrać prawa stwierdzenia, że losowość tychże jest elementem sprawiającym, że gra Ci się nie spodobała. Po prostu nie obwiniaj projektanta, że stworzył grę nie dla Ciebie. I kierując się tym co napisałam, nadal każdy mógłby bez problemu napisać "W grze X nie spodobał mi się ten mechanizm". Bo mówiłby o swoich odczuciach, a nie obwiniał kogoś innego za popełnienie "błędu".mat_eyo pisze: ↑16 sie 2023, 13:32 To co, jednak ponownie wchodzimy w dyskusję o subiektywnych i obiektywnych opiniach? Nie, nie dam się w to wciągnąć, więc zrobię szybkie przewijanie dyskusji i zamknę ją jakimś końcowym stwierdzeniem ad absurdum. Choćby takim, że gdybyśmy wszyscy kierowali się napisanym przez Ciebiesprawiłoby, że absolutnie żadnej grze nie można by niczego zarzucić, bo za absolutnie każdym elementem gry stoi wybór/pomysł/decyzja projektanta.
Tylko, ze w twoich postach nie mozna znalezc dlaczego jest to blad
I spoko - de gustibas itd.W Katakumbach dochodzi losowość rozbudowywanej mapy, która potrafi dać w kość. Jasne, wylosowany kafelek można obracać, ale czasem to jak z kręceniem nożem w ranie - z każdym obrotem jest tylko gorzejZapomniałem wspomnieć o tym w poprzednim poście, ale poza losowością, kafle mapy generują też downtime.
Gdzie tu niedzialajaca mechanika? Gdzie niedociagniecia - tego nie piszesz. Piszesz za to, ze mechanizm jest zly, nie do zaakceptowania. Nie piszesz dlaczego (to, ze przekracza twoje granice losowosci, nie sprawia, ze mechanizm jest zly - sprawia, ze ci sie nie podoba, a to dwie oddzielne rzeczy)Pisałem wyżej, ale powtórzę - losowość zwiększona poza granicę mojego progu bólu. Na dokładkę downtime przy układaniu tych kafelków - to nie jest downtime duży w porównaniu z innymi grami, np. euro, ale jest zauważalnie większy w porównaniu do innych Brzdęków.
Ty postrzegasz jako regres cos o co fani dopraszali sie od dawna zeby zwiekszyc regrywalnoscDla mnie mapa z losowych kafli jest regresem, krokiem w tył w stosunku do rozwiązania z dodatków do Brzdęku i Brzdęku w Kosmosie.
Sorry mat_eyo, ale popełniłeś błąd pisząc tego posta, bo nie zgadzam się z Twoją opinią.mat_eyo pisze: ↑16 sie 2023, 13:45 Jasne, ale ja uważam, że zastosowanie tego mechanizmu (albo zastosowanie go w obecnej postaci) to błąd. Nic na to nie poradzę. To, że ten mechanizm mi się nie podoba, jest chyba dosyć jasne i nie widzę powodu, żeby to dalej podkreślać.
Z ciekawości, kiedy można napisać, że projektant popełnił błąd? Dopiero kiedy gra jest ewidentnie zepsuta? Kiedy ta "ewidentność" jest wystarczająca? Wracając do Twojego poprzedniego przykładu, może ktoś sobie poczyta za zaletę fakt, że gra skończyła się w pierwszym ruchu (i na dodatek jeszcze wygrał!), bo lubi podbijać sobie statystykę liczby zagranych partii?![]()
No nie, właśnie odarłeś je z najważniejszego punktu, to się nazywa cenzura. No i pisząc, że naprawiłeś, sugerujesz, że było zepsute, czyli gdzieś w tym zdaniu popełniłem błąd
Wydawało mi się, że miała miejsce ciekawa dyskusja. Zarówno ze strony Mateyo i osób się z nim zgadzających, jak też ze strony osób o odmiennym zdaniu.PytonZCatanu pisze: ↑16 sie 2023, 17:21 [...]
Dlaczego o tym piszę. Dlatego, że tego rodzaju poprawność polityczna wkrada się tutaj na forum. Naprawdę mateyo, który grał w 1000 gier pewnie, nie może napisać że jakiś zabieg w grze się nie udał? Musi dodawać "moim najprywatnieszym zdaniem, przepraszam że żyje, ale coś tam coś tam", bo jeszcze ktoś się poczuje się urażony?
Męczy mnie ta chora poprawność. Jak macie inne zdanie niż mateyo, to napiszcie, uzasadnijcie. Poprowadźcie
ciekawą dyskusję. Traktujmy się jak dorośli, a nie jak dzieci, które trzeba chwalić na każdym kroku "bo się im przykro zrobi".
Ja sobie dzisiaj kupiłam kostki akrylowe w Meplu zamiast tych wytrychów. Wybrałam kolor pomarańczowy, bo taki nie istnieje w grze. Najbardziej mi się odznaczał zielony, ale nie chciałam go brać ze względu na to, że później ktoś kto gra zielonym zacząłby to zliczać jako ołtarzyki przez przypadek xD Te wytrychy to porażka, szybko można pogubić...
W Wesołej Kompanii już jest. Ja kombinuję w stronę zamknięcia tych żetoników w kapsułach numizmatycznych.
Na szczęście nie trawię tego dodatku, a i najczęściej gramy max w 3 osoby, więc tego nawet nie będę dołączała ;p Są jeszcze inne kolory akryli, ja wybrałam taki, który mi odpowiadał
A próbowałeś grać z zakoszulkowanymi kaflami? Mam wrażenie, że będzie się źle je układać bo przez koszulki będą przerwy między nimi.
Jeszcze nie próbowałam i też mam takie obawy. Ale jeśli ktoś bardzo obawia się o żywotność kafli to koszulki te pasują jak szyte na miarę.