Pax Viking - zasady, wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Romekszymocha

Pax Viking - zasady, wątpliwości

Post autor: Romekszymocha »

Hej mam pytanie jak rozumieć trace center marker-> GAIN ALL payments made for … including your. Otrzymuje zwrot kwoty która zapłacę ja i przeciwnicy za dany typ followers lub cards zgodnie z ikonami? Dzięki za info.
Awatar użytkownika
Szewa
Has thanked: 354 times
Been thanked: 501 times

Re: Pax Viking (Jon Manker)

Post autor: Szewa »

Romekszymocha pisze: 09 gru 2021, 08:51 Hej mam pytanie jak rozumieć trace center marker-> GAIN ALL payments made for … including your. Otrzymuje zwrot kwoty która zapłacę ja i przeciwnicy za dany typ followers lub cards zgodnie z ikonami? Dzięki za info.
Tak.
Top10:
1. A Song of Ice & Fire 2. Wojna o pierścień 3. Dominant Species 4. Brass: Birmingham 5. A Game of Thrones 2ed 6.Pax Renaissance 2ed 7. Tyrants of the Underdark 8. Zombicide:2nd 9. Empires: Age of Discovery
Honorowa: Lotr LCG
Kretilla
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: Pax Viking - zasady, wątpliwości

Post autor: Kretilla »

Co dzieje się z LANGSKIPem POTĘŻNYCH STRONNIKÓW jeżeli zostanie ZWRÓCONY. Gdzie trafia i czy pojawi się w grze ponownie, w jakich okolicznościach?
Awatar użytkownika
bajbaj
Has thanked: 984 times
Been thanked: 701 times

Post autor: bajbaj »

Kretilla pisze: 27 sie 2023, 19:45 Co dzieje się z LANGSKIPem POTĘŻNYCH STRONNIKÓW jeżeli zostanie ZWRÓCONY. Gdzie trafia i czy pojawi się w grze ponownie, w jakich okolicznościach?
W instrukcji na końcu jest słowniczek pojęć. Zerknij na wyjaśnienie "zwróć" - napisane jest "zwróć element w miejsce, w którym rozpoczynał grę". Czyli w tym przypadku na odpowiedni region domowy stronników, czyli tam, gdzie kładliśmy te statki na początku gry (tam, gdzie są oznaczenia).

Gdy jest to langskip innego gracza, to wraca on w to miejsce wraz z jego tarczą. Zresztą langskipy graczy pomimo, że są poza planszą, to przecież w zasadzie też stacjonują w naszych regionach domowych, czyli jakby na tej planszy były.
Awatar użytkownika
Migdał

Post autor: Migdał »

Hej,
Pytanie o koniec gry.
Jak spełnimy 1 z 4 warunków to wiadomo ale mi chodzi o ten warunek kiedy skończy się talia.
I teraz koniec następuje kiedy skończy się talia, czy tali + cały tor sagi będzie pusty?
SPRZEDAM: Sword&Sorcery z dodatkami, Drakula, Zatoka Kupców z dodatkami.
Awatar użytkownika
wallace
Has thanked: 63 times
Been thanked: 20 times
Kontakt:

Post autor: wallace »

Migdał pisze: 20 sty 2024, 12:02I teraz koniec następuje kiedy skończy się talia, czy tali + cały tor sagi będzie pusty?
Kiedy cały tor sagi będzie pusty odpala się ostatnie sprawdzanie warunków zwycięstwa.
Kolekcja na BGG
Awatar użytkownika
Migdał

Post autor: Migdał »

Dzięki wielkie. Mam jeszcze jedno pytanie.
Jak wygląda sprawa z podmianą kafelków?
Czy mogę podmienić orędownika, boga czy przedsięwzięcie na mapie? Co jeśli przedsięwzięcie ma ustanowionego poplecznika ?

