Transkrypt ma jakieś 33000 słów, to jest zdrowo ponad 100 stron książkowego tekstu. Ja tam się cieszę, że mogłem sobie tą recenzję oglądnąć w tle, robiąc co innego
Aeon Trespass: Odyssey (Marcin Wełnicki)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- cactusse
- Has thanked: 464 times
- Been thanked: 364 times
Re: Aeon Trespass: Odyssey (Marcin Wełnicki)
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3519 times
- Been thanked: 3524 times
Wez sobie kup z drugiej reki - stanial mocno, a jak dojdzie to sprzedaszSixshot pisze: ↑30 paź 2023, 21:52 Też to obejrzałem przy okazji spojlerujac sobie np wszystkie BP ...cyclonusa... no i spoko to wygląda , a szczególnie motyw z klatkami i choć nie wiem jeszcze jaki to będzie miało dokładnie wpływ w mechanice gry to domyślam się że nie będzie za dobrze jak się źle trafi. Za to się trochę smucę ze w cyklu 3 niema adwersarza ...chyba że jest jakiś ukryty ... jestem na ATO głodzie i jakimś dziwnym hypie m,a gra najwcześniej przybędzie w kwietniu 2024. Mam nadzieję że nie będzie opóźnień w dodruku.
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
-
- Has thanked: 34 times
- Been thanked: 11 times
Mam nadzieję, że podzielisz się przemyśleniami, czekam z zapartym tchem.tommyray pisze: ↑30 paź 2023, 21:23 Robię notki z tej kobyły. Bardzo fajnie, że zrobili ale jest tam sporo faili. Szkoda, że nie jest to jednak recenzja pisana... Mi to gry nie psuje że nisko ocenili i doceniam poziom dopierdzielania się. I zgrzytam zębami gdy próbują jako punkt referencji wrzucać frosthaven i spirit island...
Też odpaliłem sobie w tle recenzje i faktycznie dużo w tym merytoryki, a nie jak np. NPI. I aż zacząłem się zastanawiać, na ile pewne kwestie są homerulowane.
- japanczyk
- Moderator
Ale po co homerulowac cos, co wbrew pozorom, dobrze dziala?HorribleNick pisze: ↑30 paź 2023, 22:43 I aż zacząłem się zastanawiać, na ile pewne kwestie są homerulowane.
-
- Has thanked: 34 times
- Been thanked: 11 times
Ja nie przeczę, że dobrze działa. W recenzji parę razy pojawia się teza, że gracze grają w różne wersje gry, ze względu na nieprecyzyjne zasady.japanczyk pisze: ↑30 paź 2023, 22:56Ale po co homerulowac cos, co wbrew pozorom, dobrze dziala?HorribleNick pisze: ↑30 paź 2023, 22:43 I aż zacząłem się zastanawiać, na ile pewne kwestie są homerulowane.
Raz nawet padł przykład z bgg, gdzie gracz wprost napisał, że będzie grać inaczej niż oficjalne stanowisko.
No i zacząłem się zastanawiać jak często gracze modyfikują zasady w ATO, tworząc własne warianty.
- japanczyk
- Moderator
Ale ktore zasady tam pozostawiaja tyle do interpretacji, ze w rozne wersje gry graja? Ja poki co wciaz cykl 1, ale tam nie ma wiele "swobody" zbey cos sobie dowolnie interpretowacHorribleNick pisze: ↑30 paź 2023, 23:05 Ja nie przeczę, że dobrze działa. W recenzji parę razy pojawia się teza, że gracze grają w różne wersje gry, ze względu na nieprecyzyjne zasady.
Raz nawet padł przykład z bgg, gdzie gracz wprost napisał, że będzie grać inaczej niż oficjalne stanowisko.
No i zacząłem się zastanawiać jak często gracze modyfikują zasady w ATO, tworząc własne warianty.
A to, ze ktos sobie stwierdzil ze bedzie grac inaczej niz w zasadach to moge ci wymienic kilkanascie gier gdzie gracze sobie homerule wprowadzaja
-
- Has thanked: 530 times
- Been thanked: 475 times
Też tego nie rozumiem, gra ma złożoną fazę walki, gdzie można popełnić i się popełni błędy na bank - czy to podczas ruszania primordiala (niebagatelne znaczenie, sam źle grałem na własna korzyść pare razy nieświadomie) czy aktywacji jego ataków i początkowej interpretacji. Natomiast jak to się opanuje to gra się już płynnie.
