Dungeon crawler -1 lub 2 osoby
Dungeon crawler -1 lub 2 osoby
Cześć
Chciałbym dać kolejną szansę temu typowi gier, grałem w podróże przez Śródziemie - spoko ale ten czas który Cię goni niestety zamyka możliwości eksploracji i zabawy z terenem Noi czasem denerwuje to rozkładanie kafelków. Szczeki lwa - może być. Myślałem nad Tained Grail, historia wydaje się być ciekawa, brak aplikacji - na plus. Pytanie jak Wy to widzicie ?
Chciałbym dać kolejną szansę temu typowi gier, grałem w podróże przez Śródziemie - spoko ale ten czas który Cię goni niestety zamyka możliwości eksploracji i zabawy z terenem Noi czasem denerwuje to rozkładanie kafelków. Szczeki lwa - może być. Myślałem nad Tained Grail, historia wydaje się być ciekawa, brak aplikacji - na plus. Pytanie jak Wy to widzicie ?
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1365 times
- Been thanked: 1584 times
-
- Has thanked: 444 times
- Been thanked: 661 times
- Kontakt:
Re: Dungeon crawler -1 lub 2 osoby
Tainted Grail to nie jest DC w żadnym aspekcie.Fujis pisze: ↑20 lis 2023, 10:01 Cześć
Z DC po polsku - Descent (stary i nowy), Sword&Sorcery, Karak (dla młodszych), Karak 2, Massive Darkness 2, Cthulhu: Death may Die (niech mnie poprawią ludzie czy to jest zaliczalne do DC), Machina Arcana.
-
- Kontakt:
To taka krzyżówka, przygodówka z księgą skryptów, z questowym charakterem progresji, łażenie po mapie, grind o surowce i karciana walka. Wzbudza różne emocje. Fenomenalne wizualia, bardzo chwalona za fabułę, z dużą ilością krytyki wobec gameplayu który raczej częściej niż rzadziej przychodzi homerulować.
- arturmarek
- Has thanked: 258 times
- Been thanked: 727 times
Dungeon crawler czy nie, warto obejrzeć jakieś materiały o tych grach, bo każda z nich jest dość specyficzna. Nie wiem czy Podróże przez Śródziemie można zaliczyć do DC trzymając się jakichś ścisłych definicji. Z gier po polsku możesz jeszcze przyjrzeć się Etherfields.
-
- Has thanked: 266 times
- Been thanked: 137 times
Poczytaj o Deep Madness, bardzo chwalona klimatyczna gra, tylko również bardzo trudna.
- _Ukasz
- Has thanked: 45 times
- Been thanked: 70 times
Od siebie dodam wyżej wspomniany Tainted Grail, choć to nie dla każdego. Polubisz lub znienawidzisz.
Descent Wędrówki w mroku i wykorzystanie wariantu RAOV aby nie korzystać z aplikacji przy grze solo lub jeśli w dwóch graczy będziecie chcieli stawić czoła złu.
RAOV
https://onedrive.live.com/?authkey=%21A ... FFA798B541
Descent Wędrówki w mroku i wykorzystanie wariantu RAOV aby nie korzystać z aplikacji przy grze solo lub jeśli w dwóch graczy będziecie chcieli stawić czoła złu.
RAOV
https://onedrive.live.com/?authkey=%21A ... FFA798B541
MD 2 - chodzisz, siekasz, zbierasz fanty. Różne klasy postaci. Są nawet pułapki. Pierdołowate ale są. Jest kampania. Coś ma jeszcze wychodzić od Portalu. Wszystko PL. Takie Diablo. Zasady też do ogarnięcia, nie jakieś elaboraty z milionem zasad.
