Star Realms - pytania i wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Awatar użytkownika
DarkSide
Has thanked: 621 times
Been thanked: 252 times

Re: Star Realms

Post autor: DarkSide »

Chyba to nie robi różnicy, ale wolę zaznaczyć że moje pytania są po grze w Colony Wars:

1. Czy jak mam 2 (lub więcej) stacje tej samej frakcji wyłożone przed siebie i mają frakcyjne zdolności dodatkowe, to one się odpalają w czasie mojej kolejki, nawet jeśli akurat nie wyjdzie z ręki żadna dodatkowa karta tej frakcji?

2. Czy dobrze rozumiem, że trashowanie kart jest możliwe tylko z akcji kart, a samemu nie można? Czyli dość szybko puchnie nam deck?
W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ

Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%, Gry bez prądu -5%
mluckner
Has thanked: 107 times
Been thanked: 99 times

Post autor: mluckner »

DarkSide pisze: 24 maja 2020, 17:25 Chyba to nie robi różnicy, ale wolę zaznaczyć że moje pytania są po grze w Colony Wars:

1. Czy jak mam 2 (lub więcej) stacje tej samej frakcji wyłożone przed siebie i mają frakcyjne zdolności dodatkowe, to one się odpalają w czasie mojej kolejki, nawet jeśli akurat nie wyjdzie z ręki żadna dodatkowa karta tej frakcji?
Tak
DarkSide pisze: 24 maja 2020, 17:25 2. Czy dobrze rozumiem, że trashowanie kart jest możliwe tylko z akcji kart, a samemu nie można? Czyli dość szybko puchnie nam deck?
Tak
Cvvenu
Has thanked: 21 times
Been thanked: 15 times

Post autor: Cvvenu »

Jeśli zagrywam kartę która każe odrzucić przeciwnikowi kartę to odrzuca on wybraną przez siebie kartę z ręki i swoją turę zamiast z 5 rozpoczyna z 4 kartami na ręce? (lub jeszcze mniej zależy od tego ile statków mających taki efekt zagrałem?)
ENDryu
Has thanked: 172 times
Been thanked: 33 times

Post autor: ENDryu »

Cvvenu pisze: 11 sie 2020, 16:46 Jeśli zagrywam kartę która każe odrzucić przeciwnikowi kartę to odrzuca on wybraną przez siebie kartę z ręki i swoją turę zamiast z 5 rozpoczyna z 4 kartami na ręce? (lub jeszcze mniej zależy od tego ile statków mających taki efekt zagrałem?)
dokladnie tak :) jak wejdzie Ci dobre combo, to przeciwnik moze miec w swojej turze 0 kart na rece :mrgreen:
Crystiano02

Post autor: Crystiano02 »

Hej :)

mam pytanie odnośnie karty "Szalony gambit" - jej akcja "Zapłać X (punkty handlu): Potasuj nieużywane karty Gambitów i bez podglądania dobierz X kart. Zachowaj jedną a pozostałe zwróć".

Rozumiem, że ten X handlu dotyczy się punktów handlu jakie mamy w danym momencie na ręku?

Drugie pytanie po ile gambitów używacie w grze?

Pozdrawiam,

Crystiano02
Awatar użytkownika
Tomzaq
Has thanked: 119 times
Been thanked: 106 times

Post autor: Tomzaq »

Tak.
Po dwie.
Who is John Galt?
Posiadam
Awatar użytkownika
paracelsus444
Has thanked: 43 times
Been thanked: 55 times

Post autor: paracelsus444 »

Mam pytanie co do funkcjonowania piratów mrocznej gwiazdy w trybie co-op z dodatku gambit. Gralismy na 2 graczy i było kilka kwestii które nas zastanawiały.
1. Czy jeśli zginie gracz 1, a gracz 2 nadal walczy, to złomuje się nadal 2 karty z rzędu handlu i przeprowadza atak na gracza 1 który już nie żyje (może to pozwalać piratom atakować żółtą akcją, która sprawia że wszyscy gracze odrzucają karty, więc mimo że atak przeprowadzają na nieżyjącego gracza 1, to osłabiają gracza 2 przy okazji) a później na gracza 2, czy też od tego momentu złomuje się tylko jedną kartę?

2. Czy posterunki sojusznika chronią nas przed atakiem? Bazy nie chronią, ale co z posterunkami? Problem wynika z tego że zasady gry przeciwko piratom są pomieszane z trybem HYDRA z multiplayera i nie wiem które zasady sie przenosi a które nie.

