W sumie nie wiem czy logika i zasady składni nie są po Twojej stronie

Aczkolwiek myślę, że chodziło o to drugie. Czasem bardzo trudno dobrze poradzić sobie ze składnią w tym naszym języku.. Wiem z doświadczenia

W sumie nie wiem czy logika i zasady składni nie są po Twojej stronie
Nie można. Zagrana karta dotyczy wyłącznie jednego pionka.
A jakie jest źródło tej informacji? W instrukcji nie znalazłem o tym słowa, na bgg też mam trudności z znalezieniem czegokolwiek.
Instrukcja str 8, Zasady Gry dla Dwoch osob - Przesuniecie Pionka
W rozdziale opisującym grę dwuosobową jest napisane: Pozostałe zasady są takie same, jak w wersji dla 3 i 4 osób.
W teorii przyznaję Ci rację.
Potrafię zrozumieć, że ktoś mógłby uznać to niebieskie zdanie za wyjątek i zrozumieć tak, jak piszesz. Mi to następujące po nim zdanie wystarczyło, by wiedzieć co autor miał na myśli i jak wyglądać ma całość zasad.Irka pisze: ↑29 wrz 2023, 02:13W teorii przyznaję Ci rację.
To standard, że gry najpierw kategorycznie ogłaszają zwycięzcę, a dopiero w kolejnym zdaniu zajmują się remisem. Tutaj jednak to zostało mocno rozdzielone. Dlatego intuicyjnie potraktowałam to całe niebieskie zdanie jako wyjątek od ogólnych reguł.
Nie wiem jak było w tym fragmencie z decyzją tłumacza. Chcę jednak przypomnieć, że przypadek tej samej instrukcji pokazał, że to co znajdujemy w produkcie finalnym niekoniecznie jest tym, co tłumacz chciał tam zamieścić (wariant jaskinie).Wersja angielska i niemiecka (obie z przypomnieniem) są lepsze w praktyce - pewnie powstały w wyniku testów - warto podkreślać reguły w newralgicznych momentach. Nie rozumiem decyzji tłumacza, żeby to zredukować i od nowa napisać ten rozdział![]()
Według tłumacza, ten fragment instrukcji miał wyglądać tak:
Ale ostateczna decyzja należy do osoby redagującej tekst, która poprawia nieporadną stylistycznie wersję tłumacza.Zwycięża gracz, który jako pierwszy wprowadzi obie swoje figurki na pole El Dorado. Zasady rozstrzygania remisów są takie same i są stosowane wtedy, gdy drugie figurki obu graczy w tym samym ruchu osiągną El Dorado.
No tak...MichalStajszczak pisze: ↑29 wrz 2023, 10:39 Ale ostateczna decyzja należy do osoby redagującej tekst, która poprawia nieporadną stylistycznie wersję tłumacza.
Tak. Tubylcem można na dowolne pole poza górami.
Tak - mówi o tym przedostatnie zdanie w instrukcji.
Tak, Po wykorzystaniu żetonu z monetami do zakupu kart odrzucamy go do pudełka. Generalnie wszystkie żetony są jednorazowe.Gosia123456 pisze: ↑24 mar 2024, 11:30 1. Żetonami mogą służyć do zakupy kart, tak jest na pisane na str. 11 instrukcji. Czy to oznacza że po zakupie karty żeton odrzucamy do pudełka?
Możesz również wykorzystać ten żeton, aby pójść "na skróty" przez zajęte pole przez innego ludzika. Inaczej musiałabyś obejść to pole dookoła, ponieważ nie można przesuwać ludzika na pola zajęte przez inne ludziki (str. 5)2. Żeton z ludzikiem. Rozumiem że mogę go wykorzystać żeby wejść na pole zajęte przez innego gracza, ale co oznacza zapisek w nawiasie (i przechodzić przez nie)?
Żetony jaskiń które nie mają monety, nie mogą być wykorzystane do zakupów. Tylko karty bez monetek mogą zostać odrzucone jako 1/2 monety.Gosia123456 pisze: ↑24 mar 2024, 12:51 Tak, to miałam na myśli. A czy zielony i niebieski liczne są pół? Czy tylko złote można wykorzystać?
I czy żeby przeskoczyć przeciwnika, a np. na kolejnym polu jest dżungla z 1 mieczem, to muszę dać żeton i kartę globtroter.?
Zagrane karty trafiają na stos kart odrzuconych na koniec rundy. Nie można więc ciągle pobierać (tego samego) kartografa (czy innej karty).