No MD fajnie wygląda, descend trochę zraża mnie tym rozkładaniem ale Hmm Tained Grail po obejrzeniu rozgrywki faktycznie wygląda nieszablonowo, widzę że jest szum trochę o tą mechanikę. Po oglądnięciu póki co mnie ona nie odstrasza, pozatym lubię losowość w grach bo daje ona dreszczyk emocji jak dla mnie. No chyba że później jest dużo gorzej
-
- Kontakt:
Występują tam takie problemy jak: grind o surowce i ciągłe ich tracenie na mechanikę Menhirów, spory backtracking po mapie, również gra wymusza sporo notowania w zeszycie żeby zapamiętać co gdzie kto powiedział i co chciał bo gra ma questowy charakter ale nie ułatwia tego w żaden sposób. Można z tymi aspektami gry dać sobie radę wprowadzając homerule, tylko warto być świadomym tych występujących tam wad aby się nie odbić. To jest u podstaw gra survivalowa którą postanowiono ubogacić księgą skryptów.Fujis pisze: ↑20 lis 2023, 23:00 No MD fajnie wygląda, descend trochę zraża mnie tym rozkładaniem ale Hmm Tained Grail po obejrzeniu rozgrywki faktycznie wygląda nieszablonowo, widzę że jest szum trochę o tą mechanikę. Po oglądnięciu póki co mnie ona nie odstrasza, pozatym lubię losowość w grach bo daje ona dreszczyk emocji jak dla mnie. No chyba że później jest dużo gorzej
- _Ukasz
Fujis Najlepiej jakbyś miał możliwość w miejscowej ''gralni'' pyknąć kilka rozdziałów w Tainted Grail ewentualnie miał opcje wypożyczenia gry. Wtedy się przekonasz czy grę pokochasz lub znienawidzisz
Ja Fall of Avalon przechodzę po raz drugi
Ja Fall of Avalon przechodzę po raz drugi
No to jest świetny pomysł, tylko niestety mieszkam w miejscu gdzie takich rarytasów nie mam Coraz więcej czytam i oglądam o tym filmów i chyba pod choinkę siądzie. Po pierwsze nie grałem w tego typu nigdy więc chętnie spróbuję a po drugie bardzo lubię czytać książki fantasy i lubię planszowki, a to widzę jest trochę połączenie noi chciałbym przeżyć fajną przygodę Mechanizm ulepszania postaci też sobie chwalą co nie którzy
- _Ukasz
Tytuł jest ciężki i ponury, rekomenduje na początek wybrać dostępny TRYB FABULARNY, jak masz możliwość i czas zerknij do instrukcji.Fujis pisze: ↑21 lis 2023, 09:21 No to jest świetny pomysł, tylko niestety mieszkam w miejscu gdzie takich rarytasów nie mam Coraz więcej czytam i oglądam o tym filmów i chyba pod choinkę siądzie. Po pierwsze nie grałem w tego typu nigdy więc chętnie spróbuję a po drugie bardzo lubię czytać książki fantasy i lubię planszowki, a to widzę jest trochę połączenie noi chciałbym przeżyć fajną przygodę Mechanizm ulepszania postaci też sobie chwalą co nie którzy
Z homerule w swojej grze zastosowałem tylko to, że jak ulepszam postać o talie dyplomacji lub walki, to nie losuje trzech kart tylko sam sobie wybieram z puli jakie chce. Gra kusi eksplorowaniem wszystkiego, ale jak usiądziesz do niej i będziesz to robił, szybko się przekonasz, że to nie jest dobry pomysł
Dlatego z uwagi na to, przechodzę grę po raz drugi idąc ścieżką, którą nie poszedłem wcześniej.
EDIT: nie przekreślałbym DESCENTA 2ed
Warto jak tu zostało wcześniej wspomniane rzucić okiem na Machina Arcana
https://boardgamegeek.com/boardgame/299 ... rd-edition
https://boardgamegeek.com/boardgame/299 ... rd-edition
- arturmarek
- Has thanked: 258 times
- Been thanked: 727 times
No to ja też się wypowiem o TG, bo jestem grą zafascynowana, ale doszedłem do wniosku, że nie jest dla mnie po trzecim podejściu (co prawda nie sprzedałem, więc niewykluczone, że będzie i czwarte podejście).Fujis pisze: ↑21 lis 2023, 09:21 No to jest świetny pomysł, tylko niestety mieszkam w miejscu gdzie takich rarytasów nie mam Coraz więcej czytam i oglądam o tym filmów i chyba pod choinkę siądzie. Po pierwsze nie grałem w tego typu nigdy więc chętnie spróbuję a po drugie bardzo lubię czytać książki fantasy i lubię planszowki, a to widzę jest trochę połączenie noi chciałbym przeżyć fajną przygodę Mechanizm ulepszania postaci też sobie chwalą co nie którzy
1. Nie polecam żadnych homerule'i na początek. Jest trochę grindowania, ale to się moim zdaniem klei mechanicznie i fabularnie, taki euro-element gry.
