Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Hej,
pytanie do tych którzy dobrali już obszar Open Range:
Spoiler:
Czy jeśli zgodnie z zasadami (lokomotywa w wybudowanej dowolnej trasie) ruszę rabusia do sąsiedniego miasta to 1 dolara płaci:
1- ten kto wybuduje trasę do miasta z rabusiem, czy
2 - dolara płaci ten który już we wcześniejszych turach wybudował połączenie do tego miasta?
W instrukcji jest ujęta chyba opcja 2 ale nie do końca jesteśmy pewni.
Na koniec pierwszej rozgrywki otwiera się skrzynkę konduktora. Wiem, że źle zrobiliśmy, ponieważ bilety należy skasować teraz. Zdanie "od tej rozrywki będziecie używać kasownika do kasowania biletów" absolutnie nie mówi jednoznacznie, że należy skasować już w tej rozgrywce. Po przejrzeniu bgg widać, że nie tylko my mieliśmy z tym problemy.
Pytanie czy lepiej rozegrać pierwszą partię jeszcze raz, czy grać dalej i skasować je od drugiej partii?
Drugie pytanie odnośnie do pocztówek:
"Gdy gracz archiwizuje kilka biletów, wybiera tylko 1 pocztówkę (pozostałe bilety archiwizuje bez oglądania przypisanych im pocztówek". To wybiera pocztówki, czy losuje jedną? Np mam trzy bilety, które po archiwizacji dają mi pocztówki. Mam podać numer, które chcę i reszta przepada bez patrzenia?
kozz84 pisze: ↑24 gru 2023, 14:49
Pytanie o zasady. (Po pierwszej grze.)
Spoiler:
Na koniec pierwszej rozgrywki otwiera się skrzynkę konduktora. Wiem, że źle zrobiliśmy, ponieważ bilety należy skasować teraz. Zdanie "od tej rozrywki będziecie używać kasownika do kasowania biletów" absolutnie nie mówi jednoznacznie, że należy skasować już w tej rozgrywce. Po przejrzeniu bgg widać, że nie tylko my mieliśmy z tym problemy.
Pytanie czy lepiej rozegrać pierwszą partię jeszcze raz, czy grać dalej i skasować je od drugiej partii?
Drugie pytanie odnośnie do pocztówek:
"Gdy gracz archiwizuje kilka biletów, wybiera tylko 1 pocztówkę (pozostałe bilety archiwizuje bez oglądania przypisanych im pocztówek". To wybiera pocztówki, czy losuje jedną? Np mam trzy bilety, które po archiwizacji dają mi pocztówki. Mam podać numer, które chcę i reszta przepada bez patrzenia?
Spoiler:
1: my na wyczucie wróciliśmy do biletów, które wydawało nam się, że zrobiliśmy, nie ma co rozgrywać ponownie. Jak nie pamiętacie to albo zróbcie parę losowych dziur, albo nie róbcie wcale, nie ma to dużego znaczenia.
2: my olaliśmy tę zasadę, pocztówki są różne, niektóre mało przydatne i nie ma co się ograniczać.
Przy okazji, pocztówka 110 ma dostać erratę, jak będziecie ją mieć to przeczytajcie BGG. Podobnie pracownik Finansista.
Pytanie o pracowników. Tych, ktorzy nie mają miejsca na dziurki po prostu nie kasujemy i są dostepni przez całą kampanię? Pytam, bo jestesmy przed szóstą rozgrywką, a pierwszy gracz zawsze wybiera maszynistę (2 dowolne wagony jako lokomotywa, można uzywać przez całą grę).
Pytanie o pracowników. Tych, ktorzy nie mają miejsca na dziurki po prostu nie kasujemy i są dostepni przez całą kampanię? Pytam, bo jestesmy przed szóstą rozgrywką, a pierwszy gracz zawsze wybiera maszynistę (2 dowolne wagony jako lokomotywa, można uzywać przez całą grę).
mat_eyo pisze: ↑07 sty 2024, 09:17
a pierwszy gracz zawsze wybiera maszynistę
Wybór pracowników jest od ostatniego gracza, więc niech mu go ktoś zabierze
Obaj mamy rację. Wybiera gracz, który miał najmniej punktów na koniec. Przy czym wcześniej on już dostaje kartę brankardu, czyli teoretycznie już jest nowym pierwszym graczem
MyonRashi pisze: ↑26 lis 2023, 11:38
Hej,
pytanie do tych którzy dobrali już obszar Open Range:
Spoiler:
Czy jeśli zgodnie z zasadami (lokomotywa w wybudowanej dowolnej trasie) ruszę rabusia do sąsiedniego miasta to 1 dolara płaci:
1- ten kto wybuduje trasę do miasta z rabusiem, czy
2 - dolara płaci ten który już we wcześniejszych turach wybudował połączenie do tego miasta?
W instrukcji jest ujęta chyba opcja 2 ale nie do końca jesteśmy pewni.
Będę wdzięczy za rozwianie wątpliwości, dzięki
Spoiler:
Gramy opcję drugą, czyli patrzymy kto ma połączenia do miasta w chwili wejścia rabusia. Pytanie mam inne. Skąd wynika przesuwanie do "sąsiedniego miasta". W instrukcji jest do dowolnego miasta, ktore ma utworzone połączenie (czyli ułożone z wagoników)
Jaki w końcu kolor kart wagonów należy użyć, aby wykonać dostawkę? Nie mogę prawidłowo zinterpretować zasad F/G. W zasadzie F (Dostawka) mamy info "zagrywa zestaw kart w kolorze połączenia, do którego się dostawia" - interpretując to dosłownie, należy użyć koloru wagonów jakie już leżą na planszy. Np. jeżeli grając niebieskim przedsiębiorstwem, na planszy leżą czerwone wagony to dostawić mogę się jedynie używając czerwonych kart wagonów? Tak bym to zinterpretował, ale z drugiej strony pojawia się zasada "G" która troszeczkę to komplikuje, ponieważ na przykładzie jest coś zupełnie odwrotnego - gracz grając czarnym przedsiębiorstwem (gdzie na planszy leżą wagony czerwone i zielone) dostawkę może wykonać kolorami czarnymi i niebieskimi. Tutaj interpretując przykład, możemy wybrać jedynie kolor wagonów, jakie jeszcze nie leżą na planszy...
EDIT. Dobra, chyba się pośpieszyłem i sam sobie wyjaśniłem. Nie zauważyłem, że w podanym przykładzie, mimo, że leżą wagony zielone i czerwone to oryginalnie były tam właśnie pola w kolorze czarnym i niebieskim, stąd możliwość użycia tylko takich kolorów.