To pewnie wiesz, ale również przypomnę na wszelki wypadek - możesz wykonać darmowe akcje z preferowanego aspektu, następnie zagrać kartę zmieniającą aspekt i zagrać darmowe akcje z kart odpowiadających nowemu aspektowi (aczkolwiek ma to zastosowanie głównie przy nieco bardziej rozbudowanym dworze).
Pax Pamir/ 2nd Edition - zasady, pytania
- ZygfrydDeLowe
- Has thanked: 1097 times
- Been thanked: 229 times
Re: Pax Pamir/ 2nd Edition - zasady, pytania
- Apos
- Has thanked: 529 times
- Been thanked: 1203 times
- Kontakt:
Możesz wziąć rupie z kilku źródeł: rynku lub prowincji, którymi władasz.
W przypadku rynku, nie musisz władać żadną prowincją.
Witajcie,
Mam wątpliwość co użycia specjalnych zdolności kart (w ramce) czy to jest akcja jednorazowa czy działa co ture? Są takie które działaja cały czas, ale jeśli jest tam akcja np wystawienia szpiega lub jednostek można to zrobić z początkiem każdej tury posiadacza?
Tak mi się wydaję, że to bardziej sensowne jednak prosiłbym o potwierdzenie bardziej doświadczonych graczy.
Mam wątpliwość co użycia specjalnych zdolności kart (w ramce) czy to jest akcja jednorazowa czy działa co ture? Są takie które działaja cały czas, ale jeśli jest tam akcja np wystawienia szpiega lub jednostek można to zrobić z początkiem każdej tury posiadacza?
Tak mi się wydaję, że to bardziej sensowne jednak prosiłbym o potwierdzenie bardziej doświadczonych graczy.
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 1456 times
Najlepiej daj screena tej karty. Większość tych akcji jest pasywna i działa za każdym razem w wyznaczonym momencie. Ten moment jest zwykle wskazany na karcie a więc może to być np za każdym razem gdy wykonujesz akcje podatku albo gdy ktoś wystawia kartę danego regionu itp. Nie kojarzę by jakakolwiek z nich była jednorazowa. Działają wielokrotnie ale zwykle w konkretnym momencie.Taungar pisze: ↑09 paź 2023, 13:02 Witajcie,
- Arkhon
- Has thanked: 108 times
- Been thanked: 178 times
Pewnie chodzi o kartę wystawiającą szpiega co ture na karcie Herat, która jeszcze jego nie posiada, tak - działa co turę, póki ma gdzie wystawiać.Taungar pisze: ↑09 paź 2023, 13:02 Witajcie,
Ogólnie "zdolności w ramkach" są umiejętnościami stałymi, działającymi cały czas, nawet gdy przeciwnik ma większość szpiegów na takiej karcie
Tak na pewno jest karta z wystawianiem szpiegów i jeszcze jedna która ma podobną właściwość z adnotacja że na początku tury coś można wystawić. Sprawdzę w wolnej chwili.
Dziekuję za odpowiedzi w takim razie uznaję, że działają co rundę te specjalne zdolności.
Dziekuję za odpowiedzi w takim razie uznaję, że działają co rundę te specjalne zdolności.
Mam kolejną watpliwość: czy ten sam pion może walczyć w jednej turze dwa lub więcej razy (oczywiście na podstawie akcje z innych kart)? W instrukcji nic nie ma na ten temat.
- Arkhon
W kolejnej akcji - tak.
Moze byc i w tej samej turze.
Jednak nie w tej samej akcji.
- detrytusek
- Has thanked: 504 times
- Been thanked: 1199 times
Nigdzie nie mogę znaleźć...czy można wystawić dwie drogi do tej samej prowincji (jednego koloru)?
A druga zagwozdka to opodatkowanie. Jeśli na dworze mam jedną, żółtą kartę z dwoma gwiazdkami to nigdy żadne opodatkowanie mnie nie tknie? Założyłem, że nie ma akcji (3 monety). Jak jest to podbijam do 3 gwiazdek.