Instrukcja jest koszmarna.
SPRZEDAM: Sword&Sorcery z dodatkami, Drakula, Zatoka Kupców z dodatkami.
Awatar użytkownika
wallace
Kontakt:

Migdał pisze: 21 sty 2024, 16:37Jak wygląda sprawa z podmianą kafelków?
Czy mogę podmienić orędownika, boga czy przedsięwzięcie na mapie? Co jeśli przedsięwzięcie ma ustanowionego poplecznika ?
Mówisz o akcji zagraj? Chwilę czasu minęło od ostatniej rozgrywki i sam musiałem spojrzeć na treść akcji i "Kamień z Rosetty" (skrót ikon i terminów na końcu). Generalnie treść akcji + skrót ikon i terminów i masz większość niejasności jasnych :-).

Zagraj - Jeśli spełniasz wymaganie (=w wymaganej kartą lokalizacji są tylko Twoje langskipy), umieść/podmień (=możesz podmienić orędownika, boga czy przedsięwzięcie na mapie) i ustanów (=czyli usuwasz obcych popleczników i ustanawiasz swoich). Oczywiście nie możesz podmieniać placówek handlowych oraz potężnych sojuszników.
Migdał pisze: 21 sty 2024, 16:37Instrukcja jest koszmarna.
Tak, bardzo.
Kolekcja na BGG
El_Vis
Has thanked: 34 times
Been thanked: 50 times

Post autor: El_Vis »

Hej :) mam pytanie dotyczące popleczników w lokacjach - takich popleczników które są traktowane jak statki.
Może dla przykładu dajmy umiejętność bóstwa „Thor”. (Pozwala on traktować właśnie swoich popleczników jak langskipy.) I teraz następujący układ na planszy: e Indiach dwóch popleczników i żadnego statku gracza X; najeżdża gracz Y swoimi trzema statkami. Co wówczas? Jednego zwracam a drugiego…przesuwam do najbliższego regionu?? Przecież nie mogę tego zrobić, nie mogę przesunąć poplecznika do innego regionu. Co w takiej sytuacji?
A czy w ogóle tacy poplecznicy-statki blokują możliwość bycia SAM w placówce?
Co z tą umiejką w przypadku realizacji celu 6 statków w swoim kolorze w 6 różnych przedsięwzięciach? No poplecznicy siłą rzeczy są w moim kolorze a skoro działają jak statki to by się nasuwała myśl że można.
Dużo pytań, ale liczę na Was że sprawnie mnie naprowadzicie na właściwe tory :D
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
Nidhogg
Has thanked: 99 times
Been thanked: 62 times

Post autor: Nidhogg »

El_Vis pisze: 01 maja 2024, 00:44 Hej :) mam pytanie dotyczące popleczników w lokacjach - takich popleczników które są traktowane jak statki.
Może dla przykładu dajmy umiejętność bóstwa „Thor”. (Pozwala on traktować właśnie swoich popleczników jak langskipy.) I teraz następujący układ na planszy: e Indiach dwóch popleczników i żadnego statku gracza X; najeżdża gracz Y swoimi trzema statkami. Co wówczas? Jednego zwracam a drugiego…przesuwam do najbliższego regionu?? Przecież nie mogę tego zrobić, nie mogę przesunąć poplecznika do innego regionu. Co w takiej sytuacji?
A czy w ogóle tacy poplecznicy-statki blokują możliwość bycia SAM w placówce?
Co z tą umiejką w przypadku realizacji celu 6 statków w swoim kolorze w 6 różnych przedsięwzięciach? No poplecznicy siłą rzeczy są w moim kolorze a skoro działają jak statki to by się nasuwała myśl że można.
Dużo pytań, ale liczę na Was że sprawnie mnie naprowadzicie na właściwe tory :D
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Czy ktoś zna odpowiedź na pytanie o zdolność Thora?
Czy taki poplecznik może zostać cofnięty jako że jest traktowany jako statek i czy blokuje bycie Sam w lokacji ?
7% rabatu - 3Trolle
10% rabatu - Planszostrefa
Zbiórki gdzie jestem organizatorem: tu
Awatar użytkownika
wallace
Kontakt:

Nidhogg pisze: 12 mar 2025, 00:22
Spoiler:
Czy ktoś zna odpowiedź na pytanie o zdolność Thora?
Thor to bóg, jak pamiętam. A nie jest tak, że jego zdolność działa tylko dla akcji PARLEY (to było pertraktuj w pl?) - kółeczko po prawej na jego karcie to określa, nie mam przy sobie kopii gry?
Jeśli tak, to poplecznicy liczą się jako statki tylko podczas wykonywania tej konkretnej akcji, więc nie liczą się do spełnienia warunków zwycięstwa.
Nidhogg pisze: 12 mar 2025, 00:22Czy taki poplecznik może zostać cofnięty jako że jest traktowany jako statek ... ?
Poplecznicy zwracani są normalnie do zasobów gracza (właściciela), chyba w Kamieniu z Rosetty było to opisane.
Nidhogg pisze: 12 mar 2025, 00:22... i czy blokuje bycie Sam w lokacji ?
Dla akcji PARLEY tak, natomiast np. dla akcji PLAY (zagraj?) nie blokuje :-)
Kolekcja na BGG
Awatar użytkownika
Nidhogg

wallace pisze: 12 mar 2025, 11:39
Czyli nikt mi nie przyjmie mojej inwestycji ale jak nie mam tam fizycznych statków może mi podmienić na swoją ?
7% rabatu - 3Trolle
Awatar użytkownika
wallace
Kontakt:

Nidhogg pisze: 12 mar 2025, 16:12
Czyli nikt mi nie przyjmie mojej inwestycji ...
Oczywiście ... dopóki najeźdźca nie będzie miał więcej statków niż Twoi poplecznicy + statki.
Nidhogg pisze: 12 mar 2025, 16:12ale jak nie mam tam fizycznych statków może mi podmienić na swoją ?
Tak (ale przeciwnik musi jeszcze mieć jeszcze kartę przedsięwzięcia z tym samym regionem; i oczywiście na tych nadrukowanych na planszy nie może podmienić, więc nie może zrobić akcji zagraj).

ps. Sprawdziłem i umiejka Thora działa tylko dla akcji PERTRAKTUJ.
Kolekcja na BGG
Awatar użytkownika
Nidhogg

wallace pisze: 12 mar 2025, 21:16
Nidhogg pisze: 12 mar 2025, 16:12
wallace pisze: 12 mar 2025, 11:39Dla akcji PARLEY tak, natomiast np. dla akcji PLAY (zagraj?) nie blokuje :-)
Czyli nikt mi nie przyjmie mojej inwestycji ...
Oczywiście ... dopóki najeźdźca nie będzie miał więcej statków niż Twoi poplecznicy + statki.
Nawet jeśli będzie miał więcej to usunie jeden z moich statków i zostanie mój poplecznik który jest traktowany jak statek przez co nie jest on sam w inwestycji. Co powoduje że nie może ustanowić tam siebie.
Dzięki za pomoc
7% rabatu - 3Trolle
Awatar użytkownika
wallace
Kontakt:

Nidhogg pisze: 12 mar 2025, 22:06
wallace pisze: 12 mar 2025, 21:16
Nidhogg pisze: 12 mar 2025, 16:12Czyli nikt mi nie przyjmie mojej inwestycji ...
Nawet jeśli będzie miał więcej to usunie jeden z moich statków i zostanie mój poplecznik który jest traktowany jak statek przez co nie jest on sam w inwestycji. Co powoduje że nie może ustanowić tam siebie.
Nie, jeśli wygra wyzwanie, może. Słabo coś tłumaczę :)
Jak pisałem wcześniej:
Nidhogg pisze: 12 mar 2025, 00:22Czy taki poplecznik może zostać cofnięty jako że jest traktowany jako statek ... ?
Poplecznicy zwracani są normalnie do zasobów gracza (właściciela), chyba w Kamieniu z Rosetty było to opisane.
I cytat z kamienia:
RZUĆ WYZWANIE Wybierz znajdującego się w tej samej PLACÓWCE PRZECIWNIKA, który ma w niej mniej LANGSKIPÓW od ciebie. ZWRÓĆ jeden LANGSKIP PRZECIWNIKA, a wszystkie jego pozostałe LANGSKIPY porusz do najbliższego REGIONU. ZWRÓĆ wszystkich POPLECZNIKÓW PRZECIWNIKA, występujących w roli LANGSKIPÓW.
Kolekcja na BGG
ODPOWIEDZ