Kemet (Jacques Bariot, Guillaume Montiage)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
WieszKto
Has thanked: 63 times
Been thanked: 19 times

Re: Kemet (Jacques Bariot, Guillaume Montiage)

Post autor: WieszKto »

Czytam dyskusję na bgg o tym dodatku i nie napawa optymizmem. Podobno instrukcja jest od pełnej wersji Blood and Sand i nie ma w sumie konkretnych zasad które elementy należy zastąpić lub usunąć z wersji 1.0 by grać w 1.9...
Ciekawe czy talie lub kafelki to tylko zmiana grafik czy serio zmieniają zasady rozgrywki...
Awatar użytkownika
tomuch
Has thanked: 172 times
Been thanked: 206 times

Post autor: tomuch »

Ktoś to cudo kupił i jest w stanie coś powiedzieć?
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
szczypiur
Been thanked: 2 times

Post autor: szczypiur »

tomuch pisze: 24 lut 2023, 01:00 Ktoś to cudo kupił i jest w stanie coś powiedzieć?
Nie kupiłem, ale trafiłem na ostatnim Essen w mystery box wraz z dodatkami.
Na początku byłem sceptyczny i zawiedzony że trafiłem Kemeta, bo mam Cyklady i wydawało mi się zbliżone. Po pierwszej rozgrywce ja i Żona zostaliśmy pozytywnie zaskoczeni, rozgrywka dynamiczna, dobry miks rozwoju / kontroli terytoriów / walki. Czuć klimat.
Awatar użytkownika
grzeslaw90
Has thanked: 179 times
Been thanked: 438 times
Kontakt:

Post autor: grzeslaw90 »

Czy warto brać upgrade packa do starej wersji? Zastanawiam się czy kupować póki są w sklepach.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 331 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

grzeslaw90 pisze: 25 lut 2023, 19:24 Czy warto brać upgrade packa do starej wersji? Zastanawiam się czy kupować póki są w sklepach.
Wydaje mi się, że najlepiej będzie ci porównać instrukcję z kemeta do kemeta blood & sands (jest dostępna na bgg, koniecznie przeczytaj komentarze odnośnie erraty).
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
SeekerKuba
Has thanked: 61 times
Been thanked: 153 times

Post autor: SeekerKuba »

Instruckcja po polsku do Kemeta wraz z dodatkiem Ta-Seti w wersji 1.5 + karty pomocy.

Plik zawiera:
Instrukcja Kemet 1.5 - udostępniona już w tym wątku
Karty pomocy Kemet 1.5

Instrukcja Kemet Ta-Seti 1.5
Karty pomocy Kemet Ta-Seti 1.5 - dorzuciłem tu opisy:
- New Power Tiles (2015) - 3 płytki,
- Kemet: Skills and Black Power Tile For Ta-Seti (2015) - 1 płytka i 3 zdolności,
- Kemet: Dice Tower Promo 2016 (2016) - 3 płytki mocy

Ogołnie wzorowałem się na słownictwie użytym w starej instrukcji lub tej już przetłumaczonej do 1.5.
Jeśli są jakieś błędy - coś pomieszałem to dajcie znać (jestem jeszcze przed 1 rozgrywką).

https://www.mediafire.com/file/c9l2inz1 ... i.rar/file
Udostępnione na BGG polskie instrukcje, karty a czasem też żetony do:
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus
Torquemada666
Has thanked: 305 times
Been thanked: 163 times

Post autor: Torquemada666 »

Czy posiadając Kemeta z dodatkami, a do tego zestaw upgradujacy to mogę uznać, że tak jak miał Kemeta krew i piach?
Awatar użytkownika
SwistakCZC
Has thanked: 162 times
Been thanked: 35 times

Post autor: SwistakCZC »

Czy promocyjna czarna płytka mocy:

Pobożność
Na początku Fazy Nocy
otrzymujesz 1 stały PZ, jeśli
kontrolujesz co najmniej 2
świątynie.

Pozwala na dostawanie 2 stałych PZ podczas kontrolowania 2 świątyń? Gdzie można było dostać te promo-płytki?

Czy uważacie, że karta:

Krucjata
Dostajesz 2$ za każdą
jednostkę, którą pokonałeś w
BITWIE.