3. Czy zgodnie z zasadami gry hydra, uwspólnianie pieniędzy działa tak, że sojusznik korzystający z naszych pieniędzy uszczupla nasz portfel? Kiedy gracz kupuje kartę dzięki naszej forsie, to my nie możemy już użyć tych pieniędzy?

4. Kiedy złomujemy 2 karty w trakcie ataku piratów(gra dwuosobowa), i dociągamy czerwoną kartę (zezłomuj cały rząd handlu, karta z najwyższym kosztem to punkty ataku piratów x2) to dobieramy jeszcze drugą kartę determinującą atak na drugiego gracza i dopiero wtedy przeprowadzamy złomowanie rzędu handlu zgodnie z czerwoną akcją kultu maszyn? Co jeśli obie są czerwonymi kartami? Wtedy złomowanie rzędu handlu przeprowadza się jednokrotnie i zadaje obu graczom te same obrażenia, czy najpierw złomujemy 5 kart i atakujemy gracza 1, potem wykładamy nowe 5 kart, złomujemy i przeprowadzamy atak na gracza 2?
Awatar użytkownika
Dr. Nikczemniuk
Has thanked: 446 times
Been thanked: 318 times

Re: Star Realms (Robert Dougherty, Darwin Kastle)

Post autor: Dr. Nikczemniuk »

Jest gdzieś w ogóle do pobrania instrukcja do SR Frontiers od Iuvi?
Kto nie widzi ciemności, nie będzie szukał światła.
Baloosh
Has thanked: 3 times
Been thanked: 44 times

Re: Star Realms (Robert Dougherty, Darwin Kastle)

Post autor: Baloosh »

Na stronie https://iuvigames.pl/produkt/star-realms-frontiers/ jest link do media kit, prowadzi do dysku Google, tam jest również plik pdf z instrukcją, poniżej link bezpośredni do instrukcji:

https://drive.google.com/file/d/1D0ssfX ... share_link
Tomek7

Re: Star Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Tomek7 »

Czy używając Igły do skopiowania karty z możliwością zezłomowania, muszę zezłomować też Igłę, czy ona zostaje?
MW81

Post autor: MW81 »

Hej,

Mam 3 pytania:
1. SR Frontiers - czy gra w scenariusze opiera się tylko na kartach z Frontiers czy jednak mogę połączyć te karty z podstawką i innymi dodatkami?

2. Nowe dodatki do SR - talie dowódców - jak w nie grać?? tz tali przeciwko talii tzn 18 kart przeciw 18 kartom czy może 18 kart z tali stanowi początkowe karty gracza, które potem można poszerzać o inne karty (z dodatków) ze stosu handlu??

3. O co chodzi z tymi gambitami?

Dzięki za odp.
Pozdro
Awatar użytkownika
Jiloo
Has thanked: 623 times
Been thanked: 531 times
Kontakt:

Post autor: Jiloo »

MW81 pisze: 14 wrz 2023, 12:30 1. SR Frontiers - czy gra w scenariusze opiera się tylko na kartach z Frontiers czy jednak mogę połączyć te karty z podstawką i innymi dodatkami?
Nie grałem, ale się wypowiem. Na pewno dwie z kart scenariuszów są zaczerpnięte z gambitów, które były dużo wcześniej przed Frontiers, więc raczej można mieszać.

Insza inszość, że dla mnie łączenie setów w SR jest bez sensu. 80 kart to idealna liczba kart na grę dwuosobową. Po 20 kart każdego rodzaju. Jak wymieszasz dwa to już masz po 40 kart, a to moim zdaniem zwiększa tylko losowość i nie daje nic w zamian.
2. Nowe dodatki do SR - talie dowódców - jak w nie grać?? tz tali przeciwko talii tzn 18 kart przeciw 18 kartom czy może 18 kart z tali stanowi początkowe karty gracza, które potem można poszerzać o inne karty (z dodatków) ze stosu handlu??
Początkowe lekko niesymetryczne talie gracza. Masz trochę inną talię startową i karty do kupienia tylko dla siebie. Poza tym reszta gry tak samo, czyli budujesz talię zwyczajnie.
3. O co chodzi z tymi gambitami?
Nie wiem o co dokładnie pytasz.
Gambit wprowadza dodatkowe karty, najczęściej jednorazowe.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Awatar użytkownika
cahir
Has thanked: 16 times
Been thanked: 7 times
Kontakt:

Post autor: cahir »

