Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Montesque pisze: ↑07 maja 2023, 20:43
Mam Satora, ale bardzo chętnie wymienię karty na polskie, by dodatek był spójny z podstawką.
Piszę się na zbiórkę, jeśli tłumaczenie dojdzie do skutku
Ja tak samo jak kolega , fajnie mieć wszystko w jednym języku
Ankieta jest póki co informacyjna, by policzyć chętnych i móc wycenić całość. Jest też robocza, więc prosze o uwagi co do niej - poprawimy.
Jeśli ktoś chce więcej niż jeden zestaw - wpiszcie w komentarzach ankiety info.
Co do samej konstrukcji kart. Doszedłem do wniosku, że zamiast tworzyć nową czcionkę - można uzyć symboli z istniejącej i po prostu dodać warstwę z cieniowaniem/rozmyciem + liczbą i uzyskamy ten sam efekt.
nidhog pisze: ↑23 maja 2023, 21:18
...Co do samej konstrukcji kart. Doszedłem do wniosku, że zamiast tworzyć nową czcionkę - można uzyć symboli z istniejącej i po prostu dodać warstwę z cieniowaniem/rozmyciem + liczbą i uzyskamy ten sam efekt.
Też myślałem o warstwie, którą można tak przygotować i później zmieniać tylko cyferki. Testowałem to na kilku kartach w praktyce i działa super.
Problemem zostają tylko ikony, których brakuje w czcionce. Tak na szybko, z pamięci na 100% brakuje ikony dobierania kart, wymiany HP, odrzucania kart z ręki, ikony dającej punkty dla róż (ta chyba jest, ale zamiast biała jest czarna i pewnie można jakoś odwrócić te kolory), i jeszcze kilka innych, o których zapomniałem bądź nie zauważyłem jeszcze, że ich nie ma.
W razie czego nie mam problemu z tym, żeby ktoś przejął pierwszego posta. Od czasu napisania go zmigrowałem w stronę innych gier i spolszczenie satora ma u mnie niższy priorytet.
Może jeszcze jedna szkoła, Mitów. Starałem się żeby czcionka była widoczniejsza niż mikro czcionka w edycji polskiej. Słowo "pomieszczenie" zastąpiłem słowem "pokój". Zdecydowanie krótszym, dzięki temu tekst może być większy.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2023, 11:35 przez miszcz, łącznie zmieniany 1 raz.
Przykład jednej ze szkół. Czary Szkoły Żywiołów - Elementalism. Zrobiłem dla własnych potrzeb, ale jak ktoś chce to mogę się podzielić.
Czemu w dwóch przypadkach zdecydowałeś się zrezygnować z rzeczownika? "Utopić" i "Porazić" jako nazwy zaklęć brzmią, wg mnie, strasznie dziwnie.
I lodowcowy a lodowy to niezbyt to samo.
Zagrałem ostatnio w monopoly pierwszy raz od nastu lat, chyba pierwszy raz w życiu znając dokładnie zasady. Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2022r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Seraphic_Seal pisze: ↑06 sie 2023, 18:59
Czemu w dwóch przypadkach zdecydowałeś się zrezygnować z rzeczownika? "Utopić" i "Porazić" jako nazwy zaklęć brzmią, wg mnie, strasznie dziwnie.
I lodowcowy a lodowy to niezbyt to samo.
Dziękuję za komentarz.
Nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Ale chętnie poprawię nazwy. Możesz zaproponować inne? Wszelkie wskazówki mile widziane.
Poprawiłem, zgodnie z sugestiami, nazwy kart. Zamieszczam kolejne szkoły. Może ktoś skorzysta. Lub udzieli wskazówek, porad co zmienić, poprawić. Nazwy ewokacji i przywołanego Ekwipunku pozostawiłem oryginalne.
Cartomancy
Enchantment
Bardic
Mind
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2023, 11:42 przez miszcz, łącznie zmieniany 1 raz.
Zrobiłem korekty w kartach czarów. Było niestety kilka błędów. Wykorzystałem do robienia kart nowy szablon. Dzięki czemu poprawiła się także jakość. We wszystkich postach powyżej podmieniłem wszystkie karty na nowe wersje.
Jedna rzecz rzuciła mi się w oczy, nazwy ataków Hashomera na dużych kartach szkoły magii krwi zostały przetłumaczone a nazwy małych odpowiadająch im kart z tali evokacji są w języku angielskim, moim zdaniem trochę się to kłóci ze sobą
Poza tym myślę, że odwaliłeś kawał dobrej roboty!
edit
1 Karta ze szkoły krwii ma złą nazwe z jednej strony, chodzi o kartę "dzwon śmierci"