2. Jeśli masz doświadczenie w grach optymalizacyjnych, to gra jest łatwa na początku, a po kilku awansach robi się bardzo prosta i wypada podnieść poziom trudności, żeby mieć satysfakcję z wygranych spotkań. Z drugiej strony domyślam się, że jeśli ktoś nie ma doświadczenia z grami optymalizacyjnymi, może mieć bardzo trudny start. Gra jest dość nierówna - staje się coraz łatwiejsza.
3. W grę trzeba grać w miarę bez dłuższych przerw, bo fabuła jest gęsta i trzeba pamiętać co gdzie kto. Oczywiście można i należy sobie notować najważniejsze elementy, ale powrót po kilku tygodniach nawet z super notatkami jest raczej trudny.
Mam nieodparte wrażenie mimo że podoba się graczom Tained Grail to i tak go jakoś raczej nie polecają . Obejrzę jeszcze kilka rozgrywek i przeczytam instrukcje i zobaczę ogólnie większość tutaj tytułów jest fajnych ale bardziej przemawiają za mną klimaty średniowiecza, rycerzy itd. Typ steampunkowy czy teraźniejszość raczej odpada
Nie lubię takich rad, żeby zainteresować się grami, które jeszcze nie wyszły, ale jednak zerknij sobie na kampanię Łowców 1492. Zdaje się, że jeszcze kilka dni trwa zbiórka, a ta gra klimatem średniowiecza ocieka. Będzie po polsku, niestety dopiero w przyszłym roku. Zapowiada się bardzo dobrze i klimat średniowiecza jest odczuwalny, a gra wychodzi oczywiście po polsku. To też nie jest typowy dc ale jednak wydaje mi się, że bardziej niż tg, bo jednak jest poruszanie się po planszy i walka odparta nie tylko na układaniu kart.
Descent 2 ed. z oficjalną aplikacją to też jest fajna opcja, a w trybie 1:1 można grać też w kampanie bez elektroniki.
Descent: Legendy Mroku są chyba teraz w dobrej cenie, a opinie mają raczej dobre. No i jest jeszcze Sword and Sorcery, ale mnie w tej grze przeraża trochę obsługa wrogów i po spróbowaniu u znajomego jednego scenariusza odpuściłem zakup własnego egzemplarza. To chyba wszystko co po polsku w jakiś sposób nawiązuje do średniowiecza. Najbliżej są Łowcy, którzy jeszcze się produkują.
No i dla mnie Tainted Grail to w ogóle nie jest dungeon crawler. To jest paragrafówka w otwartym świecie połączona z karciana mechaniką walki i dyplomacji (obie sprowadzają się do mniej więcej tego samego). U mnie na dwie osoby ta gra zupełnie nie zadziałała, a solo zmęczyło mnie ciągle dbanie o zasoby. Klimat jest super, ale cała reszta zupełnie mi nie podeszła.
Descent 2 ed. z oficjalną aplikacją to też jest fajna opcja, a w trybie 1:1 można grać też w kampanie bez elektroniki.
Descent: Legendy Mroku są chyba teraz w dobrej cenie, a opinie mają raczej dobre. No i jest jeszcze Sword and Sorcery, ale mnie w tej grze przeraża trochę obsługa wrogów i po spróbowaniu u znajomego jednego scenariusza odpuściłem zakup własnego egzemplarza. To chyba wszystko co po polsku w jakiś sposób nawiązuje do średniowiecza. Najbliżej są Łowcy, którzy jeszcze się produkują.
No i dla mnie Tainted Grail to w ogóle nie jest dungeon crawler. To jest paragrafówka w otwartym świecie połączona z karciana mechaniką walki i dyplomacji (obie sprowadzają się do mniej więcej tego samego). U mnie na dwie osoby ta gra zupełnie nie zadziałała, a solo zmęczyło mnie ciągle dbanie o zasoby. Klimat jest super, ale cała reszta zupełnie mi nie podeszła.