Tomek7 pisze: 09 cze 2023, 19:06 Czy używając Igły do skopiowania karty z możliwością zezłomowania, muszę zezłomować też Igłę, czy ona zostaje?
No co ty, to dwie osobne karty, możesz zezłomować, ale nie musisz.
ja też mam dwie wątpliwości:
- czy można obniżyć koszt karty do zero, jak na " obniżarce" nie ma żadnych ograniczeń?
- księżycowe lądowisko, daje życie i kartę za każdą niebieska kartę zagraną. Czy ta zdolność działa co turę? Czy działa na wszystkie wcześniej ( przed jej wyjściem) i później zagrane w turze karty?
Jezus zbawia, Allah nagradza, Cthulhu pożera.
Awatar użytkownika
Jiloo
Kontakt:

cahir pisze: 14 mar 2024, 13:35 - czy można obniżyć koszt karty do zero, jak na " obniżarce" nie ma żadnych ograniczeń?
Pewnie tak, ale jakbyś podał konkretny przykład byłoby łatwiej.
- księżycowe lądowisko, daje życie i kartę za każdą niebieska kartę zagraną. Czy ta zdolność działa co turę? Czy działa na wszystkie wcześniej ( przed jej wyjściem) i później zagrane w turze karty?
Po angielsku jest „for each card you have in play”. Zdolności baz uruchamiasz w dowolnym momencie tury, W tym przypadku liczysz zagrane niebieskie i tle się leczysz.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Awatar użytkownika
cahir
Has thanked: 16 times
Been thanked: 7 times
Kontakt:

Post autor: cahir »

Jiloo pisze: 14 mar 2024, 13:42
-Pewnie tak, ale jakbyś podał konkretny przykład byłoby łatwiej.

-Po angielsku jest „for each card you have in play”. Zdolności baz uruchamiasz w dowolnym momencie tury, W tym przypadku liczysz zagrane niebieskie i tle się leczysz.
- chodzi o karty z decków dowódców, np. obniżające koszt następnej niebieskiej karty o jeden. Czy wtedy niebieski okręt za jeden można wziąć z talii handlu za darmo?

- ok rozumiem zatem, że lądowisko działa w każdej turze w dowolnym momencie jaki wybiorę.
Jezus zbawia, Allah nagradza, Cthulhu pożera.
Awatar użytkownika
Jiloo
Kontakt:

cahir pisze: 14 mar 2024, 22:00
Jiloo pisze: 14 mar 2024, 13:42
-Pewnie tak, ale jakbyś podał konkretny przykład byłoby łatwiej.

-Po angielsku jest „for each card you have in play”. Zdolności baz uruchamiasz w dowolnym momencie tury, W tym przypadku liczysz zagrane niebieskie i tle się leczysz.
- chodzi o karty z decków dowódców, np. obniżające koszt następnej niebieskiej karty o jeden. Czy wtedy niebieski okręt za jeden można wziąć z talii handlu za darmo?
Tak.
- ok rozumiem zatem, że lądowisko działa w każdej turze w dowolnym momencie jaki wybiorę.
Dokładnie. Karty statków uruchamiają swoje zdolności w momencie zagrania. Bazy leżą na stole ich zdolności odpala się raz na turę w dowolnym jej momencie. Pewnie nie chcesz odpalić tej zdolności na początku tury tylko jak zagrasz jak najwięcej niebieskich kart.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
guitarost
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: guitarost »

Hej. Może i głupie pytanie ale chcę się upewnić.
Jak na jakieś karcie jest napisane, że mogę zezłomować kartę z kart odrzuconych/z kart handlu czy też z ręki to ja mogę zezłomować każdą kartę czy tylko te karty, które mają na sobie ikonę śmietnika?
Mlzk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post autor: Mlzk »

guitarost pisze: 10 lut 2025, 00:28 Hej. Może i głupie pytanie ale chcę się upewnić.
Jak na jakieś karcie jest napisane, że mogę zezłomować kartę z kart odrzuconych/z kart handlu czy też z ręki to ja mogę zezłomować każdą kartę czy tylko te karty, które mają na sobie ikonę śmietnika?
Zezłomować można każdą kartę, niezależnie od ikony. Ikona śmietnika oznacza że karta ma wbudowaną zdolność zezłomowania samej siebie i otrzymania z tego tytułu bonusu (obok ikony śmietnika). Dodatkowo jeśli zezłomujemy kartę z ikonką śmietnika w inny sposób niż używając jej umiejętności złomowania to nie dostajemy tego bonusu.
ODPOWIEDZ