A druga zagwozdka to opodatkowanie. Jeśli na dworze mam jedną, żółtą kartę z dwoma gwiazdkami to nigdy żadne opodatkowanie mnie nie tknie? Założyłem, że nie ma akcji (3 monety). Jak jest to podbijam do 3 gwiazdek.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Do sprzedania: Wieczna Zima, Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
- wallace
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 20 times
- Kontakt:
Tak, dwie i więcej.detrytusek pisze: ↑02 lis 2023, 17:34Nigdzie nie mogę znaleźć...czy można wystawić dwie drogi do tej samej prowincji (jednego koloru)?
To nie tak, dwie żółte gwiazdki chronią dwie Twoje rupie, wszystko co masz powyżej mogą Ci zwinąć inni gracze. Jeśli masz 10 rupii i 6 żółtych gwiazdek, to 6 rupii z tych dziesięciu masz bezpiecznych, te 4 powyżej mogą Ci zwinąć po kolei inni gracze. Jedną akcją rzeczywiście można zwinąć od 1 do 2 rupii, ale akcji można wykonać kilka (bonusowe, inni gracze).detrytusek pisze:A druga zagwozdka to opodatkowanie. Jeśli na dworze mam jedną, żółtą kartę z dwoma gwiazdkami to nigdy żadne opodatkowanie mnie nie tknie? Założyłem, że nie ma akcji (3 monety). Jak jest to podbijam do 3 gwiazdek.
Kolekcja na BGG
- detrytusek
Czyli gwiazdki się nie zerują przed każdą akcją. To analogicznie zerują się raz na rundę?wallace pisze: ↑02 lis 2023, 17:57 To nie tak, dwie żółte gwiazdki chronią dwie Twoje rupie, wszystko co masz powyżej mogą Ci zwinąć inni gracze. Jeśli masz 10 rupii i 6 żółtych gwiazdek, to 6 rupii z tych dziesięciu masz bezpiecznych, te 4 powyżej mogą Ci zwinąć po kolei inni gracze. Jedną akcją rzeczywiście można zwinąć od 1 do 2 rupii, ale akcji można wykonać kilka (bonusowe, inni gracze).
To gdzie tu jest sens by pierwszy gracz mnie próbował opodatkować skoro wiadomo, że mu się to nie uda bo mam gwiazdki ? Jeśli wyjdzie, że dopiero 4 gracz będzie mnie mógł skutecznie opodatkować to Ci przed nim jaki mają w tym cel? Chyba, że to gra nad stołem i się dogadują.
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
-
- Has thanked: 261 times
- Been thanked: 37 times
Nie ma mowy o żadnym zerowaniu, po prostu inny gracz może zabrać Ci rupie jeśli masz ich więcej niż żółtych gwiazdek.
Dla przykładu masz 2 gwiazdki i 5 rupii.
Następny gracz opodatkowuje Cię akcją z dwoma monetami - oddajesz dwie rupie i zostają Ci 3.
Kolejny gracz opodatkowuje Cię akcją z dwoma monetami - ponieważ masz dwie gwiazdki, to oddajesz tylko jedną monetę, pozostałe dwie są chronione.
Gdyby kolejny gracz chciał Cię opodatkować, to już nic nie oddajesz,
Dla przykładu masz 2 gwiazdki i 5 rupii.
Następny gracz opodatkowuje Cię akcją z dwoma monetami - oddajesz dwie rupie i zostają Ci 3.
Kolejny gracz opodatkowuje Cię akcją z dwoma monetami - ponieważ masz dwie gwiazdki, to oddajesz tylko jedną monetę, pozostałe dwie są chronione.
Gdyby kolejny gracz chciał Cię opodatkować, to już nic nie oddajesz,
Walczymy z żonką twardo i ona ciągle chowa swoje monety co mnie irytuje. Czy jest jakaś zasada w tej kwestii są one jawne czy można je zatajać przed współgraczem?
Monety są w obiegu zamknięty. Jedynie waga zwiększa ilość monet w obiegu. Policz swoje monety i te co widzisz na wystawce, i już wiesz ile przeciwnik posiada monet.
PS. my gramy z jawną ilością monet, nie pamietam, czy to wynika z zasad czy przyjętego zwyczaju...
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Dziękuję za odpowiedź. Wydaje mi się, że w instrukcji brak informacji na ten temat.