Jest ciut za mocna? W sensie łatwo ulepić combo na zadawanie dużej ilości obrażeń, jakikolwiek boost (+1dmg, skorpion, +1dmg/+1dmg z czarnych kart, dorzucenie do kart walki karty 3 siły/3dmg) i łatwo jednym wjazdem nastawionym na dmg dostać co turę z 8 hajsów (so called punktów modlitwy). To nawet 4-lvlowe białe generatory hajsu dają co turę 5 pktów, a ta karta to jest II lvl.
Awatar użytkownika
Ranaghar
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post autor: Ranaghar »

Czy można jeszcze gdzieś dostać wersję PL Blood and Sand w rozsądnej cenie (do 350 zł)?
Morgon
Has thanked: 67 times
Been thanked: 142 times

Post autor: Morgon »

Gra jest niezależna językowo, jedyne co potrzebujesz to polska instrukcja do ściągnięcia z bgg.
MowMiStefan
Has thanked: 142 times
Been thanked: 316 times

Post autor: MowMiStefan »

SwistakCZC pisze: 24 wrz 2023, 17:24 Czy promocyjna czarna płytka mocy:

Pobożność
Na początku Fazy Nocy
otrzymujesz 1 stały PZ, jeśli
kontrolujesz co najmniej 2
świątynie.

Pozwala na dostawanie 2 stałych PZ podczas kontrolowania 2 świątyń? Gdzie można było dostać te promo-płytki?

Czy uważacie, że karta:

Krucjata
Dostajesz 2$ za każdą
jednostkę, którą pokonałeś w
BITWIE.

Jest ciut za mocna? W sensie łatwo ulepić combo na zadawanie dużej ilości obrażeń, jakikolwiek boost (+1dmg, skorpion, +1dmg/+1dmg z czarnych kart, dorzucenie do kart walki karty 3 siły/3dmg) i łatwo jednym wjazdem nastawionym na dmg dostać co turę z 8 hajsów (so called punktów modlitwy). To nawet 4-lvlowe białe generatory hajsu dają co turę 5 pktów, a ta karta to jest II lvl.
W sklepie BGG możesz kupić tą promkę i jeszcze jedną związaną z Ta Seti (w pierwszej 1 kafel i jakies umiejki dla kapłanów, w drugiej 3 kafelki).

Co do siły Krucjaty - w sumie mając limit maks punktów Modlitwy, ograniczone zasoby Jednostek do wystawiania - te punkty i tak koniec koncow przepadaja. I faktycznie musisz się zbudować pod Siłę+Obrażenia i jest to biały kafel, wiec jak postawiłeś piramidy? 2 Biała, 1 Czerwona? Czy kupujesz później w grze, gdzie po 2-3 walkach już jest jasne gdzie kto idzie i kogo się bać? Z moich pewnie 40+ partii Kemeta nie zdarzyło się, by ten kafel we wczesnej grze miał znaczenie, a w późnej grze inne dawały przewagę.
Ponadto jak robię białe, to pędzę w T3 Który daje Ci poziom piramidy w nocy i T4 Kapłan Ra (chyba, -1 kosztu wszystko) i Mumię.... i rozwój drugiej piramidy - ja nie mam na T2 zbędnego hajsu na zakup tego klocka :)
Pomnik
Has thanked: 395 times
Been thanked: 273 times

Post autor: Pomnik »

Szukam ale znaleźć nie mogę - czy Book of the Dead i Great Old Ones kiedykolwiek wyszły po polsku?
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Awatar użytkownika
Gromb
Has thanked: 933 times
Been thanked: 413 times

Post autor: Gromb »

Pomnik pisze: 23 gru 2023, 23:25 Szukam ale znaleźć nie mogę - czy Book of the Dead i Great Old Ones kiedykolwiek wyszły po polsku?
Księga tak, Przedwieczny to 2 płytki i dwie figurki, więc jest niezależny językowo.
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Pomnik

Gromb pisze: 24 gru 2023, 00:54
Pomnik pisze: 23 gru 2023, 23:25 Szukam ale znaleźć nie mogę - czy Book of the Dead i Great Old Ones kiedykolwiek wyszły po polsku?
Księga tak, Przedwieczny to 2 płytki i dwie figurki, więc jest niezależny językowo.
Księga po polsku wyszła tylko dla wspierających w KS?
Awatar użytkownika
Gromb
Has thanked: 933 times
Been thanked: 413 times

Post autor: Gromb »

Nie wiem, czy był retail dla księgi. Mam wydanie KS i jest wielo językowa w tym po polsku.
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
olchas

Post autor: olchas »