Natomiast największym minusem jest to, że w kolejnych cyklach dochodzą nowe zasady i w pewnym momencie mamy 4 tomiska w których szukamy zasad - beznadziejne rozwiązanie, które powinno być zmienione.
Natomiast największym minusem jest to, że w kolejnych cyklach dochodzą nowe zasady i w pewnym momencie mamy 4 tomiska w których szukamy zasad - beznadziejne rozwiązanie, które powinno być zmienione.
- japanczyk
- Moderator
Powiem tak, poki co ejstem w polowie materialu - jest troche rzeczywiscie sensownych uwag, ale spora czesc tego slowotoku to sa rzeczy, ktore sie gosciowi nie podobaja, ale sa wbudowane w mechanike gry i funkcjonuja - czy mozna bylo zrobic jakies inne rzeczy, zeby gra wygladala inaczej? tak, ale to bylaby inna gra...cactusse pisze: ↑30 paź 2023, 21:08 Jeśli ktoś kiwa się nad wejściem w ATO, to tutaj pojawiła się epicka, blisko trzy-godzinna recenzja tej gry. Warto dodać, że mniej więcej połowa tego czasu to narzekania, przy czym są to narzekania bardzo merytoryczne i wnikliwe. Jeśli ktoś nie ma czasu na spokojne przebicie się przez całość, to polecam zapoznać się tylko z 15-minutowym montażem problemów komponentowych ("Component's cons"), niesamowite .
niektore uwagi sa celne, ale jest tez sporo missow
na pewno ATO przydalby sie jakis glosariusz do wszytskich cyklow razem
-
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 58 times
- Kontakt:
Ależ cóż to za bullshit (w sensie ze nie ma, nie że się smucisz )
Ostatnio zmieniony 31 paź 2023, 10:32 przez Jes ibn Jester, łącznie zmieniany 1 raz.
Klubokawiarnia Kawadzieścia - 700+ gier, planszówkowy klimat i blisko Metra
-
- Kontakt:
- Evenfall
- Has thanked: 103 times
- Been thanked: 2 times
A ja mam pytanie z innej beczki. Skończyłem pierwszy cykl i odłożyłem grę na półkę, teraz chciałem wrócić. Czy ktoś wie co się dzieje z oficjalną apką? Miały być jakieś nowe elementy i ciągły rozwój, a tutaj widzę, ze nic nie zmieniło. Wiem, że jest nieoficjalna apka i pewnie się przesiądę, ale czy ITU już olało ten temat?
-
- Has thanked: 457 times
- Been thanked: 680 times
- Kontakt:
Mają dodać parę rzeczy jak integracja z rulebookiem, łapanie pokemonów z elementów gry jako dodatkowy pseudo gameplay. Nic o porzuceniu tematu nie padło ani na KS ani na Discordzie gdzie często gęsto można złapać kogoś z ItU nawet samego Marcina. Myślę że apka to teraz najniższy prio - jak już mają wewnętrzny dev team to pewnie pichcą narzędzia na wewnętrzny użytek. W każdym razie - na ten moment apka nie jest w żadnym wypadku porzucona, raczej mają "change freeze"Evenfall pisze: ↑31 paź 2023, 12:39 A ja mam pytanie z innej beczki. Skończyłem pierwszy cykl i odłożyłem grę na półkę, teraz chciałem wrócić. Czy ktoś wie co się dzieje z oficjalną apką? Miały być jakieś nowe elementy i ciągły rozwój, a tutaj widzę, ze nic nie zmieniło. Wiem, że jest nieoficjalna apka i pewnie się przesiądę, ale czy ITU już olało ten temat?
- Evenfall
- Has thanked: 103 times
- Been thanked: 2 times
Rozumiem, że cisną inne rzeczy, ale aż sobie odkopałem plan, który był opublikowany na KS w lutym link .
Jest tego więcej niż instrukcja i łapanie pokemonów. No cóż, nie będę marudził, widocznie ludzie nie używają tej apki i pewnie większość przesiadła się na alternatywne rozwiązanie. Co pewnie ja też zrobię.
Jest tego więcej niż instrukcja i łapanie pokemonów. No cóż, nie będę marudził, widocznie ludzie nie używają tej apki i pewnie większość przesiadła się na alternatywne rozwiązanie. Co pewnie ja też zrobię.
-
- Kontakt:
Ha! zapomniałem, że był podany timeline
Zmienia to perspektywę. Na pewno będzie update dla 4/5 cyklu.
