Wsiąść do pociągu: Europa - pytania i wątpliwości
Re: Wsiąść do pociągu: Europa - pytania i wątpliwości
Jak liczyć najdłuższą trasę? Czy skorzystanie z dworca przerywa trasę czy liczymy dalej nie wliczając tylko odcinka z dworcem?
- Qrzy
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 120 times
- Kontakt:
Dla potrzeb ustalenia i zmierzenia najdłuższej trasy można śmiało uznać, że dworce nie istnieją.

-
- Has thanked: 1074 times
- Been thanked: 106 times
Liczysz wyłącznie swoje wagoniki, tworzące nieprzerwane połączenie. Dlatego w tym przypadku ignorujesz dworce.
-
Witam,
Czy jeśli wykonam wszystkie swoje trasy które są wymagane, to czy muszę pobrać nowe i przynajmniej jedną zostawić do wykonania?
Przykładowo pozostały mi 4 wagoniki do końca gry do ułożenia to czy muszę pobierać bilet po to żeby nawet go nie ukończyć aby dostać punkty ujemne.
Czy jeśli wykonam wszystkie swoje trasy które są wymagane, to czy muszę pobrać nowe i przynajmniej jedną zostawić do wykonania?
Przykładowo pozostały mi 4 wagoniki do końca gry do ułożenia to czy muszę pobierać bilet po to żeby nawet go nie ukończyć aby dostać punkty ujemne.
-
- Has thanked: 1074 times
- Been thanked: 106 times
Nie musisz, możesz spokojnie zbudować sobie z pozostałych wagoników dowolną trasę.No0neAlive pisze: ↑24 sty 2024, 23:04 Witam,
Witam, czy chcąc utworzyć trasę trzeba zacząć swoimi wagonikami,na początku lub końcu trasy?. Czy może być droga zaczęta przez kogoś innego ,a ja stawiam dworzec i od niego zaczynam swoją trasę?Nie jest to nigdzie opisane w zasadach,dla mnie jest to logiczne,że zaczynam swoim wagonikiem,ale jeden z graczy uważa inaczej.Priszę o odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 26 gru 2024, 04:03 przez Ania11, łącznie zmieniany 1 raz.
Ania11 pisze: ↑25 gru 2024, 21:47 Witam, czy chcąc utworzyć drogę trzeba zacząć swoimi wagonikami,na początku lub końcu drogi?. Czy może być droga zaczęta przez kogoś innego ,a ja stawiam dworzec i od niego stawisam swoją drogę?Nie jest to nigdzie opisane w zasadach,dla mnie jest to logiczne,że zaczynam swoim wagonikiem,ale jeden z graczy uważa inaczej.Priszę o odpowiedź.
A co rozumiesz przez pojęcie droga? Zakładam, ze to prezent i nie wiesz jak się w to gra

W swojej turze możesz:
- postawic 1 całą trasę ze swoich wagoników pomiedzy dwoma sąsiadujacymi miastami
- postawic dworzec w wolnym mieście bez innych dworców, jeśli chcesz wykorzystac jedną z tras przeciwnika w tym miescie do realizacji swojego biletu
- dobrać karty
a na mapie wygląda to mnie jwiecej tak:

tu:
- czerwony dworzec korzysta z trasy na 2 wagoniki żółtego gracza
- żółty dworzec korzysta z trasy na 2 wagoniki zielonego gracza
- Grzdyll
- Has thanked: 92 times
- Been thanked: 393 times
- Kontakt:
Tak żeby trochę uściślić to w swojej turze możesz:Ania11 pisze: ↑25 gru 2024, 21:47 Witam, czy chcąc utworzyć drogę trzeba zacząć swoimi wagonikami,na początku lub końcu drogi?. Czy może być droga zaczęta przez kogoś innego ,a ja stawiam dworzec i od niego stawisam swoją drogę?Nie jest to nigdzie opisane w zasadach,dla mnie jest to logiczne,że zaczynam swoim wagonikiem,ale jeden z graczy uważa inaczej.Priszę o odpowiedź.
Homer pisze: ↑25 gru 2024, 22:14 (...)
W swojej turze możesz:
- postawic 1 całą trasę ze swoich wagoników pomiedzy dwoma sąsiadujacymi miastami
- postawic dworzec w wolnym mieście bez innych dworców, jeśli chcesz wykorzystac jedną z tras przeciwnika w tym miescie do realizacji swojego biletu
- dobrać karty
(...)
1) postawić 1 trasę (połączenie) ze swoich wagoników pomiędzy dwoma sąsiadującymi miastami - przy czym:
a) musisz zagrać karty wagonów pasującego koloru (lokomotywa może zastąpić kartę dowolnego koloru, czyli jest tzw. "jokerem"),
b) budując prom (te trasy z symbolem lokomotywy) obligatoryjnie trzeba zagrać wskazaną liczbę kart lokomotyw,
c) budując tunel (te trasy z "kolcami") trzeba dodatkowo odsłonić trzy karty z wierzchu talii i dopłacić dodatkową kartę wagonika za każdą odsłoniętą o kolorze budowanej trasy lub lokomotywę.
Trasy możesz budować w dowolnej kolejności i w dowolnym dostępnym miejscu - w momencie budowania nie muszą się łączyć i nie zależą w żaden sposób od dworców.
2) postawić dworzec w mieście bez dworca, płacąc za pierwszy dworzec dowolną kartą, za drugi dwoma kartami tego samego koloru, za trzeci trzema tego samego koloru. Postawienie dworca to tak naprawdę punkty ujemne więc najlepiej starać się ich w ogóle nie budować, a traktować je jako koło ratunkowe gdy kluczowa trasa do realizacji biletu/biletów jest zajęta.
3) dobrać karty wagonów - dwie karty dowolnych kolorów (odkryte lub w ciemno z talii) lub jedną odkrytą lokomotywę
4) dobrać nowe bilety (z których trzeba pozostawić co najmniej jeden do zrealizowania). Oczywiście dobranych biletów nie można odrzucać, a nie zrealizowane oznaczają ujemne punkty - w grze głównie chodzi właśnie o sprawne realizowanie biletów (czyli łączenie za pomocą ciągu tras wskazanych na biletach miast), a już najlepiej wielu biletów naraz przy jednoczesnym blokowaniu innych graczy, żeby było im trudniej swoje bilety zrealizować. Ale że bilety nie są jawne to blokowanie innych dzieje się zwykle tak trochę mimochodem

Witamy na forum, baw się dobrze, to jedna z najlepszych gier rodzinnych. Nawiasem mówiąc zapewne niejedna z osób na tym forum też kiedyś od niej zaczynała

- kuleczka91
- Has thanked: 907 times
- Been thanked: 598 times
Dworzec to bardziej taka droga ratunkowa jak już ktoś Ci zastawi wszystkie opłacalne opcje. Nie musisz budować połączenia między dwoma miastami od początku czy od końca. Możesz budować odcinki jak chcesz (czasem trzeba szybciej zająć te krótsze przed innymi) i później próbować to połączyć żeby ukończyć bilet z punktu A do punktu B. Możesz budować nawet odcinki z przerwami, nie musisz budować tego "po nitce"Ania11 pisze: ↑25 gru 2024, 21:47 Witam, czy chcąc utworzyć trasę trzeba zacząć swoimi wagonikami,na początku lub końcu trasy?. Czy może być droga zaczęta przez kogoś innego ,a ja stawiam dworzec i od niego zaczynam swoją trasę?Nie jest to nigdzie opisane w zasadach,dla mnie jest to logiczne,że zaczynam swoim wagonikiem,ale jeden z graczy uważa inaczej.Priszę o odpowiedź.