Hej, czy ktoś wie, czy w polskim zestawie aktualizującym Kemeta do Kemet Krew i Piach jest 5 pomocy gracza, czy tylko jedna? Na stronie wydawcy jest napisane "5 Pomocy Gracza z opisem wszystkich płytek Mocy", na pudełku "1 pomocy gracza", na screenach zawartości pudełka player aidów w ogóle nie ma, szukałem na forum, ale nie znalazłem informacji na ten temat.
Pomnik

olchas pisze: 30 gru 2023, 17:48 Hej, czy ktoś wie, czy w polskim zestawie aktualizującym Kemeta do Kemet Krew i Piach jest 5 pomocy gracza, czy tylko jedna? Na stronie wydawcy jest napisane "5 Pomocy Gracza z opisem wszystkich płytek Mocy", na pudełku "1 pomocy gracza", na screenach zawartości pudełka player aidów w ogóle nie ma, szukałem na forum, ale nie znalazłem informacji na ten temat.
U mnie jest 5.
Wroobel
Has thanked: 36 times
Been thanked: 18 times

Post autor: Wroobel »

Witajcie. Mam stare wydanie tej gry z wydaniu Rebela. Sama podstawka. W międzyczasie wyszedł dodatek i nowa wersja gry.
Czy warto kupić ten zestaw aktualizacyjny? Co tam w zasadzie jest?
Awatar użytkownika
tomp

Confidential
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times

Post autor: Confidential »

tomp pisze: 16 lut 2024, 20:44 Zajawka dodatku do Blood and Sands
https://matagot-friends.com/france/en/c ... f-the-gods
HYPE!!!
Hoppy
Been thanked: 8 times

Post autor: Hoppy »

Myślicie, że ktoś podczepi się pod kampanię i wyda dodatki po polsku?
Pomnik

Hoppy pisze: 06 maja 2024, 12:14 Myślicie, że ktoś podczepi się pod kampanię i wyda dodatki po polsku?
Wydaje mi się ze tak, nowe Cyklady też są po polsku
Awatar użytkownika
tomp

ja obawiałbym się podobnego kazusu jak przy spirit island.
potencjalny nowy polski wydawca, powinien również pomyśleć o jakimś narzucie samej podstawki.
Awatar użytkownika
tomp

Pojawił się update dotyczący giftu za follow kampanii
https://gamefound.com/en/projects/matag ... /updates/2
Awatar użytkownika
SwistakCZC
Has thanked: 162 times
Been thanked: 35 times

Post autor: SwistakCZC »

Wroobel pisze: 10 lut 2024, 08:04 Witajcie. Mam stare wydanie tej gry z wydaniu Rebela. Sama podstawka. W międzyczasie wyszedł dodatek i nowa wersja gry.
Czy warto kupić ten zestaw aktualizacyjny? Co tam w zasadzie jest?
Może trochę odkopuje, ale wpadłem tu zostawić opinię o zestawie aktualizującym. Kupiłem podstawkę z Funiverse + Ta-Seti mimo Blood and Sand był już na etapie crowdfundingu, bo było starsza wersja była znacznie tańsza, ale zachciało się aktualizacji (grałem już na angielskich zasadach 1,5 które uważam za spoko opcje).

Sam zestaw aktualizujący jest wydaje mi się dość kiepsko przetłumaczony. Co gorsze jest też niezbyt przystosowany do Kemeta v1 - instrukcja jest do Blood and Sand, ikonografia czy mapa tam przedstawiona jest z BS, ciężko to strawić mając przed sobą mapę 1.0 itd. Ktoś to zrobił na kolanie. Niewiadomo jak to do końca zaimplementować, trzeba się trochę pomęczyć. Nie ma też żetonów weteranów w pudełku, nie wiem czy były w Ta-Seti ale chyba nie, powinny być dodane skoro są opisane w zasadach.

Czy warto, nie wiem, bo w sumie zasady dużo się nie różnią od v1.5, jest kilka upgradow, choć częściowo nie da się ich użyć (przystanie, bo mapa jest inna w BS), nowe karty BI są moim zdaniem mniej zróżnicowane i nie wiem czy do starych nie wrócę i w sumie to na plus są nowe płytki mocy bardziej zbalansowane imho, zasady też lepiej chyba mieć jednak nowsze, choć szkoda że są zaserwowane w takiej formie.

Podsumowując, średnie, choć za 40zl kupiłem to nie żałuję :D

Nie wiem czy teraz bym nie wziął BS bo przychodzą dodatki z nowymi kolorami piramid co w starym nie przejdzie, chyba że dokupić D4 w kolorze zielonym i inne
ODPOWIEDZ