Zmienia to perspektywę. Na pewno będzie update dla 4/5 cyklu.
- cactusse
- Has thanked: 464 times
- Been thanked: 364 times
Tak, ale... tutaj recenzent wybitnie wznosi się ponad tłum - serwuje opinie a potem ją solidnie i w detalu argumentuje (dlatego też materiał jest tak długi). Jego argumenty brzmią dla mnie sensownie i merytorycznie, ale to co mi się najbardziej podoba, że wychodzi z tych tłumaczeń świadome zamierzenie twórców, by ukształtować rozgrywkę w taki właśnie sposób.japanczyk pisze: ↑31 paź 2023, 09:48 Powiem tak, poki co ejstem w polowie materialu - jest troche rzeczywiscie sensownych uwag, ale spora czesc tego slowotoku to sa rzeczy, ktore sie gosciowi nie podobaja, ale sa wbudowane w mechanike gry i funkcjonuja - czy mozna bylo zrobic jakies inne rzeczy, zeby gra wygladala inaczej? tak, ale to bylaby inna gra...
niektore uwagi sa celne, ale jest tez sporo missow
I recenzent tutaj zauważa, że gra nie jest niedoróbką bo widać olbrzymią pracę włożoną w testy i szlifowanie, szkoda tylko, że często problemy są patchowane dodatkowymi zasadami, a nie ujednoliceniem i wygładzeniem danego podsystemu.
Nie mogę w pełni odnieść się do specyficznych rzeczy w recenzji bo czas znalazłem tylko na zagranie prologu i już mam swoje zarzuty, ale daje też autorom solidny kredyt zaufania, że to co mnie boli ma swoje uzasadnienie później. I jakkolwiek recenzja ma negatywny wydźwięk, to mnie osobiście nastawiła całkiem pozytywnie do ATO .
Jes ibn Jester pisze: ↑31 paź 2023, 10:29Ależ cóż to za bullshit (w sensie ze nie ma, nie że się smucisz )
Spoiler:
- japanczyk
- Moderator
Spoiler:
-
- Kontakt:
Bu-burden jest niezabijalny w cyklu 2.
Ktos już gdzieś widział karty tytanów i primordiali cykli 4 i 5 ? ze ( skillami oczywiscie ) Są jakieś przecieki ?
Co do oprawy graficzne to klimat cyklu 4 znacznie bardziej przypadł mi do gustu niz 5. Na pierwszy rzut oka cykl 5 który teoretycznie ma kończyć historie wydaje się taki se..i ten last boss tez taki se.
Co do oprawy graficzne to klimat cyklu 4 znacznie bardziej przypadł mi do gustu niz 5. Na pierwszy rzut oka cykl 5 który teoretycznie ma kończyć historie wydaje się taki se..i ten last boss tez taki se.
-
- Kontakt:
Obadaj nowy update na KS.Sixshot pisze: ↑01 lis 2023, 12:02 Ktos już gdzieś widział karty tytanów i primordiali cykli 4 i 5 ? ze ( skillami oczywiscie ) Są jakieś przecieki ?
Ur-Fleece BP z AT 41. Dziękuję, dobranoc.
No niezły update, zaspokoił trochę mój głód ..i jeszcze o marcu wspomnieli Co do Ur-fleece i AT 41, ciekawe co tam nam serwują ..może jakaś mechanika ataków grupowych / wszystkimi na raz , etc..bo tyle pojedynczym tytanem wykręcić to coś mi nie pasuje w porównaniu do innych kart BP .. mam nadzieję że będzie ciekawe całe ATO 1-5.. jednak to jest wyzwanie bo gracze oczekują na finał czegoś extra
-
- Kontakt:
Było gorzej. Da się. Koniec spoilerów ;D
eeee 41? Oby to był błąd xDSixshot pisze: ↑02 lis 2023, 20:51 No niezły update, zaspokoił trochę mój głód ..i jeszcze o marcu wspomnieli Co do Ur-fleece i AT 41, ciekawe co tam nam serwują ..może jakaś mechanika ataków grupowych / wszystkimi na raz , etc..bo tyle pojedynczym tytanem wykręcić to coś mi nie pasuje w porównaniu do innych kart BP .. mam nadzieję że będzie ciekawe całe ATO 1-5.. jednak to jest wyzwanie bo gracze oczekują na finał czegoś extra
- japanczyk
- Moderator
Wez sobie kup ATO z drugiej reki i zacznij grac
Z tego co mi sie wydaje byly bronie i inne sposoby zarzadza ambrozja