-
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 48 times
Znów gram i zastanawiam się nad tym samym. Patrioci liczą się dla wachanu jak nagrody(tak jak normalnym graczom)?
- detrytusek
Wydaje mi się, że jeśli sprawdzanie dominacji jest nieudane to wygrywa ten , który ma mniej znaczników na swojej planszetce. Nie ważne czym te znaczniki aktualnie są.
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 1456 times
Wachan liczy patriotów ale tylko zgodnych z dominującą stroną. Różni się od gracza tym, że może mieć u siebie różnych patriotów ale liczy tylko tych, którzy pasują do konkretnej dominacji. To element gry solo by grać na dominację strony, u której Wachan ma najmniejsze wpływy. Pamiętaj też, że Wachan zawsze liczy nagrody przy każdej dominacji, niezależnie od tego dla której strony je zakupił.
-
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 48 times
No dzięki wielkie! Grałem już z 6 razy i nigdy nie mogłem iść na dominacje, bo wachan miał pełno patriotów. Zawsze kończyło się na balansowaniu pionami żeby nie było dominacji i wygrywaniem szpiegami/plemionami.seki pisze: ↑12 lis 2023, 09:51
Wachan liczy patriotów ale tylko zgodnych z dominującą stroną. Różni się od gracza tym, że może mieć u siebie różnych patriotów ale liczy tylko tych, którzy pasują do konkretnej dominacji. To element gry solo by grać na dominację strony, u której Wachan ma najmniejsze wpływy. Pamiętaj też, że Wachan zawsze liczy nagrody przy każdej dominacji, niezależnie od tego dla której strony je zakupił.
W kwestii upewnienia się...
Akcja z karty Dary pozwala kupić tylko 1 dar w ramach jednak akcji czy można kupić ich więcej czyli np wszystkie 3 jak ktoś ma tyle kasy ?
Akcja z karty Dary pozwala kupić tylko 1 dar w ramach jednak akcji czy można kupić ich więcej czyli np wszystkie 3 jak ktoś ma tyle kasy ?
- Arkhon
Dar kupujesz raz, możesz jednak kupić dar o dowolnej wartości, choćby najdroższy jako pierwszy.
2 pytania mam.
1: jeśli ktoś mnie pozbawi fioletowej karty politycznej (czy to w wyniku zdrady czy obalenia) albo wywiadowczej (zdrada), to powinienem natychmiast wyrównać ilość swoich kart do nowego, mniejszego limitu czy czekam na fazę porządkowania na końcu swojej tury?
2a: jeśli mam na karcie dwóch różnych szpiegów - każdy innego wrogiego gracza, to żeby wykonać akcję z tej karty muszę płacić po rupii każdemu z nich?
2b: I drugi wariant- 2 wrogich szpiegów + 1 wrogi innego gracza = płacę/negocjuję z posiadaczem tych 2 ?
1: jeśli ktoś mnie pozbawi fioletowej karty politycznej (czy to w wyniku zdrady czy obalenia) albo wywiadowczej (zdrada), to powinienem natychmiast wyrównać ilość swoich kart do nowego, mniejszego limitu czy czekam na fazę porządkowania na końcu swojej tury?
2a: jeśli mam na karcie dwóch różnych szpiegów - każdy innego wrogiego gracza, to żeby wykonać akcję z tej karty muszę płacić po rupii każdemu z nich?
2b: I drugi wariant- 2 wrogich szpiegów + 1 wrogi innego gracza = płacę/negocjuję z posiadaczem tych 2 ?
- Arkhon
1. W fazie porządkowania sprawdza się jedynie limity.d0man pisze: ↑30 wrz 2024, 07:47 2 pytania mam.
2. B
edit:
2A nie trzyma żaden z nich zakładnika, musi mieć więcej od każdego innego gracza by wymusić haracz
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2024, 07:53 przez Arkhon, łącznie zmieniany 1 raz.
A w sytuacji 2A, płace każdemu czy raczej nikomu (bo nikt nie ma większości)?
Edit: edytowaleś odpowiadając na to
dzięki!
Edit: edytowaleś odpowiadając na to