Dzięki:)Grzdyll pisze: ↑26 gru 2024, 00:17Tak żeby trochę uściślić to w swojej turze możesz:Ania11 pisze: ↑25 gru 2024, 21:47 Witam, czy chcąc utworzyć drogę trzeba zacząć swoimi wagonikami,na początku lub końcu drogi?. Czy może być droga zaczęta przez kogoś innego ,a ja stawiam dworzec i od niego stawisam swoją drogę?Nie jest to nigdzie opisane w zasadach,dla mnie jest to logiczne,że zaczynam swoim wagonikiem,ale jeden z graczy uważa inaczej.Priszę o odpowiedź.
Homer pisze: ↑25 gru 2024, 22:14 (...)
W swojej turze możesz:
- dobrać karty
(...)
1) postawić 1 trasę (połączenie) ze swoich wagoników pomiędzy dwoma sąsiadującymi miastami - przy czym:
a) musisz zagrać karty wagonów pasującego koloru (lokomotywa może zastąpić kartę dowolnego koloru, czyli jest tzw. "jokerem"),
b) budując prom (te trasy z symbolem lokomotywy) obligatoryjnie trzeba zagrać wskazaną liczbę kart lokomotyw,
c) budując tunel (te trasy z "kolcami") trzeba dodatkowo odsłonić trzy karty z wierzchu talii i dopłacić dodatkową kartę wagonika za każdą odsłoniętą o kolorze budowanej trasy lub lokomotywę.
Trasy możesz budować w dowolnej kolejności i w dowolnym dostępnym miejscu - w momencie budowania nie muszą się łączyć i nie zależą w żaden sposób od dworców.
2) postawić dworzec w mieście bez dworca, płacąc za pierwszy dworzec dowolną kartą, za drugi dwoma kartami tego samego koloru, za trzeci trzema tego samego koloru. Postawienie dworca to tak naprawdę punkty ujemne więc najlepiej starać się ich w ogóle nie budować, a traktować je jako koło ratunkowe gdy kluczowa trasa do realizacji biletu/biletów jest zajęta.
3) dobrać karty wagonów - dwie karty dowolnych kolorów (odkryte lub w ciemno z talii) lub jedną odkrytą lokomotywę
4) dobrać nowe bilety (z których trzeba pozostawić co najmniej jeden do zrealizowania). Oczywiście dobranych biletów nie można odrzucać, a nie zrealizowane oznaczają ujemne punkty - w grze głównie chodzi właśnie o sprawne realizowanie biletów (czyli łączenie za pomocą ciągu tras wskazanych na biletach miast), a już najlepiej wielu biletów naraz przy jednoczesnym blokowaniu innych graczy, żeby było im trudniej swoje bilety zrealizować. Ale że bilety nie są jawne to blokowanie innych dzieje się zwykle tak trochę mimochodem
Witamy na forum, baw się dobrze, to jedna z najlepszych gier rodzinnych. Nawiasem mówiąc zapewne niejedna z osób na tym forum też kiedyś od niej zaczynała![]()
Na potrzeby pytania, bo nie do końca umiałam wytłumaczyć co i jak załączam zdjęcie.
Czy w tym konkretnym przypadku niebieskim zaliczy się trasę Londyn-zagrab, mimo że żaden wagon nie startuje ani z punktu a ani punktu b?

Mam pytanie odnośnie dworców bo to strasznie męczące jest jeśli mam trasę AB i ułożone tam pionki to krótka trasa tylko na 4 wagony potem po mojej trasie są wagony innego gracza a następnie jeszcze innego i potem znowu moje czyli jest tak AB czerwone BC niebieskie CD zielone DE czerwone i przed c jest dworzec innego gracza a przed D dworzec następnego to jeśli dobiorę trasę od A do E to mam ją zaliczoną bo wykorzystuje dworce innych graczy?
Pyt. drugie dobrałem trasę od A do E i teraz mam tylko pionki w polu DE a od A do D są dworce innych graczy i inne pionki to czy trasę mam zaliczoną. Czy mogę zaczynać trasę od dworca innego gracza.
W zasadach jest chyba że mogę korzystać na trasie z jednego dworca innego gracza to jeśli każdy jest innego koloru moje myślenie jest poprawne tak czy nie bo już się zamieszałem.
Pyt. drugie dobrałem trasę od A do E i teraz mam tylko pionki w polu DE a od A do D są dworce innych graczy i inne pionki to czy trasę mam zaliczoną. Czy mogę zaczynać trasę od dworca innego gracza.
W zasadach jest chyba że mogę korzystać na trasie z jednego dworca innego gracza to jeśli każdy jest innego koloru moje myślenie jest poprawne tak czy nie bo już się zamieszałem.
- Qrzy
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 120 times
- Kontakt:
Nie, korzyści możesz mieć wyłącznie ze swoich dworców. Skoro w miastach C i D są już dworce innych graczy, musisz poszukać innej drogi.EnKiWeda pisze: ↑03 sty 2025, 11:39 Mam pytanie odnośnie dworców bo to strasznie męczące jest jeśli mam trasę AB i ułożone tam pionki to krótka trasa tylko na 4 wagony potem po mojej trasie są wagony innego gracza a następnie jeszcze innego i potem znowu moje czyli jest tak AB czerwone BC niebieskie CD zielone DE czerwone i przed c jest dworzec innego gracza a przed D dworzec następnego to jeśli dobiorę trasę od A do E to mam ją zaliczoną bo wykorzystuje dworce innych graczy?
Jak wyżej - NIE.
Nie ma niczego takiego w zasadach.